Follow Our FB Page << CircleMedia.in >> for Daily Laughter. We Post Funny, Viral, Comedy Videos, Memes, Vines...


Staff Selection Commission- Central Police Organisations
(Sub-Inspectors) Examination
September 2003 Question Papers



Staff Selection Commission- Central Police Organisations (Sub-Inspectors) Examination September 2..

Answer / guest

Staff Selection Commission- Central Police Organisations
(Sub-Inspectors) Examination
September 2003 Question Papers

Directions (Qs. 1 to 8) : In these questions, select
the related letters/ words/ numbers/figures from the given
alternatives.
1. Taste : Tongue : : Walk : ?
(a) Pavement
(b) Crutch
(c) Legs
(d) Walking stick
Ans: ( c ) Legs

2. CHIMNEY : SMOKE : : ______ : ______
(a) Gun : Bullet
(b) House : Roof
(c) Clay : Ceramic
(d) Tea : Kettle
Ans: ( a ) Gun : Bullet

3. DCHG : LIKQP : : FEJI : ?
(a) MLSR
(b) NMRQ
(c) ONTS
(d) QPUT
Ans: ( None )

4. CAD : FDG : : XZW : ?
(a) IQJ
(b) CAD
(c) ZBY
(d) UWT
Ans: ( d ) UWT

5. 5 : 124 : : 7 : ?
(a) 342
(b) 343
(c) 248
(d) 125
Ans: ( a ) 342

6. 3265 : 4376 : : 4673 : ?
(a) 2154
(b) 5487
(c) 3562
(d) 5784
Ans: ( d ) 5784

Directions (Qs. 7 to 12) : In these questions, select
the response which is different from the other three
responses.

7. (a) Telephone
(b) Tape-Recorder
(c) Transistor
(d) Telescope
Ans: ( d ) Telescope

8. (a) Glue
(b) Oil
(c) Paste
(d) Cement
Ans: ( b ) Oil

9. (a) XZUS
(b) OQLJ
(c) HJFE
(d) FHCA
Ans: ( c ) HJFE

10. (a) KNPS
(b) RUWZ
(c) MPRU
(d) PRSU
Ans: ( d ) PRSU

11. (a) 26 ? 62
(b) 36 ? 63
(c) 46 ? 64
(d) 56 ? 18
Ans: ( d ) 56 ? 18

12. (a) 6958
(b) 7948
(c) 6895
(d) 9783
Ans: ( d ) 9783

Directions (Qs. 13) : In this question, which one set of
letters when sequentially placed at the gaps in the given
letter series shall complete it ?
13. m__nm__n__an__a__ma__
(a) amammn
(b) aammnn
(c) ammanm
(d) aamnan
Ans: ( b ) aammnn

Directions (Qs. 14 to 17) : In these questions, a
series is given with one term missing. Choose the correct
alternative from the given ones that will complete the
series.
14. A, c, f, j, ?, ?
(a) ou
(b) mo
(c) lp
(d) rv
Ans: ( a ) ou

15. QYK, ?, ISG, EPE
(a) NWJ
(b) MVI
(c) NVI
(d) MVJ
Ans: ( b ) MVI

16. 10, 22, 46, 94 ?
(a) 180
(b) 184
(c) 190
(d) 140
Ans: ( c ) 190

17. 110, 132, 156, ?, 210
(a) 162
(b) 172
(c) 182
(d) 192
Ans: ( c ) 182

Directions (Qs. 18 to 22) : In these questions, which
one of the given responses would be a meaningful order of
the following words?
18. (1) Book (2) Words
(3) Letters (4) Sentences
(5) Chapters (6) Pages
(a) 3 2 6 5 4 1
(b) 3 2 5 4 6 1
(c) 3 2 4 5 6 1
(d) 3 2 4 6 5 1
Ans: ( d ) 3 2 4 6 5 1

19. (1) Probation (2) Interview
(3) Selection (4) Appointment
(5) Advertisement (6) Application
(a) 5 6 4 2 3 1
(b) 5 6 3 2 4 1
(c) 5 6 2 3 4 1
(d) 6 5 4 2 3 1
Ans: ( c ) 5 6 2 3 4 1

20. If E = 5, PEN = 35, then PAGE = ?
(a) 28
(b) 29
(c) 36
(d) 27
Ans: ( b ) 29

21. If he word ?PORTER? can be coded as ?MBNZQN?, then
how can ?REPORT? be written?
(a) NQMBNZ
(b) NQBMNZ
(c) NBQMNZ
(d) NQMNBZ
Ans: ( a ) NQMBNZ

22. In a certain code, the words ?COME AT ONCE? were
written as XLNVZGLMXV. In the same code which of the
following would be ?OK? ?
(a) LM
(b) LP
(c) KM
(d) KL
Ans: ( b ) LP

Directions (Qs. 23) : In this question, you have to
identify the correct response from the given premises
stated according to following symbols.
23. If ?+? means ?minus?, ?-?
means ?multiplication?, ?&#61624;? means ?plus? and ?x?
means ?division, then
15 ? 3 + 10 x 5 &#61624; 5 =
(a) 52
(b) 48
(c) 22
(d) 5
Ans: ( b ) 48

Directions (Qs. 24 ) : In this question, find the missing
number from the given response.
24. 8 7 10 12
13 12 15 17
10 9 ? 14
(a) 12
(b) 10
(c) 21
(d) 25
Ans: ( a ) 12


Directions (Qs. 25) : From the given alternative words
select the word which cannot be formed using the letters of
the given word.
25. Given word : ADMINISTRATION
(a) STATION
(b) TRADITION
(c) MINISTER
(d) RATION
Ans: ( c ) MINISTER

Directions (Qs. 26) : A word given in Capital letters is
followed by four answer words. Out of these only one can
be formed by using the letters of the given word. Find out
that word.
26. IMMEDIATELY
(a) DIAMETER
(b) DICTATE
(c) LIMITED
(d) DIALECT
Ans: ( c ) LIMITED

27. Suresh starts from a point, walks 2 miles towards
the south, turns right and walks 1 ½ miles, turns left and
walks ½ mile and then he turns back. What is the direction
he is facing now?
(a) East
(b) West
(c) South
(d) North
Ans: ( d ) North

28. Ashok wants to book a ticket to Madurai. He starts
and covers 5 km to reach the Booking Office which is in the
East of his house. From there he turns to the North
towards the market by traveling 3 km. From there he turns
left to his friend Sandeep?s house which is 5 km away. Now
he has to get back to his house. How many km he has to
cover to reach his house?
(a) 8 km
(b) 3 km
(c) 5 km
(d) 6 km
Ans: ( b ) 3 km

29. The age of X is 2/3rd that of Y. After 6 years, X
will be 46 years old. The present age of Y is
(a) 40 years
(b) 56 years
(c) 60 years
(d) 100 years
Ans: ( c ) 60 years

30. A is B?s brother, C is A?s mother, D is C?s father,
E is B?s son. How is D related to A ?
(a) Son
(b) Grandson
(c) Grandfather
(d) Great Grandfather
Ans: ( c ) Grandfather

31. In a store, 5 articles A, B, C, D and E are priced
differently. Value of ?C? is Rs. 100. ?A? is cheaper
than ?C? but costlier than ?B?. ?E? is costlier than ?C?
but cheaper than ?D?. Which of the articles is the
costliest ?
(a) D
(b) E
(c) B
(d) A
Ans: ( a ) D

32. Read The following information to answer this
question :
(i) A B C D E F are six family members
(ii) There is one Doctor, one Lawyer, one Engineer, one
Pilot, one Student and one Housewife.
(iii) There are two married couples in the family.
(iv) F, who is a Lawyer, is the father of A.
(v) B is a Pilot and is mother of C.
(vi) D is grandmother of C and is a housewife.
(vii) E is father of F and is a Doctor.
(viii) C is brother of A.
How many female members are there in the
family?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Ans: ( ? )

GENERAL AWARENESS :
33. Capital output ratio of a commodity measures
(a) Its per unit cost of production
(b) The amount of capital invested per unit of
output
(c) The ratio of capital depreciation to
quantity of output
(d) The ratio of working capital employed to
quantity of output
Ans: ( d ) The ratio of working capital
employed to quantity of output

34. In estimating the budgetary deficit, the official
approach in India is to exclude
(a) Long term borrowings from the market
(b) Borrowings from the Reserve Bank of India
(c) Drawing down of the cash balance
(d) Borrowings from Reserve Bank in the form of
ways and means advance
Ans: ( d ) Borrowings from Reserve Bank in the
form of ways and means advance

35. In equilibrium, a perfectly competitive firm will
equate
(a) Marginal social cost with marginal social
benefit
(b) Market supply with market demand
(c) Marginal profit with marginal cost
(d) Marginal revenue with marginal cost
Ans: ( d ) Marginal revenue with marginal cost

36. The existence of a Parallel Economy or Black Money
(a) Makes the economy more competitive
(b) Makes the monetary policies less effective
(c) Ensures a better distribution of income and
wealth
(d) Ensures increasing productive investment
Ans: ( b ) Makes the monetary policies less
effective

37. Which one of the following is not a digestive
enzyme ?
(a) Pepsin
(b) Rennin
(c) Insulin
(d) Amylopsin
Ans: ( c ) Insulin

38. The ?Theory of Evolution? was put forward by
(a) Louis Pasteur
(b) Aristotle
(c) Gregor Mendel
(d) Charles Darwin
Ans: ( d ) Charles Darwin

39. Which combination of colours is the most convenient
during day and night time?
(a) Orange and blue
(b) White and black
(c) Yellow and blue
(d) Red and green
Ans: ( d ) Red and green

40. In a human body, the longest bone is in the
(a) Vertebral column
(b) Thigh
(c) Rib cage
(d) Arm
Ans: ( b ) Thigh

41. Where did the miniature Bani Thani paintings of
Indian heritage develop?
(a) Guler
(b) Mewar
(c) Bundi
(d) Kishengarh
Ans: ( d ) Kishengarh

42. Match the artists and their artforms :
Artists
Artforms
(A) Ustad Allaud-din Khan (1) Bharat natyam
(B) Hema Malini (2) Sarod
(C) Birju Maharaj (3) Santoor
(D) Pt. Shiv Kumar Sharma (4) Kathak dance
(A) (B) (C) (D)
(a) (1) (3) (2) (4)
(b) (2) (4) (3) (1)
(c) (3) (2) (4) (1)
(d) (2) (1) (4) (3)
Ans: ( d ) (2) (1) (4) (3)

43. A training ship of the Indian Navy, controlled
through sails, left on a sixteen month goodwill mission
around the world in January 2003. which is that ship?
(a) INS Tarangini
(b) INS Garuda
(c) INS Tir
(d) INS Godavari
Ans: ( a ) INS Tarangini

44. The headquarters of UNESCO is in
(a) New York
(b) The Hague
(c) Paris
(d) Moscow
Ans: ( c ) Paris

45. Bronze is an alloy of
(a) Copper and Zinc
(b) Tin and Zinc
(c) Copper and Tin
(d) Iron and Zinc
Ans: ( c ) Copper and Tin

46. The natural source of hydrocarbon is
(a) Crude oil
(b) Biomass
(c) Coal
(d) Carbohydrates
Ans: ( a ) Crude oil

47. Which of the following is chiefly present in LPG
(Liquefied Petroleum Gas)?
(a) Methane
(b) Ethane
(c) Propane
(d) Butane
Ans: ( a ) Methane

48. Which British Governor-General introduced Postage
Stamp in India?
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Auckland
(c) Lord Canning
(d) Lord William Bentinck
Ans: ( a ) Lord Dalhousie

49. The first telegraph line between Calcutta and Agra
was opened in
(a) 1852
(b) 1853
(c) 1854
(d) 1855
Ans: ( b ) 1853

50. The famous rock-cut temple of kailasa is at
(a) Ajanta
(b) Badami
(c) Mahabalipuram
(d) Ellora
Ans: ( d ) Badami

51. World Environment Day falls on
(a) June 5
(b) October 2
(c) November 10
(d) November 19
Ans: ( a ) June 5

52. The original name of Swami Dayananda Saraswati was
(a) Abhi Shankar
(b) Gowri Shankar
(c) Daya Shankar
(d) Mula Shankar
Ans: ( d ) Mula Shankar

53. An element which does not react with oxygen is
(a) Chlorine
(b) Iodine
(c) Helium
(d) Nitrogen
Ans: ( c ) Helium

54. The instrument that measures and records the
relative humadity of air is
(a) Hydrometer
(b) Hygrometer
(c) Lactometer
(d) Barometer
Ans: ( b ) Hygrometer

55. The shape of our milky way galaxy is
(a) Circular
(b) Elliptical
(c) Spiral
(d) None of the above
Ans: ( c ) Spiral

56. The different colours of different stars are due to
the variation of
(a) Temperature
(b) Pressure
(c) Density
(d) Radiation from them
Ans: ( a ) Temperature

57. Coastal Andhra Pradesh and Orissa often face
natural disasters due to
(a) Cyclones
(b) Earthquakes
(c) Landslides
(d) Tornadoes
Ans: ( a ) Cyclones

58. Sex ratio refers to the number of women
(a) Per sq. km. In relation to the males
(b) Per 1,000 males
(c) Per state in relation to the males
(d) And the number of men in an area
Ans: ( b ) Per 1,000 males

59. River Damodar is called ?Sorrow of Bengal? because
it
(a) Gets flooded often causing havoc
(b) Causes maximum soil erosion
(c) Forms number of dangerous waterfalls
(d) Is not a perennial river
Ans: ( a ) Gets flooded often causing havoc

60. ?Radcliff line? is a boundary line between
(a) India and Bangladesh
(b) India and Bhutan
(c) India and China
(d) India and Pakistan
Ans: ( d ) India and Pakistan

61. From which constitution of the world, the Indian
Constitution has adopted the concept of ?Directive
Principles of State Policy? ?
(a) Ireland
(b) U.S.A.
(c) Canada
(d) Australia
Ans: ( a ) Ireland

62. Which of the following is not an administrative
function of a Village Panchayat?
(a) Providing sanitation and drainage
(b) Providing burial and cremation grounds
(c) Providing college education
(d) Maintenance of roads, tanks and wells
Ans: ( c ) Providing college education

63. The Swadeshi Movement was launched
(a) As a protest against the division of Bengal
(b) With a view to improve the economic
condition of the people by encouraging consumption of
Indian goods
(c) As a protest against the massacre of Indian
people at Jallianwala Bagh
(d) Due to the failure of the British
government to introduce responsible Government in India
Ans: ( a ) As a protest against the division
of Bengal

64. The concept of political sovereignty was advocated
by
(a) Plato
(b) John Locke
(c) Rousseau
(d) Austin
Ans: ( c ) Rousseau

65. The first woman film star nominated to the Rajya
Sabha was
(a) Nargis Dutt
(b) Shabana Azmi
(c) Madhubala
(d) Meena Kumari
Ans: ( a ) Nargis Dutt

66. Which of the following groups suffers the most from
high inflation ?
(a) Debtors
(b) Creditors
(c) Business class
(d) Holders of real assets
Ans: ( b ) Creditors

67. An economy is in equilibrium when
(a) Planned consumption exceeds planned saving
(b) Planned consumption exceeds planned
investment
(c) Intended investment equals intended saving
(d) Intended investment exceeds intended saving
Ans: ( c ) Intended investment equals intended
saving

68. The best way in which a bank can avoid loss is to
(a) Lend only to individuals known to the bank
(b) Accept sound collateral
(c) Give only short-term loans
(d) Lend only to bank?s old customers
Ans: ( b ) Accept sound collateral

69. Which one of the following is left when an hydrogen
atom loses its electron?
(a) An alpha particle
(b) A neutron
(c) A proton
(d) A beta particle
Ans: ( c ) A proton

70. The fundamental scientific principle in the
operation of a battery is
(a) Acid-base interaction
(b) Dialysis
(c) Dissociation of electrolytes
(d) Oxidation-reduction
Ans: ( d ) Oxidation-reduction

71. ?Dykes? are especially constructed in
(a) Norway
(b) Holland
(c) France
(d) United Kingdom
Ans: ( b ) Holland

72. Colorado in U.S.A. is famous for which of the
following landforms?
(a) Grand Canyon
(b) Grand Craors
(c) Great Valleys
(d) Great Basins
Ans: ( a ) Grand Canyon

73. Daily weather changes in the atmosphere are
associated with
(a) Troposphere
(b) Mesosphere
(c) Ionosphere
(d) Stratosphere
Ans: ( a ) Troposphere

74. Epigraphy means
(a) The study of coins
(b) The study of inscriptions
(c) The study of epics
(d) The study of geography
Ans: ( b ) The study of inscriptions

75. The 19th century reawakening in India was confined
to the
(a) Priestly class
(b) Upper middle class
(c) Rich peasantry
(d) Urban landlords
Ans: ( b ) Upper middle class

76. Who was the first Indian to be elected to the
British Parliament ?
(a) Dadabhai Naoroji
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Bipin Chandra Pal
(d) Lala Lajpat Rai
Ans: ( a ) Dadabhai Naoroji

77. Who introduced the permanent settlement in Bengal ?
(a) Lord Cornwallis
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord William Bentinck
(d) Lord Curzon
Ans: ( a ) Lord Cornwallis

78. Which one of the following metals is used to
galvaniese iron
(a) Copper
(b) Lead
(c) Zinc
(d) Mercury
Ans: ( c ) Zinc

79. The Instrument used to measure the force and
velocity of the wind is
(a) Ammeter
(b) Anemometer
(c) Altimeter
(d) Audiometer
Ans: ( b ) Anemometer

80. To whom can a case of dispute in the election of
the President of India be referred to ?
(a) Election Commission
(b) Parliament
(c) Supreme Court of India
(d) Cabinet
Ans: ( c ) Supreme Court of India

81. Which company invented the transistor radio?
(a) Sony
(b) Texas Instuments
(c) Panasonic
(d) Telstra
Ans: ( b ) Texas Instuments

82. Which amidst the following rural banks has been
named after a river ?
(a) Prathama Bank
(b) Varada Grameen Bank
(c) Thar Anchalik Grameen Bank
(d) Aravali Kehetriya Grameen Bank
Ans: ( b ) Varada Grameen Bank

83. The ?Residuary Powers? (not mentioned in the Union,
State or Concurrent lists of the Constitution) are vested in
(a) President of India
(b) Both Rajya Sabha and Lok Sabha
(c) State Legislature
(d) Lok Sabha
Ans: ( d ) Lok Sabha

84. Plural Theory of Sovereignty emphasizes the
importance of
(a) State
(b) Religion
(c) Individuals
(d) Associations
Ans: ( d ) Associations

85. The war criminals of the Second World War were put
to trial in
(a) Nuremburg
(b) Peiter?sburg
(c) Gettysburg
(d) Peisburg
Ans: ( a ) Nuremburg

86. Indian Institute of Petroleum is located in
(a) Visakhapatnam
(b) Delhi
(c) Dehradun
(d) Chennai
Ans: ( c ) Dehradun

87. Hay fever is a sign of
(a) Malnutrition
(b) Allergy
(c) Old age
(d) Over work
Ans: ( b ) Allergy

88. The branch of agriculture which deals with the
feeding, shelter, health and breeding of the domestic
animals is called
(a) Dairy science
(b) Veterinary Science
(c) Poultry
(d) Animal Husbandry
Ans: ( d ) Animal Husbandry

89. Which foreign country is closest to Andaman
Islands ?
(a) Sri Lanka
(b) Myanmar
(c) Indonesia
(d) Pakistan
Ans: ( b ) Myanmar

90. Article 243 of the Constitution of India inserted
by a Constitutional Amendment deals with which of the
following ?
(a) Extending the benefits of Reservation on
the basis of Mandal Commission Recommendations
(b) Land Reforms
(c) To include Konkani, Manipuri and Nepali in
the list of official languages
(d) Panchayati Raj System
Ans: ( d ) Panchayati Raj System

91. Which of the following Craftsmanships was not
practiced by the Aryans ?
(a) Pottery
(b) Jewellery
(c) Carpentry
(d) Blacksmith
Ans: ( a ) Pottery

92. If the price of an inferior good falls, then its
demand
(a) Rises
(b) Falls
(c) Remains constant
(d) Can be any of the above
Ans: ( d ) Can be any of the above

93. The Marginal Utility Curve slopes downwards from
left to right indicating
(a) A direct relationship between marginal
utility and the stock of commodity
(b) A constant relationship between marginal
utility and the stock of commodity
(c) A proportionate relationship between
marginal utility and the stock of commodity
(d) An inverse relationship between marginal
utility and the stock of commodity
Ans: ( a ) A direct relationship between
marginal utility and the stock of commodity

94. Mohammed-bin-Qasim conquered Sind in the year
(a) 712 A.D.
(b) 812 A.D.
(c) 912 A.D.
(d) 1012 A.D.
Ans: ( a ) 712 A.D.

95. Shahjahan built the Moti Masjid at
(a) Delhi
(b) Jaipur
(c) Agra
(d) Amarkot
Ans: ( c ) Agra

96. The sales-line ?Owner?s pride, neighbours envy? is
related to
(a) BPL TV
(b) Samsung TV
(c) Videocon TV
(d) Onida TV
Ans: ( d ) Onida TV

97. For oil and gas security, India has invested in
production fields abroad. In which of the following
production companies do the Indian PSUs hold shares?
(a) Saudi Aram Co.
(b) Sakhalin-I
(c) Petronas
(d) Chevron Texa Co.
Ans: ( b ) Sakhalin-I

98. The words ?Satyameva Jayate? in the State Emblem of
India were taken from
(a) Upanishads
(b) Samaveda
(c) Rigveda
(d) Ramayana
Ans: ( a ) Upanishads

99. Edward Jenner is associated with
(a) Cholera
(b) Typhoid
(c) Small pox
(d) Paralysis
Ans: ( c ) Small pox

100. A plant with compound leaves is
(a) Papaya
(b) Coconut Palm
(c) Peepal
(d) Hibiscus
Ans: ( b ) Coconut Palm

101. The scientist who explained about blood circulation
for the first time was
(a) Antonyvan Leewen Hock
(b) William Harvey
(c) Gregor Mendel
(d) Ronald Ross
Ans: ( b ) William Harvey

102. The earliest city discovered in India was
(a) Harappa
(b) Punjab
(c) Mohenjadaro
(d) Sindh
Ans: ( d ) Sindh

103. Very strong and cold icy winds that blow in the
Polar regions are called
(a) Typhoons
(b) Tornadoes
(c) Blizzards
(d) Polar winds
Ans: ( d ) Polar winds

104. How does the consumer benefit with VAT?
(a) It removes tax on tax and thus reduces
price-rise
(b) It reduces the cost of production
(c) Due to the abolition of the sales tax
(d) Due to the exemption of small business from
the tax within certain limits prescribed by the State
Ans: ( c ) Due to the abolition of the sales
tax

105. Mumbai receives more rainfall than Pune because
(a) Mumbai is on the windward side
(b) Pune is at a greater elevation
(c) Mumbai is a coastal city
(d) Pune has greater vegetation than Mumbai
Ans: ( a ) Mumbai is on the windward side

NUMERICAL ABILITY :

106. The value of 52 + 62 + ???.. + 102 + 202
(a) 755
(b) 760
(c) 765
(d) 770
Ans: ( a ) 755

107. The sum of the first 8 terms of a geometric
progression is 6560 and the common ratio is 3. The first
term is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans: ( b ) 2

108. How many even three-digit numbers can be formed
from the digits 1, 2, 5, 6 and 9 without repeating any of
the digits ?
(a) 120
(b) 48
(c) 40
(d) 24
Ans: ( d ) 24

109. A and B, working separately, can do a piece of work
in 10 and 15 days respectively. If they work on alternate
days beginning with A, then in how many days will the work
be completed?
(a) 18 days
(b) 13 days
(c) 12 days
(d) 6 days
Ans: ( c ) 12 days

110. Two pipes can fill a tank separately in 20 minutes
and 30 minutes respectively. If both the pipes are opened
simultaneously, then the tank will be filled in
(a) 10 minutes
(b) 12 minutes
(c) 15 minutes
(d) 25 minutes
Ans: ( b ) 12 minutes

111. A can complete a work in 6 days while B can
complete the same work in 12 days. If they work together
and complete it, then the portion of the work done by A is
(a) 1/3
(b) 2/3
(c) 1/4
(d) 1/2
Ans: ( b ) 2/3

112. If the radius of a cylinder is decreased by 50% and
the height is increased by 50% to form a new cylinder, then
the volume will be decreased by
(a) 0%
(b) 25%
(c) 62.5%
(d) 75%
Ans: ( c ) 62.5%

113. The circum-radius of an equilateral triangle is 8
cm. The in-radius of the triangle is
(a) 3.25 cm
(b) 3.50 cm
(c) 4 cm
(d) 4.25 cm
Ans: ( c ) 4 cm

114. The missing term in the sequence 0, 3, 8, 15,
24, ?.., 48
(a) 35
(b) 30
(c) 36
(d) 39
Ans: ( a ) 35

115. If (1012 + 25)2 ? (1012 ? 25)2 = 10n, then the
value of n is
(a) 20
(b) 14
(c) 10
(d) 5
Ans: ( b ) 14

116. The sum of first sixty numbers from one to sixty is
divisible by
(a) 13
(b) 59
(c) 60
(d) 61
Ans: ( d ) 61

117. A discount series of 10%, 20% and 40% is equal to a
single discount of
(a) 50.0%
(b) 56.8%
(c) 60.2%
(d) 70.28%
Ans: ( b ) 56.8%

118. A sells a scooter priced at Rs. 36,000. He gives
a discount of 8% on the first Rs. 20,000 and 5% on the next
Rs. 10,000. How much discount can he afford on the
remaining Rs. 6,000 if he is to get as much s 7% discount
on the total ?
(a) 5%
(b) 6%
(c) 7%
(d) 8%
Ans: ( c ) 7%

119. The marked price of an electric iron is Rs. 690.
The shopkeeper allows a discount of 10% and gains 8%. If
no discount is allowed, then his gain percent would be
(a) 20%
(b) 24%
(c) 25%
(d) 28%
Ans: ( a ) 20%

120. The ratio of the ages of two boys is 5 : 6. After
two years the ratio will be 7 : 8. The ratio of their ages
after 10 years will be
(a) 15 : 16
(b) 17 : 18
(c) 11 : 12
(d) 22 : 24
Ans: ( a ) 15 : 16

121. The sum of three numbers is 116. The ratio of the
second to the third is 9 : 16 and of the first to the third
is 1 : 4. The second number is
(a) 30
(b) 32
(c) 34
(d) 36
Ans: ( b ) 32

122. Rs. 180 are to be divided among 66 persons (men and
women). The ratio of the total amount of money received by
men and women is 5 : 4. But the ratio of the money
received by each man and woman is 3 : 2. The number of men
is
(a) 20
(b) 24
(c) 30
(d) 36
Ans: ( d ) 36

123. The average of a collection of 20 measurements was
calculated to be 56 cm. But later it was found that a
mistake had occurred in one of the measurements which was
recorded as 64 cm, but should have been 61 cm. The
correct average must be
(a) 53 cm
(b) 54.5 cm
(c) 55.85 cm
(d) 56.15 cm
Ans: ( c ) 55.85 cm

124. The average weight of 12 parcels is 1.8 kg.
Addition of another new parcel reduces the average weight
by 50 g. What is the weight of the new parcel?
(a) 1.50 kg
(b) 1.10 kg
(c) 1.15 kg
(d) 1.01 kg
Ans: ( c ) 1.15 kg

125. The average age of 20 boys in a class is 12 years.
5 new boys are admitted to the class whose average age is 7
years. The average age of the boys in the class becomes
(a) 8.2 years
(b) 9.5 years
(c) 12.5 years
(d) 11 years
Ans: ( d ) 11 years

126. If 3x+3 + 7 = 250, the x is equal to
(a) 5
(b) 3
(c) 2
(d) 1
Ans: ( c ) 2

127. A die with faces numbered from 1 to 6 is thrown
twice. The probability, that the numbers shown up differ
by 2, is
(a) 1/9
(b) 2/9
(c) 3/9
(d) 4/9
Ans: ( b ) 2/9

128. In the sequence of numbers 5, 8, 15, 20, 29, 40,
53, one number is wrong. The wrong number is
(a) 15
(b) 20
(c) 29
(d) 40
Ans: ( a ) 15

129. 1 + 2 + 3 + ??. + 49 + 50 + 49 + 48 + ??. + 3 + 2 +
1 is equal to
(a) 1250
(b) 2500
(c) 2525
(d) 5000
Ans: ( b ) 2500

130. The surface area of a sphere is 64&#61552; cm2 its
diameter is equal to
(a) 16 cm
(b) 8 cm
(c) 4 cm
(d) 2 cm
Ans: ( b ) 8 cm

131. Each of the height and base radius of a cone is
increased by 100%. The percentage increase in the volume
of the cone is
(a) 700%
(b) 400%
(c) 300%
(d) 100%
Ans: ( a ) 700%

132. A television and a refrigerator were sold for Rs.
12,000 each. If the television was sold at a loss of 20%
of the cost and the refrigerator at a gain of 20% of the
cost, then the entire transaction resulted in
(a) No loss or gain
(b) Loss of rs. 1,000
(c) Gain of rs. 1,000
(d) Loss of Rs. 1,200
Ans: ( b ) Loss of rs. 1,000

133. A person sells a table at a profit of 10%. If he
had bought the table at 5% less cost and sold for Rs. 80
more, then he would have gained 20%. The cost price of the
table is
(a) Rs. 3,200
(b) Rs. 2,500
(c) Rs. 2,000
(d) Rs. 200
Ans: ( c ) Rs. 2,000

134. By selling an article at 2/3 of the marked price,
there is a loss of 10%. The profit percent, when the
article is sold at the marked price, is
(a) 20%
(b) 30%
(c) 35%
(d) 40%
Ans: ( c ) 35%

135. A moving train, 66 metres long, overtakes another
train 88 metres long, moving in the same direction in 0.168
minutes. If the second train is moving at 30 km/r, then at
what speed is the first train moving ?
(a) 85 km/hr
(b) 50 km/hr
(c) 55 km/hr
(d) 25 km/hr
Ans: ( a ) 85 km/hr

136. A man observed that a train 120 m long crossed him
in 9 seconds. The speed (in km/hr) of the train was
(a) 42
(b) 45
(c) 48
(d) 55
Ans: ( c ) 48

137. A constable is 114 metres behind a thief. The
constable runs 21 metres and the thief 15 metres in a
minute. In what time will the constable catch the thief ?
(a) 19 minutes
(b) 18 minutes
(c) 17 minutes
(d) 16 minutes
Ans: ( a ) 19 minutes

138. Joseph?s salary is reduced by 10%. In order to
have his salary back to his original amount, it must be
raised by
(a) 12.5%
(b) 11 1/9 %
(c) 10%
(d) 11%
Ans: ( b ) 11 1/9 %

139. How many positive integers less than 1000 are
multiples of 11 whose square roots are whole numbers ?
(a) 2
(b) 4
(c) 8
(d) 11
Ans: ( a ) 2

140. The digit in the unit?s place of the product (2137)
754 is
(a) 1
(b) 3
(c) 7
(d) 9
Ans: ( d ) 9

141. The smallest square number divisible by 10, 16 and
24 is
(a) 900
(b) 1600
(c) 2500
(d) 3600
Ans: ( d ) 3600

142. If the compound interest on a sum of money for 3
years at the rate of 5% per annum is Rs. 252.20, then the
simple interest on the same sum at the same rate and for
the same time is
(a) Rs. 220
(b) Rs. 240
(c) Rs. 245
(d) Rs. 250
Ans: ( b ) Rs. 240

143. On a certain sum of money, the compound interest
for 2 years is Rs. 282.15 and the simple interest for the
same period of time is Rs. 270. The rate of interest per
annum is
(a) 6.07%
(b) 10%
(c) 9%
(d) 12.15%
Ans: ( c ) 9%

144. What sum of money at compound interest will amount
to Rs. 650 at the end of the first year and Rs. 676 at the
end of the second year ?
(a) Rs. 600
(b) Rs. 600.25
(c) Rs. 625
(d) Rs. 625.25
Ans: ( c ) Rs. 625

145. A and B together can do a piece of work in 12 days,
B and C together in 15 days and C and A together in 20
days. In how many days, can A, B and C together do it ?
(a) 5 days
(b) 10 days
(c) 24 days
(d) 30 days
Ans: ( b ) 10 days

146. The measures of the angles of a triangle are in the
ratio 2 : 7 : 11. Measures of the angles are
(a) 160, 560, 880
(b) 180, 630, 990
(c) 200, 700, 900
(d) 250, 1750, 1050
Ans: ( b ) 180, 630, 990

147. The ratio of the cost price and the selling price
of an article is 5 : 6. What is the percentage of profit ?
(a) 20%
(b) 15%
(c) 12.5%
(d) 10%
Ans: ( a ) 20%

148. Which number is 40% less than 90 ?
(a) 36
(b) 54
(c) 50
(d) 60
Ans: ( b ) 54

149. (32)3 + (79)3 ? (111)3 + 3 x 32 x 79 x 111 is equal
to
(a) 10000
(b) 0
(c) 30007
(d) 1
Ans: ( b ) 0

150. If the ratio of two numbers is 2 : 3 and their
L.C.M. is 54, then the sum of the two numbers is
(a) 5
(b) 15
(c) 45
(d) 270
Ans: ( c ) 45

151. The population of a village has increased annually
at the rate of 25%. If at the end of 3 years it is 10000,
then the population in the beginning of the first year was
(a) 5120
(b) 5000
(c) 4900
(d) 4500
Ans: ( a ) 5120

152. A moving train passes a platform 50 metres long in
14 seconds and a lamp-post in 10 seconds. The speed of the
train is
(a) 24 km/hr
(b) 36 km/hr
(c) 40 km/hr
(d) 45 km/hr
Ans: ( d ) 45 km/hr

153. A man walks a certain distance and rides back in 4
hours 30 minutes. He could ride both ways in 3 hours. The
time required by the man to walk both ways is
(a) 4 hours 30 minutes
(b) 4 hours 45 minutes
(c) 5 hours
(d) 6 hours
Ans: ( d ) 6 hours

154. The ratio of the two numbers is 4 : 5 and their
L.C.M. is 120. The numbers are
(a) 30, 40
(b) 40, 32
(c) 24, 30
(d) 36, 20
Ans: ( c ) 24, 30

155. A mixture of 30 litres contains milk and water in
the ratio 7 : 3. How much water should be added to it so
that the ratio of milk and water becomes 3 : 7 ?
(a) 40 litres
(b) 49 litres
(c) 56 litres
(d) 63 litres
Ans: ( a ) 40 litres

Is This Answer Correct ?    7 Yes 2 No

Post New Answer

More SSC AllOther Interview Questions

is there anyone who cleared SSC combined grad level exam ???? pls help me ........ i am planning to write this year (2010) pls guide me .........

1 Answers  


HI FRNDS I ABHISHEK JUST WANT ONLY ANSWER OF PAPER III (ARITHMETIC) SCHEME A & PAPER II OF SCHEME B

0 Answers   SSC,


would someone please tell me the exact hierarchy of the posts in ssc advertised in ssc combined graduate level exam 2011 from upper post to the lower post

0 Answers  


HEY FREINDS IS ANYBODY SELECTED IN CGLM-2008 EXAM IN AUDITOR/JR ACCTT IT IS GETTING TOO LATE,PLZ ANYONE TELL ME PROS AND PONS OF THIS POST IM ALREADY WORKING IN BANK AS CLERK WILL IT BE BENEFICIAL TO JOIN THIS MAIL ME IN sayeed.hasan@sbi.co.in

0 Answers  


Whether c form is required to be issued for zero value cst against c form

1 Answers  






Hii I am kumar Shanu, work in Indian Audit & Accounts Department. Ahmedabad having the post of Steno/P.A I want to mutual transfer in Delhi/Dehradoon/Chandigarh/Allhabad. If anybody interested please contact me at 9917913820, & 7226933007.

0 Answers   Indian Audit Accounts,


plz tell me abt SSC tax assistant interview questions.

4 Answers   SSC,


i am an OBC candidate i got 386.50 marks in cgl2011 tier I+tier II put together.... going for interview what are ny chances of getting selected?

1 Answers  


Which group exam i have to write to be a officer in commercial tax department. i have finished my B.sc Statistics , i am qualified to become a commercial tax officer ?...

0 Answers  


how you organize a trip of a group of friends who you have met during the ssb to a place for sight-seeing for 3-4 days?? what will you do if difference of opinion amongst friends about certain plans/programe ??

0 Answers  


Hi all, I have been selected for the post of inspector(central excise) but someone told me that it's not a job suitable for girls. Is it really so? do they work late night shifts?

0 Answers   SSC,


hello, actually i m preparing for ssc-cgl ...can any1 tell me if there is any negativ marking in dis exam?

2 Answers  






Categories