Follow Our FB Page << CircleMedia.in >> for Daily Laughter. We Post Funny, Viral, Comedy Videos, Memes, Vines...


Union Public Service Commission
Combined Defence Services Exam
February 2005 Question Paper

Answers were Sorted based on User's Feedback



Union Public Service Commission Combined Defence Services Exam February 2005 Question Paper ..

Answer / pondy

Union Public Service Commission
Combined Defence Services Exam
February 2005 Question Paper

1. In Indian history, which one of the following wars
occurred earliest ?
(a) First Anglo-Afghan war
(b) Second Carnatic war
(c) Third Anglo-Maratha war
(d) Fourth Anglo Mysore war
Ans: ( b ) Second Carnatic war

2. Consider the following statements :
1. The Treaty of Lahore was concluded between Sikhs and
English company during the tenure of Lord Ellen borough.
2. Lord Dalhousie made the annexation of Punjab to the
British dominion.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( b ) 2 only

3. Why did Dutch East India Company fail to maintain its
influence in India ?
(a) Portuguese did not allow them to trade in India
(b) There was a growing interference of Dutch Government in
the company?s internal affairs
(c) Dutch indulged in forcible religious conversion of the
people and thus were expelled by local kings
(d) The English forces made them to leave India
Ans: ( d ) The English forces made them to leave India

4. Consider the following statements :
1. Mirabai was a contemporary of Guru Nanak.
2. Ramdas was a contemporary of Shivaji.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

5. Consider the following statements :
1. Ala-ud-din Khalji held religious discourses with Acharya
Mahasena
2. Ala-ud-din Khalji and Muhammadbin-Tughluq demanded one
sixth of the agricultural produce as revenue from peasants.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d ) Neither 1 nor 2

6. Consider the following statements :
1. Muhammad-bin-Tughluq was the Delhi Sultan when
Vijayanagar Empire was founded.
2. Krishna Deva Raya was the ruler of Vijayanagar when
Babur took over from Ibrahim Lodi.
3. Rama Raya was defeated at Talikota when Jahangir was the
Emperor at Delhi.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( a ) 1 and 2

7. Which one of the following statements is correct ?
(a) Kashmir was annexed to Mughal Empire by Humayun
(b) Gujarat was annexed to Mughal Empire by Akbar
(c) Malwa was annexed to Mughal Empire by Jahangir
(d) Khandesh was annexed to Mughal Empire by Shahjahan
Ans: ( b ) Gujarat was annexed to Mughal Empire by Akbar

8. Who granted the permission to establish the first British
factory at Hooghli in Bengal ?
(a) Shah Shuja
(b) Murshid Quli Khan
(c) Shuja-ud-din
(d) Alivardi Khan
Ans: ( a ) Shah Shuja

9. Consider the following statements :
1. Mohammad Shah (1719-1748) was the first Mughal ruler to
patronize Urdu.
2. Malik Muhammad Jayasi wrote the famous epic Padmavat in
Hindi.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

10. Who among the following appointed Ibn Batuta as the
Chief Qazi of Delhi ?
(a) Ghiyaz-ud-din Balban
(b) Ala-ud-din Khalji
(c) Ghiyas-ud-din Tughluq
(d) Muhammad-bin-Tughluq
Ans: ( d ) Muhammad-bin-Tughluq

11. Nivi, Paridhan and Adhivasa were the
(a) Different types of garments of the Aryans
(b) Government officials of the Aryan kings
(c) Tribal people of Ancient India
(d) Musical instruments of ancient Indians
Ans: ( a ) Different types of garments of the Aryans

12. The first major inscription in classical Sanskrit is
that of
(a) Chandragupta Vikramaditya
(b) Kanishka I
(c) Rudradaman
(d) Samudragupa
Ans: ( c ) Rudradaman

13. Who of the following built the temple of the Sun God at
Konark ?
(a) Anantavarman
(b) Narasimha I
(c) Kapilendra
(d) Purushottama
Ans: ( b ) Narasimha I

14. How can boiling paint of a liquid be reduced ?
(a) By adding a solid of lower melting point
(b) By dissolving a solution solid in it
(c) By increasing the pressure on the liquid
(d) By decreasing the pressure on the liquid
Ans: ( a ) By adding a solid of lower melting point

15. Consider the following statements :
1. Glycerol is used in explosives.
2. Detergents are made from hydrocarbons obtained from cool
or petroleum
3. Sodium perborate is a mild bleaching agent.
4. Methanol is used for making synthetic fibres.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1 and 4
Ans: ( b ) 1, 2 and 3

16. Which one of the following countries does not belong to
the G-8 group of nations ?
(a) Italy
(b) Canada
(c) Germany
(d) Australia
Ans: ( a ) Italy

17. Which one of the following periods is covered by the
tenth Five-Year Plan ?
(a) 2001 ? 2006
(b) 2002 ? 2007
(c) 200 ? 2008
(d) 2000 ? 2005
Ans: ( b ) 2002 ? 2007

18. When did UNO officially come into existence ?
(a) 1947
(b) 1939
(c) 1945
(d) 1950
Ans: ( c ) 1945

19. When was decimal coinage introduced in India ?
(a) 1947
(b) 1950
(c) 1957
(d) 1960
Ans: ( c ) 1957

20. What is the approximate value of escape velocity for the
earth ?
(a) 11 km/s
(b) 50 km/s
(c) 19.5 km/s
(d) 56.5 km/s
Ans: ( a ) 11 km/s

21. Where is Potala Palace situated ?
(a) Tibet
(b) Indonesia
(c) Malaysia
(d) Thailand
Ans: ( a ) Tibet

22. In which country is the world?s highest observatory
located ?
(a) India
(b) Russia
(c) USA
(d) Japan
Ans: ( a ) India

23. Who among the following ladies has/have been Governor(s)
of a State/States ?
1. Rajinder Kaur Bhattal
2. Shailja Chandra
3. Justice Fatima Beevi
Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( c ) 3 only

24. Where was the first Municipal Corporation in India set up ?
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Delhi
(d) Madras
Ans: ( b ) Calcutta

25. Consider the following statements :
1. The expenditure to be incurred by the Government and the
revenue to be collected by way of taxes must be approved by
both the Lok Sabha and the Rajya Sabha.
2. The charge of impeachment against the President of India
can be brought about by only Lok Sabha and not Rajya Sabha.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d ) Neither 1 nor 2

26. Consider the following statements :
1. The Governor of a State in India nominates to the
Legislative Council, where it exists, one-sixth of its members.
2. The Governor of a State in India may nominate to the
Legislative Assembly one person from the Anglo-Indian
community if the feels the community needs representation.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

27. What is the maximum strength of Lik Sabha as stated in
the Constitution of India ?
(a) 545
(b) 548
(c) 552
(d) 555
Ans: ( c ) 552

28. With what subject do the Articles 5 to 8 of the
Constitution of India deal ?
(a) Details of Indian Union and its territory
(b) Citizenship
(c) Fundamental Duties
(d) Union Executive
Ans: ( b ) Citizenship

29. In which one of the following does the subject of
Co-operative Societies fall?
(a) Union List
(b) State List
(c) Concurrent List
(d) Residuary Powers of Union Government
Ans: ( b ) State List

30. Which of the following States elects only one member for
the Lok Sabha ?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Manipur
(c) Sikkim
(d) Tripura
Ans: ( c ) Sikkim

31. Who among the following received the prestigious Borlaug
Award for generating awareness among farmers about threats
to food security and livelihoods from patents and
intellectual property rights ?
(a) Aruna Roy
(b) Champa Devi
(c) Suman Sahai
(d) Vandana Shiva
Ans: ( c ) Suman Sahai

32. Who among the following is not a dancer ?
(a) Geeta Chandran
(b) Mamta Shankar
(c) Kishori Amonkar
(d) Swapnasundari
Ans: ( c ) Kishori Amonkar

33. Consider the following statements :
1. ICICI Bank is the largest private sector bank in India.
2. Postal Life Insurance is the oldest life insurance
organization in India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( a ) 1 only

34. Which one of the following countries is not a member of
North Atlantic Treaty Organisation (NATO) ?
(a) Czech Republic
(b) Poland
(c) Romanio
(d) Russia
Ans: ( d ) Russia

35. What is the name of second stealth warship launched by
India ?
(a) Aravalli
(b) Nilgiri
(c) Satpura
(d) Vindhya
Ans: ( c ) Satpura

36. Referring the Union Budget presented by the Finance
Minister in the year 2004, consider the following statements :
1. Investment Commission is proposed to be established.
2. No excise duty to be imposed on computers.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

37. Consider the following:
1. Life expectancy at birth.
2. Gross enrolment ratio for schools.
3. Adult literacy rate.
4. Per capita income.
Which of the above is/are the parameters for measurement of
Human Development Index by UNDP ?
(a) 1, 2 and 4
(b) 1 and 3
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: ( d ) 1, 2, 3 and 4

38. Consider the following statements :
1. Indira Awaas Yojana seeks to provide shelter to rural
households living below the poverty line.
2. Allotment of house under India Awaas Yojana is made only
in the name of female member of the household.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

39. Where is Satish Dhavan Space Centre located ?
(a) Ahmedabad
(b) Balasore
(c) Sriharikota
(d) thiruvananthapuram
Ans: ( c ) Sriharikota

40. In October 2004, where did the Prime Minister of India
inaugurate the Prototype Fast Breeder Reactor ?
(a) Ahmedabad
(b) Kalpakkam
(c) Thiruvananthapuram
(d) Trombay
Ans: ( b ) Kalpakkam

41. Ramsay Macdonald?s Communal Award gave
(a) Privy purses to native princes
(b) Communal representation to Muslims
(c) Reservations to Sikhs in elections
(d) Separate electorates for depressed classes
Ans: ( d ) Separate electorates for depressed classes

42. Between whom was the Treaty of Purandhar in 1776 made ?
(a) English and Nizam of Hyderabad
(b) Marathas and Portuguese
(c) Marathas and English
(d) English and Sultan of Mysore
Ans: ( c ) Marathas and English

43. Who of the following was known as Deshbandhu ?
(a) Aurobindo Ghosh
(b) Chittaranjan Das
(c) Dadabhai Naoroji
(d) Jyotirao Phule
Ans: ( b ) Chittaranjan Das

44. Consider the following statements :
1. The first session of the Indian National Congress was
held in Calcutta.
2. The second session of the Indian National Congress was
held under the Presidentship of Dadabhai Naoroji.
3. Both Indian National Congress and Muslim League held
their sessions at Lucknow in 1916.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( b ) 2 and 3

45. The first definite step to provide Parliamentary control
over East India Company was taken by
(a) The Regulating Act
(b) The Pitts India Act
(c) The Charter Act of 1793
(d) The Charter Act of 1813
Ans: ( a ) The Regulating Act

46. The Montagu-Chelmsford Report formed the basis of
(a) The Indian Councils Act, 1909
(b) The Government of India Act, 1935
(c) The Government of India Act, 1935
(d) The Indian Independence Act, 1947
Ans: ( b ) The Government of India Act, 1935

47. Consider the following statements :
1. Prior to the establishment of Home Rule League by Annie
Besant, it was Lokmanya Tilak who had set up a Home Rule
League of Poona.
2. The Congress in its Bombay Session in 1915, passed a
resolution demanding Home Rule for India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

48. Against whom of the following was the Lahore Conspiracy
case registered during the Indian freedom struggle ?
(a) Lala Hardayal
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Vinayak Damodar Savarkar
(d) Vishnu Ganesh Pingle
Ans: ( d ) Vishnu Ganesh Pingle

49. Which among the following National Highways of India is
the longest ?
(a) NH 1
(b) NH 2
(c) NH 3
(d) NH 4
Ans: ( b ) NH 2

50. Consider the following statements :
1. In India, production of mica is confined to Andhra
Pradesh and Bihar only.
2. In India, gold mines are confined to Karnataka only.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d ) Neither 1 nor 2

51. Which of the following is not a Tiger Reserve ?
(a) Sariska
(b) Bandipur
(c) Manas
(d) Sultanpur
Ans: ( d ) Sultanpur

52. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Azerbaijan : Baku
(b) Tajikistan : Dushanbe
(c) Turkmenistan : Ashkabad
(d) Kazakhstan : Kiev
Ans: ( d ) Kazakhstan : Kiev

53. Consider the following statements : As per Census
2001, in India,
1. More than one-third of the total population is urban.
2. At the national level, the expectation of life at birth
is more for males than females.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d ) Neither 1 nor 2

54. The electoral college that elects the President of India
consists of the
(a) Elected members of all the State Legislatures, Lok
Sabha and Rajya Sabha
(b) Elected members of the Lok Sabha, Rajya Sabha and State
Assemblies
(c) Elected members of Lok Sabha and State Assemblies
(d) Elected members of Lok Sabha and Rajya Sabha
Ans: ( b ) Elected members of the Lok Sabha, Rajya Sabha
and State Assemblies

55. What is the Soudi Arabian currency called ?
(a) Dirham
(b) Peso
(c) Dinar
(d) Riyal
Ans: ( d ) Riyal

56. Which is the largest tea producing country in the world ?
(a) Kenya
(b) Indonesia
(c) China
(d) India
Ans: ( d ) India

57. Philip Kotler is well-known as a
(a) Film actor
(b) Swimmer
(c) Management expert
(d) Fashion designer
Ans: ( c ) Management expert

58. Where is Farakka Barrage located ?
(a) Orissa
(b) Bihar
(c) West Bengal
(d) Assam
Ans: ( c ) West Bengal

59. Which one of the following teams won the First One-day
Cricket World Cup held in 1975 ?
(a) England
(b) Australia
(c) West Indies
(d) Pakistan
Ans: ( c ) West Indies

60. Who among the following has not taken more than 500
wickets in Test cricket ?
(a) Courtney Walsh
(b) M. Muralitharan
(c) Shane Warne
(d) Rechard Hadlee
Ans: ( d ) Rechard Hadlee

61. In which one of the following games/sports did Geet
Sethi excel ?
(a) Badminton
(b) Table Tennis
(c) Billiards
(d) Lawn Tennis
Ans: ( c ) Billiards

62. Which country does the famous athlete Frankie Fredericks
come from ?
(a) Kenya
(b) Ethiopia
(c) Nigeria
(d) Namibia
Ans: ( d ) Namibia

63. With which game/sport is S. Apoorwa associated ?
(a) Carom
(b) Chess
(c) Swimming
(d) Table Tennis
Ans: ( a ) Carom

64. Which one of the pairs is not correctly matched ?
(a) Abdulla Ahmad Badawi : Malaysia
(b) Lee Hsien Loong : China
(c) Susilo Bambang Yudhoyono : Indonesia
(d) Thakshin Shinawatra : Thailand
Ans: ( b ) Lee Hsien Loong : China

65. Consider the following statements :
1. In the Tenth Five-Year Plan, agriculture is projected to
be the center point of our development strategy.
2. The Tenth Five-Year Plan has targeted an average annual
growth rate of 8%.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

66. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
UN Organisation Headquarters
(a) UNICEF : New York
(b) UNCTAD : Geneva
(c) UNDP : Rome
(d) UNEP : Nairobi
Ans: ( c ) UNDP : Rome

67. Consider the following pairs :
1. Dadavatara Temple : Deogarh
2. Trivikarama Shrine : Ramtek
3. Kailasa Temple : Ellora
Which of the above pairs are correctly matched ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( a ) 1 and 2

68. What is the bond between two amino acids in protein called ?
(a) Ester bond
(b) Glycosidic bond
(c) Peptide bond
(d) Phosphodiester bond
Ans: ( c ) Peptide bond

69. Which one of the following phenomena cannot be observed
on the surface of the moon ?
(a) Rising and setting of the sun
(b) Solar eclipse
(c) Motion of comets
(d) Twinkling of stars
Ans: ( d ) Twinkling of stars

70. What is the observation of multiple colours in thin
films of oil floating on the surface of water due to ?
(a) Selective absorption of light
(b) Dispersion of light
(c) Diffraction of light
(d) Interference of light
Ans: ( d ) Interference of light

71. Whose experiments proved that the speed of light was
always the same ?
(a) James Clark Maxwell
(b) Michelson and Morley
(c) Miller and Stanley
(d) Werner Heisenberg
Ans: ( b ) Michelson and Morley

72. Consider the following statements :
1. Edwin Hubble discovered that distant galaxies are moving
away from us.
2. Max Planck proposed that light comes in the form of
quanta (packets of energy).
3. Stephen Hawking proposed a new theory combining the
General Relativity and Uncertainty Principle.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d ) 1, 2 and 3

73. Consider the following statements :
1. When two water droplets merge with each other to form a
large droplet, energy is liberated.
2. The excess pressure inside a soap bubble is directly
proportional to its surface tension.
3. When a drop of waterbreaks into two droplets of equal
size, the sum of the surface areas of the two droplets is
equal to that of the original drop.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( a ) 1 and 2

74. Consider the following statements :
1. The nerve tissues in human body contain phosphorus.
2. In nature, sulphur always occurs in the combined state.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( a ) 1 only

75. When sound wave is refracted from air to water, which of
the following will remain unchanged ?
(a) Wave number
(b) Wavelength
(c) Wave velocity
(d) Frequency
Ans: ( d ) Frequency

76. Which electromagnetic radiation is emitted by
radioactive substances ?
(a) &#61543;-rays
(b) Radio waves
(c) Micro waves
(d) X-rays
Ans: ( a ) &#61543;-rays

77. Who invented vaccination ?
(a) Alexander Fleming
(b) Edward Jenner
(c) Janas Salk
(d) Louis Pasteor
Ans: ( b ) Edward Jenner

78. Consider the following elements
1. Cobalt
2. Phosphorus
3. Zinc
Which of the above elements are required for maintaining
healthy human body ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d ) 1, 2 and 3

79. What does protein deficiency in children, usually
between the age of 1 to 3 years, cause ?
(a) Anaemia
(b) Goitre
(c) Kwashiorkor
(d) Xerophthalmia
Ans: ( c ) Kwashiorkor

80. Consider the following plants
1. Cycas
2. Pea
3. Pinus
In which of the above, the seeds are not enclosed in fruits ?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3
Ans: ( c ) 1 and 3

81. Deficiency of which one of the following causes
knock-knee, bow legs and pigeon chest in children ?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B2
(c) Vitamin D
(d) Vitamin E
Ans: ( c ) Vitamin D

82. Deficiency of which vitamin results in inflammation of
skin and eczema along with diarrhoea ?
(a) Ascorbic acid
(b) Folic acid
(c) Nicotinic acid
(d) Pantothenic acid
Ans: ( c ) Nicotinic acid

83. Which of the following produces oestrogen in the human
female reproductive system ?
(a) Cervix
(b) Ovary
(c) Fallopian tube
(d) Uterus
Ans: ( b ) Ovary

84. Which part of the brain controls respiration ?
(a) Cerebrarl cortex
(b) Medulla
(c) Cerebellum
(d) Cerebrum
Ans: ( b ) Medulla

85. Synthetic ethanal is produced by reacting ethane (in the
presence of phosphoric acid) with
(a) Hydrogen
(b) Potassium dichromate
(c) Oxygen
(d) Water
Ans: ( a ) Hydrogen

86. Consider the following statements :
1. Marble is a constituent of tooth paste.
2. Gypsum is used for the manufacture of ammonium sulphate.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( b ) 2 only

87. In which among the following molecules is the distance
between two adjacent carbon atoms largest ?
(a) Benzene
(b) Ethane
(c) Ethene
(d) Ethyne
Ans: ( d ) Ethyne

88. Which one of the following is known as Salt Petre ?
(a) NaCl
(b) NaNO3
(c) Na2CO3
(d) NaHCO3
Ans: ( b ) NaNO3

89. Consider the following statements :
1. In India, the power to promulgate Ordinances lies with
the President only.
2. The power to declare emergency in a State in India lies
with the President only.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( b ) 2 only

90. By which Amendment Act of the Constitution of India were
the Directive Principles of the state policy given
precedence over the Fundamental Rights wherever they come
into conflict ?
(a) 40th
(b) 42nd
(c) 44th
(d) 46th
Ans: ( b ) 42nd

91. Which one of the following statements is correct ?
The Speaker of Lok Sabha can be removed by a resolution
passed by
(a) A majority of all the then members of Lok Sabha
(b) A majority of the then members of both Lok Sabha and
Rajya Sabha
(c) Two-thirds majority of the total members of the Lok Sabha
(d) Two-thirds majority of the Lok Sabha members present
and voting
Ans: ( a ) A majority of all the then members of Lok Sabha

92. Consider the following statements :
1. The Council of Ministers of the Union are responsible to
both the Houses of Parliament.
2. The President of India cannot appoint any one as Union
Minister not recommended by Prime Minister.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( b ) 2 only

93. Consider the following statements :
1. There are twelve Fundamental Duties laid down in the
Constitution of India for every citizen of India.
2. There is no provision in the Constitution of India for
direct enforcement of the Fundamental Duties.
3. One of the Fundamental Duties of every citizen of India
is to cast his/her vote in General or State elections so as
to maintain a vibrant democracy in India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 2 only
(d) 3 only
Ans: ( b ) 2 and 3

94. Consider the following statements :
1. The atmospheric pressure is more at the poles as compared
to the equator.
2. The annual range of temperature is more at the equator as
compared to the poles.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

95. Consider the following statements :
1. Korba is west to Rourkela.
2. Rourkela is south to Ranchi.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

96. Consider the following statements :
1. Mauritius island is of volcanic origin.
2. Maldives are coral islands.
3. Reunion islands are mountain peaks projected out of water.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d ) 1, 2 and 3

97. Consider the following :
1. Chilka Lake
2. Pulicat Lake
3. Vembanad Lake
Which of the above is/are lagoon(s) ?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d ) 1, 2 and 3

98. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Croatia : Adriatic Sea
(b) France : Bay of Biscay
(c) Norway : Baffin Bay
(d) Romania : Black sea
Ans: ( c ) Norway : Baffin Bay

99. Through which one of the following countries the Tropic
of Cancer does not pass through ?
(a) Bangladesh
(b) China
(c) Myanmar
(d) Nepal
Ans: ( d ) Nepal

100. Consider the following statements :
1. Foehn is a very cold and dry wind with a high velocity
and brings down the temperature below freezing point.
2. Mistral is a strong, gusty, dry and warm wind which
develops on the leeward side of a mountain range.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d ) Neither 1 nor 2

101. If the usual formula for time calculation were to be
applied, what would be the approximate time difference
between extreme west and east parts of India ?
(a) 1 hr
(b) 1 ? hrs
(c) 2 hrs
(d) 2 ? hrs
Ans: ( c ) 2 hrs

102. In India, which one of the following has the lowest
density of population as per Census 2001 ?
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Arunachal Pradesh
(c) Mizoram
(d) Sikkim
Ans: ( b ) Arunachal Pradesh

Is This Answer Correct ?    91 Yes 19 No

Union Public Service Commission Combined Defence Services Exam February 2005 Question Paper ..

Answer / ramu

when was the war begans?

Is This Answer Correct ?    29 Yes 13 No

Union Public Service Commission Combined Defence Services Exam February 2005 Question Paper ..

Answer / vishal gurunath konkar

1943

Is This Answer Correct ?    2 Yes 1 No

Post New Answer



More CDS Interview Questions

you are not having a good GK, why is that so?

0 Answers   SSB,


why do you want to join army?

48 Answers   Ghana Armed Forces, Indian Army, SSB,


Why is there some gap in studies between 11th & 12th ?

0 Answers  


If you don’t drink, how you adjust with your friends in parties? And in the profession you are opt most of the officers drink, then how you will adjust?

0 Answers   SSB,


What do you know about Airforce, Army, Navy ?

0 Answers   SSB,






how to join bsf ?

1 Answers  


You R The DC of your District,What steps will u take for the over all development of the area ?

4 Answers  


what is your view about mismatched age marriage

0 Answers   SSB,


If i ask from your best friend about your two shortcoming what he will reply

2 Answers   Vedant,


What values are dear to you in life? or do you have any guiding principles in life?

0 Answers  


how would you say that you are self-confidence

0 Answers   SSB,


your view about marriage..?? would you like to go for love or arranged marriage..why ??

1 Answers   SSB,






Categories