General Knowledge & Current Affairs

Questions and Answers - Set 2




Answers were Sorted based on User's Feedback



General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 2..

Answer / pondy

1. Who among the following has been appointed the National
Security Adviser by the UPA Government ?
(a) Brajesh Mishra
(b) J. N. Daxit
(c) Soli J. Sorabjee
(d) T. K. A. Nair
Ans: ( b ) J. N. Daxit

2. Who among the following is the new Chief Minister of
Karnataka ?
(a) S. M. Krishna
(b) Uma Bharti
(c) Dharam Singh
(d) Y. S. Rajasekhara Reddy
Ans: ( c ) Dharam Singh

3. Who among the following has won the Miss Universe 2004
crown ?
(a) Jennifer Hawkins
(b) Shandi Finnessey
(c) Alba Reyes
(d) None of these
Ans: ( a ) Jennifer Hawkins

4. A solemn ceremony to mark the 60th Anniversary of D-Day
landings of the Allies troops during the Second World War,
was held in
(a) Pearl Harbour
(b) Normandy
(c) New York
(d) Lisbon
Ans: ( b ) Normandy

5. Which of the following cricketers holds the world record
of maximum number of sixes in Tests ?
(a) Chris Carins (New Zealand)
(b) Viv Richards (West Indies)
(c) Sachin Tendulkar (India)
(d) Wasim Akram (Pakistan)
Ans: ( a ) Chris Carins (New Zealand)

6. Who among the following has been appointed the new Chief
Justice of India ?
(a) Justice Rajendra Babu
(b) Justice V. N. Khare
(c) Justice R. C. Lahoti
(d) None of these
Ans: ( c ) Justice R. C. Lahoti

7. Who among the following sports persons got the honour of
lighting the Olympic flame at the Major Dhyan Chand Stadium
in New Delhi recently ?
(a) Anjali Bhagwat
(b) Abhinav Bindra
(c) Viswanathan Anand
(d) K. M. Beenamol
Ans: ( a ) Anjali Bhagwat

8. Who among the following has been appointed new chairman
of the National Commission for Farmers ?
(a) Ajit Singh
(b) K. C. Pant
(c) Dr. M. S. Swaminathan
(d) Sharad Pawar
Ans: ( c ) Dr. M. S. Swaminathan

9. Which of the following planets crossed the face of the
sun (in transit) after 122 years recently ?
(a) Mars
(b) Venus
(c) Jupiter
(d) Saturn
Ans: ( b ) Venus

10. Which of the following countries was readmitted to the
Commonwealth recently ?
(a) Nepal
(b) Myanmar
(c) Pakistan
(d) None of these
Ans: ( c ) Pakistan

11. The world governing body of which of the following
sports celebrated its 100 years in existence recently ?
(a) Football
(b) Hockey
(c) Badminton
(d) Cricket
Ans: ( a ) Football

12. Who among the following won the men?s singles title of
the French Open 2004 ?
(a) Guillermo Coria
(b) Roger Federer
(c) Andy Roddick
(d) Gaston Gaudio
Ans: ( d ) Gaston Gaudio

13. Who is India?s first Woman Grand Master in Chess ?
(a) Aarthie Ramaswamy
(b) Koneru Humpy
(c) S. Meenakshi
(d) S. Vijayalakshmi
Ans: ( b ) Koneru Humpy

14. The age of a tree can be determined by
(a) Measuring its height
(b) Measuring its diameter
(c) Analyzing its sap
(d) Counting the annual growth rings of its stem
Ans: ( d ) Counting the annual growth rings of its stem

15. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Mountains Continents
(a) The Rocky : North America
(b) The Andes : South America
(c) The Alps : Europe
(d) The Ural : Africa
Ans: ( d ) The Ural : Africa

16. Which of the following pairs is correctly matched ?
(a) ?Purna Swaraj? Resolution : 1929
(b) Martyrdom of Sardar Bhagat Singh : 1931
(c) Formation of the Congress Socialist Party: 1939
(d) Simla Confeence : 1940
Ans: ( b ) Martyrdom of Sardar Bhagat Singh : 1931

17. The Lingaraja Temple built during the medieval period is at
(a) Bhubaneswar
(b) Khajuraho
(c) Madurai
(d) Mount Abu
Ans: ( a ) Bhubaneswar

18. Which one of the following is essentially a solo dance ?
(a) Kuchipudi
(b) Kathak
(c) Manipuri
(d) Mohiniattam
Ans: ( d ) Mohiniattam

19. The deepest oceanic trench ?Mariana? is located in
(a) Atlantic Ocean
(b) Arctic Ocean
(c) Pacific Ocean
(d) Indian Ocean
Ans: ( c ) Pacific Ocean

20. Although fog consists of fine drops of water, we cannot
see clearly through it because
(a) The light rays undergo total internal reflection in the
drops
(b) Fine drops of water in fog polarize the light
(c) The fine drops are opaque to the light
(d) The drops scatter most of the light
Ans: ( d ) The drops scatter most of the light

21. During the Mughal period, which one of the following
were the first to come to India as traders ?
(a) Portuguese
(b) Dutch
(c) Danish
(d) English
Ans: ( a ) Portuguese

22. Who among the following Delhi Sultans is known for
introducing market control mechanism ?
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khalji
(d) Firoze Tughlaq
Ans: ( c ) Alauddin Khalji

23. Which one of the following mountain peaks of the
Himalayas is NOT in India ?
(a) Annapurna
(b) Nanda Devi
(c) Mt. Kamet
(d) Kanchenjunga
Ans: ( a ) Annapurna

24. A rift valley is formed mainly due to
(a) The forces of tension in the earth?s crust
(b) The subsidence of the floor of a river valley
(c) The valley formed after the formation of fold mountains
(d) The deepening of a valley by ice action
Ans: ( a ) The forces of tension in the earth?s crust

25. Who is the author of the book, ?The Man Who Divided India? ?
(a) Arun Shourie
(b) Dominique Lapierre
(c) Rafiq Zakaria
(d) Salman Rushdie
Ans: ( c ) Rafiq Zakaria



Is This Answer Correct ?    7087 Yes 1266 No

General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 2..

Answer / azhar

River Nile 4,160 miles

Is This Answer Correct ?    4870 Yes 994 No

General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 2..

Answer / anurag mishra

what is the longest river of the world

Is This Answer Correct ?    4836 Yes 1917 No




General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 2..

Answer / pawan sharma

new chief justice of india ?

Is This Answer Correct ?    4167 Yes 2220 No

General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 2..

Answer / irfan alam

Answer # 2:-K.G.Balakrishnan



Answer # 3:- Nile River

Is This Answer Correct ?    2029 Yes 551 No

General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 2..

Answer / shaniba

the new chief justice is K.G.Balakrishnan

Is This Answer Correct ?    3101 Yes 1777 No

General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 2..

Answer / himakshi

I want to gain some new question paper of parliment street
and SSC exams.

Is This Answer Correct ?    1436 Yes 484 No

General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 2..

Answer / anmol

nile longest river in the world

Is This Answer Correct ?    1071 Yes 153 No

General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 2..

Answer / srinivas

nile river 6690

Is This Answer Correct ?    1089 Yes 401 No

General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 2..

Answer / mohan sharma

The longest river is nile and the amazone is the largest
river in the world

Is This Answer Correct ?    871 Yes 187 No

Post New Answer



More General Knowledge_Current Affairs Interview Questions

Consider the following statements : 110 The nerve tissues in human body contain phosphorus. 111 In nature, sulphur always occurs in the combined state. Which of the statements given above is/are correct ? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

2 Answers   Idea,


. Which of the following places have their standard times that are the same as GMT? 1. Accra 2. Dublin 3. Madrid 4. Lisbon Choose the correct answer from the codes given below: (a) 1, 2 and 3 (b) 1, 3 and 4 (c) 1, 2 and 4 (d) 2, 3 and 4

1 Answers  


Which among the following was the major reason due to which southern Philippines was in the news in the recent past? 1 Frequent earthquakes killing hundreds of people 2 Insurgency and terrorist activity by local rebels 3 Revival of volcanic eruptions after several centuries 4 Severe economic crisis and civil strife due to crop failures

2 Answers  


The famous ?Quit India Resolution? was passed in: (a) Oct 1940 (b) June 1941 (c) March 1941 (d) August 1942

2 Answers  


In India the executive is responsible directly to the: (a) Legislature (b) President (c) Judiciary (d) People

2 Answers  






The fourth Buddhistic Synod was held at Purushapura, during the reign of: (a) Ashoka (b) Kanishka (c) Samudragupta (d) Harshvardhana

1 Answers  


Smt.Teejan Devi is associated with which of the following forms of music? 1 Classical vocal music 2 Folk music 3 Instrumental music 4 None of these

1 Answers  


The combustible material at the tip of a safety match sitck is 1 Sulphur 2 Manganese dioxide 3 Phosphorus 4 Antimony sulphide

1 Answers  


. Given below are two statements, one labeled as Assertion(A) and the other labeled as Reason(R): Assertion(A) : The U.S.A re-emerged as India’s single largest import source in the early nineties. Reason(R) : With swift political developments in the erstwhile Soviet Union, India gradually began to rely on the U.S.A for it defence requirements. In the context of the above, two statements which one of the following is correct? (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A (b) Both A and R are true but R is not correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is false

1 Answers  


The blue coloured blood of this marine creature is used to test safety of drugs. It is found abundantly along Orissa coast?. The given description fits 1 Scorpion 2 Sepia 3 Cattle fish 4 Horse shoe crab

1 Answers  


Oil rises up the wick in a lamp because (a) Oil is very light (b) Of the diffusion of oil through the wick (c) Of the surface tension phenomenon (d) Of the capillary action phenomenon

3 Answers  


Entrance to the Indian Civil Service was made possible for the Indians by: (a) Lord Dalhousie (b) Lord Canning (c) Lord Lytton (d) Lord Ripon

2 Answers  






Categories