Follow Our FB Page << CircleMedia.in >> for Daily Laughter. We Post Funny, Viral, Comedy Videos, Memes, Vines...


Union Public Service Commission
Combined Defence Services Exam
February 2005 Question Paper



Union Public Service Commission Combined Defence Services Exam February 2005 Question Paper..

Answer / hari krishna pillai

Union Public Service Commission
Combined Defence Services Exam
February 2005 Question Paper

GENERAL KNOWLEDGE
1. In Indian history, which one of the following wars
occurred earliest ?
(a) First Anglo-Afghan war
(b) Second Carnatic war
(c) Third Anglo-Maratha war
(d) Fourth Anglo Mysore war
Ans: ( b ) Second Carnatic war

2. Consider the following statements :
1. The Treaty of Lahore was concluded between Sikhs and
English company during the tenure of Lord Ellenborough.
2. Lord Dalhousie made the annexation of Punjab to the
British dominion.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( b ) 2 only

3. Why did Dutch East India Company fail to maintain its
influence in India?
(a) Portuguese did not allow them to trade in India
(b) There was a growing interference of Dutch Government in
the company?s internal affairs
(c) Dutch included in forcible religious conversion of the
people and thus were expelled by local kings
(d) The English forces made them to leave India
Ans: ( d ) The English forces made them to leave India

4. Consider the following statements :
1. Mirabai was a contemporary of Guru Nanak.
2. Ramdas was a contemporary of Shivaji.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

5. Consider the following statements :
1. Ala-ud-din Khalji held religious discourses with Acharya
Mahasena.
2. Ala-ud-din Khalji and Muhammad-bin-Tughluq demanded one
sixth of the agricultural produce as revenue from peasants.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d ) Neither 1 nor 2

6. Consider the following statements :
1. Muhammad-bin-Tughluq was the Delhi Sultan when
Vijayanagar Empire was founded.
2. Krishna Deva Raya was the ruler of Vijayanagar when Babur
took over from Ibrahim Lodi.
3. Rama Raya was defeated at Talikota when Jahangir was the
Emperor at Delhi.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( a ) 1 and 2

7. Which one of the following statements is correct ?
(a) Kashmir was annexed to Mughal Empire by Humayun
(b) Gujarat was annexed to Mughal Empire by Akbar
(c) Malwa was annexed to Mughal Empire by Jahangir
(d) Khandesh was annexed to Mughal Empire by Shahjahan
Ans: ( b ) Gujarat was annexed to Mughal Empire by Akbar

8. Who granted the permission to establish the first British
factory at Hooghli in Bengal ?
(a) Shah Shuja
(b) Murshid Quli Khan
(c) Shuja-ud-din
(d) Alivardi Khan
Ans: ( a ) Shah Shuja

9. Consider the following statements :
1. Mohammad Shah (1719-1748) was the first Mughal ruler to
patronize Urdu.
2. Malik Muhammad Jayasi wrote the famous epic Padmavat in
Hindi.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

10. Who among the following appointed Ibn Batuta as the
Chief Qazi of Delhi ?
(a) Ghiyaz-ud-din Balban
(b) Ala-ud-din Khalji
(c) Ghiyas-ud-din Tughluq
(d) Muhammad-bin-Tughluq
Ans: ( d ) Muhammad-bin-Tughluq

11. Nivi, Paridhan and Adhivasa were the
(a) Different types of garments of the Aryans
(b) Government officials of the Aryan Kings
(c) Tribal people of Ancient India
(d) Musical instruments of ancient Indians
Ans: ( a ) Different types of garments of the Aryans

12. The first major inscription in classical Sanskrit is that of
(a) Chandragupta Vikramaditya
(b) Kanishka I
(c) Rudradaman
(d) Samudragupta
Ans: ( c ) Rudradaman

13. Who of the following built the temple of the Sun God at
Konark ?
(a) Anantavarman
(b) Narasimha I
(c) Kapilendra
(d) Purushottama
Ans: ( b ) Narasimha I

14. How can boiling point of a liquid be reduced ?
(a) By adding a solid of lower melting point
(b) By dissolving a solution solid in it
(c) By increasing the pressure on the liquid
(d) By decreasing the pressure on the liquid
Ans: ( a ) By adding a solid of lower melting point

15. Consider the following statements :
1. Glycerol is used in explosives.
2. Detergents are made from hydrocarbons obtained from coal
or petroleum.
3. Sodium perborate is a mild bleaching agent.
4. Methanol is used for making synthetic fibres.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1 and 4
Ans: ( b ) 1, 2 and 3

16. Which one of the following countries does not belong to
the G-8 group of nations?
(a) Italy
(b) Canada
(c) Germany
(d) Australia
Ans: ( a ) Italy

17. Which one of the following periods is covered by the
tenth Five-Year Plan ?
(a) 2001?2006
(b) 2002?2007
(c) 2003?2008
(d) 2000?2005
Ans: ( b ) 2002?2007

18. When did UNO officially come into existence ?
(a) 1947
(b) 1939
(c) 1945
(d) 1950
Ans: ( c ) 1945

19. When was decimal coinage introduced in India ?
(a) 1947
(b) 1950
(c) 1957
(d) 1960
Ans: ( c ) 1957

20. Hat is the approximate value of escape velocity for the
earth ?
(a) 11 km/s
(b) 50 km/s
(c) 19.5 km/s
(d) 56.5 km/s
Ans: ( a ) 11 km/s

21. Where is Potala Palace situated ?
(a) Tibet
(b) Indonesia
(c) Malaysia
(d) Thailand
Ans: ( a ) Tibet

22. In which country is the world?s highest observatory
located ?
(a) India
(b) Russia
(c) USA
(d) Japan
Ans: ( a ) India

23. Who among the following ladies has/have been Governor(s)
of a State/States?
1. Rajinder Kaur Bhattal
2. Shailja Chandra
3. Justice Fatima Beevi
Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( c ) 3 only

24. Where was the first Municipal Corporation in India set up?
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Delhi
(d) Madras
Ans: ( b ) Calcutta

25. Consider the following statements :
1. The expenditure to be incurred by the Government and the
revenue to be collected by way of taxes must be approved by
both the Lok Sabha and the Rajya Sabha.
2. The charge of impeachment against the President of India
can be brought about by only Lok Sabha and not Rajya Sabha.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d ) Neither 1 nor 2

26. Consider the following statements :
1. The Governor of a State in India nominates to the
Legislative Council, where it exists, one-sixth of its members.
2. The Governor of a State in India may nominate to the
Legislative Assembly one person from the Anglo-Indian
community if he feels the community needs representation.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

27. What is the maximum strength of Lok Sabha as stated in
the Constitution of India ?
(a) 545
(b) 548
(c) 552
(d) 555
Ans: ( c ) 552

28. With what subject do the Articles 5 to 8 of the
Constitution of India deal?
(a) Details of Indian Union and its territory
(b) Citizenship
(c) Fundamental Duties
(d) Union Executive
Ans: ( b ) Citizenship

29. In which one of the following does the subject of
Co-operative Societies fall?
(a) Union List
(b) State List
(c) Concurrent List
(d) Residuary Powers of Union Government
Ans: ( b ) State List

30. Which of the following States elects only one member for
the Lok Sabha?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Manipur
(c) Sikkim
(d) Tripura
Ans: ( c ) Sikkim

31. Who among the following received the prestigious Borlaug
Award for generating awareness among farmers about threats
to food security and livelihoods from patents and
intellectual property rights ?
(a) Aruna Roy
(b) Champa Devi
(c) Suman Sahai
(d) Vandana Shiva
Ans: ( c ) Suman Sahai

32. Who among the following is not a dancer ?
(a) Geeta Chandran
(b) Mamta Shankar
(c) Kishori Amonkar
(d) Swapnasundari
Ans: ( c ) Kishori Amonkar

33. Match List-I (Industry) with List-II (Product/Service)
and select the correct answer using the codes given below
the lists :
List-I List-II
(Industry) (Product/Service)
A. Grasim 1. Cement
B. Ranbaxy 2. Automobiles
C. Reliance 3. Oil and Gas
D. TELCO 4. Pharmaceuticals
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 4 1 2
(c) 1 4 3 2
(d) 3 2 1 4
Ans: ( c ) 1 4 3 2

34. Match List-I (Famous Person) with List-II (Well-known
As) and select the correct answer using the codes given
below the lists :
List-I List-II
(Famous Person) (Well-known As)
A. Giriraj Kishore 1. Poet
B. Karan Thapar 2. Sportsperson
C. Sitakant Mohapatra 3. T.V. Journalist
D. Yasin Merchant 4. Writer
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 1 3 4 2
(c) 4 3 1 2
(d) 1 2 4 3
Ans: ( c ) 4 3 1 2

35. Consider the following statements :
44 ICICI Bank is the largest private sector bank in India.
44 Postal Life Insurance is the oldest life insurance
organization in India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( a ) 1 only

36. Which one of the following countries is not a member of
North Atlantic Treaty Organisation (NATO) ?
(a) Czech Republic
(b) Poland
(c) Romania
(d) Russia
Ans: ( d ) Russia

37. What is the name of second stealth warship launched by
India ?
(a) Aravalli
(b) Nilgiri
(c) Satpura
(d) vindhya
Ans: ( c ) Satpura

38. Referring the Union Budget presented by the Finance
Minister in the year 2004, consider the following statements :
44 Investment Commission is proposed to be established.
44 No excise duty to be imposed on computers.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

39. Consider the following statements :
44 Bill Clinton and John Kerry belong to same political party.
44 Tony Blair is a member of the Labour Party of U.K.
44 George W. Bush belongs to Democratic Party of USA.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( c ) 1 and 2

40. Consider the following :
44 Life expectancy at birth.
44 Gross enrolment ratio for schools.
44 Adult literacy rate.
44 per capita income.
Which of the above is/are the parameters for measurement of
Human Development Index by UNDP ?
(a) 1, 2 and 4
(b) 1 and 3
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: ( d ) 1, 2, 3 and 4

41. Consider the following statements :
44 Commonwealth is a voluntary association of 34 countries.
44 The governments of member countries of Commonwealth are
represented in other member countries by High Commissioners.
44 The summit meetings of Commonwealth are held every two years.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1, 2 and 3
(b) 3 only
(c) 1 and 2
(d) 2 and 3
Ans: ( d ) 2 and 3

42. Consider the following statements :
44 Indira Awaas Yojana seeks to provide shelter to rural
households living bellow the poverty line.
44 Allotment of house under India Awaas Yojana is made only
in the name of female member of the household.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

43. Where is Satish Dhawan Space Centre located ?
(a) Ahmedabad
(b) Balasore
(c) Sriharikota
(d) Thiruvananthapuram
Ans: ( c ) Sriharikota

44. Match List-I (Person) with List-II (Organisation) and
select the correct answer using the codes given below the
lists :
List-I List-II
(Person) (Organisation)
A. Subir Raha 1. ONGC
B. Jagdish Khattar 2. Indian Airlines
C. Sunil Arora 3. Maruti Udyog Ltd.
D. Suresh Krishna 4. Sundram Fasteners Ltd.
A B C D
(a) 4 2 3 1
(b) 1 3 2 4
(c) 4 3 2 1
(d) 1 2 3 4
Ans: ( b ) 1 3 2 4

45. In October 2004, where did the Prime Minister of India
inagurate the Prototype Fast Breeder Reactor ?
(a) Ahmedabad
(b) Kalpakkam
(c) Thiruvananthapuram
(d) Trombay
Ans: ( b ) Kalpakkam

46. Ramsay Macdonald?s Communal Award gave
(a) Privy purses to native princes
(b) Communal representation to Muslims
(c) Reservations to Sikhs in elections
(d) Separate electorates for depressed classes
Ans: ( d ) Separate electorates for depressed classes

47. Between whom was the Treaty of Purandhar in 1776 made ?
(a) English and Nizam of Hyderabad
(b) Marathas and Portuguese
(c) Marathas and English
(d) English and Sultan of Mysore
Ans: ( c ) Marathas and English

48. Who of the following was known as Deshbandhu ?
(a) Aurobindo Ghose
(b) Chittaranjan Das
(c) Dadabhai Naoroji
(d) Jyotirao Phule
Ans: ( b ) Chittaranjan Das

49. Which one of the following is the correct chronological
order ?
(a) First Round Table Conference ? Poona Pact ? Simon
Commission ? Gandhi-Irwin Pact
(b) Simon Commission?First Round Table
Conference?Gandhi-Irwin Pact?Poona Pact
(c) Gandhi-Irwin Pact?Simon Commission?First Round Table
Conference?Poona Pact
(d) Poona Pact?Simon Commission?First Round Table
Conference?Gandhi-Irwin Pact
Ans: ( b ) Simon Commission?First Round Table
Conference?Gandhi-Irwin Pact?Poona Pact

50. Consider the following statements :
1. The first session of the Indian National Congress was
held in Calcutta.
2. The second session of the Indian National Congress was
held under the Presidentship of Dadabhai Naoroji.
3. Both Indian National Congress and Muslim League held
their sessions at Lucknow in 1916.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( b ) 2 and 3

51. The first definite step to provide Parliamentary control
over East India Company was taken by
(a) The Regulating Act
(b) The Pitts India Act
(c) The Charter Act of 1793
(d) The Charter Act of 1813
Ans: ( a ) The Regulating Act

52. The Montagu-Chelmsford Report formed the basis of
(a) The Indian Councils Act, 1909
(b) The Government of India Act, 1919
(c) The Government of India Act, 1935
(d) The Indian Independence Act, 1947
Ans: ( b ) The Government of India Act, 1919

53. Consider the following statements :
1. Prior to the establishment of Home Rule League by Annie
Besant, it was Lokmanya Tilak who had set up a Home Rule
League at Poona.
2. The Congress in its Bombay Session in 1915, passed a
resolution demanding Home Rule for India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

54. Against whom of the following was the Lahore Conspiracy
case registered during the Indian freedom struggle ?
(a) Lala Hardayal
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Vinayak Damodar Savakar
(d) Vishnu Ganesh Pringle
Ans: ( d ) Vishnu Ganesh Pringle

55. Which among the following National Highways of India is
the longest ?
(a) NH 1
(b) NH 2
(c) NH 3
(d) NH 4
Ans: ( b ) NH 2

56. Match List-I (Agriculture) with List-II (Major Producer)
and select the correct answer using the codes given below
the lists :
List-I List-II
(Agriculture) (Major Producer)
A. Groundnut oil 1. Gujarat
B. Newsprint 2. Karnataka
C. Silk textiles 3. Uttar Pradesh
D. Sugarcane 4. West Bengal
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 1 4 2 3
(c) 3 4 2 1
(d) 1 2 4 3
Ans: ( b ) 1 4 2 3

57. Consider the following statements :
1. In India, production of mica is confined to Andhra
Pradesh and Bihar only.
2. In India, gold mines are confined to Karnataka only.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d ) Neither 1 nor 2

58. Which of the following is not a Tiger Reserve ?
(a) Sariska
(b) Bondipur
(c) Manas
(d) Sultanpur
Ans: ( d ) Sultanpur

59. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Azerbaijan : Baku
(b) Tajikistan : Dushanbe
(c) Turkmenistan : Ashkabad
(d) Kazakhstan : Kiev
Ans: ( d ) Kazakhstan : Kiev

60. Consider the following statements : As per Census 2001,
in India,
1. More than one-third of the total population is urban.
2. At the national level, the expectation of life at birth
is more for males than females.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d ) Neither 1 nor 2

61. The electoral college that elects the President of India
consists of the
(a) Elected members of all the State Legislatures, Lok
Sabha and Rajya Sabha
(b) Elected members of the Lok Sabha, Rajya Sabha and State
Assemblies
(c) Elected members of Lok Sabha and State Assemblies
(d) Elected members of Lok Sabha and Rajya Sabha
Ans: ( b ) Elected members of the Lok Sabha, Rajya Sabha
and State Assemblies

62. What is the Saudi Arabian currency called ?
(a) Dirham
(b) Peso
(c) Dinar
(d) Riyal
Ans: ( d ) Riyal

63. Which is the largest tea producing country in the world ?
(a) Kenya
(b) Indonesia
(c) China
(d) India
Ans: ( d ) India

64. Philip Kotler is well-known as a
(a) Film actor
(b) Swimmer
(c) Management expert
(d) Fashion designer
Ans: ( c ) Management expert

65. Where is Farakka Barrage located ?
(a) Orissa
(b) Bihar
(c) West Bengal
(d) Assam
Ans: ( c ) West Bengal

66. Which one of the following teams won the First One-day
Cricket World Cup held in 1975?
(a) England
(b) Australia
(c) West Indies
(d) Pakistan
Ans: ( c ) West Indies

67. Who among the following has not taken more than 500
wickets in Test cricket?
(a) Courtney Walsh
(b) M. Muralitharan
(c) Shane Warne
(d) Richard Hadlee
Ans: ( d ) Richard Hadlee

68. In which one of the following games/sports did Geet
Sethi excel?
(a) Badminton
(b) Table Tennis
(c) Billiards
(d) Lawn Tennis
Ans: ( c ) Billiards

69. Which country does the famous athlete Frankie Fredericks
come from?
(a) Kenya
(b) Ethiopia
(c) Nigeria
(d) Namibia
Ans: ( d ) Namibia

70. With which game/sport is S. Apoorwa associated ?
(a) Carom
(b) Chess
(c) Swimming
(d) Table Tennis
Ans: ( a ) Carom

71. Match List-I (Player) with List-II (Game/Sport) and
select the correct answer using the codes given below the
lists :
List-I List-II
(Player) (Game/Sport)
A. Marat Safin 1. Badminton
B. Gopi Chand 2. Football
C. Michael Owen 3. Lawn Tennis
D. Nari Contractor 4. Cricket
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 4 1 2 3
(c) 3 1 2 4
(d) 4 2 1 3
Ans: ( c ) 3 1 2 4

Directions (Qs. 72 to 75) : The following 4 (four) items
consist of two statements: one labeled as the ?Assertion
(A)? and the other as ?Reason (R)?. Your are to examine
these two statements carefully and select the answers to
these items using the codes given below :
(a) Both A and R are individually true and R is the correct
explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the
correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
72. Assertion (A) :
During India?s freedom struggle, C.R. Das formed
Congress-Khilafat Swaraj Party within the Congress which was
later known as the Swarajist Party.
Reason (R) :
At special Calcutta Session of 1920, C.R. Das opposed Gandhiji.
Ans: ( b )

73. Assertion (A) :
Within half a century of the Battle of Plassey, the
phenomenal prosperity of Bengal suffered a serious setback.
Reason (R) :
The manufacture of cotton goods, the most important item of
export from India, enormously increased in other parts of
India, while it declined in Bengal.
Ans: ( c )

74. Assertion (A) :
Fertilisation is internal in the case of frogs whereas it is
external in the case of insects.
Reason (R) :
From the evolutionary point of view, frogs are more evolved
than insects.
Ans: ( b )

75. Assertion (A) :
The Government of India Act, 1935 and the Constitution of
India are both lengthy documents.
Reason (R) :
The Government of India Act, 1935 was taken as a model and
substantially incorporated in the Constitution of India.
Ans: ( b )

76. Which one of the pairs is not correctly matched ?
(a) Abdulla Ahamad Badawi : Malaysia
(b) Lee Hsien Loong : China
(c) Susilo Bambang Yudhoyono : Indonesia
(d) Thakshin Shinawatra : Thailand
Ans: ( b ) Lee Hsien Loong : China

77. Consider the following statements regarding Indian
Planning :
1. In the Tenth Five-Year Plan, agriculture is projected to
be the center-point of our development strategy.
2. The Tenth Five-Year Plan has targeted on average annual
growth rate of 8%.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

78. Match List-I (Institute) with List-II (City) and select
the correct answer using the codes given below the lists :
List-I List-II
(Institute) (City)
A. National Institute of 1. Chennai
Ocean Technology
B. National Centre for 2. Goa
Antarctic and Ocean Research
C. Indian National Centre for Indian 3. Hyderabad
Ocean Information Services
4. Visakhapatnam
A B C
(a) 1 2 3
(b) 2 3 4
(c) 1 2 4
(d) 2 1 3
Ans: ( a ) 1 2 3

79. Which one of the following pairs is not correctly matched?
UN Organisation Headquarters
(a) UNICEF : New York
(b) UNCTAD : Geneva
(c) UNDP : Rome
(d) UNEP : Nairobi
Ans: ( c ) UNDP : Rome

80. Match List-I (Tourism Place) with List-II (State) and
select the correct answer using the codes given below the
lists :
List-I List-II
(Tourism Place) (State)
A. Munnar 1. Gujarat
B. Lonavla 2. Kerala
C. Pachmarhi 3. Madhya Pradesh
D. Saputara 4. Maharashtra
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 4 3 1
(c) 1 4 3 2
(d) 2 3 4 1
Ans: ( b ) 2 4 3 1

81. Consider the following pairs :
1. Dasavatara Temple : Deogarh
2. Trivikarama Shrine : Ramtek
3. Kailasa Temple : Ellora
Which of the above pairs are correctly matched ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( a ) 1 and 2

82. Match List-I (Book) with List-II (Author) and select the
correct answer using the codes given below the lists :
List-I List-II
(Book) (Author)
A. Chitra 1. Bankim Chandra Chatterjee
B. Devdas 2. Rabindranath Tagore
C. Durgesh Nandini 3. Sharat Chandra Chatterjee
D. Ganadevata 4. Tara Shankar Bandopadhyay
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 1 4 2 3
(c) 2 4 1 3
(d) 1 3 2 4
Ans: ( a ) 2 3 1 4

83. Match List-I (Invention) with List-II (Inventor) and
select the correct answer using the codes given below the
lists :
List-I List-II
(Invention) (Inventor)
A. Television 1. James Watt
B. Transformer 2. J. L. Baird
C. Steam Engine 3. Goddard
D. Rocket Engine 4. William Stanley
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 2 4 1 3
(c) 1 4 2 3
(d) 2 3 1 4
Ans: ( b ) 2 4 1 3

84. What is the bond between two amino acids in protein called ?
(a) Ester bond
(b) Glycosidic bond
(c) Peptide bond
(d) Phosphodieser bond
Ans: ( c ) Peptide bond

85. Which one of the following phenomena cannot be observed
on the surface of the moon?
(a) Rising and setting of the sun
(b) Solar eclipse
(c) Motion of comets
(d) Twinkling of stars
Ans: ( d ) Twinkling of stars

86. What is the observation of multiple colours in thin
films of oil floating on the surface of water due to ?
(a) Selective absorption of light
(b) Dispersion of light
(c) Diffraction of light
(d) Interference of light
Ans: ( d ) Interference of light

87. Whose experiments proved that the speed of light was
always the same ?
(a) James Clark Maxwell
(b) Michelson and Morley
(c) Miller and Stanley
(d) Werner Heisenberg
Ans: ( b ) Michelson and Morley

88. Consider the following statements :
104 Edwin Hubble discovered that distant galaxies are moving
away from us.
105 Max Planck proposed that light comes in the form of
quanta (packets of energy)
106 Stephen Hawking proposed a new theory combining the
General Relativity and Uncertainty Principle.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d ) 1, 2 and 3

89. Consider the following statements :
107 When two water droplets merge with each other to form a
large droplet, energy is liberated.
108 The excess pressure inside a soap bubble is directly
proportional to its surface tension.
109 When a drop of water breaks into two droplets of equal
size, the sum of the surface areas of the two droplets is
equal to that of the original drop.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( a ) 1 and 2

90. Consider the following statements :
110 The nerve tissues in human body contain phosphorus.
111 In nature, sulphur always occurs in the combined state.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( a ) 1 only

91. When sound wave is refracted from air to water, which of
the following will remain unchanged?
(a) Wave number
(b) Wavelength
(c) Wave velocity
(d) Frequency
Ans: ( d ) Frequency

92. Which electromagnetic radiation is emitted by
radioactive substances?
(a) &#61543;-rays
(b) Radio waves
(c) Micro waves
(d) X-rays
Ans: ( a ) &#61543;-rays

93. Who invented vaccination ?
(a) Alexander Fleming
(b) Edward Jenner
(c) Jonas Salk
(d) Louis Pasteur
Ans: ( b ) Edward Jenner

94. Consider the following elements :
112 Cobalt
113 Phosphorus
114 Zinc
Which of the above elements are required for maintaining
healthy human body?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d ) 1, 2 and 3

95. What does protein deficiency in children, usually
between the age of 1 to 3 years, cause?
(a) Anaemia
(b) Goiter
(c) Kwashiorkor
(d) Xerophthalmia
Ans: ( c ) Kwashiorkor

96. Consider the following plants :
115 Cycas
116 Pea
117 Pinus
In which of the above, the seeds are not enclosed in fruits ?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3
Ans: ( c ) 1 and 3

97. Deficiency of which one of the following causes
knock-knee, bow legs and pigeon chest in children?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B2
(c) Vitamin D
(d) Vitamin E
Ans: ( c ) Vitamin D

98. Deficiency of which vitamin results in inflammation of
skin and eczema along with diarrhoea?
(a) Ascorbic acid
(b) Folic acid
(c) Nicotinic acid
(d) Pantothenic acid
Ans: ( c ) Nicotinic acid

99. Which of the following produces oestrogen in the human
female reproductive system?
(a) Cervix
(b) Ovary
(c) Fallopian tube
(d) Uterus
Ans: ( b ) Ovary

100. Which part of the brain controls respiration ?
(a) Cerebral cortex
(b) Medulla
(c) Cerebellum
(d) Cerebrum
Ans: ( b ) Medulla

101. Synthetic ethanol is produced by reacting ethane (in
the presence of phosphoric acid) with
(a) Hydrogen
(b) Potassium dichromate
(c) Oxygen
(d) Water
Ans: ( a ) Hydrogen

102. Consider the following statements :
118 Marble is a constituent of tooth paste.
119 Gypsum is used for the manufacture of ammonium sulphate.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( b ) 2 only

103. In which among the following molecules is the distance
between two adjacent carbon atoms largest?
(a) Benzene
(b) Ethane
(c) Ethene
(d) Ethyne
Ans: ( d ) Ethyne

104. Match List-I (Compound) with List-II (Chemical Name)
and select the correct answer using the codes given below
the lists :
List-I List-II
(Compound) (Chemical Name)
A. Bleaching powder 1. Calcium oxychloride
B. Gypsum 2. Calcium sulphate
C. Marble 3. Calcium carbonate
A B C
(a) 1 2 3
(b) 2 3 1
(c) 1 3 2
(d) 2 1 3
Ans: ( a ) 1 2 3

105. Which one of the following is known as Salt Petre ?
(a) NaCL
(b) NaNO3
(c) Na2CO3
(d) NaHCO3
Ans: ( b ) NaNO3

106. Consider the following statements :
1. In India, the power to promulgate Ordinances lies with
the President only.
2. The power to declare emergency in a State in India lies
with the President only.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( b ) 2 only

107. By which Amendment Act of the Constitution of India
were the Directive Principles of the state policy given
precedence over the Fundamental Rights wherever they come
into conflict ?
(a) 40th
(b) 42nd
(c) 44th
(d) 46th
Ans: ( b ) 42nd

108. Which one of the following statements is correct ?
The Speaker of Lok Sabha can be removed by a resolution
passed by
(a) A majority of all the then members of Lok Sabha
(b) A majority of the then members of both Lok Sabha and
Rajya Sabha
(c) Two-thirds majority of the total members of the Lok Sabha
(d) Two-thirds majority of the Lok Sabha members present
and voting
Ans: ( a ) A majority of all the then members of Lok Sabha

109. With reference to the Constitution of India, consider
the following statements :
1. The Council of Ministers of the Union are responsible to
both the Houses of Parliament.
2. The President of India cannot appoint only one as Union
Minister not recommended by Prime Minister.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( b ) 2 only

110. Consider the following statements :
1. There are twelve Fundamental Duties laid down in the
Constitution of India for every citizen of India.
2. There is no provision in the Constitution of India for
direct enforcement of the Fundamental Duties.
3. One of the Fundamental Duties of every citizen of India
is to cast his/her vote in General or State elections so as
to maintain a vibrant democracy in India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only
Ans: ( b ) 2 only

111. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Name of the Territorial Jurisdiction
High Court
(a) Bombay : Maharashtra, Goa, Daman and Diu, and
Dadra and Nagar Haveli
(b) Calcutta : West Bengal and Andaman and
Nicobar Islands
(c) Guwahati : Assam, Arunachal Pradesh, Meghalaya and
Sikkim
(d) Madras : Tamil Nadu and Pondicherry
Ans: ( c ) Guwahati : Assam, Arunachal Pradesh, Meghalaya and
Sikkim

112. Consider the following statements :
1. The atmospheric pressure is more at the poles as compared
to the equator.
2. The annual range of temperature is more at the equator as
compared to the poles.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

113. Consider the following statements :
1. Korba is west to Rourkela.
2. Rourkela is south to Ranchi.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

114. Consider the following statements :
1. Mauritius island is of volcanic origin.
2. Maldives are coral islands.
3. Reunion islands are mountain peaks projected out of water.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d ) 1, 2 and 3

115. Consider the following :
1. Chilka Lake
2. Pulicat Lake
3. Vembanad Lake
Which of the above is/are lagoon(s) ?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d ) 1, 2 and 3

116. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Croatia : Adriatic Sea
(b) France : Bay of Biscay
(c) Norway : Baffin Bay
(d) Romania : Black Sea
Ans: ( c ) Norway : Baffin Bay

117. Through which one of the following countries the Tropic
of Cancer does not pass through?
(a) Bangladesh
(b) China
(c) Myanmar
(d) Nepal
Ans: ( d ) Nepal

118. Consider the following statements :
1. Foehn is a very cold and dry wind with a high velocity
and brings down the temperature below freezing point.
2. Mistral is a strong, gusty, dry and warm wind which
develops on the leeward side of a mountain range.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d ) Neither 1 nor 2

119. If the usual formula for time calculation were to be
applied, what would be the approximate time difference
between extreme west and east parts of India?
(a) 1 hr
(b) 1 ½ hrs
(c) 2 hrs
(d) 2 ½ hrs
Ans: ( c ) 2 hrs

120. In India, which one of the following has the lowest
density of population as per Census 2001?
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Arunachal Pradesh
(c) Mizoram
(d) Sikkim
Ans: ( b ) Arunachal Pradesh

Is This Answer Correct ?    9 Yes 0 No

Post New Answer

More CDS Interview Questions

Which arms/ services msc math serve in IAF/Indian Army/NAVY/ICS?

1 Answers   SSB,


If i ask from your best friend about your two shortcoming what he will reply

2 Answers   Vedant,


what is your view about raging

0 Answers   SSB,


What is the role of msc math in Indian Airforce/army/navy/indian coast guard ?

0 Answers   SSB,


How does a ball in Cricket/Football swings ?

0 Answers  






what is clr?

0 Answers   NIC,


which is your best subject now and why?

14 Answers   SSB,


experiences underwent and responsibilities undertaken and difficulties faced if any with reference to responsibilities and experience ?

0 Answers   SSB,


why india making ties with iran

0 Answers   SSB,


How do you pass time?

0 Answers   SSB,


do you belive god exist ?? why ??

0 Answers   SSB,


ifyou were required to organize a team & execute the mountain climbing task & execute the mountain climbing task,where would you like to be ?& why what all the activities you would take responsibility ??

0 Answers   SSB,






Categories