Follow Our FB Page << CircleMedia.in >> for Daily Laughter. We Post Funny, Viral, Comedy Videos, Memes, Vines...


Answer key Combined Graduate level-2010 Tier-I (IInd shift
general awareness)

Answers were Sorted based on User's Feedback



Answer key Combined Graduate level-2010 Tier-I (IInd shift general awareness)..

Answer / gautam

General Awareness
Series &#8211; 789 KO 6 (IInd Shift-2pm to 4pm)

1. Pituitary gland is situated in
(A) the base of the heart
(B) the base of the brain
(C) the neck
(D) the abdomen
Ans: (B) the base of the brain

2. Who discovered cement?
(A) Agassit
(B) Albertus Magnus
(C) Joseph Aspdin
(D) Janseen
Ans: (C) Joseph Aspdin

3. According to RBI Report&#8230;.. NPA &#8211; 2008-09 for India
Banks
(A) 2.3%
(B) 2.6%
(C) 3.5%
(D) 5.2%
Ans: (A) 2.3%

4. Windows 7, the latest OS &#8230;&#8230;&#8230; Indian Languages fonts
(A) 14
(B) 26
(C) 37
(D) 49
Ans: (A) 14

5. TRIPS and TRIMS are the terms associated with
(A) IMF
(B) WTO
(C) IBRD
(D) IDA
Ans: (B) WTO

6. A Presidential Ordinance can remain in force
(A) For three months
(B) For Six months
(C) For nine months
(D) Indefinitely
Ans: (B) For Six months


7. Which of the following Indonesian victim massive
earthquake-2004?
(A) Irian Jaya
(B) Sumatra
(C) Kalibangan
(D) Java
Ans: (B) Sumatra

8. First DURANTO A/C Express
(A) Sealdah-New Delhi
(B) Mumbai-Howrah
(C) Bangalore-Howrah
(D) Chennai-NewDelhi
Ans: (A) Sealdah-New Delhi

9. Economic Outlook for 2009-2010?
(A) Planning Commission
(B) PM Economic Advisory Council
(C) Finance Commission
(D) RBI
Ans: (B) PM Economic Advisory Council

10. Indian and US finalize agreement related to
following?
(A) Trade and Investment
(B) Intellectual property
(C) Traditional Knowledge
(D) All of the Above
Ans: (D) All of the Above

11. Which of the following river does not part of
Narmada river?
(A) MP
(B) Rajasthan
(C) Gujarat
(D) Maharashtra
Ans: (B) Rajasthan

12. Which of the following countries third largest
market for twitter?
(A) China
(B) India
(C) Brazil
(D) Indonesia
Ans: (B) India

13. The exchange of commodities between two countries is
(A) Balance of trade
(B) Bilateral trade
(C) Volume of trade
(D) Multilateral trade
Ans: (B) Bilateral trade

14. Soil erosion on hill slopes cane be checked by
(A) Afforestation
(B) Terrace cultivation
(C) Strip cropping
(D) Contour ploughing
Ans: (B) Contour ploughing

15. Who coined the word Geography?
(A) Ptolemy
(B) Eratosthenese
(C) Hecataus
(D) Herodatus
Ans: (B) Eratosthenese

16. Which of the following is called &#8216;ecological
hotspot of India&#8217;?
(A) Western Ghats
(B) Eastern Ghats
(C) Western Himalayas
(D) Eastern Himalayas
Ans: (B) Western Himalayas

17. The art of map making
(A) Remote sensing
(B) Cartography
(C) Photogrammetry
(D) Mapping
Ans: (B) Cartography

18. The age of Earth can be determined by
(A) Geological Time Scale
(B) Radio-Metric Dating
(C) Gravity Method
(D) Fossilization Method
Ans: ((B) Radio-Metric Dating

19. The monk influenced Ashoka to embrace Buddhism
(A) Vishnu Gupta
(B) Upa Gupta
(C) Brahma Gupta
(D) Brihadratha
Ans: B) Upa Gupta

20. The declaration that &#8220;Govt. of the people, by the
people, for the people made by
(A) George Washington
(B) Winston Churchill
(C) Abraham Lincoln
(D) Theodore Roosevelt
Ans: (C) Abraham Lincoln

21. The Lodhi dynasty was founded by
(A) Ibrahim Lodhi
(B) Sikandar Lodhi
(C) Bahlol Lodhi
(D) Khizr Khan
Ans: (C) Bahlol Lodhi

22. Harsha was defeated by
(A) Prabhakaravardhana
(B) Pulakesin-II
(C) Narsimhavarma Pallava
(D) Sasanka
Ans: (B) Pulakesin-II

23. Who among the following was illiterate?
(A) Jahangir
(B) Shah jahan
(C) Akbar
(D) Aurangazeb
Ans: (C) Akbar

24. Which Gov. General associated with Doctrine of
lapse?
(A) Lord Rippon
(B) Lord Dalhousie
(C) Lord Bentick
(D) Lord Curzon
Ans: (B) Lord Dalhousie

25. India attained dominion status on
(A) 15th Jan, 1947
(B) 15th Aug, 1947
(C) 15th Aug, 1950
(D) 15th Oct, 1947
Ans: B) 15th Aug, 1947

26. Despotism is possible in a
(A) One party state
(B) Two party state
(C) Multi party state
(D) Two and multi party state
Ans: (A) One party state

27. Marx belonged to
(A) Germany
(B) Holland
(C) France
(D) Britain
Ans: (A) Germany

28. Which of the following is guardian of fundamental
rights?
(A) Legislature
(B) Executive
(C) Political parties
(D) Judiciary
Ans: (D) Judiciary

29. Sarkaria Commission was concerned with
(A) Administrative reforms
(B) Electoral Reforms
(C) Financial Reforms
(D) Centre-State Relations
Ans: (D) Centre-State Relations

30. The speaker of Lok Sabha address his/her
resignation to
(A) PM of India
(B) President of India
(C) Deputy Speaker of Lok Sabha
(D) Ministry of Parliamentary Affairs
Ans: (C) Deputy Speaker of Lok Sabha

31. A want become a demand only when it is backed by
(A) Ability to purchase
(B) Necessity to buy
(C) Desire to buy
(D) Utility of the product
Ans: (C) Ability to purchase

32. The term &#8220;Micro and Macro Economics&#8221; were coined by
(A) Alfred Marshall
(B) Ragner Nurske
(C) Ragner Frisch
(D) JM Keynes
Ans: (C) Ragner Frisch

33. During periods of Inflation, tax rates should
(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain Constant
(D) Fluctuate
Ans: (A) Increase

34. Which is the biggest tax paying sector in India?
(A) Agriculture Sector
(B) Industrial Sector
(C) Transport Sector
(D) Banking Sector
Ans: (B) Industrial Sector

35. &#8220;Economics is what it ought to &#8220; &#8211; This statement
refers to
(A) Normative Economics
(B) Positive Economics
(C) Monetary Economics
(D) Fiscal Economics
Ans: (A) Normative Economics

36. The excess of price a person is to pay rather than
forgo consumption
(A) Price
(B) Profit
(C) Producers&#8217; Surplus
(D) Consumers&#8217; Surplus
Ans: (D) Consumers&#8217; Surplus

37. Silver halides are used in photographic plates
because they
(A) Oxidised in air
(B) Soluble in hyposolution
(C) Reduced by light
(D) Totally colourless
Ans: (A) Oxidised in air

38. Tetraethyl lead is
(A) A catalyst in burning fossil fuel
(B) An antioxidant
(C) A reductant
(D) An antiknock compound
Ans: (D) An antiknock compound

39. Curie point is the temperature at which
(A) Matter becomes radioactive
(B) A metal loses magnetic properties
(C) A metal loses conductivity
(D) Transmutation of metal occurs
Ans: (B) A metal loses magnetic properties

40. The isotope used for the production of atomic energy
(A) U-235
(B) U-238
(C) U-234
(D) U-236
Ans: (A) U-235

41. The acceleration due to gravity at the equator
(A) is less than at the poles
(B) is greater than that at the poles
(C) is equal to that at the poles
(D) does not depend on the earth&#8217;s centripetal
acceleration
Ans: (A) is less than at the poles

42. Which of the following is not a nucleon?
(A) Proton
(B) Neutron
(C) Electron
(D) Positron
Ans: (D) Positron

43. The material used in the manufacture of lead pencil
is
(A) Graphite
(B) Lead
(C) Carbon
(D) Mica
Ans: (A) Graphite

44. Angle of friction and angle of repose are
(A) equal to each other
(B) not equal to each other
(C) proportional to each other
(D) None of the above
Ans: (C) proportional to each other

45. Processor&#8217;s speed of a computer is measured in
(A) BPS
(B) MIPS
(C) Baud
(D) Hertz
Ans: (D) Hertz

46. &#8216;C&#8217; language is a
(A) Low level language
(B) High level language
(C) Machine level language
(D) Assembly level language
Ans: (B) High level language

47. What happens to a person who receives the wrong
type of blood?
(A) All the arteries constrict
(B) All the arteries dilates
(C) The RBCs agglutinate
(D) The spleen and lymphnodes deteriorate
Ans: (C) The RBCs agglutinate

48. NIS stands for
(A) National Infectious diseases seminar
(B) National Irrigation Schedule
(C) National Immunization Schedule
(D) National Information Sector
Ans: (C) National Immunization Schedule

49. If all bullets could not removed, it may cause
poisoning by
(A) Mercury
(B) Lead
(C) Iron
(D) Arsenic
Ans: (B) Lead

50. Ringworm is a &#8230;&#8230;&#8230;&#8230;&#8230;&#8230; disease
(A) Bacterial
(B) Protozoan
(C) Viral
(D) Fungal
Ans: (D) Fungal






Is This Answer Correct ?    30 Yes 11 No

Answer key Combined Graduate level-2010 Tier-I (IInd shift general awareness)..

Answer / arun

angle of friction is always equal to angle of repose.

Is This Answer Correct ?    16 Yes 1 No

Answer key Combined Graduate level-2010 Tier-I (IInd shift general awareness)..

Answer / ajit

Electron is not a nucleon....nucleon is of which the nuclues consists i.e proton and neutron and nucleons should be positive

Is This Answer Correct ?    20 Yes 6 No

Answer key Combined Graduate level-2010 Tier-I (IInd shift general awareness)..

Answer / arun

when did India obtain dominion status?Is 15 aug 1947
correct answer?

Is This Answer Correct ?    15 Yes 2 No

Answer key Combined Graduate level-2010 Tier-I (IInd shift general awareness)..

Answer / ajit

Ecological hot spot of india is Western ghats or western coastal plains of india

Is This Answer Correct ?    15 Yes 3 No

Answer key Combined Graduate level-2010 Tier-I (IInd shift general awareness)..

Answer / anusha

NIS stands for
(D) National Information Sector

Is This Answer Correct ?    3 Yes 1 No

Answer key Combined Graduate level-2010 Tier-I (IInd shift general awareness)..

Answer / jjjjj

both electron and positron is not a nucleon

Is This Answer Correct ?    4 Yes 3 No

Answer key Combined Graduate level-2010 Tier-I (IInd shift general awareness)..

Answer / edward hau

Is "State is the March of God on earth", given by Palato?
If no then who gave this thought.

Is This Answer Correct ?    0 Yes 3 No

Answer key Combined Graduate level-2010 Tier-I (IInd shift general awareness)..

Answer / naman

the biggest tax paying sector in India is banking sector

Is This Answer Correct ?    9 Yes 20 No

Post New Answer



More SSC AllOther Interview Questions

I had applied online for CGLE but not taken print out of App. Form. Now I have sent STATE Allocation form without printout. Will it create problem.. > amitjha62@yahoo.com

0 Answers   SSC,


How many candidates qualified in Section Officer(Audit) Exam,2008?

10 Answers   SSC,


Will someone send me the Question papers of previous years for the STATISTICAL INVESTIGATOR (Grade IV)EXAM conducted by SSC? My Self JIYA (ps2mla@rediffmail.com)

0 Answers   Power Grid,


I am selected as DEO in CAG Allahabad anybody wants to mutual transfer with me from delhi chandigarh then call me 8930619060

89 Answers   CAG,


hi .. my ssc cgl 2011 score is 352, and i have qualified for the post of statistical invigilator/compiler. plss tell me how should i perpare for interview and what are me chance of being selected?? plss plss help..

0 Answers  






Total seat 4 T.A.? There is mistake in result notice

0 Answers   Sitel, SSC,


sir,i want to become assistant in css but after qualifying in tier 1 hw to prefer owr option in assistant in CSS ( M option ) i hv seen in preference of performa of various posts in SSC but the option Assistant in CSS is not der i.e M option rest options r der,is der any process...can any one help me in dat...plz reply to my mail view.sai90@gmail.com

0 Answers  


Source of energy ine cosystem is

1 Answers   SSC,


What was the Cutoff for auditor post in UP in SSC 2011 for OBC category?

0 Answers  


What are your other career options?

0 Answers  


TAX ASSISTANT EXAM 2010

1 Answers  


Has anyone who has been recommended for Section Officer audit 2008 received appointment?

2 Answers   SSC, TATA,






Categories