ALLInterview.com :: Home Page            
 Advertise your Business Here     
Browse  |   Placement Papers  |   Company  |   Code Snippets  |   Certifications  |   Visa Questions
Post Question  |   Post Answer  |   My Panel  |   Search  |   Articles  |   Topics  |   ERRORS new
   Refer this Site  Refer This Site to Your Friends  Site Map  Bookmark this Site  Set it as your HomePage  Contact Us     Login  |  Sign Up                      
Google
   
 
Categories >> Government >> CDS
 
 


 

 
 UPSC interview questions  UPSC Interview Questions (529)
 SSC interview questions  SSC Interview Questions (1062)
 RRB interview questions  RRB Interview Questions (819)
 CDS interview questions  CDS Interview Questions (106)
 NDA interview questions  NDA Interview Questions (235)
 BSRB interview questions  BSRB Interview Questions (1781)
 APPSC interview questions  APPSC Interview Questions (3023)
 General Knowledge_Current Affairs interview questions  General Knowledge_Current Affairs Interview Questions (7275)
 Government AllOther interview questions  Government AllOther Interview Questions (1367)
Question
union public service commission combined defence service
exam february 2006,2007&2008 question paper
 Question Submitted By :: CDS
I also faced this Question!!     Answer Posted By  
 
Answer
# 1
I send you Solved Paper of G.K. 2008
1. Who of the following is the Chairman of the 13th Finance
Commission?

(a) Vijay Tendulkar

(b) M. Dt!modaran

(c) Vijay Kelkar

(d) Y. V. Reddy

Ans (c)

2. Match List-I with List-II and select the correct answer
using the code given below the Lists:

List-I List-II

(Folk Dance) (State)

A. Bhavai 1. Mizoram

B. Thabal Chongba 2. Assam

C. Cheraw 3. Manipur

D. Bhortal Nritya 4. Rajasthan

Code:

(a) A B C D

4 1 3 2

(b) A B C D

2 1 3 4

(c) A B C D

4 3 1 2

(d) A B C D

2 3 1 4

Ans (c)

3. Two Greenfield airport projects in India are being
implemented on Build Own Operate Transfer BOOT) basis. One
is at Bengaluru. Where is the other one located?

(a)Hyderabad

(b) Chennai

(c) Kolkata

(d) Mumbai

Ans (a)

4. Match List-I with List-II and select the correct answer
using the code given below the Lists:

List-I List-II

(Institute of Indian (Location)

Systems of Medicine)

A. National Institute 1. Kolkata

of Unani Medicines

B. National Institute 2. Jaipur

of Homoeopathy

C. National Institute 3. Chennai

of Ayurveda

D. National Institute 4. Bengaluru

Of Sidda

Code:

(a) A B C D

4 2 1 3

(b) A B C D

3 1 2 4

(c) A B C D

4 1 2 3

(d) A B C D

3 2 1 4

Ans (c)

5. Consider the following statements:

1. Currently three waterways have been declared as the
National Waterways of India.

2. The Sadiya-Dhubri stretch of river Brahmaputra is the
longest National Waterway.

Which of the following statements given above is correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans (a)


6. Consider the following statements:

1. BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral
Technical and Economic Cooperation) is visualized as a
bridging link between ASEAN and SAARC.

2.It was formerly known as the Bangkok Agreement.

Which of the statements above is/are correct?

a. 1 OnIy

b. 2 only

c. Both 1 and 2

d. Neither 1 nor 2

Ans (a)

7. Who is the Chairman of Second administrative Reforms
CommissIon?

(a ) Bimal Jalan

(b) Dr. Karan Singh

(c) M.Veerappa Moily

(d) Ahmed Patel

8. Which one of the following is not a member of ASEAN?

(a) Cambodia

(b) Malaysia

(c) Singapore

(d) South Korea

Ans (d)
9. Dr. C. Rangarajan Committee is associated with which one
of the following?

a. Pricing and Taxation of Petroleum Products

b. Estimation of National Income

c. Tax Structure

d. Estimation of Money Supply

Ans (a)

10.Where is the International Advanced Research Centre for
Powder Metallurgy and New Materials (ARCI) located?

(a) Bengaluru

(b) Hyderabad

(c)Coimbatore

(d) Machilipatnam

Ans (b)

11.What is ‘Super 30 l’ ?

(a) A name of modern computer

(b) A new variety of wheat

(c)American Trade Law

(d) A new vaccine for AIDS

Ans (c)

12. Who is the Managing Director IMF?

(a)Rodrigo Rato

(b)Dominique Strauss-Kahn

(c)Daniel Vasella

(d) Alberto Foutana

Ans (b)

13. Which one of the following sites of the Indus valley
Civilization had an ancient dockyard?

(a) Kalibangan

(b) LothaI

(c) Rangpur

(d) Harappa

Ans (b)

14. How many hours of daylight does the equator experience
on September equinox?

(a) 8 hours

(b) 9 hours

(c) 10 hours

(d) 12 hours

Ans (d)

15. What is the period covered by the recommendations of
the 12th Finance Commission?

a.Year 2004-2009

b.Year 2005-2010

c.Year 2006-2011

d.Year 2007-2012

Ans (b)


16. Which one of the following is not identified by Central
Pollution Control Board as heavily polluting industry?

(a) Pulp and Paper

(b) Sugar

(c) Tea

(d) Fertilizer

Ans (c)

17. Consider the following statements:

1. The Golden Quadrilateral connects the four major cities
of Delhi, Mumbai, Bengaluru and Kolkata.

2. The North-South Corridor will pass through Hyderabad.

Which of the statements given above is / are correct?

a.1 only

b.2 only

c.Both 1 and 2

d.Neither 1 nor 2

Ans (c)

18. Among the following, which Mughal Emperor introduced
the policy of Sulh-i-kul ?

(a) Babar

(b) Humayun

(c) Akbar

(d) Shahjahan

Ans (c)

19. Who built the Ibadatkhana at Fatehpur Sikri?

(a) Akbar

(b) Jahangir

(c) Shahjahan

(d) Aurangzeb

Ans (a)

20. Malik Kafur was whose General?

(a) Balban

(b)Ala-ud-din khilji

(c) Muhammad bin Tughluq

(d) Firoz Shah Tughluq

Ans (b)

21. Among the following, who is given the credit of
carrying Jainism in South India?

(a) Sudharmana

(b) Indrabhuti

(c)Bhadrabahu

(d) Sthulabhadra

Ans (c)

22. Which one of the following is not a feature of North
Indian temple architecture?

(a) Sikhara

(b) Garbha Griha

(C) Gopura

(d) Pradakshina

Ans (d)

23. Which one of the following was the capital of Hoysalas?

(a) Malkhed

(b) Dwarasamudra

(c) Somnathpur

(d) Badami

Ans (b)

24. What is the correct chronological order in which the
following kings ruled in India?
1. Bimbisara

2. Mahapadma Nanda

3. Kanishka I

4. Skandagupta

Select the correct answer using the code given below:

Code:

a. 1-2-3- 4

b. 4-3-2-1

c. 2-3-4-1

d. 3-1-4-2

Ans (a)

25. Who of the following revolutionaries set up the United
India House in the USA?

(a) Ramnath Puri and Vir Savarkar

(b) Taraknath Das and G. D. Kumar

(c) Lala Hardayal and Bhagat Singh

(d) Harnam Singh and Bhagwan Singh

Ans (b)

26. With reference to Indian freedom struggle, who among
the following was labelled as ‘Moderate’ leader in the
congress?

a.Gopal Krishna Gokhale

b.Bipin Chandra Pal

c.Lala Lajpat Rai

d.Aurobindo Ghose

Ans (a)

27. During Indian freedom struggle, which one of the
following happened earliest

(a) Commission

(b) Gaya Session of Congress

(c) Tripuri Session of Congress

(d) Gandhi-Irwin Pact

Ans (b)

28. The Rani Jhansi Regiment, the Women’s Regiment of the
Azad Hind Fauj, was under whose command?

a.Usha Mehta

b.Anne Mascarenes

c.Aruna Asaf Ali

d.Lakshmi Sehgal

Ans (d)
29. What was the reason or ground for the British Empire to
annex Sambalpur in 1850?

(a) Lack f proper governance

(b) Death of its ruler without any heir

(c) Subsidiary Alliance

(d) Its involvement in a conspiracy against British Rule

Ans (b)

30. At which of its Session, did the Congress officially
accept the ’socialistic pattern of society’?

(a)Nagpur Session of 1959

(b) Avadi Session of 1955

(c) Bombay Session of 1953

(d) Calcutta Session of 1957

Ans (b)

31. Who among the following Indian freedom fighters made an
attempt to estimate the per capita income of India?

(a) Gopal Krishna Gokhale

(b) Feroze Shah Mehta

(c) Surendranath Banerjee

(d) Dadabhai Naoroji

Ans (d)

32. Which of the following vested the Secretary of State
for India with supreme control over the Government of India?

(a) Pitt’s India Act, 1784

(b) Government of India Act, 1858

(c) Indian Councils Act, 1861

(d) Minto-Morley Reforms, 1909

Ans (b)

33. Amongst the following, who cooperated with Raja Ram
Mohan Roy in the implementation of his educational
programmes?

(a) Dwarkanath Tagore

(b) David Hare

(c) Henri Derozio

(d) William Jones

Ans (b)

34. Which Philosophical system was founded by
Vallabhacharya?

(a)Maharashtra Dharma

(b)Shuddhadvaita

(c) Anekantavada

(d) Visistadvaita

Ans (b)

35. In early medieval India, what did the term Jital refer
to?

(a) Weight

(b) Diet

(c) Coin

(d) Game

Ans (c)

36. What were the ahdis of Akbar’s time?

(a) Village level money-lenders

(b)Village guards

(c)Cashiers working in diwani

(d) Foot-soldiers in the army

37. With reference to Delhi Sultanate who was the founder
Sayyid Dyvasty ?

(a)Khizr Khan

(b) Mubarak Shah

(c) Muhammad Shah

(d) Ala-ud-din Alam Shah

Ans (a)

38. Which one among the following kinds of organisms
resides in the roots of pulse Plants to do nitrogen
fixation?.

A. Bacteria

b.Fungi

c.Protozoa

d.Virus

Ans (a)

39. Cloves, used as a spice, are derived from which of the
following plant parts

(a) Seeds

(b) Fruits

(c) Flower buds

(d) Young leaves

Ans (c)

40. In the human body, Cowper’s glands form a part of which
one of the following?

(a) Digestive system

(b) Endocrine system

(c) Reproductive system

(d) Nervous system .

Ans (c)

41. Which one of the following glands produces the Growth
Hormone (Somatotropin)?

(a) Adrenal

(b) Pancreas

(c) Pituitary

(d) Thyroid

Ans (c)

42. Which one of the following groups of animals are
primates?

(a) Giraffes and Zebras

(b) Kangaroos and Koalas

(c)Lemurs and Lorises

(d) Rabbits and Hares

Ans (c)

43. Which one of the following is included in the World
List of Biosphere Reserves by UNESCO?

(a) Kinnaur Region

(b) Spiti Valley

(c) Nallamalai Hills

(d)Sundererbans

Ans (d)

44. Consider the following statements:

1.Cigarette smoking exposes a person to benzene.

2.Benzene is known carcinogen.

Which of the statements given above is / are correct?

(a)1 only

(b)2 only

(c)Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans (c)

45. Which of the following gases is released from rice
fields in the most prominent quantities?

(a) Carbon dioxide

(b)Methane

(c)Carbon monoxide

(d) Sulphur dioxide

Ans (b)

46. Which of the following nutrients is not a structural
component of the plant?

(a) Nitrogen

(b) Calcium

(c)Phosphorus

(d) Potassium

Ans (b)

47. Where is the Central Rice Research Institute located?

(a) Bengaluru

(b) Kanpur

(c) Coimbatore

(d)Cuttack

Ans (d)

48. Dim-vision in the evening and night results from the
deficiency of which one of the following?

(a)Vitamin A

(b) Vitamin E

(c) Vitamin B12

(d) Vitamin C

Ans (a)

49. Consider the following statements:

1.Nobel Peace Prize is presented annually in Oslo by the
King of Norway.

2. The Nobel laureate receives three things-a diploma, a
medal and a document confirming the prize amount.

Which of the statements given above is / are correct ?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) neither 1 nor 2

Ans (c)

50.Consider the following statements:

1.India has 10 Pressurized Heavy Water Reactors (PHWRs).

2. The spent fuel from the PHWRs is reprocessed into
plutonium.

3. All imported reactors are under the safeguards of the
International Atomic Energy Agency (IAEA).

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans (c)

51. Who among the following won the Wimbledon Women’s
Tennis Championship, 2007?

(a) Amelie Mauresmo

(b) Venus Williams

(c) Marion Bartoli

(d) Svetlana Kuznetsova

Ans (b)

52. Adoor Gopalakrishnan, the recipient of Padma Vibhushan
award, 2006 is associated with which one of the following
fields?

(a) Civil Services

(b) Art

(c) Literature and Education

(d) Social Work

Ans (b)

53. Consider the following statements:

1. Dinosaurs roamed the earth during the Mesozoic era.

2. All Dinosaurus and other reptiles such as Ichthyosaurus
and Pterosaurus. became extinct due to unknown reasons in
Triassic period.

Which of the statements above given is / are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c)Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans (a)

54. Match List-I with List-II and select the correct answer
using the code given below the Lists:

List-I List-II

Celestial Body) ( Roman God)

A. Mercury 1. God of the Under world and Death

B. Pluto 2. God of Commerce, Eloquence and Skill

C. Mars 3. God of the Sea

D. Neptune 4. God of War

Code:

(a) A B C D

3 1 4 2

(b) A B C D

2 4 1 3

(c) A B C D

3 4 1 2

(d) A B C D

2 1 4 3



Ans (d)





55. The persons working in textile factories such as carpet
weavers are exposed to which of the following occupational
disease?

(a) Asbestosis

(b) Asthma and Tuberculosis

(c)Silicosis

(d) Siderosis

Ans (b)

56. What is mixed farming?

(a)Growing of several crops in a planned way

(b) Growing Rabi as well as Kharif crops

(c)growing several crops and also rearing animals

(d) Growing of fruits as well as vegetable

Ans (c)



57. Who among the following was the first European to
encounter the Cacao plant, from which chocolate is made?

(a) Christopher Columbus

(b) John Cabot

(c) Hernando Cortez

(d) De Leon

Ans (c)

58. ‘Misch metal’ is widely used in the manufacture of
which of the following?

(a) Material of car brake

(b) Smoke detectors

(c)Cigarette lighters

(d) Emergency lights

Ans (c)

59. The 2010 Commonwealth Games will be hosted by New
Delhi. Two new disciplines will be added to the games. What
are they?

(a)Billiardss and Kabaddi

(b) Tennis and Archery

(c)Basketball and Volleyball

(d) Tennis and Billiards

Ans (a)



60. What is Jeweller’s rouge?

(a) Ferric oxide

(b) Ferrous oxide

(c)Ferrous carbonate

(d) Ferric carbonate

Ans (a)

61. Consider the following statements:

1. The Gandhara art of the Peshawar Valley is known for
some of the finest sculptures made in dark grey schist.

2. The Kushanas were the first Indian kings to have
portraits of themselves made in their shrines.

Which of the statements given above is / are correct?

(a)1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) neither 1 nor 2

62. Match List-I with List-II and select the correct answer
using the code given below the Lists:

List –I List-II

(Name) (Game)

A. Dola Banerjee 1.Badminton

B. Aparna Popat 2.Snooker

C. Anuja Thakur 3. Chess

D. Parimarjan Negi 4. Archery

Code:

(a) A B C D

2 3 1 4

(b) A B C D


4 1 2 3


(c) A B C D


2 1 3 4


(D) A B C D


4 1 3 2

Ans (b)

63. Who among the following was the first Law Minister of
India?

(a) Jawaharlal Nehru

(b)Maulana Abul Kalam Azad

(c)Dr.B. R. Ambedkar

(d) T. Krishnamachari

Ans (c)

64. Financial distribution between the Union and the States
takes place onthe basis of the recommendations of which one
of the following?

(a) The National Development Council

(b) The Inter-State Council

(c) The planning Commission

(d)The Finance Commission

65. Match List-I with List-II and select the correct answer
using the code given below the Lists:

List-I List-II
(Subjects

(Schedule in the Constitution of India)

A. Tenth Schedule 1. languages

B. Eighth Schedule 2. Provisions
as to disqualification on the grounds of defection

C. First Schedule 3.Validation
of certain acts and Regulations

D.Ninth Schedule 4. The state

Code:

(a) A B C D

4 3 2 1

(b) A B C D

2 1 4 3

(c) A B C D

4 1 2 3

(d) A B C D

2 3 4 1

Ans (b)

66. As which one of the following, does carbon occur in its
purest form in nature?

(a) Carbon black

(b) Graphite

(c)Diomond

(d) Coal

Ans (c)

67. In which Part of the Constitution, details of
citizenship are mentioned?

(a) I

(b) II

(c) III

(d) IV

Ans (b)

68.Consider the following statements:

1. Ministry of Parliamentary Affairs constitutes
Consultative Committees of Members of both the house of
Parliament.

2.The main purpose of these committees is to provide a
forum for formal discussions between the Government and
Members of Parliament on policies and programmes of the
Government.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1 only

(b)2 only

(c) Both 1and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans (c)



69. Consider the following statements:

1.Union Executive consists of the President and the Council
of Ministers with the Prime Minister as the head.

2.The President may, by writing under his hand addressed to
the Vice-President, resign his office.

3.Executive power of the Union is vested in the Prime
Minister.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)1 and 3 only

(b) 2 and 3 only

(c)2 and 3 only

(d) 2 only

Ans (c)



70. What does the 93rd Constitutional Amendment bill deal
with?

(a) Inclusion of Bodo, Dogri,Maithili and Santhali ,
languages in the Eighth Schedule

(b) Inclusion of service tax levied by Union and collected
and appropriated by the Union and the States in the Seventh
Schedule

(c)Free and compulsory education for all children between
the age of 6 and 14 years

(d) No reservation in Panchayats need to be made in favour
of Scheduled Castes in Arunachal Pradesh

Ans (d)



71. At which one of the following places, East-West
Corridor connecting Silchar and Porbandar and North-South
Corridor connecting Srinagar and Kanyakumari, intersect
eaeh other?

(a)Jhansi

(b) Agra

(c) Jabalpur

(d) Nagpur I

Ans (a)



72. Which one of the following is not an insect-borne
disease?

(a) Beriberi

(b) Kala azar

(c) Malaria

(d) Plague

Ans (a)

73. Match List-I with List-II and select the correct answer
sing the code given below the Lists:

List-[ List-II

(Disease) (Part of Human affected)

A.Conjunctivitis 1. Eyes

B. Dermatitis 2. Joints



C. Gout 3. Skin

D. Meningitis 4. Spinal Cord

Code:

(a) A B C D

2 4 1 3



(b) A B C D

1 3 2 4

(c) A B C D

2 3 1 4

(d) A B C D

1 4 2 3



Ans (b)
74. Which of the following parts of blood carry out

the function of body defence?

(a) Red blood cells

(b) White blood cells

(c) Platelets

(d) Haemoglobins

Ans (b)



75.Where is the National Institute of Nutrition located?

(a) Bengaluru

(b) Hyderabad

(c) Mysore

(d) Pune

Ans (b)

76. Which of the following is a rich source of energy?

(a) Protein

{b) Lipid

(c) Carbohydrate

(d) Vitamin

Ans (b)

77. In human body, what is the number of cervical vertebrae?

(a) 5

(b) 7

(c)8

(d) 12

Ans (b)



78. The terms Lubb and Dubb relate to which one of the
following?

(a) Heart

(b) Eyes

(c) Teeth

(d) Lungs

Ans (a)



79. In normal adult human, what is the rate of heartbeat
per minute?

(a) 72-80

(b) 70-75

(c) 80-97

(d) 82-87

Ans (a)



80. Which one of the following is considered as the easily
digestible source of protein?

(a) Egg albumin

(b) Soybean

(c) Fish flesh

(d) Red meat

Ans (b)



81. Which of the following plants is not capable of
manufacturing own food?

(a) Algae

(b) Mushroom

(c)Carrot

(d) Cabbage

Ans (b)



82. Which one of the following peaks is the highest?

(a) Nanda Devi

(b) Kanchenjunga

(c)Godwm Austen

(d) Nanga Parbat s

Ans (c)



83. Which one of the following is the correct order in
which the following cities are located from West to East?

(a) Alwar -Gorakhpur-Ranchi-Bhagalpur

(b)Bhagalpur-Ranchi-Alwar- Gorakhpur

(c)Ranchi-Alwar-Bhagalp- Gorakhpur

(d)Gorakhpur-Bhagalpur-Ranchi-Alwar

Ans (a)



84. Which one of the following pairs is correctly matched?

Country Currency

(a) Mynmar Baht

(b) Thailand Kyat

(c)Cambodia Riel

(d) Vietnam Rupiah

Ans (c)



85. Which waterway separates India from Sri Lanka?

(a) Eight Degree Channel

(b)Palk Strait

(c) Ten Degree Channel

(d) Andaman Sea

Ans (b)



86. Which one of the following countries is not a UN member
country?

(a) Greece

(b)Taiwan

(c) Portugal

(d) Australia

Ans (b)



87. Consider the following statements:

The South-West Monsoon originates in India due to

1.low pressure in the Punjab plain

2.high pressure in areas South of India

3.equatorial low being filled up by descending air current

4.the Himalayas

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 4 only

(b) 1 and 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 4 only

Ans (b)

88. Which one of the following iron and steel plants was
established with the British collaboration?

(a) Bhilai

(b) Rourkela

(c) Bokaro

(d) Durgapur

Ans (d)



89. Which of the following divides India into Northern and
Southern parts?

(a)Equator

(b) Tropic of Cancer

(c) Tropic of Capricorn

(d) Arctic Circle

Ans (b)



90. which one of the following is the oldest oil refinery
in India?

(a) Haldia

(b)Koyali

(c)Digboi

(d) Mathura

Ans (c)
91. Which one of the following diagrams shows the direction
and duration of wind?

(a) Cartogram

(b) Climognim

(c)Ergograph

(d) Star diagram

Ans (d)



92. June 21 is the longest day of the year for those living
in the Northern hemisphere. What is the shortest day of the
year for those living in the Southern hemisphere?

(a) March 21

(b) September 21

(c)December 21

d) June 21

Ans (d)



93. Which one of the following countries is not a founder
member of OPEC?

(a)Algeria

(b) Kuwait

(c)Iraq

(d) Iran

Ans (a)



94. Bar is a unit of which one of the following?

(a) Force

(b) Energy

(c) Pressure

(d) Frequency

Ans (c)



95.With which one of the following countries, India shares
maximum length of the border?

(a)Bangladesh

(b)Pakistan

(c) China

(d) Nepal

Ans (a)



96. Consider the following statements:

1.Doris Lessing becomes the oldest person to win the Nobel
Prize in Literature (2007).

2. She is a school dropout.

3.Jane Moor is the pseudonym of Doris

lessing.

Which of the statements given above is /are correct?

(a)1 only

(b)1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans (b)



97. Liberhan Commission has been appointed to deal with
which one of the following?

(a) Anti-Sikh Riots, 1984

(b)Demolition of Babri Masjid

(c)Godhra Incident

(d) Mumbai Communal Riots

Ans (b)



98 Which one of the following industries is not recommended
by Investment commission as national thrust Area?

(a)Tourism

(b) Information Technology

(c) Agro-processing

(d) Textiles

Ans (b)



99. The Kyoto Protocol commits the developed nations,
including economies in transition to reduce emissions of
greenhouse gases by which e of the following during the
years 2008-2012?

(a) An average of 4%. gelow 1990 levels

(b) An average of 5% below 2000 levels

(c)An average of 4.2% below 2.000 levels

(d) An average of 5.2% below 1990 levels

Ans (a)



100. According to the provisions of the Fiscal
Responsibility and Budget Management (FRBM) Act, 2003 and
FRBM Rules, 2004, the Government is under obligation to
present three statements before the Parliament along with
the Annual Budget. Which one of the following is not one of
them?

(a) Macroeconomic – FrameworkStatement

(b)Fiscal Policy strategy Statement .

(c) Medium-term Fiscal Policy Statement

(d) Statement showing Short-term

Ans (b)



101. What is an ECO-MARK?

(a) A scheme for labelling pollution-free industrial unit

(b) A scheme for labeling environment friendly consumer
product

(c) A cost-effective technique production

(d) An international certification recognizing eco-friendly
building

Ans (b)



102. Which among the following is the oldest board under
the Department of Commerce?

(a) The Rubber Board

(b) The Tea Board

(c) The Coffee Board

(d) The Tobacco Board

Ans (c)



103. Which one of the following pairs is not correctly
matched?

(a) Fiat Italy

(b) Nissan Japan

(c) Toyota Japan

(d) Hyundai Germany

Ans (d)





104. Consider the following statements:

1. At the time of independence, the Government of India
followed the calendar based on saka era.

2.The National Calendar commenced on Chaitra 1 Saka, 1879
corresponding to March 22, 1957 AD.

Which of the statements above is/are correct?

(a)1 only

(b)2 only

(c) Both 1 and 2

(d) neither 1nor 2

Ans (b)
105. The Sun Temple of Konark was built by Narasimhadeva I.
To which dynasty did he belong to?

(a) Somavamsi dynasty

(b) Imperial Ganga dynasty

(c)Suryavamsi Gajapati dynasty

(d) Bhoi dynasty

Ans (c)
106. Consider the following events:

1. Jallianwala Bagh Massacre

2. Second Civil Disobedience Movement

3. Congress Split at Surat

4. Boycott of Simon Commission

Which one of the following is the correct chronological
order of the above events?

(a) 3-1-4-2

(b) 1-4-2-3

(c) 4-2-3-1

(d) 2-3-1-4

Ans (a)
107. The characteristic odour of Garlic is due to which one
of the following?

(a) Chlorine-containing compounds

(b) Fluorine-containing compounds

(c)Nitrogen-containing compounds

(d)Sulphur-containing compounds

Ans (d)
108. What does airbag, used for safety of car driver,
contain?

(a) Sodium bicarbonate

(b) Sodium azide

(c)Sodium nitrite

(d) Sodium peroxide

Ans (b)
109. Which colour of heat radiation represents the highest
temperature?

(a) Blood red

(b) Dark cherry
(c)Salmon

(d)White

Ans (d)
110. Which one of the following is correct?

A concrete wall generally,

(a) only reflects sound

(b) only absorbs sound

(c) only transmits sound

(d) absorbs and transmits sound

Ans (d)
111. What would be the best choice for window material to
keep the outside heat away?

(a) Single-pane glass

(b) Double-pane glass without a gap in

Between

(c)Double-pane glass with water filled in between

(d) Double-pane glass with air in between

Ans (d)
112. What is the pH value of pure water?

(a)1

(b) 6

(c)7

(d) 10

Ans (c)



113. A ray of light is incident on a plane mirror at an
angle 30° with the normal at the point of incidence. The
ray will be deviated from its incidence direction by what
angle?

(a) 30°

(b) 60°

(c)120°

(d) None of the above

Ans (a)
114. Who gave the first evidence of the Big- Bang theory?

(a) Edwin Hubble

(b) Albert Einstein

(c) S. Chandrasekhar

(d)Stephen Hawking

Ans (a)
115. The density of water varies with temperature which
helps the aquatic animals to live in cold water. At what
temperature is the density of water maximum?

(a)1°C

(b) 2 °C

(c) 3OC

(d)40C

Ans (d)

116.Why is it difficult to see through fog?

(a) Rays of light suffer total internal reflection from the
fog droplets

(b) Rays of light are scattered by the fog droplets

(c) Fog droplets absorb light

(d) The refractive index of fog is extremely High

Ans (b)
Directions :

Each of the next four (4) items consists of two statements,
one labelled as ‘Assertion (A)’ and the other as ‘Reason
(R)’. You are to examine these two statements carefully and
select the answers to these items using the code given
below:

Code:

(a) Both A and R are individually true and R, is the
correct explanation of A

(b) Both A and R are individually true but R is not the
correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

117. Assertion (A) : Steam is more harmful for human body
than the boiling water in case of burn.

Reason (R) : Boiling water contains more heat than steam.

Ans:(c)

118. Assertion (A) : Red blood cells burst when placed in
water.

Reason (R) ue to osmosis, water enters into red blood
cells.

Ans:(a)

119. Assertion (A) : The percentage of the earth’s surface
covered by India is 2′4%.

Reason (R) : On the Mercator’s map of the world, India is
shown much smaller than Canada.

Ans: (b)

120. Assertion (A) : An award made by a Lok Adalat is
deemed to be a decree of a Civil Court.

Reason (R) : Award of Lok Adalat is final and binding on
all parties, and no appeal lies against thereto before any
court.

Ans: (c)


















As well i send you 2005 solved G.K. papers.If i got another
solved papers i send you.
Union Public Service Commission
Combined Defence Services Exam
February 2005 Question Paper

GENERAL KNOWLEDGE
1. In Indian history, which one of the following wars
occurred earliest ?
(a) First Anglo-Afghan war
(b) Second Carnatic war
(c) Third Anglo-Maratha war
(d) Fourth Anglo Mysore war
Ans: ( b ) Second Carnatic war

2. Consider the following statements :
1. The Treaty of Lahore was concluded between Sikhs and
English company during the tenure of Lord Ellenborough.
2. Lord Dalhousie made the annexation of Punjab to the
British dominion.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( b ) 2 only

3. Why did Dutch East India Company fail to maintain
its
influence in India?
(a) Portuguese did not allow them to trade in
India
(b) There was a growing interference of Dutch
Government in
the company?s internal affairs
(c) Dutch included in forcible religious
conversion of the
people and thus were expelled by local kings
(d) The English forces made them to leave India
Ans: ( d ) The English forces made them to
leave India

4. Consider the following statements :
1. Mirabai was a contemporary of Guru Nanak.
2. Ramdas was a contemporary of Shivaji.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

5. Consider the following statements :
1. Ala-ud-din Khalji held religious discourses with
Acharya
Mahasena.
2. Ala-ud-din Khalji and Muhammad-bin-Tughluq demanded
one
sixth of the agricultural produce as revenue from peasants.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d ) Neither 1 nor 2

6. Consider the following statements :
1. Muhammad-bin-Tughluq was the Delhi Sultan when
Vijayanagar Empire was founded.
2. Krishna Deva Raya was the ruler of Vijayanagar when
Babur
took over from Ibrahim Lodi.
3. Rama Raya was defeated at Talikota when Jahangir
was the
Emperor at Delhi.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( a ) 1 and 2

7. Which one of the following statements is correct ?
(a) Kashmir was annexed to Mughal Empire by
Humayun
(b) Gujarat was annexed to Mughal Empire by
Akbar
(c) Malwa was annexed to Mughal Empire by
Jahangir
(d) Khandesh was annexed to Mughal Empire by
Shahjahan
Ans: ( b ) Gujarat was annexed to Mughal
Empire by Akbar

8. Who granted the permission to establish the first
British
factory at Hooghli in Bengal ?
(a) Shah Shuja
(b) Murshid Quli Khan
(c) Shuja-ud-din
(d) Alivardi Khan
Ans: ( a ) Shah Shuja

9. Consider the following statements :
1. Mohammad Shah (1719-1748) was the first Mughal
ruler to
patronize Urdu.
2. Malik Muhammad Jayasi wrote the famous epic
Padmavat in
Hindi.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

10. Who among the following appointed Ibn Batuta as the
Chief Qazi of Delhi ?
(a) Ghiyaz-ud-din Balban
(b) Ala-ud-din Khalji
(c) Ghiyas-ud-din Tughluq
(d) Muhammad-bin-Tughluq
Ans: ( d ) Muhammad-bin-Tughluq

11. Nivi, Paridhan and Adhivasa were the
(a) Different types of garments of the Aryans
(b) Government officials of the Aryan Kings
(c) Tribal people of Ancient India
(d) Musical instruments of ancient Indians
Ans: ( a ) Different types of garments of the
Aryans

12. The first major inscription in classical Sanskrit
is that of
(a) Chandragupta Vikramaditya
(b) Kanishka I
(c) Rudradaman
(d) Samudragupta
Ans: ( c ) Rudradaman

13. Who of the following built the temple of the Sun
God at
Konark ?
(a) Anantavarman
(b) Narasimha I
(c) Kapilendra
(d) Purushottama
Ans: ( b ) Narasimha I

14. How can boiling point of a liquid be reduced ?
(a) By adding a solid of lower melting point
(b) By dissolving a solution solid in it
(c) By increasing the pressure on the liquid
(d) By decreasing the pressure on the liquid
Ans: ( a ) By adding a solid of lower melting
point

15. Consider the following statements :
1. Glycerol is used in explosives.
2. Detergents are made from hydrocarbons obtained from
coal
or petroleum.
3. Sodium perborate is a mild bleaching agent.
4. Methanol is used for making synthetic fibres.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) 1 and 4
Ans: ( b ) 1, 2 and 3

16. Which one of the following countries does not
belong to
the G-8 group of nations?
(a) Italy
(b) Canada
(c) Germany
(d) Australia
Ans: ( a ) Italy

17. Which one of the following periods is covered by the
tenth Five-Year Plan ?
(a) 2001?2006
(b) 2002?2007
(c) 2003?2008
(d) 2000?2005
Ans: ( b ) 2002?2007

18. When did UNO officially come into existence ?
(a) 1947
(b) 1939
(c) 1945
(d) 1950
Ans: ( c ) 1945

19. When was decimal coinage introduced in India ?
(a) 1947
(b) 1950
(c) 1957
(d) 1960
Ans: ( c ) 1957

20. Hat is the approximate value of escape velocity for
the
earth ?
(a) 11 km/s
(b) 50 km/s
(c) 19.5 km/s
(d) 56.5 km/s
Ans: ( a ) 11 km/s

21. Where is Potala Palace situated ?
(a) Tibet
(b) Indonesia
(c) Malaysia
(d) Thailand
Ans: ( a ) Tibet

22. In which country is the world?s highest observatory
located ?
(a) India
(b) Russia
(c) USA
(d) Japan
Ans: ( a ) India

23. Who among the following ladies has/have been
Governor(s)
of a State/States?
1. Rajinder Kaur Bhattal
2. Shailja Chandra
3. Justice Fatima Beevi
Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( c ) 3 only

24. Where was the first Municipal Corporation in India
set up?
(a) Bombay
(b) Calcutta
(c) Delhi
(d) Madras
Ans: ( b ) Calcutta

25. Consider the following statements :
1. The expenditure to be incurred by the Government
and the
revenue to be collected by way of taxes must be approved by
both the Lok Sabha and the Rajya Sabha.
2. The charge of impeachment against the President of
India
can be brought about by only Lok Sabha and not Rajya Sabha.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d ) Neither 1 nor 2

26. Consider the following statements :
1. The Governor of a State in India nominates to the
Legislative Council, where it exists, one-sixth of its
members.
2. The Governor of a State in India may nominate to the
Legislative Assembly one person from the Anglo-Indian
community if he feels the community needs representation.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

27. What is the maximum strength of Lok Sabha as stated
in
the Constitution of India ?
(a) 545
(b) 548
(c) 552
(d) 555
Ans: ( c ) 552

28. With what subject do the Articles 5 to 8 of the
Constitution of India deal?
(a) Details of Indian Union and its territory
(b) Citizenship
(c) Fundamental Duties
(d) Union Executive
Ans: ( b ) Citizenship

29. In which one of the following does the subject of
Co-operative Societies fall?
(a) Union List
(b) State List
(c) Concurrent List
(d) Residuary Powers of Union Government
Ans: ( b ) State List

30. Which of the following States elects only one
member for
the Lok Sabha?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Manipur
(c) Sikkim
(d) Tripura
Ans: ( c ) Sikkim

31. Who among the following received the prestigious
Borlaug
Award for generating awareness among farmers about threats
to food security and livelihoods from patents and
intellectual property rights ?
(a) Aruna Roy
(b) Champa Devi
(c) Suman Sahai
(d) Vandana Shiva
Ans: ( c ) Suman Sahai

32. Who among the following is not a dancer ?
(a) Geeta Chandran
(b) Mamta Shankar
(c) Kishori Amonkar
(d) Swapnasundari
Ans: ( c ) Kishori Amonkar

33. Match List-I (Industry) with List-II
(Product/Service)
and select the correct answer using the codes given below
the lists :
List-I List-II
(Industry) (Product/Service)
A. Grasim 1. Cement
B. Ranbaxy 2. Automobiles
C. Reliance 3. Oil and Gas
D. TELCO 4. Pharmaceuticals
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 4 1 2
(c) 1 4 3 2
(d) 3 2 1 4
Ans: ( c ) 1 4 3 2

34. Match List-I (Famous Person) with List-II (Well-
known
As) and select the correct answer using the codes given
below the lists :
List-I List-II
(Famous Person) (Well-known As)
A. Giriraj Kishore 1. Poet
B. Karan Thapar 2. Sportsperson
C. Sitakant Mohapatra 3. T.V.
Journalist
D. Yasin Merchant 4. Writer
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 1 3 4 2
(c) 4 3 1 2
(d) 1 2 4 3
Ans: ( c ) 4 3 1 2

35. Consider the following statements :
44 ICICI Bank is the largest private sector bank in
India.
44 Postal Life Insurance is the oldest life insurance
organization in India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( a ) 1 only

36. Which one of the following countries is not a
member of
North Atlantic Treaty Organisation (NATO) ?
(a) Czech Republic
(b) Poland
(c) Romania
(d) Russia
Ans: ( d ) Russia

37. What is the name of second stealth warship launched
by
India ?
(a) Aravalli
(b) Nilgiri
(c) Satpura
(d) vindhya
Ans: ( c ) Satpura

38. Referring the Union Budget presented by the Finance
Minister in the year 2004, consider the following
statements :
44 Investment Commission is proposed to be established.
44 No excise duty to be imposed on computers.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

39. Consider the following statements :
44 Bill Clinton and John Kerry belong to same
political party.
44 Tony Blair is a member of the Labour Party of U.K.
44 George W. Bush belongs to Democratic Party of USA.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( c ) 1 and 2

40. Consider the following :
44 Life expectancy at birth.
44 Gross enrolment ratio for schools.
44 Adult literacy rate.
44 per capita income.
Which of the above is/are the parameters for measurement of
Human Development Index by UNDP ?
(a) 1, 2 and 4
(b) 1 and 3
(c) 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: ( d ) 1, 2, 3 and 4

41. Consider the following statements :
44 Commonwealth is a voluntary association of 34
countries.
44 The governments of member countries of Commonwealth
are
represented in other member countries by High Commissioners.
44 The summit meetings of Commonwealth are held every
two years.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1, 2 and 3
(b) 3 only
(c) 1 and 2
(d) 2 and 3
Ans: ( d ) 2 and 3

42. Consider the following statements :
44 Indira Awaas Yojana seeks to provide shelter to
rural
households living bellow the poverty line.
44 Allotment of house under India Awaas Yojana is made
only
in the name of female member of the household.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

43. Where is Satish Dhawan Space Centre located ?
(a) Ahmedabad
(b) Balasore
(c) Sriharikota
(d) Thiruvananthapuram
Ans: ( c ) Sriharikota

44. Match List-I (Person) with List-II (Organisation)
and
select the correct answer using the codes given below the
lists :
List-I List-II
(Person) (Organisation)
A. Subir Raha 1. ONGC
B. Jagdish Khattar 2. Indian Airlines
C. Sunil Arora 3. Maruti Udyog Ltd.
D. Suresh Krishna 4. Sundram Fasteners
Ltd.
A B C D
(a) 4 2 3 1
(b) 1 3 2 4
(c) 4 3 2 1
(d) 1 2 3 4
Ans: ( b ) 1 3 2 4

45. In October 2004, where did the Prime Minister of
India
inagurate the Prototype Fast Breeder Reactor ?
(a) Ahmedabad
(b) Kalpakkam
(c) Thiruvananthapuram
(d) Trombay
Ans: ( b ) Kalpakkam

46. Ramsay Macdonald?s Communal Award gave
(a) Privy purses to native princes
(b) Communal representation to Muslims
(c) Reservations to Sikhs in elections
(d) Separate electorates for depressed classes
Ans: ( d ) Separate electorates for depressed
classes

47. Between whom was the Treaty of Purandhar in 1776
made ?
(a) English and Nizam of Hyderabad
(b) Marathas and Portuguese
(c) Marathas and English
(d) English and Sultan of Mysore
Ans: ( c ) Marathas and English

48. Who of the following was known as Deshbandhu ?
(a) Aurobindo Ghose
(b) Chittaranjan Das
(c) Dadabhai Naoroji
(d) Jyotirao Phule
Ans: ( b ) Chittaranjan Das

49. Which one of the following is the correct
chronological
order ?
(a) First Round Table Conference ? Poona Pact ?
Simon
Commission ? Gandhi-Irwin Pact
(b) Simon Commission?First Round Table
Conference?Gandhi-Irwin Pact?Poona Pact
(c) Gandhi-Irwin Pact?Simon Commission?First
Round Table
Conference?Poona Pact
(d) Poona Pact?Simon Commission?First Round
Table
Conference?Gandhi-Irwin Pact
Ans: ( b ) Simon Commission?First Round Table
Conference?Gandhi-Irwin Pact?Poona Pact

50. Consider the following statements :
1. The first session of the Indian National Congress
was
held in Calcutta.
2. The second session of the Indian National Congress
was
held under the Presidentship of Dadabhai Naoroji.
3. Both Indian National Congress and Muslim League held
their sessions at Lucknow in 1916.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( b ) 2 and 3

51. The first definite step to provide Parliamentary
control
over East India Company was taken by
(a) The Regulating Act
(b) The Pitts India Act
(c) The Charter Act of 1793
(d) The Charter Act of 1813
Ans: ( a ) The Regulating Act

52. The Montagu-Chelmsford Report formed the basis of
(a) The Indian Councils Act, 1909
(b) The Government of India Act, 1919
(c) The Government of India Act, 1935
(d) The Indian Independence Act, 1947
Ans: ( b ) The Government of India Act, 1919

53. Consider the following statements :
1. Prior to the establishment of Home Rule League by
Annie
Besant, it was Lokmanya Tilak who had set up a Home Rule
League at Poona.
2. The Congress in its Bombay Session in 1915, passed a
resolution demanding Home Rule for India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

54. Against whom of the following was the Lahore
Conspiracy
case registered during the Indian freedom struggle ?
(a) Lala Hardayal
(b) Lala Lajpat Rai
(c) Vinayak Damodar Savakar
(d) Vishnu Ganesh Pringle
Ans: ( d ) Vishnu Ganesh Pringle

55. Which among the following National Highways of
India is
the longest ?
(a) NH 1
(b) NH 2
(c) NH 3
(d) NH 4
Ans: ( b ) NH 2

56. Match List-I (Agriculture) with List-II (Major
Producer)
and select the correct answer using the codes given below
the lists :
List-I List-II
(Agriculture) (Major Producer)
A. Groundnut oil 1. Gujarat
B. Newsprint 2. Karnataka
C. Silk textiles 3. Uttar Pradesh
D. Sugarcane 4. West Bengal
A B C D
(a) 3 2 4 1
(b) 1 4 2 3
(c) 3 4 2 1
(d) 1 2 4 3
Ans: ( b ) 1 4 2 3

57. Consider the following statements :
1. In India, production of mica is confined to Andhra
Pradesh and Bihar only.
2. In India, gold mines are confined to Karnataka only.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d ) Neither 1 nor 2

58. Which of the following is not a Tiger Reserve ?
(a) Sariska
(b) Bondipur
(c) Manas
(d) Sultanpur
Ans: ( d ) Sultanpur

59. Which one of the following pairs is not correctly
matched ?
(a) Azerbaijan : Baku
(b) Tajikistan : Dushanbe
(c) Turkmenistan : Ashkabad
(d) Kazakhstan : Kiev
Ans: ( d ) Kazakhstan : Kiev

60. Consider the following statements : As per Census
2001,
in India,
1. More than one-third of the total population is
urban.
2. At the national level, the expectation of life at
birth
is more for males than females.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d ) Neither 1 nor 2

61. The electoral college that elects the President of
India
consists of the
(a) Elected members of all the State
Legislatures, Lok
Sabha and Rajya Sabha
(b) Elected members of the Lok Sabha, Rajya
Sabha and State
Assemblies
(c) Elected members of Lok Sabha and State
Assemblies
(d) Elected members of Lok Sabha and Rajya Sabha
Ans: ( b ) Elected members of the Lok Sabha,
Rajya Sabha
and State Assemblies

62. What is the Saudi Arabian currency called ?
(a) Dirham
(b) Peso
(c) Dinar
(d) Riyal
Ans: ( d ) Riyal

63. Which is the largest tea producing country in the
world ?
(a) Kenya
(b) Indonesia
(c) China
(d) India
Ans: ( d ) India

64. Philip Kotler is well-known as a
(a) Film actor
(b) Swimmer
(c) Management expert
(d) Fashion designer
Ans: ( c ) Management expert

65. Where is Farakka Barrage located ?
(a) Orissa
(b) Bihar
(c) West Bengal
(d) Assam
Ans: ( c ) West Bengal

66. Which one of the following teams won the First One-
day
Cricket World Cup held in 1975?
(a) England
(b) Australia
(c) West Indies
(d) Pakistan
Ans: ( c ) West Indies

67. Who among the following has not taken more than 500
wickets in Test cricket?
(a) Courtney Walsh
(b) M. Muralitharan
(c) Shane Warne
(d) Richard Hadlee
Ans: ( d ) Richard Hadlee

68. In which one of the following games/sports did Geet
Sethi excel?
(a) Badminton
(b) Table Tennis
(c) Billiards
(d) Lawn Tennis
Ans: ( c ) Billiards

69. Which country does the famous athlete Frankie
Fredericks
come from?
(a) Kenya
(b) Ethiopia
(c) Nigeria
(d) Namibia
Ans: ( d ) Namibia

70. With which game/sport is S. Apoorwa associated ?
(a) Carom
(b) Chess
(c) Swimming
(d) Table Tennis
Ans: ( a ) Carom

71. Match List-I (Player) with List-II (Game/Sport) and
select the correct answer using the codes given below the
lists :
List-I List-II
(Player) (Game/Sport)
A. Marat Safin 1. Badminton
B. Gopi Chand 2. Football
C. Michael Owen 3. Lawn Tennis
D. Nari Contractor 4. Cricket
A B C D
(a) 3 2 1 4
(b) 4 1 2 3
(c) 3 1 2 4
(d) 4 2 1 3
Ans: ( c ) 3 1 2 4

Directions (Qs. 72 to 75) : The following 4
(four) items
consist of two statements: one labeled as the ?Assertion
(A)? and the other as ?Reason (R)?. Your are to examine
these two statements carefully and select the answers to
these items using the codes given below :
(a) Both A and R are individually true and R is the
correct
explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the
correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
72. Assertion (A) :
During India?s freedom struggle, C.R. Das formed
Congress-Khilafat Swaraj Party within the Congress which was
later known as the Swarajist Party.
Reason (R) :
At special Calcutta Session of 1920, C.R. Das opposed
Gandhiji.
Ans: ( b )

73. Assertion (A) :
Within half a century of the Battle of Plassey, the
phenomenal prosperity of Bengal suffered a serious setback.
Reason (R) :
The manufacture of cotton goods, the most important item of
export from India, enormously increased in other parts of
India, while it declined in Bengal.
Ans: ( c )

74. Assertion (A) :
Fertilisation is internal in the case of frogs whereas it is
external in the case of insects.
Reason (R) :
From the evolutionary point of view, frogs are more evolved
than insects.
Ans: ( b )

75. Assertion (A) :
The Government of India Act, 1935 and the Constitution of
India are both lengthy documents.
Reason (R) :
The Government of India Act, 1935 was taken as a model and
substantially incorporated in the Constitution of India.
Ans: ( b )

76. Which one of the pairs is not correctly matched ?
(a) Abdulla Ahamad Badawi : Malaysia
(b) Lee Hsien Loong : China
(c) Susilo Bambang Yudhoyono :
Indonesia
(d) Thakshin Shinawatra : Thailand
Ans: ( b ) Lee Hsien Loong : China

77. Consider the following statements regarding Indian
Planning :
1. In the Tenth Five-Year Plan, agriculture is
projected to
be the center-point of our development strategy.
2. The Tenth Five-Year Plan has targeted on average
annual
growth rate of 8%.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

78. Match List-I (Institute) with List-II (City) and
select
the correct answer using the codes given below the lists :
List-I List-II
(Institute) (City)
A. National Institute of 1. Chennai
Ocean Technology
B. National Centre for 2. Goa
Antarctic and Ocean Research
C. Indian National Centre for Indian 3.
Hyderabad
Ocean Information Services
4. Visakhapatnam
A B C
(a) 1 2 3
(b) 2 3 4
(c) 1 2 4
(d) 2 1 3
Ans: ( a ) 1 2 3

79. Which one of the following pairs is not correctly
matched?
UN Organisation Headquarters
(a) UNICEF : New York
(b) UNCTAD : Geneva
(c) UNDP : Rome
(d) UNEP : Nairobi
Ans: ( c ) UNDP : Rome

80. Match List-I (Tourism Place) with List-II (State)
and
select the correct answer using the codes given below the
lists :
List-I List-II
(Tourism Place) (State)
A. Munnar 1. Gujarat
B. Lonavla 2. Kerala
C. Pachmarhi 3. Madhya Pradesh
D. Saputara 4. Maharashtra
A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 2 4 3 1
(c) 1 4 3 2
(d) 2 3 4 1
Ans: ( b ) 2 4 3 1

81. Consider the following pairs :
1. Dasavatara Temple : Deogarh
2. Trivikarama Shrine : Ramtek
3. Kailasa Temple : Ellora
Which of the above pairs are correctly matched ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( a ) 1 and 2

82. Match List-I (Book) with List-II (Author) and
select the
correct answer using the codes given below the lists :
List-I List-II
(Book) (Author)
A. Chitra 1. Bankim Chandra Chatterjee
B. Devdas 2. Rabindranath Tagore
C. Durgesh Nandini 3. Sharat Chandra
Chatterjee
D. Ganadevata 4. Tara Shankar
Bandopadhyay
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 1 4 2 3
(c) 2 4 1 3
(d) 1 3 2 4
Ans: ( a ) 2 3 1 4

83. Match List-I (Invention) with List-II (Inventor) and
select the correct answer using the codes given below the
lists :
List-I List-II
(Invention) (Inventor)
A. Television 1. James Watt
B. Transformer 2. J. L. Baird
C. Steam Engine 3. Goddard
D. Rocket Engine 4. William Stanley
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 2 4 1 3
(c) 1 4 2 3
(d) 2 3 1 4
Ans: ( b ) 2 4 1 3

84. What is the bond between two amino acids in protein
called ?
(a) Ester bond
(b) Glycosidic bond
(c) Peptide bond
(d) Phosphodieser bond
Ans: ( c ) Peptide bond

85. Which one of the following phenomena cannot be
observed
on the surface of the moon?
(a) Rising and setting of the sun
(b) Solar eclipse
(c) Motion of comets
(d) Twinkling of stars
Ans: ( d ) Twinkling of stars

86. What is the observation of multiple colours in thin
films of oil floating on the surface of water due to ?
(a) Selective absorption of light
(b) Dispersion of light
(c) Diffraction of light
(d) Interference of light
Ans: ( d ) Interference of light

87. Whose experiments proved that the speed of light was
always the same ?
(a) James Clark Maxwell
(b) Michelson and Morley
(c) Miller and Stanley
(d) Werner Heisenberg
Ans: ( b ) Michelson and Morley

88. Consider the following statements :
104 Edwin Hubble discovered that distant galaxies are
moving
away from us.
105 Max Planck proposed that light comes in the form of
quanta (packets of energy)
106 Stephen Hawking proposed a new theory combining the
General Relativity and Uncertainty Principle.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d ) 1, 2 and 3

89. Consider the following statements :
107 When two water droplets merge with each other to
form a
large droplet, energy is liberated.
108 The excess pressure inside a soap bubble is directly
proportional to its surface tension.
109 When a drop of water breaks into two droplets of
equal
size, the sum of the surface areas of the two droplets is
equal to that of the original drop.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( a ) 1 and 2

90. Consider the following statements :
110 The nerve tissues in human body contain phosphorus.
111 In nature, sulphur always occurs in the combined
state.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( a ) 1 only

91. When sound wave is refracted from air to water,
which of
the following will remain unchanged?
(a) Wave number
(b) Wavelength
(c) Wave velocity
(d) Frequency
Ans: ( d ) Frequency

92. Which electromagnetic radiation is emitted by
radioactive substances?
(a) -rays
(b) Radio waves
(c) Micro waves
(d) X-rays
Ans: ( a ) -rays

93. Who invented vaccination ?
(a) Alexander Fleming
(b) Edward Jenner
(c) Jonas Salk
(d) Louis Pasteur
Ans: ( b ) Edward Jenner

94. Consider the following elements :
112 Cobalt
113 Phosphorus
114 Zinc
Which of the above elements are required for maintaining
healthy human body?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d ) 1, 2 and 3

95. What does protein deficiency in children, usually
between the age of 1 to 3 years, cause?
(a) Anaemia
(b) Goiter
(c) Kwashiorkor
(d) Xerophthalmia
Ans: ( c ) Kwashiorkor

96. Consider the following plants :
115 Cycas
116 Pea
117 Pinus
In which of the above, the seeds are not enclosed in
fruits ?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3
Ans: ( c ) 1 and 3

97. Deficiency of which one of the following causes
knock-knee, bow legs and pigeon chest in children?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B2
(c) Vitamin D
(d) Vitamin E
Ans: ( c ) Vitamin D

98. Deficiency of which vitamin results in inflammation
of
skin and eczema along with diarrhoea?
(a) Ascorbic acid
(b) Folic acid
(c) Nicotinic acid
(d) Pantothenic acid
Ans: ( c ) Nicotinic acid

99. Which of the following produces oestrogen in the
human
female reproductive system?
(a) Cervix
(b) Ovary
(c) Fallopian tube
(d) Uterus
Ans: ( b ) Ovary

100. Which part of the brain controls respiration ?
(a) Cerebral cortex
(b) Medulla
(c) Cerebellum
(d) Cerebrum
Ans: ( b ) Medulla

101. Synthetic ethanol is produced by reacting ethane (in
the presence of phosphoric acid) with
(a) Hydrogen
(b) Potassium dichromate
(c) Oxygen
(d) Water
Ans: ( a ) Hydrogen

102. Consider the following statements :
118 Marble is a constituent of tooth paste.
119 Gypsum is used for the manufacture of ammonium
sulphate.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( b ) 2 only

103. In which among the following molecules is the
distance
between two adjacent carbon atoms largest?
(a) Benzene
(b) Ethane
(c) Ethene
(d) Ethyne
Ans: ( d ) Ethyne

104. Match List-I (Compound) with List-II (Chemical Name)
and select the correct answer using the codes given below
the lists :
List-I List-II
(Compound) (Chemical Name)
A. Bleaching powder 1. Calcium
oxychloride
B. Gypsum 2. Calcium sulphate
C. Marble 3. Calcium carbonate
A B C
(a) 1 2 3
(b) 2 3 1
(c) 1 3 2
(d) 2 1 3
Ans: ( a ) 1 2 3

105. Which one of the following is known as Salt Petre ?
(a) NaCL
(b) NaNO3
(c) Na2CO3
(d) NaHCO3
Ans: ( b ) NaNO3

106. Consider the following statements :
1. In India, the power to promulgate Ordinances lies
with
the President only.
2. The power to declare emergency in a State in India
lies
with the President only.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( b ) 2 only

107. By which Amendment Act of the Constitution of India
were the Directive Principles of the state policy given
precedence over the Fundamental Rights wherever they come
into conflict ?
(a) 40th
(b) 42nd
(c) 44th
(d) 46th
Ans: ( b ) 42nd

108. Which one of the following statements is correct ?
The Speaker of Lok Sabha can be removed by a resolution
passed by
(a) A majority of all the then members of Lok
Sabha
(b) A majority of the then members of both Lok
Sabha and
Rajya Sabha
(c) Two-thirds majority of the total members of
the Lok Sabha
(d) Two-thirds majority of the Lok Sabha
members present
and voting
Ans: ( a ) A majority of all the then members
of Lok Sabha

109. With reference to the Constitution of India,
consider
the following statements :
1. The Council of Ministers of the Union are
responsible to
both the Houses of Parliament.
2. The President of India cannot appoint only one as
Union
Minister not recommended by Prime Minister.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( b ) 2 only

110. Consider the following statements :
1. There are twelve Fundamental Duties laid down in the
Constitution of India for every citizen of India.
2. There is no provision in the Constitution of India
for
direct enforcement of the Fundamental Duties.
3. One of the Fundamental Duties of every citizen of
India
is to cast his/her vote in General or State elections so as
to maintain a vibrant democracy in India.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 2 and 3
(d) 3 only
Ans: ( b ) 2 only

111. Which one of the following pairs is not correctly
matched ?
Name of the Territorial
Jurisdiction
High Court
(a) Bombay : Maharashtra, Goa,
Daman and Diu, and
Dadra and Nagar Haveli
(b) Calcutta : West Bengal
and Andaman and
Nicobar Islands
(c) Guwahati : Assam,
Arunachal Pradesh, Meghalaya and
Sikkim
(d) Madras : Tamil Nadu and
Pondicherry
Ans: ( c ) Guwahati : Assam,
Arunachal Pradesh, Meghalaya and
Sikkim

112. Consider the following statements :
1. The atmospheric pressure is more at the poles as
compared
to the equator.
2. The annual range of temperature is more at the
equator as
compared to the poles.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

113. Consider the following statements :
1. Korba is west to Rourkela.
2. Rourkela is south to Ranchi.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

114. Consider the following statements :
1. Mauritius island is of volcanic origin.
2. Maldives are coral islands.
3. Reunion islands are mountain peaks projected out of
water.
Which of the statements given above are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d ) 1, 2 and 3

115. Consider the following :
1. Chilka Lake
2. Pulicat Lake
3. Vembanad Lake
Which of the above is/are lagoon(s) ?
(a) 1 and 2
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d ) 1, 2 and 3

116. Which one of the following pairs is not correctly
matched ?
(a) Croatia : Adriatic Sea
(b) France : Bay of Biscay
(c) Norway : Baffin Bay
(d) Romania : Black Sea
Ans: ( c ) Norway : Baffin Bay

117. Through which one of the following countries the
Tropic
of Cancer does not pass through?
(a) Bangladesh
(b) China
(c) Myanmar
(d) Nepal
Ans: ( d ) Nepal

118. Consider the following statements :
1. Foehn is a very cold and dry wind with a high
velocity
and brings down the temperature below freezing point.
2. Mistral is a strong, gusty, dry and warm wind which
develops on the leeward side of a mountain range.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( d ) Neither 1 nor 2

119. If the usual formula for time calculation were to be
applied, what would be the approximate time difference
between extreme west and east parts of India?
(a) 1 hr
(b) 1 ˝ hrs
(c) 2 hrs
(d) 2 ˝ hrs
Ans: ( c ) 2 hrs

120. In India, which one of the following has the lowest
density of population as per Census 2001?
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Arunachal Pradesh
(c) Mizoram
(d) Sikkim
Ans: ( b ) Arunachal Pradesh
 
Is This Answer Correct ?    0 Yes 0 No
Nilam
 

 
 
 
Other CDS Interview Questions
 
  Question Asked @ Answers
 
What are your other career options? SSB 1
If i ask from your best friend about your two shortcoming what he will reply Vedant 2
why do u want to join armed forces? SSB 16
how can prepear for this exam. plz explain this on physicaly and mentaily Infosys 2
TELL TWO DISQUALITIES OF UR FATHER   2
when will be the results announced after exams   1
who is your best friend and why? SSB 30
who is the first president of planning commission CDS 6
what is c? NIC 1
why do you want to join army? SSB 41
how 2 prepare for cds-1 ota sugest some books CDS 7
why didnot you qualify ssb last time? SSB 19
 
For more CDS Interview Questions Click Here 
 
 
 
 
 


   
Copyright Policy  |  Terms of Service  |  Articles  |  Site Map  |  RSS Site Map  |  Contact Us
   
Copyright © 2013  ALLInterview.com.  All Rights Reserved.

ALLInterview.com   ::  KalAajKal.com