General Knowledge & Current Affairs

Questions and Answers - Set 1




Answers were Sorted based on User's Feedback



Answer / pondy

1. India has signed an agreement to procure Advanced Jet
Trainer (Hawk) from which of the following countries ?
(a) USA
(b) UK
(c) France
(d) Russia
Ans: ( b ) UK

2. The United States has granted the status of ?major
non-NATO ally? to which of the following countries recently ?
(a) Pakistan
(b) India
(c) Afghanistan
(d) Myanmar
Ans: ( a ) Pakistan

3. Who among the following persons bought the sword of Tipu
Sultan in London and brought it back to India ?
(a) Ratan Tata
(b) Mukesh Ambani
(c) Vijay Mallya
(d) Aditya Birla
Ans: ( c ) Vijay Mallya

4. Which of the following companies became India?s first
listed IT firm to have crossed $1 billion turnover ?
(a) Satyam
(b) HCL
(c) Wipro
(d) Infosys Technologies
Ans: ( d ) Infosys Technologies

5. Who among the following women has become the highest
individual scorer in an innings in Tests ?
(a) Mithali Raj
(b) Kiran Baloch
(c) Diana Eduljee
(d) None of these
Ans: ( b ) Kiran Baloch

6. Who is the new Prime Minister of Sri Lanka ?
(a) Chandrika Kumaratunga
(b) Ranil Wickremesinghe
(c) Mahinda Rajapakse
(d) None of these
Ans: ( c ) Mahinda Rajapakse

7. Hamas is a militant organization fighting against which
of the following countries ?
(a) Sudan
(b) Israel
(c) Brazil
(d) Syria
Ans: ( b ) Israel

8. Who among the following has become the first Indian to
score a triple century in Tests ?
(a) Rahul Dravid
(b) Sachin Tendulkar
(c) V.V.S. Laxman
(d) Virender Sehwag
Ans: ( d ) Virender Sehwag

9. Who among the following has won the Femina Miss India
Universe 2004 title ?
(a) Lakshmi Pandit
(b) Sayali Bhagat
(c) Tanushree Dutta
(d) Jyoti Brahmin
Ans: ( c ) Tanushree Dutta

10. The 9th South Asian Federation Games were held recently
in which of the following cities ?
(a) Islamabad
(b) Hyderabad
(c) Kathmandu
(d) Colombo
Ans: ( a ) Islamabad

11. Which of the following parts of the poppy plant is used
for the extraction of opium ?
(a) Capsules
(b) Flowers
(c) Leaves
(d) Roots
Ans: ( b ) Flowers

12. Who is the Chairman of the Twelfth Finance Commission ?
(a) C. Rangarajan
(b) N. N. Vohra
(c) Bimal Jalan
(d) Vijay Kelkar
Ans: ( a ) C. Rangarajan

13. The first feature film (talkie) produced in India was
(a) Hatimtai
(b) Alamm Ara
(c) Pundalik
(d) Raja Harishchandra
Ans: ( b ) Alamm Ara

14. During the Indian freedom struggle, ?The Deccan
Educational Society? was founded by
(a) B.G. Tilak
(b) Dadabhai Naoroji
(c) G.K. Gokhale
(d) M.G. Ranade
Ans: ( d ) M.G. Ranade

15. A ?black hole? is a body in space which does not allow
any radiation to come out. This property is due to its
(a) Very small size
(b) Very large size
(c) Very high density
(d) Very low density
Ans: ( c ) Very high density

16. The ?Chilka Lake region? lies in between the deltas of
(a) Ganga and Mahanadi
(b) Godavari and Krishna
(c) Mahanadi and Godavari
(d) Krishna and Kaveri
Ans: ( c ) Mahanadi and Godavari

17. The 44th Amendment of the Indian Constitution withdrew
the Fundamental Right
(a) To freedom of religion
(b) To constitutional remedies
(c) To property
(d) Against exploitation
Ans: ( c ) To property

18. The Legislative Council of a State in India can be
abolished or created by
(a) The President of India in consultation with the Council
of Ministers of the State concerned
(b) The Legislative Assembly of the State concerned
(c) The Parliament at a joint sitting of both the Houses
(d) The Parliament, provided the State Legislative Assembly
passes a resolution to that effect
Ans: ( d ) The Parliament, provided the State Legislative
Assembly passes a resolution to that effect

19. At which stage in its life cycle does the silk work
yield the fibre of commerce ?
(a) Egg
(b) Larva
(c) Pupa
(d) Imago
Ans: ( c ) Pupa

20. Persons below the poverty line in India are classified
as such based on whether
(a) They are entitled to a minimum prescribed food basket
(b) They get work for a prescribed minimum number of days
in a year
(c) They belong to agricultural labourer household and the
scheduled caste /tribe social group
(d) Their daily wages fall below the prescribed minimum wages
Ans: ( a ) They are entitled to a minimum prescribed food
basket

21. As per 1991 Census, which one of the following groups of
Union Territories had the highest literacy rate ?
(a) Chandigarh and Dadra & Nagar Haveli
(b) Delhi and Andaman & Nicobar Islands
(c) Andaman & Nicobar Islands and Pondicherry
(d) Pondicherry and Delhi
Ans: ( b ) Delhi and Andaman & Nicobar Islands

22. In order to win the Grand Slam in Tennis, a player must
win which one of the following groups of tournaments ?
(a) Australian Open, Wimbeldon, French Open, U.S. Open
(b) Wimbledon, French Open, U.S. Open, Swedish Open
(c) Wimbledon, French Open, Paegas Czec Open, U.S. Open
(d) Davis Cup, Wimbledon, French Open, Australian Open
Ans: ( a ) Australian Open, Wimbeldon, French Open, U.S. Open

23. ?Abhinava Bharat?, a secret society of revolutionaries,
was organized by
(a) Khudiram Bose
(b) V.D. Savarkar
(c) Prafulla Chaki
(d) Bhagat Singh
Ans: ( b ) V.D. Savarkar

24. Endoscopy, a technique used to explore the stomach or
other inner parts of the body, is based on the phenomenon of
(a) Total internal reflection
(b) Interference
(c) Diffraction
(d) Polarisation
Ans: ( a ) Total internal reflection

25. Which one of the following lakes forms and international
boundary between Tanzania and Uganda ?
(a) Chad
(b) Malawi
(c) Victoria
(d) Zambezi
Ans: ( c ) Victoria


Is This Answer Correct ?    4529 Yes 733 No

Answer / raj

I am having the knowledge of GK but hving a little
knowledge of the current affairs.

Is This Answer Correct ?    2406 Yes 551 No

Answer / surender sharma

a
b
c
a
ca
a
c
a
a
a
c
c
c
c
c
c
c
c
c

Is This Answer Correct ?    972 Yes 315 No




Answer / sambhu prasad bishi

ca

Is This Answer Correct ?    815 Yes 279 No

Answer / savita

plz send me soon g.k & current affairs set-1

Is This Answer Correct ?    738 Yes 221 No

Answer / madhu

Hai,

Here is a goo resource for GK practice tests .
There are about 12000 questions on GK.
You just have to register to get access to the practice
test.

Website: www.studentguide.co.in

Is This Answer Correct ?    435 Yes 150 No

Answer / aditya

Charles Babbage

Is This Answer Correct ?    338 Yes 57 No

Answer / prasad

b
a
c
d
b
c
b
c
a
b
a
d
c
c

c
d
c
a
b
a
c

Is This Answer Correct ?    464 Yes 190 No

Answer / dr. sanjeev

mr. pranab mukherjee

Is This Answer Correct ?    303 Yes 78 No

Answer / subrata

Pranab Mukherjee- Finace Minister
P. Chidambara - Home minister

Is This Answer Correct ?    268 Yes 51 No

Post New Answer



More General Knowledge_Current Affairs Interview Questions

The Telugu Novel ?Rajasekharacharitramu? was written by (1) Adavi Bapiraju (2) Viswanatha Satyanarayana (3) Kandukuri Veeresalingam (4) Nori Narasimhasastry

4 Answers  


Between whom was the Treaty of Purandhar in 1776 made ? (a) English and Nizam of Hyderabad (b) Marathas and Portuguese (c) Marathas and English (d) English and Sultan of Mysore

1 Answers  


The writer who refused the Nobel Prize for literature was: (a) Winston Churchill (b) Jean Paul Sartre (c) Boris Pasternak (d) Prem Chand

1 Answers  


China recently celebrated the 20th anniversary of signing of the 1978 Treaty of Friendship and Cooperation with which of the following countries? 1 South Korea 2 North Korea 3 Russia 4 Japan

1 Answers  


Highly heated fluid rock is called: (a) igneous (b) magma (c) metamorphic

2 Answers  


Ali sardar Jafri?s name was recently in the news as he has been honoured with 1 Fellowship of Sangeet Natak Academy 2 Filmfare Award for the Best Song Writer 3 Harvard Foundation Award fore contribution to Urdu Poerty 4 Bhartiya Jnanpith Award

1 Answers  


. Given below are two statements, one labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R): Assertion (A): The monsoonal rainfall decreases as one goes towards the west and north-west in the Ganga plain. Reason(R): The moisture-bearing monsoonal winds go higher up as one moves up in the Ganga plain. In this context of the above two statements which one of the following is correct? (a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A (b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A (c) A is true but R is false (d) A is false but R is true

1 Answers  


The first person who sailed around the world was; (a) Robert Pierre (b) Magellan (c) Captain Cook (d) None of these

1 Answers  


The most literate Union Territory in India is A. Delhi B. Pondicherry C. Chandigarh D. Lakshdweep

5 Answers   SSC, Genpact, College School Exams Tests,


Which is the best known bird sanctuary in Haryana ? (a) Sultanpur (b) Bharatpur (c) Rajaji (d) Sariska

2 Answers   SSC, Banking, Postal Assistant Exam,


In which one of the following countries is the ethnic conflict between Hutus and Tutsis led to a great Violence in recent times? 1 Ingeria 2 Rwanda 3 Sierra leone 4 South Africa

1 Answers  


Name the foreign lady who undertook social service in India and was honored with ?Bharat Ratna?? 1 Sister Nirmala 2 Mother Teresa 3 Sheela Kumari 4 Diana Hayden

2 Answers  




Categories