Andhra Bank Management Trainees?/ Probationary Officers?
Recruitment Exam

March 2005 Question Paper




Answers were Sorted based on User's Feedback



Andhra Bank Management Trainees?/ Probationary Officers? Recruitment Exam March 2005 Question Pa..

Answer / hari krishna pillai


Andhra Bank Management Trainees?/ Probationary Officers?
Recruitment Exam

March 2005 Question Paper

1. In a class of 60 students, the number of boys and girls
participating in the annual sports is in the ratio 3 : 2
respectively. The number of girls not participating in the
sports is 5 more than the number of boys not participating
in the sports. If the number of boys participating in the
sports is 15, then how many girls are there in the class?
(1) Data inadequate
(2) 20
(3) 25
(4) 30
(5) None of these
Ans: ( 4 ) 30

Directions (Qs. 2 to 5) :
(i) P, Q, R, S and T finished the work, working from Monday
to Saturday, one of the days being holiday, each working
overtime only on one of the days.
(ii) R and T did not work overtime on the first day.
(iii) Q worked overtime on the next day after the holiday.
(iv) The overtime work was done on the previous day of the
holiday by R.
(v) There was a two day?s gap between the days on which P
and Q worked overtime.
(vi) P worked overtime on the next day of the overtime day of S.
2. Which of the following is the correct statement ?
(1) P worked overtime in the last
(2) P worked overtime earlier than S
(3) The holiday was on Friday
(4) S worked overtime earlier than Q
(5) None of these
Ans: ( 4 ) S worked overtime earlier than Q

3. On which day did R work overtime ?
(1) Monday
(2) Tuesday
(3) Thursday
(4) Friday
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

4. How many days? gap was there between the days on which P
and T worked overtime ?
(1) Three
(2) Two
(3) One
(4) Cannot be determined
(5) None of these
Ans: ( 1 ) Three

5. When did T work overtime ?
(1) One the day previous to the one on which S worked overtime
(2) On the next day of the day on which Q worked overtime
(3) Two days after the day on which S worked overtime
(4) Cannot be determined
(5) None of these
Ans: ( 2 ) On the next day of the day on which Q worked
overtime

6. Which of the following will be the changed form of the
word OBLIQUE when the word is written again by substituting
each vowel by the 2nd letter following it in the English
alphabet and substituting each consonant by the 3rd letter
following it in the English alphabet?
(1) MEDGTSD
(2) RDNLSXH
(3) QEOKTXG
(4) QEOKTWG
(5) None of these
Ans: ( 4 ) QEOKTWG

7. Pointing towards a girl in the picture, Sunita said, ?She
is the mother of Renu whose father is my son?. How Sunita
is related to that girl in the picture?
(1) Mother
(2) Aunt
(3) Cousin
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

8. In a certain code, ?acquisition or construction should be
completed within three years? is written as ?three be or
within should years construction completed acquisition?.
How will ?interest paid on loan will be allowed for
deduction? be written in that code ?
(1) For will paid allowed loan on deduction be interest
(2) For will allowed paid loan deduction on be interest
(3) For will paid allowed loan deduction on be interest
(4) For will paid allowed loan deduction be on interest
(5) None of these
Ans: ( 3 ) For will paid allowed loan deduction on be interest

9. If a meaningful word can be formed using the five letters
NWROD, each only once, then the fourth letter of that word
is your answer. If more than one such words can be formed,
the Y is your answer and if no such word can be formed, then
?Z? is your answer.
(1) D
(2) W
(3) R
(4) Y
(5) Z
Ans: ( 2 ) W

10. P?s father is Q?s son. M is the paternal uncle of P and
N is the brother of Q. How is N related to M ?
(1) Brother
(2) Nephew
(3) Cousin
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

Directions (Qs. 11 to 15 ) : Read the following information
to answer these questions :
(i) A, B, C, D, E, F and G are sitting in a circle facing at
the center and are playing cards.
(ii) E is neighbour of A and D.
(iii) G is not between F and C.
(iv) F is to the immediate right of A.
11. Which of the following pairs of persons has the second
person sitting immediately to the right of the first ?
(1) CB
(2) DG
(3) EA
(4) AB
(5) None of these
Ans: ( 3 ) EA

12. Which of the following persons are sitting adjacent to
each other from left to right in the order as shown?
(1) CDG
(2) EDG
(3) BGC
(4) FBC
(5) None of these
Ans: ( 4 ) FBC

13. Who are the neighbours of B ?
(1) C and D
(2) F and C
(3) A and F
(4) Data inadequate
(5) None of these
Ans: ( 2 ) F and C

14. Which of the following does not have the pair of persons
sitting adjacent to each other?
(1) BA
(2) CB
(3) DE
(4) GD
(5) All of the above are sitting adjacent to each other
Ans: ( 1 ) BA

15. What is the position of F?
(1) To the immediate left of A
(2) To the immediate right of B
(3) 2nd to the right of C
(4) 3rd to the left of D
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

Directions (Qs. 16 to 20) : To answer these questions,
study the following arrangement :
J Y 2 = S £ δ E G M * 7 $ H P
9 K L β @ W Q 1 3 # C D ©
16. How many such letters are there each of which is either
immediately followed by a number or immediately preceded by
a symbol, but not both ?
(1) 4
(2) 5
(3) 6
(4) 7
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

17. How many such numbers are there each of which is either
immediately followed by a symbol or immediately preceded by
a letter, but not both?
(1) 2
(2) 4
(3) 3
(4) 5
(5) None of these
Ans: ( 2 ) 4

18. How many such symbols are there in the above arrangement
each of which is either immediately followed by a number or
immediately preceded by a letter, but not both ?
(1) Nil
(2) 1
(3) 2
(4) 3
(5) None of these
Ans: ( 4 ) 3

19. Four of the following five are alike in a certain way
based on the positions of the elements in the above
arrangement and hence form a group. Which one does not
belong to the group?
(1) 2YCD
(2) £S13
(3) JS©3
(4) £E1W
(5) =#2C
Ans: ( 5 ) =#2C

20. ?2YS? is to ?EG£? in the same way as ?PHK? is to ______
(1) @WL
(2) WQβ
(3) @βQ
(4) @WK
(5) None of these
Ans: ( 1 ) @WL

Directions (Qs. 21 to 25) : In each of these questions,
there are given three statements followed by four
conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take
the given statements to be true even if they seem to be at
variance from commonly known facts. Read all the
conclusions and then decide which of the given conclusions
logically follows from the given statements disregarding
commonly known facts :
21. Statements :
Some boxes are cranes.
Some cranes are hills.
All hills are windows.
Conclusions :
I. Some windows are boxes.
II. Some windows are cranes.
III. Some hills are boxes.
IV. Some cranes are windows.
(1) None follows
(2) Only II follows
(3) Only IV follows
(4) Only II and IV follow
(5) Only I and III follow
Ans: ( 4 ) Only II and IV follow

22. Statements :
Some boats are pictures.
All pictures are rats.
Some rats are mountains.
Conclusions :
I. All pictures are mountains.
II. Some rats are boats.
III. Some boats are mountains.
IV. Some mountains are pictures.
(1) Only I and II follow
(2) Only II follows
(3) Only III follows
(4) Only III and IV follow
(5) None of these
Ans: ( 2 ) Only II follows

23. Statements :
All buildings are rains.
All papers are buildings.
All dogs are papers.
Conclusions :
I. All dogs are rains.
II. Some papers are rains.
III. Some rains are buildings.
IV. Some rains are papers.
(1) All follow
(2) Only I, II and III follow
(3) Only II and III follow
(4) Only I and II follow
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

24. Statements :
All pens are houses.
Some desks are houses.
All pencils are desks.
Conclusions :
I. Some pencils are houses.
II. Some desks are pencils.
III. Some pencils are pens.
IV. No desk is pencil.
(1) All follow
(2) Only either II or IV follows
(3) Only either II or III follows
(4) Only I and III follow
(5) None of these
Ans: ( 5 ) None of these

25. Statements :
Some trains are roads.
No road is jungle.
All flowers are jungles.
Conclusions :
I. Some trains are flowers.
II. Some trains are jungles.
III. Some flowers are trains.
IV. No road is flower.
(1) All follow
(2) Only III follows
(3) Only IV follows
(4) Only II follows
(5) None follows
Ans: ( 3 ) Only IV follows

Directions (Qs. 26 to 30) : In each of these questions,
there is given a statement followed by two assumptions
numbered I and II. An assumption is something supposed or
taken for granted. You have to consider the statement and
the two assumptions to decide which of the assumptions is
implicit in the statement. Give answer.
(1) If only Assumption I is implicit.
(2) If only Assumption II is implicit.
(3) If either I or II is implicit.
(4) If neither I nor II is implicit.
(5) If both the Assumptions I and II are implicit.
26. Statement :
The General Administration Department has issued a circular
to all the employees informing them that henceforth the
employees can avail their lunch break at any of the
half-hour slot between 1.00 p.m. and 2.30 p.m.
Assumptions :
I. The employees may welcome the decision and avail lunch
break at different time slots.
II. There may not be any break in the work of the
organization as the employees will have their lunch break at
different time slots.
Ans: ( 3 ) If either I or II is implicit.

27. Statement :
The state government has decided to appoint four thousand
primary school teachers during the next financial year.
Assumptions :
I. There are enough schools in the state to accommodate four
thousand additional primary school teachers.
II. The eligible candidates may not be interested to apply
as the government may not finally appoint such a large
number of primary school teachers.
Ans: ( 1 ) If only Assumption I is implicit.

28. Statement :
The school authorities have decided to increase the number
of students in each classroom to seventy from the next
academic session to bridge the gap between the income and
the expenditure to a large extent.
Assumptions :
I. The income generated by way of fees of the additional
students will be sufficient enough to bridge the gap.
II. The school will get all the additional students in each
class from the next academic session.
Ans: ( 1 ) If only Assumption I is implicit.

29. Statement :
The government has decided against the reduction of prices
of petroleum products, though there is a significant drop in
the crude oil prices in the international market.
Assumptions :
I. The prices of crude oil in the international market may
again increase in the near future.
II. The present price difference of petroleum products will
help the government to withstand any possible price rise in
the future.
Ans: ( 5 ) If both the Assumptions I and II are implicit.

30. Statement :
The government has made an appeal to all the citizens to
honestly pay income tax and file returns reflecting the true
income level to help the government to carry out
developmental activities.
Assumptions :
I. People may now start paying more taxes in response to the
appeal.
II. The total income tax collection may considerably
increase in the near future.
Ans: ( 5 ) If both the Assumptions I and II are implicit.

Directions (Qs. 31 to 35) : In making decisions about
important problems, it is desirable to be able to
distinguish between the ?strong? arguments and the ?weak?
arguments. ?Strong? arguments are those which are both
important and directly related to the question. ?Weak?
arguments are those which are of minor importance and also
may not be directly related to the question or may be
related to a trivial aspect of the question.
Each of the questions 31 to 35 is followed by two arguments
numbered I and II. You have to decide which of the
arguments is a ?strong? argument and which is a ?weak?
argument. Give answer
(1) If only argument I is strong.
(2) If only argument II is strong.
(3) If either I or II is strong.
(4) If neither I nor II is strong.
(5) If both the arguments I and II are strong.
31. Should the sex determination test during pregnancy be
completely banned?
Arguments :
I. Yes, this leads to indiscriminate female foeticide and
eventually will lead to social imbalance.
II. No, people have a right to know about their unborn child.
Ans: ( 1 ) If only argument I is strong.

32. Should the parents in India in future be forced to opt
for only one child as against the two or many at present ?
Arguments :
I. Yes, this is the only way to check the ever-increasing
population of India.
II. No, this type of pressure tactic is not adopted by any
other country in the world.
Ans: ( 1 ) If only argument I is strong.

33. Should there be a complete ban on coal mining in India?
Arguments :
I. Yes, the present stock of coal will not last long if we
continue mining at the present rate.
II. No, we do not have alternate energy source of sufficient
quantity.
Ans: ( 2 ) If only argument II is strong.

34. Should all the slums in big cities be demolished and the
people living in such slums be relocated outside the city
limits ?
Arguments :
I. No, all these people will lose their home and livelihood
and hence they should not be relocated.
II. Yes, the big cities need more and more spaces to carry
out developmental activities and hence these slums should be
removed.
Ans: ( 4 ) If neither I nor II is strong.

35. Should there be uniforms for students in the colleges in
India as in the schools ?
Arguments :
I. Yes, this will improve the ambience of the colleges as
all the students will be decently dressed.
II. No, the college students should not be regimented and
they should be left to choose their clothes for coming to
the college.
Ans: ( 2 ) If only argument II is strong.

Directions (Qs. 36 to 40) : In these questions, the symbols
%, *, @, $ and # are used with the meanings as illustrated
below :
?P @ Q? means ?P is not smaller than Q?.
?P # Q? means ?P is not greater than Q?.
?P % Q? means ?P is neither greater than nor equal to Q?.
?P * Q? means ?P is neither smaller than nor greater than Q?.
?P $ Q? means ?P is neither smaller than nor equal to Q.
36. Statements :
T $ K, K # R, R * M
Conclusions :
I. M * K II. M % T III. M $ K
(1) All Follow
(2) Only either I or III follows
(3) Only either I or II follows
(4) Only either II or III follows
(5) None of these
Ans: ( 2 ) Only either I or III follows

37. Statements :
M % R, R # T, T * N
Conclusions :
I. N * R II. N $ R III. N $ M
(1) All follow
(2) Only either I or II follows
(3) Only either I or II and III follow
(4) Only either I or III and II follow
(5) None of these
Ans: ( 3 ) Only either I or II and III follow

38. Statements :
V @ M, A $ M, R # V
Conclusions :
I. R # A II. V @ A III. R $ M
(1) Only I follows
(2) Only II follows
(3) Only II follows
(4) None follows
(5) All follow
Ans: ( 4 ) None follows

39. Statements :
B * D, D @ H, H % F
Conclusions :
I. B * F II. B $ F III. D $ F
(1) None follows
(2) Only either I or II follows
(3) Only either I or II and III follow
(4) Only III follows
(5) All follow
Ans: ( 1 ) None follows

40. Statements :
J # N, K @ N, T $ K
Conclusions :
I. J % T II. T $ N III. N @ J
(1) None follows
(2) Only I and II follow
(3) Only I and III follow
(4) Only II and III follow
(5) All follow
Ans: ( 5 ) All follow

Directions (Qs. 41 to 45) : In each of these questions,
there are given two statements (A) and (B). These
statements may be either independent causes or may be
effects of independence causes or a common cause. One of
these statements may be the effect of the other statement.
Read both the statements and decide which of the following
answer choices correctly depicts the relationship between
these two statements. Mark answer.
(1) If statement (A) is the cause and statement (B) is its
effect.
(2) If statement (B) is the cause and statement (A) is its
effect.
(3) If both the statements (A and (B) are independent causes.
(4) If both the statements (A) and (B) are effects of
independent causes.
(5) If both the statements (A) and (B) are effects of some
common cause.
41. (A) The traffic police removed the signal post at the
intersection of two roads in a quiet locality.
(B) There have been many accidents at the intersection
involving vehicles moving at high speed.
Ans: ( 1 )

42. (A) The local steel company has taken over the task of
development and maintenance of the civic roads in the town.
(B) The local civic body requested the corporate bodies to
help them maintain the civic facilities.
Ans: ( 2 )

43. (A) The Government has suspended several police officers
in the city.
(B) Five persons carrying huge quantity of illicit liquor
were apprehended by the police.
Ans: ( 3 )

44. (A) Majority of the students in the college expressed
their opinion against the college authority?s decision to
break away from the university and become autonomous.
(B) The university authorities have expressed their
inability to provide grants to its constituent colleges.
Ans: ( 2 )

45. (A) Huge tidal waves wrecked the vast coastline early in
the morning killing thousands of people.
(B) Large number of people gathered along the coastline to
enjoy the spectacular view of sunrise.
Ans: ( 4 )


Directions (Qs. 46 to 50) : In each of these questions,
there is given a statement followed by three courses of
action numbered I, II and III. A course of action is a step
or administrative decision to be taken for improvement,
follow-up or further action in regard to the problem,
policy, etc. On the basis of the information given in the
statement, you have to assume everything in the statement to
be true and then decide which of the suggested courses of
action logically follow(s) for pursuing :
46. Statement :
The air and rail services have been severely disrupted due
to thick fog in the northern part of the country.
Courses of action :
I. The rail and air services should temporarily be suspended
in the region.
II. People should be advised to make their travel plan
keeping in mind the probable disruption resulting in delay
or cancellation of services.
III. The government should immediately install modern
machines which will enable it to guide the rail and air
services even if the thick fog develops.
(1) All follow
(2) Only III follows
(3) Only II follows
(4) Only II and III follow
(5) None of these
Ans: ( 1 ) All follow

47. Statement :
Major part of the rabi crop in the district is damaged due
to unseasonal heavy rains during the last few days.
Courses of action :
I. The government should grant relief to the affected
farmers to compensate their loss.
II. The government should provide free seed and fertilizer
to the farmers for the kharif season.
III. The government should waive all the loans taken for the
rabi crop by the affected farmers.
(1) Only I and II follow
(2) Only II follows
(3) Only III follows
(4) Only II and III follow
(5) All follow
Ans: ( 5 ) All follow

48. Statement :
The rate of inflation has been consistently declining for
the last few weeks and is likely to decline in future as well.
Courses of action :
I. The government should immediately reduce the prices of
pertroleum products.
II. The government should urge Reserve Bank of India to
reduce the interest rates.
III. The farmers should be advised not to sell their
produces now and wait for the government clearance to do so.
(1) None follows
(2) Only III follows
(3) Only I and III follow
(4) Only II follows
(5) All follow
Ans: ( 2 ) Only III follows

49. Statement :
Many small scale sector units in India became unviable and
closed down resulting into huge losses to the entrepreneurs
and the government.
Courses of action :
I. The government should appoint a technical committee to
find out the reasons for the units? closure.
II. These entrepreneurs should be rehabilitated by providing
alternate sources of income.
III. The banks should be asked to provide cheaper loans to
the small scale unit sector.
(1) All follow
(2) Only II follows
(3) Only I and II follow
(4) Only I and III follow
(5) None of these
Ans: ( 3 ) Only I and II follow

50. Statement :
Number of dropouts from the municipal schools have
significantly increased after withdrawal of mid-day meal scheme.
Courses of action :
I. The government should reconsider its decision of
withdrawal of mid-day meal scheme.
II. The government should close down some of the municipal
Schools.
III. The government should carry out a detailed study to
find out the reasons for school dropouts.
(1) None follows
(2) Only I follows
(3) Only I and III follow
(4) Only II and III follow
(5) All follow
Ans: ( 3 ) Only I and III follow

Directions (Qs. 50 to 55) : Below is given a passage
followed by several possible inferences which can be drawn
from the facts stated in the passage. You have to examine
each inference separately in the context of the passage to
decide upon its degree of truth or falsity. Mark answer
(1) If the inference is ?definitely true?, i.e. it properly
follows from the statement of facts given.
(2) If the inference is ?probably true?, though not
?definitely true?, in the light of the facts given.
(3) If the ?data are inadequate?, i.e., from the facts given
you cannot say whether the inference is likely to be true or
false.
(4) If the inference is ?probably false?, though not
?definitely false?, in the light of the facts given.
(5) If the inference is ?definitely false?, i.e. it cannot
possibly be drawn from the facts given or it contradicts the
given facts.
Economic liberalization and globalisation have put
pressures on Indian industry, particularly on the service
sector, to offer quality products and services at low costs
and with high speed. Organisations have to compete with
unequal partners from abroad. It is well recognized that
developing countries like India are already behind other
countries technologically, in many areas, although some of
them, particularly India, boast of huge scientific and
technical manpower. In addition to this, if an
entrepreneur or industrialist has to spend a lot of his
time, money and energy in dealing with unpredictable
services and in negotiating with the local bureaucracy, it
can have a significant dampening effect on business.
51. Foreign companies are more equipped than domestic
companies to provide quality service in good time.
Ans: ( 2 )

52. Official formalities are less cumbersome in almost all
the countries except India.
Ans: ( 3 )

53. No other developing country except India claims that
they have highly trained technical manpower.
Ans: ( 5 )

54. India at present is to some extent on par with the
developed countries in terms of technological development.
Ans: ( 4 )

55. Indian service industry was more comfortable before
economic liberalisation.
Ans: ( 2 )


Is This Answer Correct ?    14 Yes 1 No

Andhra Bank Management Trainees?/ Probationary Officers? Recruitment Exam March 2005 Question Pa..

Answer / guest

plese send me the question paper

Is This Answer Correct ?    6 Yes 0 No

Andhra Bank Management Trainees?/ Probationary Officers? Recruitment Exam March 2005 Question Pa..

Answer / m nagaraju

i want solve model papers for Andhra Bank question papers
please send these paper

Is This Answer Correct ?    4 Yes 1 No



Post New Answer



More POs Interview Questions

i am having my interview on 15 feb for sbi so please send me the questions asked to u and topics given to u for G.D.

28 Answers   CSC, State Bank Of India SBI,


Why was ?Google? in news recently ?

3 Answers   UTI,


qns asked for banking interview for engineers

2 Answers   State Bank Of India SBI,


i am life sciences graduate.how should i justify this degree with bank po in the interview?

0 Answers  


hi..this is anil , shorlisted for Syndicate Bank PO Interview. Could anyone tell, when will be the interview. I have done M.Tech in Mechanical Engg, Wht kind of questions can I expect in interview? Is any computer course certification needed?

0 Answers  






How the global crisis is affecting Indian Bank?

0 Answers   UTI,


Hi this is Shiva from Hyderabad. I am Short Listed for Syndicate Bank PO.I am B.tech Graduate having 2yrs of IT Experience.When i can expect the Interview date and what kind of questions they are asking in the interview??If any one is having the interview questions please send it to shiva439@gmail.com.Thanks in advance.

0 Answers  


sir i want 2 kno that whether any books are availabe for the RBI's GR.B mains exam.if yes pls tell me the name of books n where these r available.i blongs to city guwahati(assam).

0 Answers  


I have cleared the phase I of the RBI Grade 'B' recruitment process...but now i have confusions regarding as to how i should prepare for the phase II exam to be held on january. So could anyone suggest me how i can get access to any sample papers related to the exam... BUT PREVIOUS YEARS QUESTION PAPERS WILL BE THE BEST OPTION...Please suggest!!! Thanking you in anticipation!

0 Answers  


SIR MY NAME IS BALA IM GO FOR WRITE BANK BARODA POS EXAM ON MAY 30 2010 BUT II WANT KNOW WHEN THE RESULT DECLARE THE RESULT

0 Answers   Bank of Baroda,


why anyone wants to shift from tehnical line to banking sector line

2 Answers   State Bank Of India SBI,


Hi , I have passed the IBPS CWE. I belongs to Muslim Minority and thought I would come under OBC category and I selected the same while applying for IBPS. Now Iam unable to get the OBC certicate. Iam not even able to edit the personal info. in the IBPS site. Now the banks may call me for an Interview under OBC category but I may not submit the OBC certificate at the time of Interview. Pls let me know how I can apply as an OC candidate.

2 Answers  






Categories