General Knowledge & Current Affairs ? September 2005




Answers were Sorted based on User's Feedback



General Knowledge & Current Affairs ? September 2005..

Answer / debadas_orissa

1. Recently Union Defence Minister launched army?s
strategic broadband satellite network. It is named
(a) Mercury Flash
(b) Pluto Flash
(c) Army Satellite
(d) Eastern Star
Ans: ( a ) Mercury Flash

2. Who among the following was the first economist to hold
the office of Secretary, Department of Economic Affairs in
the Union Finance Ministry ?
(a) Dr. I.G. Patel
(b) Dr. Manmohan Singh
(c) Rakesh Mohan
(d) Dr.M.S. Ahluwalia
Ans: ( a ) Dr. I.G. Patel

3. What does the abbreviation ATR stand for ?
(a) Action Taken Result
(b) Actually True Report
(c) Action Taken Report
(d) Action Taken Rejoinder
Ans: ( c ) Action Taken Report

4. According to the Government, during 2004 India received
Foreign Direct Investment to the tune of
(a) $3.7 billion
(b) $4.8 billion
(c) $7.3 billion
(d) $8.4 billion
Ans: ( a ) $3.7 billion

5. Which of the following countries won theSultan Azlan Shah
Hockey Trophy held in Kuala Lumpur in June 2005 ?
(a) Pakistan
(b) Australia
(c) South Korea
(d) India
Ans: ( b ) Australia

6. Which of the following companies has started a rural
marketing network called ?e-chaupal? ?
(a) ITC
(b) Dabur
(c) Hindustan Lever
(d) Procter & Gamble
Ans: ( a ) ITC

7. The decision to form the Indian National Army (Azad Hind
Fauj) was taken at
(a) Rangoon
(b) Bangkok
(c) Kuala Lumpur
(d) Tokyo
Ans: ( d ) Tokyo

8. Give the correct chronological sequence of the following :
1. Russain Revolution
2. American War of Independence
3. Spanish Revolution
4. The French Revolution
(a) 1, 2, 4, 3
(b) 2, 4, 3, 1
(c) 2, 1, 4, 3
(d) 4, 2, 3, 1
Ans: ( b ) 2, 4, 3, 1

9. Which of the following Indians has been recently
conferred Nelson Mandela Award for Minority Empowerment ?
(a) Ms. Margaret Alva
(b) Ms. Girija Vyas
(c) Ms. J. Natarajan
(d) Ms. Ambika Soni
Ans: ( a ) Ms. Margaret Alva

10. At which of the following places India?s first Net Route
Server has been set up ?
(a) Mumbai
(b) Noida
(c) Chennai
(d) Hyderabad
Ans: ( c ) Chennai

11. Who among the following is not a member of the recently
constituted Disaster Management Authority headed by Prime
Minister Dr. Manmohan Singh ?
(a) Gen. N.C. Vij
(b) S.P. Sukhatme
(c) K.M. Singh
(d) Ashok Ganguly
Ans: ( d ) Ashok Ganguly

12. Which of the following Fortune 500 Indian companies has
suffered loss for the first time in the first quarter
of2005-06 ?
(a) Indian Oil Corporation
(b) ONGC
(c) Reliance Industries
(d) Bharat Petroleum Corporation
Ans: ( a ) Indian Oil Corporation

13. Which of the following cities would host 2012 Olympic
Games ?
(a) Paris
(b) New York
(c) London
(d) Madrid
Ans: ( c ) London

14. Who is the author of ?Soul and Structure of Governance
in India? ?
(a) V.K. Duggal
(b) Jairam Ramesh
(c) Dr. I.G. Patel
(d) Jagmohan
Ans: ( d ) Jagmohan

15. Which one of the following is not a land-locked country ?
(a) Afghanistan
(b) Nepal
(c) Bhutan
(d) Thailand
Ans: ( d ) Nepal

16. Which one of the following processes is not related with
chemical weathering ?
(a) Exfoliation
(b) Carbonation
(c) Hydration
(d) Oxidation
Ans: ( a ) Exfoliation

17. Who invented polio vaccine (oral) ?
(a) Albert Sabin
(b) Burkholder
(c) Louis Pasteur
(d) Jonas Salk
Ans: ( a ) Albert Sabin

18. Mist is caused by
(a) Dry ice
(b) Ice at low temperature
(c) Water vapours at low temperature
(d) Carbon-monoxide in solid form
Ans: ( c ) Water vapours at low temperature

19. The first computer language developed was
(a) COBOL
(b) BASIC
(c) FORTRAN
(d) PASCAL
Ans: ( c ) FORTRAN

20. ?Smasher? is associated with which of the following sports ?
(a) Boxing
(b) Wrestling
(c) Football
(d) Volleyball
Ans: ( d ) Volleyball

21. The total number of vertebrae in a human being is
(a) 30
(b) 33
(c) 26
(d) 29
Ans: ( c ) 26

22. Steel tycoon L.N. Mittal has recently signed an MoU to
tie-up with which of the following Indian companies ?
(a) ONGC
(b) GAIL
(c) Reliance Energy
(d) Essar Company
Ans: ( a )

23. At the 52nd National Film Awards announced on July 13,
2005, which of the following films was adjudged the best film ?
(a) Hum Tum
(b) Page 3
(c) Hasina
(d) Veer-Zaara
Ans: ( b ) Page 3

24. Baglihar Power Project is being constructed at which of
the following rivers ?
(a) Jhelum
(b) Ravi
(c) Chenab
(d) Sindh
Ans: ( c ) Chenab

25. The African Union whose cooperation was sought by G-4 to
expand UN Security Council has a strength of
(a) 43 Members
(b) 53 Members
(c) 63 Members
(d) 34 Members
Ans: ( b ) 53 Members

Is This Answer Correct ?    5 Yes 0 No

General Knowledge & Current Affairs ? September 2005..

Answer / ravikant

Who won the 2006 World Cup Hockey ?

GERMANY.

Is This Answer Correct ?    1 Yes 1 No

Post New Answer




More General Knowledge_Current Affairs Interview Questions

Richard Branson is closely connected with 1 Indian Airlines 2 Jet Airways 3 Virgin Atlantic 4 Lufthansa

1 Answers  


Hormone that helps in cell division (1) Absicic acid (2) Cytokinin (3) Gibberellic acid (4) Rennin

2 Answers  


By paying about Rs.585 crores as income tax, which of the following has become the highest income tax paying corporate body in India? 1 General Insurance Corporation of India 2 Life Insurance Corporation of India 3 Unit Trust of India 4 Steel Authority of India Ltd

4 Answers  


Which one of the following is the indigenously developed pilotless target aircraft? 1 Hansa 2 Akash 3 Lakshya 4 None of these

1 Answers  


The earliest surviving Sanskrit poetry of the classical type is that of: (a) Aswaghosha (b) Kalidasa (c) Arjuna Shankar (d) None of the above

1 Answers  






The most highly urbanized State in India is (1) West Bengal (2) Maharashtra (3) U.P. (4) Tamil Nadu

13 Answers   Banking,


Commercial vehicles are not produced by which one of the following firms in India? (A) Swaraj Mazda (B) Birla Yamaha (C) TELCO (D) Ashok Leyland

3 Answers  


Recently, the Reserve Bank of India reduced the prime lending rate by 1%. The present rate of interest is 1 11% 2 10% 3 8% 4 8.5%

1 Answers  


The Netherlands was earlier known as (a) Poland (b) Holland (c) Spain (d) Greece

2 Answers  


What percentage of solar radiation directly reaches the earth? (a) 47 (b) 27 (c) 20

3 Answers  


The equal annual mean temperature lines drawn on the world map are: (a) Isotherms (b) Isohel (c) Corange lines

1 Answers  


Which among the following National Highways of India is the longest ? (a) NH 1 (b) NH 2 (c) NH 3 (d) NH 4

9 Answers   Ignou,






Categories