:: Home Page
 Advertise your Business Here     
Browse  |   Placement Papers  |   Company  |   Code Snippets  |   Certifications  |   Visa Questions
Post Question  |   Post Answer  |   My Panel  |   Search  |   Articles  |   Topics  |   Errors
   Testimonials Refer this Site  Refer This Site to Your Friends  Site Map  Contact Us      
Categories >> Government >> General Knowledge_Current Affairs


Question General Knowledge & Current Affairs

Questions and Answers - Set 2
 Question Asked In Companies :: ACS, ANZ, Gammon, HCL, Honda, HSBC, Infosys, National Accountability Bureau, SSC, Cabinet Secretariat, APSC, Assam Public Service Commission APSC, ETV, Excise, Rapid Healthcare, SNAP, Yash Raj Films,     < I also faced this Question! >
 Question Submitted By :: pondy
  Answer Posted By  
1. Who among the following has been appointed the National
Security Adviser by the UPA Government ?
(a) Brajesh Mishra
(b) J. N. Daxit
(c) Soli J. Sorabjee
(d) T. K. A. Nair
Ans: ( b ) J. N. Daxit

2. Who among the following is the new Chief Minister of
Karnataka ?
(a) S. M. Krishna
(b) Uma Bharti
(c) Dharam Singh
(d) Y. S. Rajasekhara Reddy
Ans: ( c ) Dharam Singh

3. Who among the following has won the Miss Universe 2004
crown ?
(a) Jennifer Hawkins
(b) Shandi Finnessey
(c) Alba Reyes
(d) None of these
Ans: ( a ) Jennifer Hawkins

4. A solemn ceremony to mark the 60th Anniversary of D-Day
landings of the Allies troops during the Second World War,
was held in
(a) Pearl Harbour
(b) Normandy
(c) New York
(d) Lisbon
Ans: ( b ) Normandy

5. Which of the following cricketers holds the world record
of maximum number of sixes in Tests ?
(a) Chris Carins (New Zealand)
(b) Viv Richards (West Indies)
(c) Sachin Tendulkar (India)
(d) Wasim Akram (Pakistan)
Ans: ( a ) Chris Carins (New Zealand)

6. Who among the following has been appointed the new Chief
Justice of India ?
(a) Justice Rajendra Babu
(b) Justice V. N. Khare
(c) Justice R. C. Lahoti
(d) None of these
Ans: ( c ) Justice R. C. Lahoti

7. Who among the following sports persons got the honour of
lighting the Olympic flame at the Major Dhyan Chand Stadium
in New Delhi recently ?
(a) Anjali Bhagwat
(b) Abhinav Bindra
(c) Viswanathan Anand
(d) K. M. Beenamol
Ans: ( a ) Anjali Bhagwat

8. Who among the following has been appointed new chairman
of the National Commission for Farmers ?
(a) Ajit Singh
(b) K. C. Pant
(c) Dr. M. S. Swaminathan
(d) Sharad Pawar
Ans: ( c ) Dr. M. S. Swaminathan

9. Which of the following planets crossed the face of the
sun (in transit) after 122 years recently ?
(a) Mars
(b) Venus
(c) Jupiter
(d) Saturn
Ans: ( b ) Venus

10. Which of the following countries was readmitted to the
Commonwealth recently ?
(a) Nepal
(b) Myanmar
(c) Pakistan
(d) None of these
Ans: ( c ) Pakistan

11. The world governing body of which of the following
sports celebrated its 100 years in existence recently ?
(a) Football
(b) Hockey
(c) Badminton
(d) Cricket
Ans: ( a ) Football

12. Who among the following won the men?s singles title of
the French Open 2004 ?
(a) Guillermo Coria
(b) Roger Federer
(c) Andy Roddick
(d) Gaston Gaudio
Ans: ( d ) Gaston Gaudio

13. Who is India?s first Woman Grand Master in Chess ?
(a) Aarthie Ramaswamy
(b) Koneru Humpy
(c) S. Meenakshi
(d) S. Vijayalakshmi
Ans: ( b ) Koneru Humpy

14. The age of a tree can be determined by
(a) Measuring its height
(b) Measuring its diameter
(c) Analyzing its sap
(d) Counting the annual growth rings of its stem
Ans: ( d ) Counting the annual growth rings of its stem

15. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
Mountains Continents
(a) The Rocky : North America
(b) The Andes : South America
(c) The Alps : Europe
(d) The Ural : Africa
Ans: ( d ) The Ural : Africa

16. Which of the following pairs is correctly matched ?
(a) ?Purna Swaraj? Resolution : 1929
(b) Martyrdom of Sardar Bhagat Singh : 1931
(c) Formation of the Congress Socialist Party: 1939
(d) Simla Confeence : 1940
Ans: ( b ) Martyrdom of Sardar Bhagat Singh : 1931

17. The Lingaraja Temple built during the medieval period is at
(a) Bhubaneswar
(b) Khajuraho
(c) Madurai
(d) Mount Abu
Ans: ( a ) Bhubaneswar

18. Which one of the following is essentially a solo dance ?
(a) Kuchipudi
(b) Kathak
(c) Manipuri
(d) Mohiniattam
Ans: ( d ) Mohiniattam

19. The deepest oceanic trench ?Mariana? is located in
(a) Atlantic Ocean
(b) Arctic Ocean
(c) Pacific Ocean
(d) Indian Ocean
Ans: ( c ) Pacific Ocean

20. Although fog consists of fine drops of water, we cannot
see clearly through it because
(a) The light rays undergo total internal reflection in the
(b) Fine drops of water in fog polarize the light
(c) The fine drops are opaque to the light
(d) The drops scatter most of the light
Ans: ( d ) The drops scatter most of the light

21. During the Mughal period, which one of the following
were the first to come to India as traders ?
(a) Portuguese
(b) Dutch
(c) Danish
(d) English
Ans: ( a ) Portuguese

22. Who among the following Delhi Sultans is known for
introducing market control mechanism ?
(a) Iltutmish
(b) Balban
(c) Alauddin Khalji
(d) Firoze Tughlaq
Ans: ( c ) Alauddin Khalji

23. Which one of the following mountain peaks of the
Himalayas is NOT in India ?
(a) Annapurna
(b) Nanda Devi
(c) Mt. Kamet
(d) Kanchenjunga
Ans: ( a ) Annapurna

24. A rift valley is formed mainly due to
(a) The forces of tension in the earth?s crust
(b) The subsidence of the floor of a river valley
(c) The valley formed after the formation of fold mountains
(d) The deepening of a valley by ice action
Ans: ( a ) The forces of tension in the earth?s crust

25. Who is the author of the book, ?The Man Who Divided India? ?
(a) Arun Shourie
(b) Dominique Lapierre
(c) Rafiq Zakaria
(d) Salman Rushdie
Ans: ( c ) Rafiq Zakaria

Is This Answer Correct ?    7074 Yes 1264 No

View All Answers
Please Help Members By Posting Answers For Below Questions
 Question Views   Select
how to do the sampling for inspection? 589
What will be the max. salary for multitasking staff in pay band 5200-20200 with grade pay 1800. 1603
I know dout sir...gneral knowledge and general awareness it same sir.. 1)how to prepare general awareness in ongc written test ple guid and send sites/books names sir...immediately.. 489
Talk about politics? What should be said we it is asked in HR interview? 955
Pls Help to me for downloading some good website which offer free pdf file of Madhya Pradesh General Knowledge. 273
Politics nd current affairs 569
what is 7pcses inspection as per jc peney? 320
Please give institutes or college name, which will convert life experience into a valid diploma in engineering in india 640
pls. LIC ado modle test paper sent me 440
please tell me the name of the book or any other source from where i can prepare general awareness questio for bank po post..please help id is 775
in india where ia a mosque with tangle tomb 1216
Pls send me general knowledge question for State bank of india Clerks Interview. 497
i am sandeep from rajasthan. i am selected for sbi clerk interview .my interview is on 6 th may so please send me interview questions and answers on my id - 1011
How would like give the objective questions for asking in apsrtc OUT questions . 494
Dear Sir, We had buyed machine from Delhi we had pad CST but we were not aware to entry tax (2006-200)7 we had issue a notice to pay entry tax with penalty our bill amount is 735649 so please let us now how total amount we have to pay. 842
E-Mail New Answers        Answer Selected Questions