Follow Our FB Page << CircleMedia.in >> for Daily Laughter. We Post Funny, Viral, Comedy Videos, Memes, Vines...


Railway Recruitment Board (Bhubaneswar)
Station Masters Recruitment Exam
August 2004 Question Paper

Answers were Sorted based on User's Feedback



Railway Recruitment Board (Bhubaneswar) Station Masters Recruitment Exam August 2004 Question Pape..

Answer / guest

Railway Recruitment Board (Bhubaneswar)
Station Masters Recruitment Exam
August 2004 Question Paper

1. Through which of the following countries does the equator
pass?
(1) Canada
(2) Brazil
(3) China
(4) Saudi Arabia
Ans: ( 2 ) Brazil

2. Fa-Hien came to India during the reign of
(1) Chandragupta I
(2) Ashoka
(3) Harshavardhan
(4) Chandragupta II
Ans: ( 4 ) Chandragupta II

3. A judge of the Supreme Court of India is to hold office
until he attains the age of
(1) 65 years
(2) 60 years
(3) 62 years
(4) 58 years
Ans: ( 1 ) 65 years

4. Which of following is not a pseudonym?
(1) Stalin
(2) Ho-Chi-Minh
(3) Freud
(4) Pele
Ans: ( 3 ) Freud

5. Which of the following civilizations is the most ancient?
(1) Inca
(2) Egyptian
(3) Indus-valley
(4) Byzantine
Ans: ( 3 ) Indus-valley

6. The Constitution of India came into force in
(1) 1946
(2) 1947
(3) 1949
(4) 1950
Ans: ( 4 ) 1950

7. Who is traditionally regarded as the author of ?Ilidad??
(1) Homer
(2) Dante
(3) Sophocles
(4) Virgil
Ans: ( 1 ) Homer

8. Which of the following waterfalls is highest in the world?
(1) King George VI
(2) Ribbon
(3) Angel
(4) Niagra
Ans: ( 3 ) Angel

9. Which of the following mountain ranges are longest in the
world?
(1) Himalayas
(2) Andes
(3) Caucasus
(4) Alaska
Ans: ( 2 ) Andes

10. Which of the following is the largest lake in the world?
(1) Superior
(2) Baikal
(3) Chilka
(4) Caspian Sea
Ans: ( 4 ) Caspian Sea

11. Bedouins are
(1) a nomadic tribe of Arabia
(2) a race of Iran
(3) a tribe of Malabar
(4) a tribe of Poland
Ans: ( 1 ) a nomadic tribe of Arabia

12. The line demarcating the boundary between North and
South Korea is called
(1) 17th Parallel
(2) Durand Line
(3) 38th Parallel
(4) Siegfried Line
Ans: ( 3 ) 38th Parallel

13. What is Albatross ?
(1) An island on the Pacific Ocean
(2) Sea birds of North Pacific
(3) A kind of fish found in South America
(4) None of these
Ans: ( 2 ) Sea birds of North Pacific

14. Angkor Wat is situated in
(1) Vietnam
(2) Tibet
(3) Indonesia
(4) Cambodia
Ans: ( 4 ) Cambodia

15. ?Cotopaxi? is situated in
(1) Ecuador
(2) Japan
(3) South Africa
(4) Canada
Ans: ( 1 ) Ecuador

16. In a cricket game the ideal measurement of ?Popping
Crease? is
(1) 8 ft.
(2) 4 ft.
(3) 6 ft.
(4) 2 ft.
Ans: ( 2 ) 4 ft.

17. What is the length of a Badminton court?
(1) 85 ft.
(2) 78 ft.
(3) 44 ft.
(4) 46 ft.
Ans: ( 3 ) 44 ft.

18. How many news agencies are there in India ?
(1) 4
(2) 5
(3) 6
(4) 8
Ans: ( 1 ) 4

19. Al Ahram is the newspaper published from
(1) Karachi
(2) Cairo
(3) Baghdad
(4) Kabul
Ans: ( 2 ) Cairo

20. The newspaper Dawn is published from
(1) London
(2) New York
(3) Beijing
(4) Karachi
Ans: ( 4 ) Karachi

21. The well-known newspaper Daily News is published from
(1) New York
(2) London
(3) Mumbai
(4) Colombo
Ans: ( 1 ) New York

22. Broadcasting in India was first started in the year
(1) 1936
(2) 1947
(3) 1927
(4) 1930
Ans: ( 3 ) 1927

23. The daily ?National Programme? of Doordarshan was first
introduced in the year
(1) 1970
(2) 1972
(3) 1980
(4) 1984
Ans: ( 2 ) 1972

24. The maximum strength of Lok Sabha has been fixed at
(1) 530
(2) 545
(3) 525
(4) 520
Ans: ( 2 ) 545

25. The minimum age limit to become a member of Lok Sabha is
(1) 35 years
(2) 30 years
(3) 25 years
(4) 18 years
Ans: ( 3 ) 25 years

26. Where are the headquarters of the European Economic
Community?
(1) Brussels
(2) London
(3) Berlin
(4) Paris
Ans: ( 1 ) Brussels

27. In which way the ?Wall Street? is famous ?
(1) New York stock exchange is situated there
(2) It is the center where the British newspapers are
published
(3) It is the center where the American newspapers are
published
(4) Twin towers of the World Trade Centre were situated there
Ans: ( 1 ) New York stock exchange is situated there

28. The credentials of all Ambassadors or Commissioners of
foreign countries are received by the
(1) Prime Minister
(2) Foreign Minister
(3) President
(4) Vice-President
Ans: ( 3 ) President

29. During whose regime the first vernacular paper Samachar
Darpan was published?
(1) Lord Curzon
(2) Lord Minto
(3) Lord William Bentinck
(4) Marques of Hastings
Ans: ( 4 ) Marques of Hastings

30. Under which article of the Constitution, the President
of India can proclaim the National Emergency?
(1) 356
(2) 352
(3) 123(1)
(4) 370
Ans: ( 2 ) 352

31. Who is the 13th monarch of Nepal?
(1) Birendra
(2) Dhirendra
(3) Gyanendra
(4) Dipendra
Ans: ( 3 ) Gyanendra

32. The currency of Italy is
(1) Lira
(2) Krone
(3) Leva
(4) Kyat
Ans: ( 1 ) Lira

33. ?Ad hoc? means
(1) Same as before
(2) Arranged for this purpose
(3) In the meantime
(4) None of these
Ans: ( 4 ) None of these

34. ?Ex-tempore? means
(1) temporarily
(2) in a hot temper
(3) high temperature
(4) without premeditation
Ans: ( 4 ) without premeditation

35. Panchatantra was written by
(1) Kalidas
(2) Kautilya
(3) Vishnu Sharma
(4) Rabindranath Tagore
Ans: ( 3 ) Vishnu Sharma

36. ?Penisula? is a stretch of land almost surrounded by
(1) Water
(2) Hills
(3) Forests
(4) None of these
Ans: ( 1 ) Water

37. ?Hundred years? war was fought between
(1) France and Germany
(2) England and France
(3) Spain and Portugal
(4) England and Germany
Ans: ( 2 ) England and France

38. The benefit of Privy Purses had been abolished by
Government of India in the year
(1) 1947
(2) 1950
(3) 1969
(4) 1975
Ans: ( ? )

39. Which team won the National Football League this year?
(1) Mohun Bagan
(2) Dempo
(3) Salgaokar
(4) East Bengal
Ans: ( 4 ) East Bengal

40. Which day of every year is celebrated as ?International
Peace Day??
(1) October 2
(2) September 11
(3) November 14
(4) September 5
Ans: ( 2 ) September 11

41. Who won the best actress award in the 76th Academy
Awards or Oscars 2004?
(1) Charlize Theron
(2) Renee Zellweger
(3) Monica Bellucci
(4) Uma Thurman
Ans: ( 1 ) Charlize Theron

42. The last Asian Games (2002) was held at
(1) Pyongyang
(2) Tokyo
(3) Busan
(4) Bangkok
Ans: ( 3 ) Busan

43. Out of the following which one is odd?
(1) Typhoon
(2) Tornado
(3) Hurricane
(4) Cumulus
Ans: ( 4 ) Cumulus

44. Who among the following was the Magsaysay Award winner
in the year 2002?
(1) Medha Patkar
(2) Sandeep Pandey
(3) Mrinal Sen
(4) Mahasweta Devi
Ans: ( 2 ) Sandeep Pandey

45. When was the World Trade Centre first attacked?
(1) 26th February, 1993
(2) 11th September, 2001
(3) 7th August, 1998
(4) 13th November, 1998
Ans: ( 2 ) 11th September, 2001

46. Who is the present soccer coach of Indian National team?
(1) Alberto Colaco
(2) Sukhwinder Singh
(3) P. K. Banerjee
(4) Stephen Constantine
Ans: ( 4 ) Stephen Constantine

47. Who is Colin Powell?
(1) US Foreign Secretary
(2) US Ambassador to India
(3) US Secretary of State
(4) None of these
Ans: ( 1 ) US Foreign Secretary

48. Name the proposed Zonal Railway at Hajipur after
bifurcation of Eastern Railway?
(1) East Northern Railway
(2) East Central Railway
(3) East West Railway
(4) Eastern Frontier Railway
Ans: ( 2 ) East Central Railway

49. Article 370 of the Constitution is applicable only to
the State of
(1) Jammu & Kashmir
(2) Assam
(3) Manipur
(4) Nagaland
Ans: ( 1 ) Jammu & Kashmir

50. What is Epstein?
(1) The name of Physicist
(2) A fire proof synthetic fibre
(3) A type of pre-historic animal
(4) Name of a famous sculptor
Ans: ( 4 ) Name of a famous sculptor

Directions (Qs. 51 to 65) : Each of these questions below
has a pair of words, letters or numbers in bold that have
certain relationship to each other and followed by four
pairs of words (marked 1, 2, 3 and 4). Choose from these
alternatives the best pair that has the same relationship as
that in the bold and choose your answer accordingly.
51. BC : FG
(1) AD : PQ
(2) JK : LM
(3) HI : LM
(4) PQ : ST
Ans: ( 3 ) HI : LM

52. BC : GH
(1) IJ : NO
(2) CD : FG
(3) DE : JK
(4) IJ : MN
Ans: ( 1 ) IJ : NO

53. APA : EQE
(1) BQB : FGF
(2) ADA : GHG
(3) LML : URU
(4) IRI : OSO
Ans: ( 4 ) IRI : OSO

54. BACE : DACE :: FACE :
(1) LACE
(2) HACE
(3) NACE
(4) HASE
Ans: ( 2 ) HACE

55. FISH : SHOAL
(1) Whale : Herd
(2) Elephant : Flock
(3) Shark : School
(4) Audience : Theatre
Ans: ( 2 ) Elephant : Flock

56. HUMANITARIAN : ALTRUISTIC
(1) Artist : Imitative
(2) Host : Hospitable
(3) Idealist : Cynical
(4) Guest : Rude
Ans: ( 3 ) Idealist : Cynical

57. ARMY : LOGISTICS
(1) Business : Strategy
(2) Team : Individual
(3) War : Logic
(4) Soldiers : Students
Ans: ( 1 ) Business : Strategy

58. SEDAN : AUTOMOBILE
(1) Hangar : Airplane
(2) Marble : Statue
(3) Rung : Ladder
(4) Rocker : Chair
Ans: ( 1 ) Hangar : Airplane

59. MELLIFLUOUS : CACOPHONY
(1) Dulcet : Euphony
(2) Thrifty : Parsimony
(3) Fragrant : Noisesomeness
(4) Florid : Embellishment
Ans: ( 3 ) Fragrant : Noisesomeness

60. PARDON : OFFENSE
(1) Repent : Sin
(2) Forgive : Wrong
(3) Arraign : Indictment
(4) Surrender : Fugitive
Ans: ( 2 ) Forgive : Wrong

61. 12 : 144
(1) 20 : 400
(2) 22 : 464
(3) 15 : 135
(4) 10 : 140
Ans: ( 1 ) 20 : 400

62. 11 : 1210
(1) 6 : 216
(2) 7 : 1029
(3) 9 : 729
(4) 8 : 448
Ans: ( 4 ) 8 : 448

63. 14 : 9 :: 26 :
(1) 12
(2) 13
(3) 15
(4) 17
Ans: ( 3 ) 15

64. 7 : 56 :: 9 :
(1) 90
(2) 63
(3) 81
(4) 99
Ans: ( 1 ) 90

65. 20 : 11 :: 102 :
(1) 49
(2) 52
(3) 61
(4) 98
Ans: ( 2 ) 52

Directions (Qs. 66 to 75) : Each of these questions consists
of four words or numbers or pair of numbers out of which
three are alike in some respect and one is odd or different.
Find out the odd one and select your answer accordingly.
66. (1) Walk
(2) Run
(3) Crawl
(4) Ride
Ans: ( 4 ) Ride

67. (1) Square
(2) Triangle
(3) Cube
(4) Rectangle
Ans: ( 3 ) Cube

68. (1) Lhasa
(2) Bomdila
(3) Nathu La
(4) Shipki La
Ans: ( 1 ) Lhasa

69. (1) Intimacy
(2) Enmity
(3) Attachment
(4) Friendship
Ans: ( 2 ) Enmity

70. (1) Lamprey
(2) Salmon
(3) Trout
(4) Rhea
Ans: ( 4 ) Rhea

71. (1) 11
(2) 13
(3) 15
(4) 17
Ans: ( 3 ) 15

72. (1) 81
(2) 21
(3) 69
(4) 83
Ans: ( 4 ) 83

73. (1) 144
(2) 168
(3) 196
(4) 256
Ans: ( 2 ) 168

74. (1) 70 ? 80
(2) 28 ? 32
(3) 21 ? 24
(4) 54 ? 62
Ans: ( 4 ) 54 ? 62

75. (1) 7 ? 84
(2) 6 ? 108
(3) 5 ? 75
(4) 3 ? 99
Ans: ( 1 ) 7 ? 84

Directions (Qs. 76 to 80) : Read the following paragraph
carefully and answer these questions :
Six lectures A, B, C, D, E and F are to be organized in a
span of seven days from Sunday to Saturday, only one lecture
on each day according to the following schedule :
(i) A should not be organized on Thursday, (ii) C should be
organized immediately after F, (iii) There should be a gap
of two days between D and E, (iv) One day there will be no
lecture and Friday is not that day and just before that day
D will be organized, (v) B should be organized on Tuesday
and should not be followed by D.
76. On which day there is no lecture ?
(1) Tuesday
(2) Saturday
(3) Wednesday
(4) Monday
Ans: ( 4 ) Monday

77. How many lectures are organized between C and D?
(1) None
(2) Three
(3) Five
(4) Four
Ans: ( 2 ) Three

78. Which day will the lecture F be organized?
(1) Thursday
(2) Friday
(3) Saturday
(4) Sunday
Ans: ( 1 ) Thursday

79. Which of the following is the last lecture in the series ?
(1) D
(2) A
(3) E
(4) B
Ans: ( 2 ) A

80. Which of the following information is not required in
finding the complete sequence of organization of lectures?
(1) (i) only
(2) (ii) only
(3) All are required
(4) (iii) only
Ans: ( 3 ) All are required

Directions (Qs. 81 to 85) : In each of these questions,
there is a statement followed by two courses of action
numbered I and II. You are to assume everything in the
statement to be true, then decide which of the two suggested
courses of action logically follows for pursuing by
answering (1) if only I follows, (2) if only II follows,
(3) if either I or II or both I & II follow and (4) if
neither I nor II follows.
81. Statement :
A group of school students was reported to be enjoying at a
picnic spot during school hours.

Courses of action :
I. The principal of the school should contact the parents of
those students and inform them with a real warning for future.
II. Some disciplinary action must be taken against those
students for the awareness of all the other students.
Ans: ( 3 )

82. Statement :
Financial stringency prevented the State Government from
paying pensions to the retired school teachers.

Courses of action :
I. The State Government should immediately abolish the
pension benefit scheme for teachers.
II. The State Government should reduce all the wasteful
expenditure to arrange to pay pension to the school teachers.
Ans: ( 2 )

83. Statement :
The sale of a particular product has gone down considerably
causing great concern to a company.

Courses of action :
I. The company should immediately stop production of the
said product.
II. The price of the product should be reduced and quality
improved.
Ans: ( 2 )

84. Statement :
People residing in some tribal areas are far from education.

Courses of action :
I. Government should open schools in those areas.
II. Government should render all help to the NGO?s to open
schools there.
Ans: ( 3 )

85. Statement :
Some serious blunders were detected in the Accounts section
of a factory.

Courses of action :
I. An efficient team of auditors should be appointed to
check the accounts
II. A show cause notice should be issued to all the
employees of the Accounts section.
Ans: ( 3 )

86. In an examination, a student scores 4 marks for every
correct answer and loses one mark for every wrong answer.
If he attempts all the 75 questions and scores 125 marks,
the number of questions he attempts correctly is
(1) 35
(2) 38
(3) 41
(4) 40
Ans: ( 4 ) 40

87. Robin says, ?If Jai gives me Rs. 40, he will have half
as much as Atul, but if Atul gives me Rs. 40, then three us
will have the same amount?. What is the total amount of
money that Robin, Jai and Atul have between them?
(1) Rs. 360
(2) Rs. 240
(3) Rs. 320
(4) Rs. 400
Ans: ( 1 ) Rs. 360

88. A group of 1200 persons consisting of Captains and
soldiers is traveling in a train. If for every 15 soldiers
there is one Captain, then the number of Captains in the
group is
(1) 70
(2) 75
(3) 80
(4) 82
Ans: ( 2 ) 75

89. A student got twice as many sums wrong as he got right.
If he attempted 48 sums in all, how many did he solve
correctly?
(1) 24
(2) 18
(3) 20
(4) 16
Ans: ( 4 ) 16

90. At the end of a business conference all the ten people
present shake hands with each other once. How many
handshakes will there be altogether?
(1) 90
(2) 55
(3) 45
(4) 20
Ans: ( 3 ) 45

Directions (Qs. 91 to 95) : Read the following statements
carefully to answer these questions.
There are six persons P, Q, R, S, T and U. R is the sister
U, Q is the brother of T?s husband, S is the father of P and
grandfather of U. There are two fathers, three brothers and
a mother in the group.
91. Who is the mother?
(1) P
(2) Q
(3) S
(4) T
Ans: ( 4 ) T

92. Who is T?s husband ?
(1) P
(2) Q
(3) R
(4) T
Ans: ( 1 ) P

93. How many male members are there in the group?
(1) Three
(2) Four
(3) Two
(4) One
Ans: ( 2 ) Four

94. How is U related to T?
(1) Uncle
(2) Husband
(3) Son
(4) Daughter
Ans: ( 3 ) Son

95. Which of the following is a group of brothers?
(1) PQU
(2) PQS
(3) QUR
(4) QSU
Ans: ( 1 ) PQU

96. In a certain code, the word FIRE is written as QHOE and
MOVE as ZMWE.
Following the same rule of coding what should be the code
for the word OVER?
(1) MWOE
(2) MWZO
(3) MWEO
(4) MWED
Ans: ( 3 ) MWEO

97. In a certain code, the word COLD is coded as DPME.
Following the same rule of coding what should be code for
the word GIVEN?
(1) HJWIM
(2) HKWJM
(3) FHUDM
(4) HJWFO
Ans: ( 4 ) HJWFO

98. In a certain code, the word ROAD is coded as WTFI.
Following the same rule of coding what should be code for
the code GJFY?
(1) BEAT
(2) LATE
(3) TAKE
(4) REAP
Ans: ( 1 ) BEAT

99. If the word TERMINATION is coded as 12345671586, what
should be the code for the word MOTION?
(1) 458569
(2) 481586
(3) 438586
(4) 485186
Ans: ( 2 ) 481586

100. In a certain code, the word DEAL is coded as 4-5-1-12.
Following the same rule of coding what should be code for
the word LADY?
(1) 10-1-4-23
(2) 12-1-4-22
(3) 12-1-4-25
(4) 12-4-1-25
Ans: ( 3 ) 12-1-4-25

Directions (Qs. 101 to 108) : In each of the following
sentences, some words or phrases are underlined. Find out,
if any one is wrong and select your answer choice accordingly.
101. The magician performed his (1) / tricks so skillful (2)
/ that (3) / the audience was (4) / pleased.
Ans: ( 2 )

102. I (1) / think it (2) / is you who (3) is (4) / wrong.
Ans: ( 4 )

103. Father would (1) / not let (2) / Samirand I (3) /
attend the (4) / basketball game.
Ans: ( 3 )

104. Irregardless (1) / of what (2) / your say, you will (3)
/ still be suspect (4).
Ans: ( 1 )

105. One of our (1) employees have (2) / not yet (3) / shown
up (4) for work.
Ans: ( 2 )

106. After climbing the stairs (1) / her heart (2) / almost
gave out (3) / from (4) / exhaustion.
Ans: ( 1 )

107. He felt that he had become (1) / what he was (2) /
because, over the course of years, that was (3) / the way
his mother raised (4) / him.
Ans: ( 4 )

108. Soma and Tanu waited (1) / breathlessly (2) / for the
announcement, both girls (3) / hoping she had even (4) / the
coveted award.
Ans: ( 3 )

Directions (Qs. 109 & 110) : In each of these questions
below, conversations between two speakers X and Y are given
followed by a question along with four alternative responses
marked 1, 2, 3 and 4. Choose the one response that would
best answer the question.
109. X : Even though it is farther away, I do all my
shopping at the super market.

Y : Well, I prefer the personal service in the smaller
shops, although I do know that the prices are somewhat higher.

Question: Where is the shopping cheaper ?
(1) Local shop
(2) Super market
(3) Smaller shop
(4) Large market
Ans: ( 2 ) Super market

110. X : A newspaper survey just revealed that large cars
are much safer to drive than the smaller models.

Y : I know that, I wish now that I had bought a bigger car.

Question: What size car had the man probably purchased ?
(1) A smaller car
(2) A large car
(3) A trailer
(4) A small foreign car
Ans: ( 1 ) A smaller car


Is This Answer Correct ?    12 Yes 0 No

Railway Recruitment Board (Bhubaneswar) Station Masters Recruitment Exam August 2004 Question Pape..

Answer / biswaranjan dey

The international day of peace would be celebeated on
September 11each year.

Is This Answer Correct ?    4 Yes 2 No

Railway Recruitment Board (Bhubaneswar) Station Masters Recruitment Exam August 2004 Question Pape..

Answer / noushad.pm

International
Peace Day??
the International Day of Peace would be celebrated on
September 21 each year

Is This Answer Correct ?    5 Yes 7 No

Railway Recruitment Board (Bhubaneswar) Station Masters Recruitment Exam August 2004 Question Pape..

Answer / bhuban bhusan nayak

The benefit of Privy Purses had been abolished by
Government of India in the year of 1947.

Is This Answer Correct ?    3 Yes 7 No

Post New Answer

More RRB Interview Questions

The critical mass of a nuclear reaction is (1) The initial mass to start a nuclear fission (2) The minimum mass for the chain reaction (3) The size of the reactor core (4) The size of the reactor core + size of the moderator

2 Answers  


Which of the following is the point of convergence for Eastern and Western Ghats? (a) Mahadeo Hills (b) Mount Abu (c) Mahabaleshwar (d) Nilgiri Hills

2 Answers  


The benefit of Privy Purses had been abolished by Government of India in the year (1) 1947 (2) 1950 (3) 1969 (4) 1975

2 Answers  


please send me the RRB model question paper for section engineer

10 Answers   Hindalco, RRB,


Berlin wall demolished in which year? 1.1988 2.1989 3.1990 4.1991

1 Answers  






I need syllubus for assistant loco piolt . and pls send me question paper model. to abhi_7300@yahoo.co.in

3 Answers   KLN College of Engineering, RRB,


In a small banquet there were, in all, 36 handshakes. How many guests were present there ? (a) 6 (b) 9 (c) 12 (d) 18

1 Answers  


Nandi Hills are situated in the vicinity of (a) Bangalore (b) Mysore (c) Hubli (d) Chennai

2 Answers  


indian army

1 Answers  


Indian Army Clerk joining 2017, Hyderabad

2 Answers   Indian Army,


if i need a previous year rrb section engg electrical department qs? it is possible means pls send it through my email id er.saran89@rediffmail.com

0 Answers  


RRB Group C result 2017 jaipur

6 Answers   RRB,


Categories