Follow Our FB Page << CircleMedia.in >> for Daily Laughter. We Post Funny, Viral, Comedy Videos, Memes, Vines...


TCS @ UIT RGPV



TCS @ UIT RGPV..

Answer / dheeraj assudani

T.C.S. PAPER ON 15TH JANUARY AT UIT – RGPV (GEC) BHOPAL

HELLO FRIENDS THIS IS DHEERAJ ASSUDANI from E.C.
I had day1 company as TCS on january 15th, 2008 in our college. Nearly 283
students attended for online test, out of which 121 were short listed for
interview.
There may be some mistakes in this paper & so I am sorry for that
Complete tcs selection procedure consists of :
1)Online test
2)Technical interview
3)H.R. or M.R. round

Online test
Online test consisted of 3 sections verbal, quantitative and critical
reasoning.
Total time duration was 90 minutes.
1.Verbal – 30 questions 20 minutes.
2.Quantitative – 32 questions 40 minutes
3.Critical reasoning – 3 puzzles with 4 questions each for 30 minutes.

1.Verbal consisted of 10 synonyms, 10 antonyms, 5 sentence completion, and
a reading comprehension with 5 questions. Synonyms and antonyms were quite
difficult, but sentence completion and reading comprehension was easy to
get through if u carefully analyze and answer. It is good to be thorough
with 400 high frequency words.

2.Quant section was simple enough. All the previous year questions are
repeated. The following questions are some sample questions that I solved
in the test.
1) Complete the series 7, 9 , 13 , __ , 27, 37
ANS: 19

2) What is the largest prime number that can be stored in an 8-bit
memory?
ANS:127

3) Number of faces, vertices and edges of a cube
ANS:6,8,12

4) In a triangle which one is not possible. Sides are (5 ,5 ,5.), (5
,4 ,5 ), (4 ,4, 9 ), (3,4 ,5,)?
ANS: (4,4,9) (HINT : for a triangle sum of smaller 2 sides should be
greater than the other one which is larger)

5) Match the following:
1. Male - Boy a. A type of
2. Square - Polygon b. A part of
3. Roof - Building c. Not a
type of
4. Mushroom – Vegetables d. A superset of

ANS: 1- d, 2- a, 3- b, 4- c


6) Given $ means Tripling and % means change of sign then find the value of
$%$6-%$%6 ?
ANS : -72

7) My flight takes of at 2am from a place at 18N 10E and landed 10 Hrs
later at a place with coordinates 36N 70W. What is the local time when my
plane landed.
a) 6:00 am b) 6:40am c) 7:40am d) 7:00pm e) 8:00 am
(Hint : Every 1 deg longitude change is equal to 4 minutes . If going from
west to east add time else subtract time & there is no change for north to
south)
ANS: (e) 8:00am

8) In a two-dimensional array, X (9, 7), with each element occupying 4
bytes of memory, with the address of the first element X (1, 1) is 3000,
find the address of X (8, 5).
ANS: 3212

9) Select the odd one out. a. Java b. Lisp c. Smalltalk d. Eiffel.
ANS: LISP

10) In which of the system, decimal number 194 is equal to 1234?
ANS: 5

11) A power unit is there by the bank of the river of 750 meters width. A
cable is made from power unit to power a plant opposite to that of the
river and 1500mts away from the power unit. The cost of the cable below
water is Rs. 15/- per meter and cost of cable on the bank is Rs.12/- per
meter. Find the total of laying the cable.
ANS:20250

12) Which of the following are orthogonal pairs?
a. 3i+2j b. i+j c. 2i-3j d. -7i+j
ANS: (A) & (C).

13) If VXUPLVH is written as SURMISE, what is SHDVD?
ANS: PEASA

14) If A, B and C are the mechanisms used separately to reduce the wastage
of fuel by 30%, 20% and 10%. What will be the fuel economy if they were
used combined?
ANS: 20%

15) A can copy 50 papers in 10 hours while both A & B can copy 70 papers in
10 hours. Then for how many hours required for B to copy 26 papers?
ANS: 13

16) Find the singularity matrix from a given set of matrices? (Hint
determinant(A)=0)

17) units of basic quantities :
like (energy * time * time)/(mass * dist) = distance

18) For a round trip, a car used 4 1/2 gallons of gasoline. If it used
1/4 more gasoline going than coming back, how much gasoline was used coming
back?
Ans: 2 gallons

19) A shopkeeper bought a watch for Rs.400 and sold it for Rs.500.What is
his profit percentage?
Ans. 25%
20)g[0]=1,g[1]=-1,g[n]=2*g[n-1]-3*g[n-2] then calculate g[4]=
21) .The ratio of boys to girls is 6:4.60% of the boys and 40% of girls
take lunch in the canteen.What % of class takes lunch? Ans) 52%
22) Which of the following set of numbers has the highest Standard deviation?
a)1,0,1,0,1,0 b) -1, -1, -1, -1, -1, -1
c)1,1,1,1,1,1 d) -1,1,-1, 1,-1, 1
ANS: D
23) units of basic quantities (momentum * velocity)/(force * time) = velocity
24-27) there were 3 questions on venn diagrams (like 20 spek eng,30 speak
hindi 3 speak both and so on….)
28-32)5 questions based on 1 piechart (data interpretation).
CRITICAL REASONING: ( 3 puzzles with 4 questions each)
1) Some seating arrangement problem like there were 6 people A, B, C, D, E,
F sitting in a table they all are agricultural minister, health minister,
education minister and so on. The hints proceed like this. 1) A sits 2
seats away from D. 2) agricultural minister cannot sit near health
minister. And some 3 more hints (I don’t remember) using the hints given in
the question U have to trace out their seating position in a round table
and have to answer 5 questions based on it.
2) all P’s are Q’s, some R’s are Q’s , all P’s are E’s…..so on. With
these hints u can draw a venn digram and answer the following 5 questions.
All the questions are from GRE Barron model papers (12 th ,13 th edition)
so just solve all those. (Just mug up the answers.)
3) barons gre 12 edition page 496
Ashland is north of east liverpool
TECHNICAL INTERVIEW:
SIR: Have seat
ME: thank you very much sir
SIR: Tell me about yourself.
Me: I said my name, my college name, my degree, about my family and my
hobbies, some of my positive qualities, my role model.
Sir: What are your core subjects that u have learnt so far?
Me: I am an EC student I said all my core subjects.

Sir: What are the different types of Topologies?, what are merits &demerits
of each?
Me: Mesh topology, star topology, Tree topology, Bus topology, mesh topology.

Sir: what is the Topology used in ur college?
Me: I said it is star topology.
Sir: Implement bubble sort in c using pointers?
Me: I made it.
Sir: what are header & circular link list?
Me: I explained with an example.
Sir: what are different data structures & how & where do we use them?
Me: I explained
Sir: what are operational amplifier ( inverting , non inverting , summer,
integrator, differentiator)?
Me: I explained.
Sir: what are flip flops & logic gates?( they can tell any function to
implement )
Me: I explained .
HR ROUND :
Sir: Why TCS?
Me: TCS gives Experience certainty, I came to know that it has a good work
environment and the employees get a good respect. It has various initial
and continuous learning programs which will help me a lot in learning new
skills and updating myself with latest technologies hence I prefer TCS.
Sir: DHEERAJ you are from Bhopal can u tell the history of Bhopal?
Me: I told.
Sir: Tell me about famous Bhopal Gas tragedy?
Me: I told.
Sir: Tell me about famous historical temples, about kings, dates etc ?
Me: I told.
Sir: Do u have anything to ask us?
Me: I have 1 more year to complete my course what do u expect me to do in
this 1 year to fit in to your organization?
Some puzzles were also asked like
1. two coins of same radius with 1 coin fixed & other turn around it , how
much the other would turn when it takes a complete one revolution?
2. you are in a room of l,b,h=10,10,10 & in the centre is a monkey trying
to pluck bananas in the centre of ceiling but he is unable to do it what
shud he do to pluck them?
3. What is the height of room if after entering the room with a watch ur head
strikes a hanging bulb?
Ans: Oscillate the hanging bulb. Calculate the time period for one complete
oscillation by Simple Harmonic Motion (SHM) of the handing bulb. Put it in the
formula T=2 * 3.14 * (L/G)^1/2
L will be the length of the hanging thread.
Add the L with ur height to get the height of the room.

4. You have to draw 3 concentric circles with a line passing thru their center
without lifting hand.
Ans: Start the line complete one circle move inside circles along the line
and then
draw second circle. Like wise rest.
I was almost sure that I will get placed and as expected I got selected.
Out of 121 who attended the interview 48 got placed.
Speak very polite and be confident in the interview. Don’t try answering
the question that you really don’t know. Be very careful with the resumes
keep it as simple as you can .
Three suggestions from my side for an interview
1 don’t bluff
2 for God’s sake don’t bluff
3 for your own sake don’t bluff
ALL THE VERY BEST.
By,
DHEERAJ ASSUDANI (UIT – RGPV)

Is This Answer Correct ?    7 Yes 2 No

Post New Answer

More Placement Papers Interview Questions

TAFE - TRACTORS AND FARM EQUIPMENTS LIMITED

3 Answers   TAFE,


InterGraph Placement Papers ------ Intergraph placement Paper 1

1 Answers   InterGraph,


RELIANCE ENERGY PLACEMENT PAPER 17th July 2008......

2 Answers   Reliance,


placement paper for ece students in amararaja company

1 Answers   Amara Raja, Amara Raja Electronics, Amaron,


TATA INFOTECH PLACEMENT PAPER

1 Answers   TCS,






GrapeCity Interview , Written test , Hr Round pattern - nov 2006

1 Answers   GrapeCity,


Patni Placement Paper - Aug 2006 --- Placement Paper

1 Answers   Patni,


I-GATE PLACEMENT PAPERS ---------placement paper -1

3 Answers   iGate,


Caritor placement papers ----------- placement paper 1

2 Answers   Caritor,


NTPC Old odal Que.paper

1 Answers   IIT,


igcar question paper

1 Answers   IGCAR, TNEB Tamil Nadu Electricity Board,


hi friends pls send me the ITC Infotech

3 Answers   ITC Infotech,


Categories