Follow Our FB Page << CircleMedia.in >> for Daily Laughter. We Post Funny, Viral, Comedy Videos, Memes, Vines...


Staff Selection Commission
TAX ASSISTANTS ? EXAM 2004
(Income Tax & Central Excise)

Answers were Sorted based on User's Feedback



Staff Selection Commission TAX ASSISTANTS ? EXAM 2004 (Income Tax & Central Excise) ..

Answer / guest

Staff Selection Commission
TAX ASSISTANTS ? EXAM 2004
(Income Tax & Central Excise)


GENERAL AWARENESS
1. The Speaker of Lok Sabha is removed by the
(a) President
(b) Majority of members of Lok Sabha
(c) Prime Minister
(d) Members of both the Houses of Parliament
Ans: ( b ) Majority of members of Lok Sabha

2. Who among the following can be removed from office
through impeachment by Parliament ?
(a) Speaker of Lok Sabha
(b) Prime Minister
(c) Vice-President of India
(d) President of India
Ans: ( d ) President of India

3. To be recognized as a National Party, a political party
must earn recognition in a minimum of
(a) Two States
(b) Three States
(c) Four States
(d) Five States
Ans: ( c ) Four States

4. In order to be officially recognized as Leader of the
Opposition in Lok Sabha his party should have at least
(a) 10 per cent of the total strength of the House
(b) 15 per cent of the total strength of the House
(c) 20 per cent of the total strength of the House
(d) 25 per cent of the total strength of the House
Ans: ( a ) 10 per cent of the total strength of the House

5. Which of the following rights does not belong to the
Right to Freedom?
(a) To assemble peacefully
(b) To form associations or unions
(c) To establish denominational institutions
(d) To reside in any part of India
Ans: ( c ) To establish denominational institutions

6. Elections to fill up one-third seats of Rajya Sabha are held
(a) Every year
(b) Once in two years
(c) Once in five years
(d) Once n six years
Ans: ( b ) Once in two years

7. Joint sittings of the two Houses of Parliament are
presided over by the
(a) President of India
(b) Speaker of Lok Sabha
(c) Chairmanof Rajya Sabha
(d) An MP, specially nominated by the President
Ans: ( a ) President of India

8. The power to grant pardon to persons convicted of an
offence is vested in the
(a) President and the State Governor
(b) Parliament
(c) Union Law Minister
(d) Attorney-General
Ans: ( a ) President and the State Governor

9. Which one of these is a mammal ?
(a) Bat
(b) Crocodile
(c) Penguin
(d) Tortoise
Ans: ( a ) Bat

10. Under the anti-defection law, a member of Indian
Parliament or State Legislature loses the membership of the
House if he or she
(a) Is expelled from the party
(b) Does not serve the people of the constituency well
(c) Gives up the membership of the party
(d) Criticizes President of the party
Ans: ( c ) Gives up the membership of the party

11. Which vitamin is good for the eyes?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin C
(c) Vitamin D
(d) Vitamin K
Ans: ( a ) Vitamin A

12. Insulin is produced by
(a) Adrenal corted
(b) Islets of Langerhans
(c) Parathyroid glands
(d) Pituitary lobe
Ans: ( b ) Islets of Langerhans

13. Sound travels in
(a) Straight line
(b) Transversal wave motion
(c) Longitudinal wave motion
(d) Rotatory wave motion
Ans: ( c ) Longitudinal wave motion

14. A lighted candle gets extinguished when covered with a
tumbler because of
(a) Presence of non-luminous matter
(b) Adequate supply of air
(c) Inadequate supply of air
(d) Absence of non-luminous matter
Ans: ( c ) Inadequate supply of air

15. The radiator in an electric room heater is most
effective when it is
(a) Painted black
(b) Painted white
(c) Highly polished
(d) Painted red
Ans: ( c ) Highly polished

16. The term ?heavy water? refers to
(a) Ice
(b) Deuterium oxide
(c) Redistilled water
(d) Water at 4½0C
Ans: ( b ) Deuterium oxide

17. Blood deficiency is referred to as
(a) Leucoderma
(b) Leukemia
(c) Haemophilia
(d) Anaemia
Ans: ( d ) Anaemia

18. Bats navigate by the principle involving a property of
(a) Sound
(b) Light
(c) Electricity
(d) Magnetism
Ans: ( a ) Sound

19. Fog heavily laden with smoke is
(a) Sleet
(b) Glare
(c) Smog
(d) Dew
Ans: ( c ) Smog

20. Which of the following is available in Earth?s crust in
highest quantity?
(a) Nitrogen
(b) Hydrogen
(c) Oxygen
(d) Sulphur dioxide
Ans: ( c ) Oxygen

21. Which of the following statements is true?
(a) Lightning never hits trees
(b) Riding a bicycle during lightning is safe
(c) Going for a swim during a lightning strike is safe
(d) Tall objects are more prone to lightning strikes
Ans: ( d ) Tall objects are more prone to lightning strikes

22. To an astronaut, the outer space appears
(a) White
(b) Black
(c) Deep blue
(d) Crimson
Ans: ( b ) Black

23. An electric bulb has a filament made of
(a) Copper
(b) Iron
(c) Lead
(d) Tungsten
Ans: ( d ) Tungsten

24. Sphygmomanometer is an instrument used for measuring
(a) Blood Sugar
(b) Blood Pressure
(c) Cholesterol
(d) Uric acid
Ans: ( b ) Blood Pressure

25. Which of the following is not the method of calculating
National Income?
(a) Production System
(b) Income System
(c) Expenditure System
(d) Import-Export System
Ans: ( d ) Import-Export System

26. Which of the following is the best example of Vardhman tax?
(a) Export duty
(b) Income-tax
(c) Sales tax
(d) Wealth tax
Ans: ( b ) Income-tax

27 Which of the following is represented by the speed of
currency circulation?
(a) Ratio of the National Income to the supply of currency
(b) Ratio of the National Income to the demand of currency
(c) Ratio of the supply of currency to the demand of currency
(d) In a fixed period periodic average of the currency from
National Income
Ans: ( a ) Ratio of the National Income to the supply of
currency

28. Which of the following describes the bicameral system of
Parliament ?
(a) Vidhan Mandal having two Houses
(b) Two separate Constitutions for the Centre and the States
(c) Two-part system
(d) Dual citizenship system
Ans: ( a ) Vidhan Mandal having two Houses

29. The makers of Constitution had adopted the Parliamentary
Form of Government from
(a) Britain
(b) USA
(c) Ireland
(d) None of these
Ans: ( a ) Britain

30. Which State in India has a separate Constitution?
(a) Sikkim
(b) Jammu and Kashmir
(c) Mizoram
(d) Goa
Ans: ( b ) Jammu and Kashmir

31. Which among the following is not an example of vector
quantity?
(a) Weight
(b) Acceleration
(c) Speed
(d) Force
Ans: ( c ) Speed

32. Who decides about the size and membership of the Council
of Ministers?
(a) President
(b) Prime Minister
(c) Chairman of the ruling party
(d) Lok Sabha
Ans: ( b ) Prime Minister

33. On whose advice/request can the President dissolve Lok
Sabha before the expiry of its term?
(a) On the written request of majority of its members
(b) On the advice of the Prime Minister
(c) On the written request of the Speaker of Lok Sabha
(d) On the advice of the Vice-President
Ans: ( b ) On the advice of the Prime Minister

34. Members of which among the following forms the electoral
college for the election of the President of India?
(a) Lok Sabha
(b) Lok Sabha and Rajya Sabha
(c) Lok Sabha, Rajya Sabha and State Legislative Assemblies
(d) Parliament and elected members of the State Legislative
Assemblies
Ans: ( d ) Parliament and elected members of the State
Legislative Assemblies

35. Which of the following is the middle level of the
three-level structure of Cooperative Banks in India?
(a) State Cooperative Bank
(b) Central Cooperative Bank
(c) Primary Agricultural-Credit Society
(d) State Bank of India
Ans: ( b ) Central Cooperative Bank

36. Which of the following States has the highest density of
population in India?
(a) Kerala
(b) West Bengal
(c) Bihar
(d) UP
Ans: ( b ) West Bengal

37. Devaluation of currency affects
(a) Fall in domestic values
(b) Increase in domestic values
(c) No effect on domestic prices
(d) None of the above
Ans: ( d ) None of the above

38. Which of the following is the result, when currency
notes are printed to meet the budget deficit?
(a) Inflation
(b) Deflation
(c) Devaluation of currency
(d) None of the above
Ans: ( a ) Inflation

39. Asian Development Bank is situated in
(a) Tokyo
(b) Manila
(c) Hong Kong
(d) Singapore
Ans: ( b ) Manila

40. What is Sun Rise industry?
(a) Which does not pollute the environment
(b) Which has a great efficiency to export
(c) Which consumes large amount of energy
(d) None of the above
Ans: ( d ) None of the above

41. What is meant by a balance development of any economic
arrangement (economy)?
(a) Equal development in private and public areas
(b) No change in the rates of saving and investment
(c) Equilibrium in the demand and supply condition in each
field
(d) Equal development in every field
Ans: ( c ) Equilibrium in the demand and supply condition
in each field

42. Whose signature is found on a ten-rupee currency note in
India?
(a) Governor of RBI
(b) Finance Secretary of India
(c) Finance Minister of India
(d) None of the above
Ans: ( a ) Governor of RBI

43. Which of the following is an indirect tax?
(a) Property tax
(b) Production tax
(c) Company tax
(d) Profit tax
Ans: ( b ) Production tax

44. The largest island of the world is
(a) Greenland
(b) Madagascar
(c) Borneo
(d) Great Britain
Ans: ( a ) Greenland

45. An imaginary line joining places with same atmospheric
pressure is called
(a) Isotherms
(b) Isohyets
(c) Isobar
(d) None of the above
Ans: ( c ) Isobar

46. The Strait separating India and Sri Lanka is
(a) Harmaj Strait
(b) Malacca Strait
(c) Palk Strait
(d) Berring Strait
Ans: ( c ) Palk Strait

47. Which planet is farthest from the Sun?
(a) Mercury
(b) Neptune
(c) Pluto
(d) Venus
Ans: ( c ) Pluto

48. Which of the following is a rabi crop?
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Jawar-Bajra
(d) None of the above
Ans: ( b ) Wheat

49. In India, an active volcano is situated at
(a) Lakshadweep
(b) Andaman and Nicobar
(c) Malawa Plateau
(d) Chotanagpur Plateau
Ans: ( b ) Andaman and Nicobar

50. Capital of which of the following states of India is not
situated on the banks of a river ?
(a) Bihar
(b) Jammu & Kashmir
(c) UP
(d) Madhya Pradesh
Ans: ( d ) Madhya Pradesh

51. Sariska Tiger Park is situated in
(a) UP
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Madhya Pradesh
Ans: ( b ) Rajasthan

52. Chilka Lake is situated in
(a) Bihar
(b) Maharashtra
(c) Orissa
(d) West Bengal
Ans: ( c ) Orissa

53. Which of the following ports of India is on the eastern
coast?
(a) Cochin
(b) Tuticorin
(c) Kandla
(d) Mumbai
Ans: ( b ) Tuticorin

54. Which of the following regions receives rainfall
throughout the year?
(a) Polar region
(b) Antarctic region
(c) Mediterranean region
(d) None of these
Ans: ( d ) None of these

55. In which of the following types of rocks, fossils are found?
(a) Metamorphic rock
(b) Sedimentary rock
(c) Igneous rock
(d) None of the above
Ans: ( b ) Sedimentary rock

56. A missile when projected into the air follows
(a) An elliptical path
(b) A straight line path
(c) A parabolic path
(d) A hyperbolic path
Ans: ( c ) A parabolic path

57. Water is not effective in extinguishing a fire caused by
petrol because
(a) The flame is too hot for water to cool it down
(b) Water and petrol react chemically
(c) Water and petrol are miscibile with each other
(d) Water and petrol are immiscible with each other.
Petrol forms the upper layer and continues to burn
Ans: ( d ) Water and petrol are immiscible with each
other. Petrol forms the upper layer and continues to burn

58. The richest source of protein is
(a) Soyabean
(b) Meat
(c) Milk
(d) Eggs
Ans: ( a ) Soyabean

59. Sound waves cannot travel through
(a) Water
(b) Steel
(c) Vacuum
(d) Air
Ans: ( c ) Vacuum

60. Black soil is an ideal soil for
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Cotton
(d) Millets
Ans: ( c ) Cotton

61. The headquarters of the Organisation of Petroleum
Exporting Countries (OPEC) is at
(a) Algiers
(b) Lagos
(c) Teheran
(d) Vienna
Ans: ( d ) Vienna

62. Which among the following pairs is not correctly matched?
(a) Venice : the Bride of the Adriatic
(b) Gibralter : Key to the Mediterranean
(c) Lhasa : city of Seven Hills
(d) Chicago : Windy City
Ans: ( c ) Lhasa : city of Seven Hills

63. UNICEF has its headquarters in
(a) Washington
(b) San Francisco
(c) Geneva
(d) New York
Ans: ( d )

64. The abbreviation NPT refers to
(a) Nuclear Pollution Treaty
(b) Nuclear Non-Proliferation Treaty
(c) National Press Trust
(d) Nava Sheva Port Trust
Ans: ( b ) Nuclear Non-Proliferation Treaty

65. Which one of the following organistions is not connected
with scientific research?
(a) CSIR
(b) NABARD
(c) ICMR
(d) ICAR
Ans: ( b ) NABARD

66. The city of Bam, which was extensively damaged by a
severe earthquake in 2004, is in
(a) Korea
(b) Egypt
(c) Iran
(d) Syira
Ans: ( c ) Iran

67. In eye donation, which one of the following parts of
donor?s eye is utilized?
(a) Iris
(b) Lens
(c) Cornea
(d) Retina
Ans: ( c ) Cornea

68. The name of the Gata Kamosky is associated with which of
the following games?
(a) Billiards
(b) Bridge
(c) Chess
(d) Squash
Ans: ( c ) Chess

69. The Referendum, the Initiative and the Recall are
democratic devices for
(a) Indirect legislation
(b) Direct legislation
(c) Judicial legislation
(d) Delegated legislation
Ans: ( b ) Direct legislation

70. Who is the current Chairperson of the National Centre of
Films for Children and Young People (NCYP)?
(a) Annu Kapoor
(b) Raveena Tandon
(c) Nana Patekar
(d) Shabana Azmi
Ans: ( b ) Raveena Tandon

71. NRI deposits are popularly known as
(a) Soft money
(b) Hot money
(c) Call money
(d) Dear money
Ans: ( b ) Hot money

72. Which one of the following statements regarding starch
and cellulose is not correct?
(a) Both of them are of plant origin
(b) Both of them are polymers
(c) Both of them give colour with iodine
(d) Both of them are made up of glucose molecules
Ans: ( c ) Both of them give colour with iodine

73. The world?s largest hydroelectric dam is being
constructed on the banks of the river
(a) Ganga in India
(b) Seine in France
(c) Danube in Austria
(d) None of the above
Ans: ( d ) None of the above

74. The first human hormone produced by genetic engineering was
(a) Estrogen
(b) Thurodin
(c) Insulin
(d) Testosterone
Ans: ( c ) Insulin

75. About 50% of the world population is concentrated
between the latitudes of
(a) 5 N and 20 N
(b) 20 N and 40 N
(c) 40 N and 60 N
(d) 20 S and 40 S
Ans: ( b ) 20 N and 40 N

76. Ms. Chandrika Kumaratunga is at present the
(a) President of Mauritius
(b) President of Sri Lanka
(c) Prime Minister of Nepal
(d) Prime Minister of Sri Lanka
Ans: ( b ) President of Sri Lanka

77. The batsman, who holds the world record in regard to the
highest number of runs in an innings in Test cricket is
(a) Sunil Gavaskar
(b) Vivian Richards
(c) Allan Border
(d) Brian Lara
Ans: ( d ) Brian Lara

78. 2005 has been declared by the United Nations as the Year of
(a) Environmental Sciences
(b) Working Women
(c) World Population
(d) Physics
Ans: ( d ) Physics

79. State funding of elections takes place in
(a) USA and Canada
(b) Britain and Switzerland
(c) France and Italy
(d) Germany and Austria
Ans: ( d ) Germany and Austria

80. Which among the following denotes the ratio between
total population and the cultivated land?
(a) Economic density
(b) Agricultural density
(c) Physiological density
(d) Geographical density
Ans: ( c ) Physiological density

81. The early Vedic Period was noted for
(a) Urban development
(b) Building of great temples
(c) Agricultural civilization
(d) Commercial activities
Ans: ( c ) Agricultural civilization

82. Who built the Stupa at Sanchi?
(a) Kanishka
(b) Harsha
(c) Ashoka
(d) Samudragupta
Ans: ( c ) Ashoka

83. Jainism became popular mainly because of its
(a) Mitigation of evils of the Varna System
(b) Adoption f Sanskrit language
(c) Adoption of Prakrit language
(d) All of the above
Ans: ( a ) Mitigation of evils of the Varna System

84. The famous Chinese pilgrim, Fahien, visited India during
the regin of
(a) Chandragupta Maurya
(b) Samudragupta
(c) Chandragupta I
(d) Chandragupta II
Ans: ( d ) Chandragupta II

85. Which Sikh Guru was executed by Aurangzeb?
(a) Guru Arjandev
(b) Guru Hargobind
(c) Guru Harkishan
(d) Guru Teg Bahadur
Ans: ( d ) Guru Teg Bahadur

86. The rock-cut shines of Ellora and Elephanta belong to
the period of
(a) Cholas
(b) Chalukyas
(c) Rashtrakutas
(d) Pallavas
Ans: ( c ) Rashtrakutas

87. The Slave Dynasty was founded by
(a) Balban
(b) Qutub-ud-din Aibak
(c) Razia Sultan
(d) Iltutmish
Ans: ( b ) Qutub-ud-din Aibak

88. Sher Shah Suri is known in history as a
(a) Great social reformer
(b) Pious Muslim ruler
(c) Great administrator
(d) Brave and fine general
Ans: ( c ) Great administrator

89. Mansabdari System was introduced by
(a) Akbar
(b) Humayun
(c) Babar
(d) Sher Shah
Ans: ( a ) Akbar

90. The First World War ended by signing the Treaty of
Versailles. Versailles is in
(a) Germany
(b) Switzerland
(c) France
(d) England
Ans: ( c ) France

91. Which one of the following dynasties was famous for its
maritime power?
(a) Pallava
(b) Pandya
(c) Chola
(d) Rashtrakuta
Ans: ( c ) Chola

92. Gandhiji began his fast unto death in 1932 when the
Prime Minister of England declared that
(a) India would not be granted freedom
(b) Congress Party would be banned
(c) Separate seats would be reserved for depressed classes
in legislatures
(d) English Government would not hold talks with Congress
Ans: ( c ) Separate seats would be reserved for depressed
classes in legislatures

93. The British Government convened the First Round Table
Conference in London to
(a) Discuss the Nehru Report
(b) Sign the Gandhi-Irwin Pact
(c) Discuss the Simon Commission Report
(d) None of the above
Ans: ( c ) Discuss the Simon Commission Report

94. Who gave the call of ?Do or Die? in 1942?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Netaji Subhas Chandra Bose
(d) Lala Lajpat Rai
Ans: ( a ) Mahatma Gandhi

95. What is the chronological sequence of the following ?
1. Gandhi-Irwin pact
2. Nehru Report
3. Non-Cooperation Movement
4. Quit India Movement
(a) 2, 3, 4, 1
(b) 3, 2, 1, 4
(c) 3, 4, 1, 2
(d) 2, 3, 1, 4
Ans: ( b ) 3, 2, 1, 4

96. Which one of the following is correctly matched?
(a) Swadeshi Movement ? Subhas Chandra Bose
(b) Swaraj Part ? B.G. Tilak
(c) Non-Cooperation Movement ? Mahatma Gandhi
(d) Muslim League ? Abul Kalam Azad
Ans: ( c ) Non-Cooperation Movement ? Mahatma Gandhi

97. Which is the leading State of India in coal production?
(a) Madhya Pradesh
(b) Bihar
(c) West Bengal
(d) Orissa
Ans: ( b ) Bihar

98. Which of the following rivers are east-flowing?
1. Mahanadi 2. Narmada 3. Cauvery 4. Periyar
(a) 1 and 3
(b) 2 and 4
(c) 1 and 2
(d) 3 and 4
Ans: ( a ) 1 and 3

99. Circular shadow of Earth on the Moon occurs during
(a) Lunar eclipse
(b) Solar eclipse
(c) Sunrise
(d) Sunset
Ans: ( a ) Lunar eclipse

100. Cultivation of the same piece of land more than once in
a year is called
(a) Extensive cultivation
(b) Mixed cultivation
(c) Shifting cultivation
(d) Intensive cultivation
Ans: ( d ) Intensive cultivation

Is This Answer Correct ?    8 Yes 2 No

Staff Selection Commission TAX ASSISTANTS ? EXAM 2004 (Income Tax & Central Excise) ..

Answer / ankur

2
4
2
1
3
1
1
2
4
5
6
4

Is This Answer Correct ?    0 Yes 0 No

Post New Answer

More SSC AllOther Interview Questions

Let me know, in what sequence CHSL exam should be answered so that maximum no. of questions / marks can be attended, scored by a candidate.

0 Answers   JP Group, SSC,


HI! I` REALLY Interested IN THE combined graduate exams but don`t know how to start abt it?also i have very less time in hand and i`m having problem with maths and gk in particular.can u suggest some good books?i currently have upkar,rs agarwal for maths and arihant for gk.are they good and sufficient for maths and gk? plz reply

2 Answers  


Has anyone who has been recommended for appointment as secton officer audit 2008 received appointment letter?

2 Answers   SSC,


hi my expected score in cgle tier 1 is 141. In tier2 my maths score is 180 and in english it is 159. How much are the chances that i would get income tax inspector with delhi as posting? I am 1st timer, so someone please give me some valuable tips about coming interview.

7 Answers  


Why LDC & UDC have same pay scale. What salary they will get at the joining. >amitjha62@yahoo.com

2 Answers   SSC, WEAVERS SERVICE CENTRE,






Hi, Can anyone help me in deciding preference order for various SSC-CGL posts. Posts are as follows- Assistant in CSS(Central Secretariat Service) Assistant in CVC Assistant in Intelligence Bureau Assistant in Ministry of Railway Assistant (Cypher) in Ministry of External Affairs Assistant, Ministry of Defence Assistant other Ministries / Organizations Income Tax Inspector Inspector (Central Excise) Inspector (Preventive Officers) Assistant Enforcement Officer in Directorate of Enforcement Inspector (Examiner)

3 Answers   SSC,


The author of the book " My Experiments with Truth" is

6 Answers   SSC,


promotion scope of auditor in cgda?

3 Answers   Wipro,


I am selected as AUDITOR in CGDA through CGLE-10.Many are telling that this time onwards police verification etc will be done after joining the deptt as in case of CAG. How far this fact is true? Any body has any idea may plese sent the same to email jibengarai@gmail.com. Thanks a lot

2 Answers  


I m a student of MCA. Should i do the Tax Assistant Job? What will be the salary and Promotion policy? Future scope of Tax Assistant?? please help me out.

2 Answers  


The Nagarjunasagar dam is constructed on the river

2 Answers   SSC,


Hii I am kumar Shanu, work in Indian Audit & Accounts Department. Ahmedabad having the post of Steno/P.A I want to mutual transfer in Delhi/Dehradoon/Chandigarh/Allhabad. If anybody interested please contact me at 9917913820, & 7226933007.

0 Answers   Indian Audit Accounts,






Categories