Railway Recruitment Board Examination, Kolkata

February 2005 Question Paper

Answers were Sorted based on User's Feedback



Railway Recruitment Board Examination, Kolkata February 2005 Question Paper ..

Answer / zameer

1.
In A mixture of oil and water contains CE% oil y weight.
BE grams of water is added to A00 grams of such a mixture.
What percentage of oil by weight is there in the new mixture ?
(A) 15%
(B) 25%
(C) 28%
(D) 30%
(E) None of these
Ans: (C) 28%

2. Rosa can eat CB rossagollas in one hour. Her sister Lila
needs three hours to eat the same number. How much will
they take to eat CB rossogollas together?
(A) B hours
(B) 90 minutes
(C) 75 minutes
(D) 45 minutes
(E) None of these
Ans: (D) 45 minutes

3. The point of concurrence of the three medians of a
triangle is called the ____ of the triangle.
(A) Locus
(B) Median
(C) Orthocentre
(D) Chord
(E) Centroid
Ans: (E) Centroid

4. The country with the largest land mass is
(A) United States
(B) China
(C) Canada
(D) Australia
(E) Russia
Ans: (E) Russia

5. If all betas are Gammas, all Gammas are Alphas, and all
Thetas are Gammas, then
(A) All thetas are Betas
(B) Some Thetas are Betas
(C) All Gamas are Thetas
(D) All of the above are true
(E) None of the above is true
Ans: (E) None of the above is true

6. In the sequence of letters given below, which letters out
of the given options fill the blanks to maintain the sequence ?
A B B D C F D H E ___, ___
(A) F, I
(B) J, F
(C) J, K
(D) F, G
(E) E, F
Ans: (B) J, F

7. HIV infection is necessary for having AIDS means
(A) If you have AIDS, you have HIV
(B) If you have HIV, you have AIDS
(C) If you don?t have AIDS, then you don?t have HIV
(D) Either you have HIV or you have AIDS
(E) None of these
Ans: (A) If you have AIDS, you have HIV

8. Which of the following is least like the other four ?
(A) Horse
(B) Kangaroo
(C) Cow
(D) Deer
(E) Donkey
Ans: (B) Kangaroo

9. A cube of white material is painted black on all its
surfaces. If it is cut into 125 smaller cubes of the same
size, then how many cubes will have two sides painted black ?
(A) 8
(B) 22
(C) 44
(D) 16
(E) None of these
Ans: (E) None of these

10. In one meal, Raja always eats one vegetarian dish out of
Potato, Beans and Peas, one dish of cereal out of Rice and
Chapati, and one non-vegetarian dish out of Chicken, Mutton
and Fish. How many combinations can he have of vegetarian,
cereal and non-vegetarian dishes ?
(A) 9
(B) 12
(C) 14
(D) 15
(E) 18
Ans: (E) 18

11. If y = (x + 3)2, then (-2x ? 6)2 is equal to
(A) - 4y2
(B) - 2y2
(C) - 4y
(D) 2y
(E) 4y
Ans: (E) 4y

12. There are four vacant seats in a cinema hall. How many
combinations of four people can sit on those seats ?
(A) 12
(B) 14
(C) 18
(D) 24
(E) None of these
Ans: (D) 24

13. Pi() is a
(A) Rational number
(B) Irrational number
(C) Prime number
(D) Surd
(E) None of these
Ans: (B) Irrational number

14. If the same functions are applied to reach the results
in each of the 3 sets of numbers given below, then which
number will replace the question mark in the third set of
numbers ?
21 5 28 13 16 2
24 30 ?
17 7 25 7 10 8

(A) 40
(B) 24
(C) 36
(D) 30
(E) None of these
Ans:

15. Anna is 5 times as old as Rita. In 2 years, Anna will
be 3 times as old and in 6 years twice as old. How old will
Anna be in 7 years ?
(A) 17 years
(B) 15 years
(C) 21 years
(D) 32 years
(E) 8 years
Ans: (A) 17 years

16. If 10 people can paint 60 houses in 120 days, then 5
people can paint 30 houses in
(A) 15 days
(B) 30 days
(C) 60 days
(D) 120 days
(E) None of these
Ans: (D) 120 days

17. Seth and Guru each have a collection of balls, Seth
tells Guru that if he would give him four of his balls, then
they would have equal numbers. But if Guru takes 4 (four)
balls from him, then Guru would have twice as many. How
many balls does Seth have ?
(A) 20
(B) 28
(C) 32
(D) 40
(E) 18
Ans: (A) 20

18. Four of the transport forms given below share something
in common. Which is the odd-man out ?
(A) Cycle
(B) Aeroplane
(C) Helicopter
(D) Scooter
(E) Car
Ans: (A) Cycle

19. If the radius of a sphere is doubled, then its surface
area is increased by
(A) 50%
(B) 75%
(C) 100%
(D) 200%
(E) None of these
Ans: (E) None of these

20. A trader marks his goods 20% above the cost price and
allows a discount of 15%. His percentage gain is
(A) 1%
(B) 2%
(C) 5%
(D) 10%
(E) 15%
Ans: (B) 2%

21. The number of images that can be observed between two
parallel mirrors is
(A) 2
(B) 4
(C) 1
(D) 6
(E) Infinite
Ans: (E) Infinite

22. How many faces are there in an octagonal prism ?
(A) 10
(B) 7
(C) 9
(D) 8
(E) None of these
Ans: (A) 10

23. A baseball team has nine players. After winning a
game, each player shook hands with each other just once.
How many times did the players shake hands ?
(A) 36
(B) 81
(C) 72
(D) 45
(E) None of these
Ans: (A) 36

24. Which of the following is not a mammal ?
(A) Dolphin
(B) Tiger
(C) Human
(D) Crocodile
(E) Rat
Ans: (E) Rat

25. 84 81 88
14 12 18 9 ? 11
which of the given options fits correctly in the blank space
to exhibit the similar pattern of numbers in each of the
three sets above ?
(A) 8
(B) 18
(C) 16
(D) 24
(E) 12
Ans: (C) 16

26. A car company sold 150 cars in a special 6-day sale.
Each day, the company sold 6 more than the previous day.
How many cars were sold on the 6th day ?
(A) 60
(B) 40
(C) 50
(D) 35
(E) 70
Ans: (B) 40

27. If x = ya, y = zb and z = xc, then the value of abc is
(A) 7
(B) 2
(C) 1
(D) 0
(E) None of these
Ans: (C) 1

28. Given the sequence of numbers in the first row, which
number fits correctly in the bracket in the second line ?
41 (28) 27
83 ( ) 65
(A) 27
(B) 43
(C) 36
(D) 32
(E) 58
Ans: (C) 36

29. The vital constituent of blood that helps in clotting is
(A) Platelets
(B) Plasma
(C) Haemoglobin
(D) Serum
(E) Rh factor
Ans: (A) Platelets

30. Which device mixes air and petrol (gas) for the internal
combustion engine ?
(A) Carburettor
(B) Choke
(C) Crankshaft
(D) Cylinder
(E) Gear
Ans: (D) Cylider

31. Hormones are controlled by which of the following human
body systems ?
(A) Endocrine system
(B) Circulatory system
(C) Immune system
(D) Reproductive system
(E) Digestive system
Ans: (A) Endocrine system

32. Which of the following is not a terrestrial planet
(having a hard surface) ?
(A) Mercury
(B) Venus
(C) Mars
(D) Earth
(E) Jupiter
Ans: (E) Jupiter

33. Watt-hour is the unit of
(A) Energy
(B) Power
(C) Current
(D) Potential
(E) None of these
Ans: (A) Energy

34. If the linear momentum of a particle is doubled, then
its kinetic energy will be
(A) Doubled
(B) Quadrupled
(C) Halved
(D) Same
(E) None of these
Ans: (B) Quadrupled

35. The device used for converting A.C. from higher voltage
to lower voltage or vice versa is called
(A) Transmitter
(B) Commutator
(C) Alternator
(D) Transformer
(E) Generator
Ans: (D) Transformer

36. The least distance of distinct vision for a normal eye is
(A) 10 cm
(B) 15 cm
(C) 45 cm
(D) 25 cm
(E) 50 cm
Ans: (D) 25 cm

37. The colour of light which travels through glass with the
minimum speed is
(A) Red
(B) Violet
(C) Green
(D) Yellow
(E) None of these
Ans: (D) Yellow

38. If two electrically-charged bodies are connected by a
wire, then the electric current will not flow if
(A) Both have the same capacity
(B) Both have the same temperature
(C) Both have the same amount of charge
(D) Both have the same potential
(E) None of these
Ans: Both have the same potential

39. Which civilian award is chaped like a ?peepul leaf? ?
(A) Padma Shree
(B) Arjuna
(C) Dronacharya
(D) Bharat Khel Ratna
(E) Bharat Ratna
Ans: (E) Bharat Ratna

40. The special filters used to reduce pollutants from the
exhaust of a car are called
(A) Water jacket
(B) Exhaust manifold
(C) Baffle plate
(D) Catalytic convertor
(E) Washer jet
Ans: (D) Catalytic convertor

41. Which of the following is an example of class-I lever ?
(A) Pliers
(B) Nut cracker
(C) Tongs
(D) All of these
(E) None of these
Ans: (A) Pliers

42. ?Hubble? is
(A) An electric car
(B) The nearest star
(C) A space telescope
(D) A nuclear-powered aeroplane
(E) A floppy disk
Ans: (C) A space telescope

43. One complete set of positive and negative values of an
alternating quantity is known as a
(A) Phase
(B) Time period
(C) Frequency
(D) Cycle
(E) None of these
Ans: (D) Cycle

44. Solder is an alloy of
(A) Brass and copper
(B) Aluminium and brass
(C) Aluminium and zinc
(D) Tin and lead
(E) None of these
Ans: (D) Tin and lead

45. When the length of a pendulum in a clock is increased, then
(A) The period increases and the clock loses time
(B) The period increases and the clock gains time
(C) The period decreases and the clock loses time
(D) The period decreases and the clock gains time
(E) The period remains constant and the clock maintains
correct time
Ans: (A) The period increases and the clock loses time

46. Which of the following statements is/are correct ?
I. Solids generally expand on melting.
II. Ice contracts on melting.
III. Density of ice is less than that of water.
(A) I
(B) II
(C) III
(D) I & II
(E) I, II & III
Ans: (E) I, II & III

47. Which of the following statements is/are correct ?
I. A concave mirror never forms an erect, real image.
II. A convex mirror never forms an erect, real image.
III. A concave mirror never forms a virtual image.
(A) I
(B) II
(C) III
(D) I & II
(E) I, II & III
Ans: (D) I & II

48. Biogas mainly contains
(A) Methane
(B) Ethane
(C) Hydrogen
(D) CO
(E) Hydrogen sulphide
Ans: (A) Methane

49. Two resistances of 3 and 6 respectively are connected
to a battery of 18V in series. The current passing through
the circuit is
(A) 2A
(B) 3A
(C) 6A
(D) 9A
(E) 1A
Ans: (A) 2A

50. Echoes are due to
(A) Refraction of sound waves
(B) Polarization of sound waves
(C) Diffraction of sound waves
(D) Reflection of sound waves
(E) None of these
Ans: (D) Reflection of sound waves

51. The force that causes a spring to eventually return to
its normal length is called
(A) Potential force
(B) Gravitational force
(C) Spring force
(D) Restoring force
(E) Kinetic force
Ans: (D) Restoring force

52. An air-conditioning system regulates
(A) Temperature
(B) Humidity
(C) Air velocity
(D) All of these
(E) None of these
Ans: (C) Air velocity

53. When a neutral metal sphere is charged by contact with a
positively charged glass rod, then
(A) The sphere loses electrons
(B) The sphere gains electrons
(C) The sphere loses protons
(D) The sphere gains protons
(E) There is no change
Ans: (A) The sphere loses electrons

54. The amount of work done against friction to slide a box
in a straight line across a uniform, horizontal floor
depends most on the
(A) Time taken to move the box
(B) Distance box movement
(C) Speed of the box
(D) Direction of the box?s motion
(E) None of these
Ans: (B) Distance box movement

55. If the sum of all the forces acting on a moving object
is zero, then the object will
(A) Slow down and stop
(B) Change direction of its motion
(C) Accelerate uniformly
(D) Continue moving with constant velocity
(E) Decelerate uniformly
Ans: (D) Continue moving with constant velocity

56. Choose the correct option to fill in the blank in the
following sentence :
Sentence :
Since the culprit was caught, the search was called ____________
(A) Out
(B) Away
(C) Off
(D) In
(E) Over
Ans: (C) Off

57. The phrase ?To sit on the fence? means
(A) To be lazy
(B) To look down upon others
(C) To love nature
(D) To meditate
(E) To remain neutral
Ans: (E) To remain neutral

58. Complete the following proverb choosing the correct option :
Better late than _______
(A) Evr
(B) Too early
(C) On time
(D) Never
(E) Worse
Ans: (D) Never

59. Choose the correct spellings :
(A) Mischievious
(B) Mischeivious
(C) Mischievous
(D) Mischeivous
(E) Misschievious
Ans: (C) Mischievous

60. ?The Guide? is a novel written by
(A) R. K. Narayan
(B) Mulk Raj Anand
(C) Rabindranath Tagore
(D) V. S. Naipaul
(E) Amrita Pritam
Ans: (A) R. K. Narayan

61. Choose the correct option to fill in the blank in the
following sentence:
He insisted _______ seeing the documents.
(A) Of
(B) To
(C) For
(D) On
(E) At
Ans: (D) On

62. The following phrase can be summed up in a single word.
Choose from the options given below:
?Unable to pay one?s debts?
(A) Extravagant
(B) Miserly
(C) Mercenary
(D) Affluent
(E) Insolvent
Ans: (E) Insolvent

63. The State Emblem of India contains sculptures of four
animals. Three of them are Elephant, Galloping Horse and
Lion. Which of the following is the fourth one ?
(A) Bear
(B) Deer
(C) Bull
(D) Cheetah
(E) Tiger
Ans: (C) Bull

64. If a web-site address in the internet reads as
?bluestar@mars.org?, then ?mars.org? stands for
(A) Member name
(B) Server
(C) Domain name
(D) Range name
(E) Search engine name
Ans: (C) Domain name

65. ?World Wide Web? contains which kind of information ?
(A) Text only
(B) Pictures only
(C) Audio and text only
(D) Text and Pictures only
(E) Text, pictures and audio
Ans: (E) Text, pictures and audio

66. Denmark, Iceland, Norway, Sweden and Finland are
together called
(A) Netherlands
(B) Scandinavia
(C) Balkan
(D) Australasia
(E) Slovakia
Ans: (B) Scandinavia

67. Ustad Amjad Ali Khan is a distinguished player of
(A) Sitar
(B) Sarod
(C) Violin
(D) Tabala
(E) Veena
Ans: (B) Sarod

68. The first Indian to swim across the English Channel was
(A) Arati Saha
(B) Koneru Humpy
(C) Mihir Sen
(D) Anita Sood
(E) Nafisa Ali
Ans: (A) Arati Saha

69. The first woman Chief Minister of an Indian State was
(A) Sucheta Kriplani
(B) Vijay lakshmi Pandit
(C) Nandini Satpathy
(D) Sarojini Naidu
(E) Raj Kumari Amrit Kaur
Ans: (A) Sucheta Kriplani

70. Like the Guinness Book of World Records, we have the
(A) Manorama Record Book
(B) The Himalaya Book
(C) The Tata Book of Records
(D) The Lima Book of Records
(E) The Book of Epic Records
Ans: (D) The Lima Book of Records

71. ?Glaucoma and Trachoma? are the diseases of
(A) Neck
(B) Ears
(C) Brain
(D) Eyes
(E) Liver
Ans: (D) Eyes

Is This Answer Correct ?    59 Yes 2 No

Railway Recruitment Board Examination, Kolkata February 2005 Question Paper ..

Answer / rajiv

9

Is This Answer Correct ?    19 Yes 4 No

Railway Recruitment Board Examination, Kolkata February 2005 Question Paper ..

Answer / gajraj singh

d

Is This Answer Correct ?    6 Yes 1 No

Post New Answer



More RRB Interview Questions

The unit of sound is (a) Kelvin (b) Decimal (c) Newton (d) Pascal

4 Answers  


Champion?s trophy is associated with which game ? (a) Cricket (b) Hockey (c) Football (d) Tennis

9 Answers   Banking, India Post, Postal Assistant Exam, Varun Motors,


Which of the following civilizations is the most ancient? (1) Inca (2) Egyptian (3) Indus-valley (4) Byzantine

1 Answers  


1st woman candidate who contested presidential election in india was a) sarojini naidu b) vijaya laksh

6 Answers   Eastern Railway, RRB,


Cauvery river flows through (1) Tamil Nadu and Kerala (2) Andhra Pradesh and kerala (3) Karnataka and Tamil Nadu (4) Karnataka and Kerala

3 Answers  






i had applied for the post of junior engineer in RRB CHENNAI, can you please send me the previous five year question paper to MY MAIL ID: venkatv1986@yahoo.com

0 Answers   RRB,


plz tell me one book for all posts like A.S.M, T.C etc..

0 Answers   RRB,


I WANT PREVIOUS THREE YEARS QUESTION PAPERS WITH SOLVED PROBLEMS OF RRB AND CEPTAM

1 Answers  


please send the last 5 years {{{JUNIOR ENGINEER GR11- ELECTICAL, ELECTRONICS RRB Thiruvanathapuram}}} TECHNICAL, General Knowledge,and Aptitude question papers TO MY EMAIL- bavanalini@gmail.com

4 Answers   RRB,


please send previous years questions of rrb physiotherapy

8 Answers   LIC, RRB,


To induce an e.m.f. in a coil, the magnetic flux linking (a) must decrease (b) can increase or decrease (c) must increase (d) must remain in constant

3 Answers   KPSC Karnataka Public Service Corporation,


sir,please sent model questions paper for B.A qualification?

1 Answers  






Categories