Follow Our FB Page << CircleMedia.in >> for Daily Laughter. We Post Funny, Viral, Comedy Videos, Memes, Vines...


Union Bank of India
Bank Clerical Examination
July 2005 Question Papers

Answers were Sorted based on User's Feedback



Union Bank of India Bank Clerical Examination July 2005 Question Papers..

Answer / guest

Union Bank of India
Bank Clerical Examination
July 2005 Question Papers

1. In a certain code, PEAK is written as ?3512? and DINE is
written as ?6895?. How is KIND written in that coade?
(a) 2396
(b) 2986
(c) 2896
(d) 2596
(e) None of these
Ans: ( c ) 2896

2. A is sister of B. C is brother of D. D is sister of A.
How is B related to D?
(a) Brother
(b) Brother or Sister
(c) Sister
(d) Data inadequate
(e) None of these
Ans: ( b ) Brother or Sister

3. Four of the following five are alike in a certain way and
so form a group. Which is the one that does not belong to
that group?
(a) 17
(b) 23
(c) 37
(d) 13
(e) 73
Ans: ( b ) 23

4. ?Day? is related to ?Night? in the same way as ?White? is
related to
(a) Black
(b) Colour
(c) Ray
(d) Red
(e) None of these
Ans: ( a ) Black

5. Four of the following five are alike in a certain way and
so form a group. Which is the one that does not belong to
that group?
(a) Fruit
(b) Leaf
(c) Flower
(d) Tree
(e) Trunk
Ans: ( d ) Tree

6. ?Mango? is related to ?Fruit? in the same way as ?Potato?
is related to
(a) Fruit
(b) Stem
(c) Flower
(d) Root
(e) None of these
Ans: ( d ) Root

7. In a certain code, TERMINAL is written as SDQIJOBM. How
is CREDIBLE written in that code?
(a) BQDCJCMF
(b) DSFEJCMF
(c) BQDCHAKD
(d) DSFEHAKD
(e) None of these
Ans: ( a ) BQDCJCMF

8. How many such letters are there in the word ORIENTAL each
of which is as for away from the beginning of the word as
when they are arranged alphabetically?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three
Ans: ( c ) Two

9. If it is possible to make only one meaningful word with
the second, the third, the sixth and the eighth letters of
the word FRAGMENT, using each letter only once, then which
of the following will be the third letter of that word? If
no such word can be formed, the give ?X? as the answer and
if more than one such words can be formed, then give ?Y? as
the answer.
(a) A
(b) E
(c) T
(d) X
(e) Y
Ans: ( e ) y

10. The positions of the first and the fifth digit in the
number 93264187 are interchanged. Similarly, the positions
of the second and the sixth digits are interchanged and so
on. Which of the following will be the third digit from the
right end after the rearrangement?
(a) 8
(b) 3
(c) 2
(d) 6
(e) None of these
Ans: ( b ) 3

11. Mohan is thirteenth from the left end in a row of
children. Prabir is twelfth from the right end and
eighteenth from the left end. How many children are towards
the right of Mohan in that row?
(a) 12
(b) 18
(c) 17
(d) Cannot be determined
(e) None of these
Ans: ( e ) None of these

12. Four of the following five are alike in a certain way
and so form a group. Which is the one that does not belong
to that group?
(a) Rose
(b) Lily
(c) Lotus
(d) Marigold
(e) Apple
Ans: ( e ) Apple

13. ?School? is related to ?Education? in the same way as
?Hospital? is related to
(a) Treatment
(b) Patient
(c) Doctor
(d) Nurse
(e) None of these
Ans: ( a ) Treatment

14. Among P, M, R, T and J, M is older than R and T. J is
older than M and is not the oldest. Who is the youngest?
(a) R
(b) T
(c) R or T
(d) Data Inadequate
(e) None of these
Ans: ( c ) R or T

15. Pointing to Meena, Swarup says, ?She is the doughter of
my grandfather?s only child?. How is Meena related to Swarup?
(a) Cousin
(b) Sister
(c) Aunt
(d) Data inadequate
(e) None of these
Ans: ( b ) Sister

16. In a certain code, LABOUR is written as KBAPTS. How is
CANDID written in that code?
(a) DBOEJE
(b) DZOCJC
(c) BBMCHC
(d) BBMEHE
(e) None of these
Ans: ( d ) BBMEHE

17. Five friends M, K, T, P and N are sitting around a
circle facing towards the center. K is sitting between M
and P. N is to the immediate right of M. Who is to the
immediate right of T?
(a) K
(b) P
(c) N
(d) Data Inadequate
(e) None of these
Ans: ( b ) P

18. Navin walked 20 metres towards the East took a left turn
and walked 10 metres and again took a left turn and walked
20 metres. How far is he from his starting position?
(a) 10 metres
(b) 50 metres
(c) 40 metres
(d) 30 metres
(e) None of these
Ans: ( a ) 10 metres

19. What should come in place of the question mark (?) in
the following letter
AC FH KM PR ?
(a) VW
(b) UX
(c) UW
(d) TV
(e) None of these
Ans: ( c ) UW

20. If each of the odd digits in the number 54638 is
decreased by ?1? and each of the even digits is increased by
?1?, then which of the following will be the sum of the
digits of the new number?
(a) 26
(b) 29
(c) 25
(d) 28
(e) None of these
Ans: ( e ) None of these

Directions (Qs. 21 to 25) : In each of these questions,
there are given two statements followed by two conclusions
numbered I and II. You have to take the given statements to
be true even if they seem to be at variance from commonly
known facts. Read all the conclusions and then decide
which of the given conclusions logically follows from the
given statements disregarding commonly known facts. Give answer
(a) if only Conclusion I follows.
(b) if only Conclusion II follows.
(c) if either Conclusion I or II follows.
(d) if neither Conclusion I nor II follows.
(e) if both the Conclusions I and II follow.
21. Statements:
Some books are bags.
All bags are trees.
Conclusions :
I. Some books are trees.
II. Some trees are books.
Ans: ( e )

22. Statements:
All jungles are tigers.
Some tigers are horses.
Conclusions :
I. Some horses are jungles.
II. No horse is jungle.
Ans: ( c )

23. Statements:
All pens are roads.
All roads are houses.
Conclusions :
I. All houses are pens.
II. Some houses are pens.
Ans: ( b )

24. Statements:
Some buses are trains.
Some trains are boats.
Conclusions :
I. Some trains are buses.
II. Some boats are buses.
Ans: ( a )

25. Statements:
Some windows are doors.
No door is chair.
Conclusions :
I. Some windows are chairs.
II. All doors are windows.
Ans: ( d )

Directions (Qs. 26 to 30) : Study the following arrangements
carefully to answer these questions :
W 1 5 E J R 2 M A 9 T K U N 4 B I 9 D H
3 F 6 P Z 7 Q
26. Which of the following is the seventh element to the let
of 4 ?
(a) M
(b) A
(c) F
(d) 3
(e) None of these
Ans: ( a ) M

27. Which of the following elements is exactly in the middle
of 9 and H ?
(a) U
(b) B
(c) N
(d) 4
(e) None of these
Ans: ( d ) 4

28. How many such numbers are there, each of which is
immediately preceded by a vowel?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three
Ans: ( c ) Two

29. How may such vowels are there, each of which is
immediately preceded and also immediately followed by a
consonant ?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three
Ans: ( b ) One

30. How many such consonants are there, each of which is
immediately preceded by a number and immediately followed by
a vowel?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three
Ans: ( c ) Two

Directions (Qs. 31 to 35) : Study the following information
carefully to answer these questions:
Among M, B, T, W, D and H, three work in factory X and three
work in factory Y. Each of them earns different amount. T
works in factory Y and earns the least. W and D do not
work in factory Y and none of them earns the maximum. B
earns less than H and W. M does not work in the same
factory in which T works and he earns more than D but less
than B.
31. Who earns the maximum?
(a) H
(b) W
(c) D
(d) Data inadequate
(e) None of these
Ans: ( a ) H

32. In which factory does B work ?
(a) X
(b) Y
(c) X or Y
(d) Data inadequate
(e) None of these
Ans: ( b ) Y

33. Which of the following groups works in factory X ?
(a) TBH
(b) WDH
(c) WDM
(d) TBM
(e) None of these
Ans: ( c ) WDM

34. Who earns less than M ?
(a) D only
(b) T only
(c) B only
(d) D and T only
(e) None of these
Ans: ( d ) D and T only

35. W earns more than which of the following groups ?
(a) BMDT
(b) BMD
(c) BDT
(d) Data inadequate
(e) None of these
Ans: ( a ) BMDT

Directions (Qs. 36 to 41) : Choose the word/group of words
which is most nearly the same is meaning as the word/group
of words given in bold as used in the passage :
36. Focus :
(a) Adjust
(b) Concentrate
(c) Meditate
(d) Circulate
(e) Imperfect
Ans: ( b ) Adjust

37. Superficial :
(a) Artificial
(b) Shallow
(c) Complete
(d) Profound
(e) Imperfect
Ans: ( b ) Shallow

38. Curriculum :
(a) Bio-data
(b) Course
(c) Programme
(d) Syllabus
(e) Catalogue
Ans: ( d ) Syllabus

39. Self sufficient :
(a) Adequate
(b) Dependent
(c) Overflowing
(d) Self-advocating
(e) Self reliant
Ans: ( e ) Self reliant

40. Sincere :
(a) Open
(b) Earnest
(c) Dissolute
(d) Upright
(e) Rightful
Ans: ( d ) Upright

41. Encourage :
(a) Animate
(b) Urge
(c) Stimulate
(d) Dissuade
(e) Encroach
Ans: ( a ) Animate

Directions (Qs. 42 to 44) : Choose the word which is most
opposite in meaning of the word given in bold as used in the
passage :
42. Ability :
(a) Competency
(b) Aptitude
(c) Inefficiency
(d) Importance
(e) Lethargy
Ans: ( c ) Inefficiency

43. Reality :
(a) Authenticity
(b) Superfluousness
(c) Imagination
(d) Lackadaisical
(e) Feebleness
Ans: ( c ) Imagination

44. Worthwhile :
(a) Valuable
(b) Effortless
(c) Futile
(d) Useless
(e) Effective
Ans: ( c ) Futile

Directions (Qs. 45 to 49) : Pick out the most effective
word/phrase from the given words to fill in the blank to
make the sentence meaningfully complete :
45. The fisherman gladly ______ up the baby and took it home.
(a) Loaded
(b) Picked
(c) Dragged
(d) Pushed
(e) Climb
Ans: ( b ) Picked

46. He thought the boy _____ to benefit the blacksmith.
(a) Wants
(b) Wanting
(c) Desire
(d) Harm
(e) Loose
Ans: ( a ) Wants

47. He knelt at his side and comforted him with _____ words.
(a) Harsh
(b) Silent
(c) Kind
(d) Cruel
(e) Flowers
Ans: ( c ) Kind

48. He cannot _____ of life without suitable environment.
(a) Live
(b) Buy
(c) Extract
(d) Dreams
(e) Think
Ans: ( e ) Think

49. A man who is perpetually _____ as to which of the two
things he will do first, will do neither.
(a) Confused
(b) Forced
(c) Orders
(d) Hesitating
(e) Enjoying
Ans: ( a ) Confused

Directions (Qs. 50 to 54) : Read each sentence to find out
whether there is any grammatical error or idiomatic error in
it. The error, if any, will be in one part of the sentence.
The number of that part is the answer. If there is no
error, then mark your answer as (e). (ignore errors of
punctuation, if any).
50. Naturalization is the (a) / process by which (b) / a
immigrant becomes a citizens (c) / of his new country. (d) /
No error (e)
Ans: ( c )

51. He is neither in (a) / favour of arms race (b) / or in
favour of (c) / simple nuclear disarmanent. (d) / No error (e)
Ans: ( c )

52. One solutions is to (a) / avoid the impasse altogether,
(b) / by taking a (c) / slightly different route. (d) / No
error (e)
Ans: ( a )

53. A high fat diet (a) / not only increases the risks (b) /
of heart ailments (c) / however also that of other
disorders. (d) / No error (e)
Ans: ( d )

54. When to vowel (a) / sounds occurs in direct succession,
(b) / the transition between them (c) / is often difficult
to make. (d) / No error (e)
Ans: ( b )

Directions (Qs. 55 to 59) : Rearrange the following
sentences to make a meaningful paragraph and then answer
these questions :
(A) A classroom discussion can be initiated in order to
answer this very question.
(B) An electric current could not be made to traverse
distilled water.
(C) Yet when salt and distilled water were mixed, then the
solution became a liquid through which electricity could
pass with ease.
(D) Neither would solid salt offer free passage to electricity.
(E) How could one explain this strange behaviour of solution?
(F) And, as the current passed through this solution, a deep
seated decomposition took place.
55. Which of the following will be the FIRST sentence ?
(a) A
(b) D
(c) B
(d) C
(e) F
Ans: ( c ) B

56. Which of the following will be the THIRD sentence ?
(a) C
(b) D
(c) F
(d) A
(e) E
Ans: ( a ) C

57. Which of the following will be the FOURTH sentence ?
(a) A
(b) B
(c) F
(d) E
(e) D
Ans: ( c ) F

58. Which of the following will be the FIFTH sentence ?
(a) A
(b) C
(c) B
(d) E
(e) F
Ans: ( d ) E

59. Which of the following will be the LAST (SIXTH) sentence ?
(a) C
(b) A
(c) B
(d) E
(e) F
Ans: ( b ) A

Directions (Qs. 60 to 64) : Which of the phrases (a), (b),
(c) and (d) given below each sentence should replace the
phrase printed in bold in the sentence to make it
grammatically correct? If the sentence is correct as it is
given and no correction is required, then mark (e) as the
answer :
60. In almost every occupation, one needs simple a
understanding of electricity.
(a) needed simple an
(b) need a simple
(c) needs a simple
(d) needs simply a
(e) No correct required
Ans: ( c ) needs a simple

61. When ice and water existed together on the same volume,
the temperature remains constant.
(a) exist together in
(b) will exist together on
(c) existed together in
(d) exists together in
(e) No correct required
Ans: ( a ) exist together in

62. You doctor may explain the importance of a proper and
balanced diet in the human body.
(a) an proper and balanced
(b) a proper or balance
(c) a prosperous and balance
(d) the proper and balance
(e) No correct required
Ans: ( e ) No correct required

63. Scientific method as a rote item in the syllabus had
little valued.
(a) had belittled value
(b) has little value
(c) have little value
(d) has little valued
(e) No correct required
Ans: ( b ) as little value

64. English today is closer to been a world language than
any other language has been in history.
(a) is closer for been
(b) was closer to be
(c) is closer upon being
(d) is closer to being
(e) No correct required
Ans: ( d ) is closer to being

Directions (Qs. 65 to 69) : In the sentences given in these
questions, four words have been printed in BOLD which are
(a), (b), (c) and (d). One of these words may be mis-spelt
or inappropriate in the context of the sentence. Fid out
the wrongly spelt or inappropriate word. The number of
that word is the answer. If all the words are correctly
spelt and are appropriate, then the answer is (e), i.e. all
correct :
65. In developing (a) / countries, there is increesing (b) /
concern for fostering (c) / human potential. (d) / All
correct (e)
Ans: ( b )

66. The research (a) / reported (b) / in this valume (c) /
assumes importance. (d) / All correct (e)
Ans: ( c )

67. I want to express (a) / my appreciation (b) / of the
help offered (c) / by my former colleages. (d) / All correct (e)
Ans: ( d )

68. The importanse (a) / given to content-oriented (b) /
approach has affected the methodology (c) / of this project.
(d) / All correct (e)
Ans: ( a)

69. Almost all risk-taking (a) / work involve (b) / decision
(c) / making under uncertainty. (d) / All correct (e)
Ans: ( b )

Directions (Qs. 70 to 79) : In the following passage there
are blanks, each of which has been numbered. These numbers
are printed below the passage and against each, five words
are suggested, one of which fits the blank appropriately.
Find out the appropriate word in each case:
Working under the psychometric approach, both scientists
and practitioners have placed undue emphasis upon a unitary
concept of intelligence as reflected in the single score
I.Q. They seem to have ???(91) too much attention to the
products of intelligent behaviour rather than the processes
used to acquire ???(92) products. such attention to product
rather than to process tends to mask qualitative differences
in the processes by ???(93) individuals interact with their
environment and to ???(94) attention away from the
possibility of qualitative changes in the nature of these
processes ???(95) the course of cognitive development.
Haywood points out that there is no such thing as
intelligence. There are in fact many intelligences. Facto
analysts, ???(96) have studied the nature of intellect by
examining its apparent structure across different age groups
and different segments of the population have to a great
???(97) discredited the unitary concept of intelligence.
Even so, the structure theories of intelligence are ???(98)
concerned with products and not with processes.
A very promising approach to the nature of intelligence in
recent years is the process developmental (Cognitive
Development) approach. It ???(99) upon the cognitive
processes used to receive, code, and ???(100) information.
70. (a) Taken
(b) Gives
(c) Gave
(d) Forced
(e) Given
Ans: ( e ) Given

71. (a) This
(b) Those
(c) These
(d) That
(e) Raw
Ans: ( c ) These

72. (a) Which
(b) How
(c) Way
(d) Speech
(e) Action
Ans: ( a ) Which

73. (a) Drag
(b) Draw
(c) Seek
(d) Force
(e) Call
Ans: ( b ) Draw

74. (a) For
(b) At
(c) Plan
(d) During
(e) Follow
Ans: ( d ) During

75. (a) Whom
(b) Who
(c) Should
(d) Might
(e) Will
Ans: ( b ) Who

76. (a) Value
(b) Meaning
(c) Person
(d) Extend
(e) Extent
Ans: ( e ) Extent

77. (a) Still
(b) Uptill
(c) Till
(d) Until
(e) Deep
Ans: ( a ) Still

78. (a) Focused
(b) Focus
(c) Focuses
(d) Jumps
(e) Emphasise
Ans: ( c ) Focuses

79. (a) Hoard
(b) Pack
(c) Transmits
(d) Store
(e) Stocked
Ans: ( d ) Store


Is This Answer Correct ?    248 Yes 40 No

Union Bank of India Bank Clerical Examination July 2005 Question Papers..

Answer / himani

Reaoning and general Knowledge

Is This Answer Correct ?    106 Yes 23 No

Union Bank of India Bank Clerical Examination July 2005 Question Papers..

Answer / sudeshna sarkar

Dear All, I am appearing for the Deputy Mgr(IT) role in
Punjab National Bank, which is on 5th October/ Please mail
me sample banking exam papers to my mail ID.

sudeshna1.s@tcs.com

URGENT please mail me if you know.

Is This Answer Correct ?    42 Yes 15 No

Union Bank of India Bank Clerical Examination July 2005 Question Papers..

Answer / ramya

NINE

Is This Answer Correct ?    22 Yes 11 No

Union Bank of India Bank Clerical Examination July 2005 Question Papers..

Answer / suraj

help help help help,
]
my name is suraj and i am appearing in the union bank of
india's 2009 clerical exam. so i am requstiing to everyone
that if anyone have the dumbs or question paper plz sand it
in my mail add. suraj.nairex@gmail.com

thanking you

Is This Answer Correct ?    14 Yes 7 No

Union Bank of India Bank Clerical Examination July 2005 Question Papers..

Answer / sarathchandran

9

Is This Answer Correct ?    14 Yes 9 No

Union Bank of India Bank Clerical Examination July 2005 Question Papers..

Answer / d.vasu babu

Dear friend/sir
i m preparing for unionbank of india clerical exam
if anybody have previous papers of ubi plz send to my id
dvasubabu@yahoo.co.in

Is This Answer Correct ?    12 Yes 7 No

Union Bank of India Bank Clerical Examination July 2005 Question Papers..

Answer / madhu

i am appearing first time for bank exam so please kindly
sent me the model papers to my id madhu.sudhanan12@gmail.com

Is This Answer Correct ?    7 Yes 4 No

Union Bank of India Bank Clerical Examination July 2005 Question Papers..

Answer / prasanthi

I'm Appearing for the 2010 Unin Bank Clerical Exam. Please
send me any previous papers or model papers anybody has to
my id at prasanthi.ayyagari@gmail.com

Is This Answer Correct ?    6 Yes 4 No

Union Bank of India Bank Clerical Examination July 2005 Question Papers..

Answer / abhishek

i'm apearing 1st time for union bank test,
plz send sample ques on my mail,
thx in advanced,
abhishekchess1@gmail.com
:)

Is This Answer Correct ?    6 Yes 4 No

Post New Answer



More BSRB Clerical Interview Questions

how do you feel after entering a private bank and public sector bank ?

1 Answers   State Bank Of India SBI,


If we r selected as clerk in SBI when will be joining date?

0 Answers  


I have to get character certificate for sbi interview. In that, there is a statement - I have known this person for ____ years and _____ months. What is the minimum year it should be? Is 1 year also acceptable??

0 Answers  


I have cleared sbi clerk and have interview in may.But I am working in MNC i do not have testimonial and service certificate,So I want to u know can i attend interview without those certificates or what shoul I do.

4 Answers   State Bank Of India SBI,


what is the difference between primary memory and secondary memory

2 Answers  






I have been called for the interview of dena bank on 17.5.2009 at surat.......Is there anyone who is called for the same bank and same centre

4 Answers   Dena Bank,


Any one plz explain dat what is the rule to find out conclusion from venn diagram? plz inform me my ID is coolnature.2009@rediffmail.com

0 Answers  


significance of ur place

1 Answers   Union Bank,


nationalisation of banks when and why?

1 Answers   State Bank Of India SBI,


please send question papers to me as soon as possible at my mail id is praveenkumar18@infosys.com

0 Answers  


pls tell me the hierarchy of officers in SBI

2 Answers   State Bank Of India SBI,


formula of compound interest

1 Answers   State Bank Of India SBI,






Categories