General Knowledge & Current Affairs ? May 2005






General Knowledge & Current Affairs ? May 2005..

Answer / debadas_orissa

1. Who among the following is the author of ?Open Secrets ?
Indian Intelligence Unveiled? ?
(a) M. K. Dhar
(b) E. S. Lakshmi Narasimhan
(c) A. K. Deval
(d) M. K.Narayan
Ans: ( a ) M. K. Dhar

2. Which of the following is the 21st member to join the G-20 ?
(a) Venezuela
(b) Chile
(c) Nepal
(d) Uruguay
Ans: ( d ) Uruguay

3. According to the revised data released by Central
Statistical Organisation (CSO) in January 2005, India?s GDP
growth during 2003-04 was
(a) 8.0%
(b) 8.4%
(c) 8.5%
(d) 8.2%
Ans: ( c ) 8.5%

4. According to the recommendations of the 12th Finance
Commission and accepted by Union Cabinet, the States? share
in taxes and duties collected by the Centre would be
(a) 26%
(b) 30.5%
(c) 27.8%
(d) 24.5%
Ans: ( b ) 30.5%

5. Which of the following companies plans to produce
people?s car worth Rs. 1 lakh in 3 years ?
(a) Maruti Udyog Ltd.
(b) Tatas
(c) Hyundai
(d) Toyata
Ans: ( b ) Tatas

6. In which of he following major Rock Edicts built by him,
Asoka expressed remorse after Kalinga war ?
(a) Major Rock Edict XIII
(b) Major Rock Edict XIV
(c) Major Rock Edict IX
(d) Major Rock Edict X
Ans: ( a ) Major Rock Edict XIII

7. Which one of the following is not a direct tax ?
(a) Income Tax
(b) Excise Duty
(c) Corporation Tax
(d) Gift Tax
Ans: ( b ) Excise Duty

8. What does ?Gold-edged Market? mean ?
(a) Market of auctioned goods
(b) Market of smuggled goods
(c) Market in government securities
(d) None of these
Ans: ( c ) Market in government securities

9. The minimum price of a particular commodity announced by
the Government to protect the interests of farmers is called
(a) Minimum Support Price
(b) Protection Price
(c) Procurement Price
(d) None of these
Ans: ( a ) Minimum Support Price

10. Who among the following has been named as 2004 FIFA
World Footballer of the year ?
(a) Ronaldinho (Brazil)
(b) Andriy Shevchenko (Ukraine)
(c) David Backham (UK)
(d) Diego Maradona (Argentina)
Ans: ( a )

11. The 25-year old K. Venkatesh, suffering from incurable
prolonged muscular dystrophy who made the first ever
euthanasia plea to donate organs when alive, belonged to
(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh
Ans: ( d ) Andhra Pradesh

12. Which of the following countries has broken the US
monopoly by launching the first backbone network of the next
generation Internet, CERNET2 ?
(a) France
(b) Japan
(c) China
(d) Canada
Ans: ( c ) China

13. Which of the following countries plans to set up India?s
first silicon chip manufacturing facility at Shamsabad near
Hyderabad with an investment of Rs. 7,200 crore ?
(a) Japan
(b) Taiwan
(c) China
(d) South Korea
Ans: ( d ) South Korea

14. According to the survey released by Transparency
International in December 2004, India has been ranked
??????. In political corruption.
(a) 10th
(b) 5th
(c) 3rd
(d) 12th
Ans: ( b ) 5th

15. MMS stand for
(a) Multimedia Monitoring Service
(b) Multimedia Messaging Service
(c) Mobile Messaging Service
(d) Mobile Monitoring Service
Ans: ( b ) Multimedia Messaging Service

16. The branch of science that deals with study of insects
is called
(a) Gerontology
(b) Entomology
(c) Limnology
(d) Rhedogy
Ans: ( b ) Entomology

17. What is the distance in nautical miles up to which the
territorial waters of India extend into the sea ?
(a) 10
(b) 12
(c) 14
(d) 16
Ans: ( b ) 12

18. By which chemical symbol, the element lead is denoted ?
(a) Ld
(b) Pb
(c) As
(d) Sb
Ans: ( b ) Pb

19. What is the chemical name of laughing gas ?
(a) Silver nitrate
(b) Sodium carbonate
(c) Calcium sulphate
(d) Nitrous oxide
Ans: ( d ) Nitrous oxide

20. Who said the following about Gandhiji : ?Generations to
come, it may be will scarcely believe that such a one as
this ever in flesh and blood walked upon this earth? ?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Sardar patel
(c) Albert Einstein
(d) Leo Tolstoy
Ans: ( c ) Albert Einstein

21. The 2010 Commonwealth Games will be held in
(a) Qatar
(b) South Africa
(c) Malaysia
(d) India
Ans: ( d ) India

22. The world?s largest island is Greenland. Which is the
second largest ?
(a) New Guinea
(b) Borneo
(c) Sumatra
(d) Great Britain
Ans: ( a ) New Guinea

23. On which river bank does New York City lie ?
(a) River Hudson
(b) River St. Lawrence
(c) River Denube
(d) River Hamburg
Ans: ( a ) River Hudson

24. The Delhi Sultan who transferred his capital to
Daulatabad (Maharashtra) was
(a) Muhammad-bin-Tughluq
(b) Razia Sultan
(c) Ala-ud-din Khalji
(d) Ghias-ud-duin Balban
Ans: ( a ) Muhammad-bin-Tughluq

25. VAT is essentially a
(a) Direct Tax
(b) Gift Tax
(c) Sales Tax
(d) Wealth Tax
Ans: ( c ) Sales Tax



Is This Answer Correct ?    16 Yes 1 No

Post New Answer




More General Knowledge_Current Affairs Interview Questions

Government should provide health care to all people.To what extent you agree or disagree?

1 Answers  


Tropical cyclone is also called: (a) typhoon (b) torando (c) lianas

2 Answers  


Directive Principles of State Policy are (a) Those moral principles which are fundamental in the foreign affairs of the country (b) The instruments of instructions for the guidance of the policy (c) The instruments of instructions for the guidance of the governments both at the Centre and the State levels for the establishment of a just and egalitarian society in Indian (d) None of these

2 Answers  


Which Indian states share the Tungabhadra Multipurpose Project? (A) Tamil Nadu and Karnataka (B) Orissa and Bihar (C) Karnataka and Madhya Pradesh (D) Andhra Pradesh and Karnataka

11 Answers   MPSC,


Our Constitution grants universal adult franchise to all those men and women who have attained the age of (a) 20 years (b) 21 years (c) 18 years (d) 25 years

3 Answers  






?Saraswati Samman? is given for distinguished work in which of the following ares? 1 Dance 2 Stage acting 3 Film production 4 Literature

1 Answers  


Match List-I (Famous Person) with List-II (Well-known As) and select the correct answer using the codes given below the lists : List-I List-II (Famous Person) (Well-known As) A. Giriraj Kishore 1. Poet B. Karan Thapar 2. Sportsperson C. Sitakant Mohapatra 3. T.V. Journalist D. Yasin Merchant 4. Writer A B C D (a) 4 2 1 3 (b) 1 3 4 2 (c) 4 3 1 2 (d) 1 2 4 3

1 Answers  


What is meant by Bay Islands? (a) Lakshadweep Islands (b) Kaccha Tivu (c) Andaman & Nicobar Islands (d) Diego Garcia

1 Answers  


The grave of Khwja Moinuddin Chishti is situated at: (a) Jaipur (b) Ajmer (c) Udaipur (d) Chennai

1 Answers  


. Why a small drop of water or mercury on a clear glass plate is circular in shape? (a) Due to viscosity (b) Due to capillary action (c) Due to surface tension (d) None of these

1 Answers  


The deposits of wind transported silt which has settled from dust stroms over many thousand years is known as: (a) Loess (b) Barkhans (c) Peneplain

1 Answers  


?Bottle neck inflation? means 1 No rise in prices despite increase in aggregate demand 2 Rise in prices without increase in aggregate demand 3 Decline in prices due to increase in aggregate demand 4 None of these

4 Answers   SPSC,






Categories