ALLInterview.com :: Home Page            
 Advertise your Business Here     
Browse  |   Placement Papers  |   Company  |   Code Snippets  |   Certifications  |   Visa Questions
Post Question  |   Post Answer  |   My Panel  |   Search  |   Articles  |   Topics  |   ERRORS new
   Refer this Site  Refer This Site to Your Friends  Site Map  Bookmark this Site  Set it as your HomePage  Contact Us     Login  |  Sign Up                      
Google
   
 
Categories >> Government >> UPSC >> UPSC AllOther
 
 


 

 
 UPSC Political Science interview questions  UPSC Political Science Interview Questions (127)
 UPSC History interview questions  UPSC History Interview Questions (91)
 UPSC General Studies interview questions  UPSC General Studies Interview Questions (131)
 UPSC AllOther interview questions  UPSC AllOther Interview Questions (180)
Question
Union Public Service Commission
Assistant Provident Fund Commissioners Examination
August 2002 Question Papers
 Question Submitted By :: UPSC-AllOther
I also faced this Question!!     Answer Posted By  
 
Answer
# 1
Union Public Service Commission
Assistant Provident Fund Commissioners Examination
August 2002 Question Papers


PART A ? GENERAL ENGLISH
Directions (Qs 1 to 4 ) : In each of these questions,
you find a sentence, part of which is underlined. You may
also find only a group of words which is underlined. For
the underlined part, four words/phrases are listed below
the sentence. Choose the word/phrase nearest in meaning to
the underlined part.
1. I rather like the quaint little house at end of the
street.
(a) Old
(b) Quiet
(c) Unusual
(d) Haunted
Ans: ( a ) Old

2. If she continues to spend her time in such a
frivolous manner, she will fail in her examinations.
(a) Frightful
(b) Leisurely
(c) Non-serious
(d) Calculated
Ans: ( c ) Non-serious

3. Sanguine as he is in his attitude to life and its
problems, he cannot but be noticed wherever he goes.
(a) Optimistic
(b) Enthusiastic
(c) Realistic
(d) Dispassionate
Ans: ( a ) Optimistic

4. One?s remonstration against social ills has to be
consistent to be fruitful.
(a) Outrage
(b) Demonstration
(c) Protest
(d) Criticism
Ans: ( c ) Protest

ANTONYMS
Directions (Qs. 5 to 7) : in this section, each item
consists of a word or a phrase which is underlined in the
sentence given. It is followed by four words or phrases.
Select the word or phrase which is closet to the opposite
in meaning of the underlined word or phrase.
5. The advice rendered to him sounded to be quite
sagacious.
(a) Stupid
(b) Shallow
(c) Impracticable
(d) Insincere
Ans: ( a ) Stupid

6. The Indian cultural fair was held at Rome in a
grandiose manner.
(a) Unobtrusive
(b) Unimposing
(c) Unimpressive
(d) Simple
Ans: ( c ) Unimpressive

7. His voice sounded haughty when I spoke to him over
the telephone.
(a) Pleasant
(b) Humble
(c) Soft
(d) Cheerful
Ans: ( a ) Pleasant

COMPREHENSION
Directions (Qs. 8 to 12) : in this section, you have
one short passage. Below the passage you will find several
questions based on the passage. First, read passage to
answer these questions based on it.
PASSAGE
When you buy a car, examine carefully the important
features of the model you are considering. Many a buyer
of the latest models has got into trouble by buying a car
too broad or too long for his garage. Furthermore, a long
car is much harder to manoeuvre in traffic and much more
difficult to park. Another feature is the comfort
afforded. Are the seats nice and durably upholstered? Is
there enough glass area to give the driver a good view in
all directions, particularly to the rear? It should be
remembered that the heavier and more powerful a car is, the
more expensive it will be to operate. High powered motors
require expensive high-octane petrol. The greater weight
means greater tyre wear and enlarged brakes. The old
cliché is still true; it is not initial cost but the upkeep
which matters I!
8. According to this passage, the two factors that the
buyer of a new car should keep in mind are
(a) Its price and size
(b) Its model and upholstery
(c) Its size and the comfort it offers
(d) Its upholstery and glass area
Ans: ( c ) Its size and the comfort it offers

9. The size of the car should be in accordance with
(a) The money one can afford to pay
(b) The size of the garage the buyer has
(c) The width of the road where the buyer lives
(d) The volume of traffic on the road
Ans: ( b ) The size of the garage the buyer has

10. The writer favours a car with a wide glass area so
that the driver can
(a) enjoy the scene outside while driving
(b) have a good view of the rear
(c) roll down the glasspanes to get enough
fresh air
(d) display his beautiful upholstery with pride
Ans: ( b ) have a good view of the rear

11. It is very expensive to maintain a large car
because it
(a) is heavy
(b) requires more space for parking
(c) needs changing its tyres more frequently
(d) needs more durable upholstery
Ans: ( c ) needs changing its tyres more
frequently

12. While buying a new car, one should specially
consider its
(a) price
(b) maintenance cost
(c) upholstery
(d) brakes
Ans: ( b ) maintenance cost

Directions (Qs. 13 to 17) : Each of these questions
carries a phrase/idiom. Select the correct answer out of
the four given choices (A), (B), (C) or (D) which conveys
the closest meaning of the given phrase/idiom.
13. The world is one?s oyster
(a) One feels that nobody in the world would
help him/her
(b) The feeling one gets when he lands in an
unfamiliar country
(c) One is able to enjoy all the pleasures and
opportunities that life has to offer
(d) When one has an uphill task to perform
Ans: ( c ) One is able to enjoy all the
pleasures and opportunities that life has to offer

14. To go for the jugular
(a) To work very hard for the success
(b) To make a fierce destructive attack on the
weakest point in an opponent?s argument
(c) To go in for the costliest thing
(d) To go in for dishonest means
Ans: ( b ) To make a fierce destructive attack
on the weakest point in an opponent?s argument

15. To follow the primrose path
(a) To follow one?s objectives very steadfastly
(b) To go on wandering
(c) To trek to the mountains
(d) To go in for pursuit of pleasure or an easy
life
Ans: ( d ) To go in for pursuit of pleasure or
an easy life

16. A bee in one?s bonnet
(a) To be very enterprising
(b) To be very timid and shy
(c) To have an impractical idea
(d) To have a particular idea which occupies
one?s thoughts continually
Ans: ( d ) To have a particular idea which
occupies one?s thoughts continually

17. To take a rain-check
(a) To decline an offer but promise to accept
in later
(b) To go through the weather report
(c) To proceed on sightseeing
(d) To take to farming as a source of livelihood
Ans: ( a ) To decline an offer but promise to
accept in later

SPOTTING ERRORS
Directions (Qs. 18 to 22 ) : In this section, in each of
these questions, a sentence has three underlined parts (a),
(b), (c) . Read each sentence to find out whether there
is an error. If you find an error in any one of the
underlined parts (a, b, c), select that part as your
answer. If a sentence has no error, then mark your answer
as (d) which stands for ?No error?. Errors may belong to
grammer, usage or idiom.
18. Choose only (a) / such friends (b) / that you can
trust. (c) / No error (d)
Ans: ( c )

19. While he was digging sand, (a) / a large mass fell
(b) / and buried him completely. (c) / No error (d)
Ans: ( d )

20. The book is well printed and attractively bound
(a) / making altogether (b) / an attractive volume. (c) /
No error (d)
Ans: ( b )

21. A little younger (a) / to myself we, both were
(b) / devoted to cricket and boating. (c) / No error (d)
Ans: ( b )

22. He had no sooner (a) / arrived than (b) / he was
asked a leave again. (c) / No error (d)
Ans: ( a )

Directions (Qs. 23 to 25) : In these questions, select
the most suitable word from the choices (a), (b), (c) and
(d) given below each sentence to fill in the blanks.
23. The Rajputs always fought ?????? the last man.
(a) upto
(b) till
(c) to
(d) for
Ans: ( c ) to

24. I have been surfing internet ?????? the last two
hours.
(a) since
(b) for
(c) from
(d) right from
Ans: ( b ) for

25. You should be considerate ?????? your employees and
I assure you of your success in every walk of life.
(a) for
(b) to
(c) upon
(d) on
Ans: ( b ) to

PART B ? GENERAL STUDIES
26. If X is mortal, Y is wise, if Z is not good, a will
suffer. Y is not wise, if A suffers. If B is slave, X is
immortal. If A suffers, what follows ?
(a) X is mortal
(b) B is a slave
(c) Z is good
(d) Y is wise
Ans: ( b ) B is a slave

27. Consider the following statements regarding of
India :
1. Pressurised heavy water reactors have been set up
at Kaiga (Karnataka) and Rawatbhata (Rajasthan).
2. Variable Energy Cyclotron Centre, Kolkata, is one
of the five Research Centres under the Department of
Science and Technology.
3. India has a vast resource of Thorium and the third
stage of Indian Nuclear Power Programme envisages
the use of Thorium for power generation.
Which of these statements is/are correct?
(a) 2 only
(b) 1 and 2
(c) A and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d ) 1, 2 and 3

28. Consider the following statements : According to
Census 2001
1. The literacy rate increase for males is more than
that of the females during last one decade.
2. Amongst the States and Union Territories, Delhi has
the highest population density while Sikkim has the lowest.
3. The correct sequence of population in descending
order of Rajasthan, Madhya Pradesh, Tamil Nadu and
Karnataka is : Tamil Nadu ? Madhya Pradesh ? Rajasthan ?
Karnataka
which of these statements is/are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 3
(d) 3 only
Ans: ( d ) 3 only

29. ?Sagar Samrat? is the name of
(a) An island near Port Blair
(b) A drilling ship in Bombay High
(c) An island near Maldives
(d) Name of a 5-star hotel in Goa
Ans: ( b ) A drilling ship in Bombay High

30. Who among the following was a great protagonist of
the ?Doctrine of Lapse??
(a) Lord Dalhousie
(b) Lord Minto
(c) Lord Curzon
(d) Lord Wellesley
Ans: ( a ) Lord Dalhousie

31. Chauri Chaura is known in the history of India?s
struggle for freedom because
(a) Gandhiji launched his first Satyagraha in
India from this place
(b) Gandhiji withdrew his Satyagraha movement
when an irate mob set fire to a police station and burnt
some policemen
(c) Hundreds of freedom fighters were shot dead
at this place by the police
(d) Gandhiji sat on a hunger strike
Ans: ( b ) Gandhiji withdrew his Satyagraha
movement when an irate mob set fire to a police station and
burnt some policemen

32. Who among the following is the Chairman of Planning
Commission in India ?
(a) Finance Minister of India
(b) Prime Minister of India
(c) President of India
(d) Home Minister of India
Ans: ( b ) Prime Minister of India

33. The ?Grand Trunk Road? connects
(a) Kolkata and Mumbai
(b) Delhi and Chennai
(c) Kolkata and Amritsar
(d) Tirupati and Ludhiana
Ans: ( c ) Kolkata and Amritsar

34. The Civil Disobedience Movement of 1930 culminated
in the signing of a pact in 1931 by Gandhiji and
(a) Lord Irwin
(b) Lord Linlithgow
(c) Lord Wavell
(d) Lord Curzon
Ans: ( a ) Lord Irwin

35. Who among the following wrote the book Algebra of
Infinite Justice ?
(a) Anita Desai
(b) Vikram Seth
(c) Arundhati Roy
(d) Rohington Mistry
Ans: ( c ) Arundhati Roy

36. Who among the following became the President of
India without having been the Vice-president ?
(a) Shri V. V. Giri
(b) Shri Venkataraman
(c) Shri N. Sanjeeva Reddy
(d) Shri Zakir Hussain
Ans: ( c ) Shri N. Sanjeeva Reddy

37. In a group of 36 persons, a total of 16 take tea
while 9 take tea but not coffee. How many persons in this
group take coffee but not tea?
(a) 27
(b) 20
(c) 25
(d) 11
Ans: ( b ) 20

38. Two pipes ?A? and ?B? can fill a tank in 15 minutes
and 20 minutes respectively. Both the pipes are opened
together but after 4 minutes, pipe ?A? is turned off. What
is the total time required to fill the tank ?
(a) 10 mt 30 sec
(b) 14 mt 40 sec
(c) 10 mt 20 sec
(d) 11 mt 45 sec
Ans: ( b ) 14 mt 40 sec

Directions (Qs. 39 & 40) : A cube has six faces, each
of a different colour. The red face is opposite to black.
The green face is between red and black. The blue face is
adjacent to white. The brown face is adjacent to blue.
The red face is the bottom-most face.
39. The four colours adjacent to green are
(a) Red, black, blue and white
(b) Red black, brown and blue
(c) Red, black, brown and white
(d) Red, brown, blue and white
Ans: ( c ) Red, black, brown and white

40. The face opposite to the brown face is
(a) Red
(b) White
(c) Green
(d) Blue
Ans: ( b ) White

41. Dhanvantari was
(a) A famous General of Chandragupta Maurya
(b) A noted physician in the court of
Chandragupta Vikramaditya
(c) A famous dramatist who lived during the
time of Harsha
(d) A musician in the Court of Ashoka
Ans: ( b ) A noted physician in the court of
Chandragupta Vikramaditya

42. A factory has three belt conveyors fitted in its
loading station. Conveyors ?A? and ?B? operating
simultaneously lift all the goods in the same time during
which the goods can be lifted by the conveyor ?C? operating
alone. Conveyor ?B? lifts all the goods five hours faster
than the conveyor ?C?. The durations of time required to
lift all the goods, individually by the conveyors ?A?, ?B?
and ?C? are
(a) 17, 12, 8 hrs.
(b) 15, 10, 6 hrs.
(c) 16, 11, 7 hrs.
(d) 14, 9, 5 hrs.
Ans: ( b ) 15, 10, 6 hrs.

43. ?Raksha Kavach? is
(a) A new safety equipment designed for the
soldiers of Indian Army
(b) An anti-collision device to prevent
collision between trains designed by the Konkan Railway
Corporation
(c) A new design for earthquake resistant
buildings
(d) A new device for the Indian airports for
the safe landing of aircrafts
Ans: ( b ) An anti-collision device to prevent
collision between trains designed by the Konkan Railway
Corporation

44. Consider the following statements in respect of
Soccer World Cup :
1. Prior to FIFA-2002 Cup, Brazil had won the World
Cup four times.
2. ?Indomitable Lions? is the nickname for Cameroon
team.
3. ?Azzurri? is the nickname for the Italian team.
4. Senegal, Slovenia and Ecuador participating in FIFA-
2002 are the only teams participating in the World Cup for
the first time.
Which of these statements are correct ?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2 and 4
Ans: ( a ) 1, 2 and 3

45. Which tourist destination from amongst the
following will be developed as an international destination
for Tourism according to the Budget 2002-03 ?
(a) Port Blair
(b) Hampi
(c) Pushkar
(d) Nalanda
Ans: ( c ) Pushkar

46. Which positional value divides the series into
equal parts ?
(a) Median
(b) Second quartile
(c) 5th Decile
(d) All of these
Ans: ( a ) Median

47. Consider the following statements :
1. Launching of Fourth Five-year Plan was postponed
and three Annual Plans had to be resorted to between 1966
and 1969.
2. Fifth Five-year Plan was terminated a year earlier.
3. Eighth Five-Year Plan commenced in 1992 instead of
1990.
Which of these statements are correct?
(a) 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d ) 1, 2 and 3

48. Shri Rajender Singh won the Ramon Magsaysay Award
for
(a) Emergent Leadership
(b) Community Leadership
(c) Illiteracy Eradication
(d) Bio-technology
Ans: ( b ) Community Leadership

49. Which among the following became the first woman
Prime Minister in the world?
(a) Indira Gandhi
(b) Kim Campbell
(c) Margaret Thatcher
(d) Sirimavo Bandaranaike
Ans: ( d ) Sirimavo Bandaranaike

50. Consider the following statements :
1. Part ?B? of the Budget speech of the Finance
Minister includes description of the initiatives on
economic front to be taken up by the Government for the
coming year in addition to direct and indirect tax
proposals.
2. The receipts on account of the partial
disinvestments of Central Government?s holdings in the
equity capital of public sector enterprises are revenue
receipts.
Which of these statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

51. Carbohydrates are stored in the body as
(a) Sugars
(b) Starch
(c) Glucose
(d) Glycogen
Ans: ( c ) Glucose

52. Consider the following statements :
1. Intel?s Pentium IV is an operating system used in
PCs
2. During booting period of a PC, the operating system
is first loaded.
3. Analogue computers are useful only in scientific
field while digital computers have application in
scientific as well as in business, administrative functions.
4. Micro-computer is another name for micro-processor.
Which of these statements are correct ?
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 1, 2 and 4
Ans: ( b ) 2 and 3

53. Bacteria and viruses cause
(a) Allergies
(b) Non-communicable diseases
(c) Degenerative diseases
(d) Infectious diseases
Ans: ( d ) Infectious diseases

54. Substances which are obtained from micro-organisms
but used to destroy micro-organisms are
(a) Antigens
(b) Antibiotics
(c) Antibodies
(d) Antiseptics
Ans: ( b ) Antibiotics

55. Consider the following statements concerning United
Arab Emirates :
1. Oman is one of the seven Emirates which form the
United Arab Emirates.
2. Dubai is the capital of United Arab Emirates.
3. Fishing and tourism are the key industries of
United Arab Emirates.
Which of these statements is/are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 3 only
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( c ) 2 and 3

56. The Comptroller and Auditor-General of India is
appointed by the
(a) Prime Minster
(b) President
(c) Finance Minster
(d) Home Minister
Ans: ( b ) President

57. The foreign traveler who visited India during
Vijayanagar period was
(a) Megasthenes
(b) Yuan Chwang
(c) Fa-hien
(d) Nicolo Conti
Ans: ( d ) Nicolo Conti

Directions (Qs. 58 to 65 ) : These questions consist of
two statements, one labeled the ?Assertion (A)? and the
other labeled the ?Reason (R)?. You are to examine these
two statements carefully and decide if the Assertion (A)
and the Reason (R) are individually true and if so, whether
the Reason (R) is a correct explanation of the Assertion
(A). Select your answers to these items using the Codes
given below :
(a) Both A and R are true and R is the correct
explanation of A
(b) Both A and R are true but R is Not the correct
explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
58. Assertion (A) : Amongst the three strategies :
overall cost leadership, differentiation and market
segmentation; a company with differentiation strategy has
less competition from both its direct competitors and from
potential substitutes.
Reason (R) : Its consumers have greater brand loyalty,
and, therefore, less price sensitivity.
Ans: ( a )

59. Assertion (A) : In the organizational structure of
the modern companies, the trend is towards wider span of
control.
Reason (R) : narrow span of control discourages autonomy.
Ans: ( a )

60. Assertion (A) : Unity of command cannot always be
strictly applied in practice.
Reason (R) : Workers should report to different
supervisors for different aspects or tasks ? technical,
financial, administrative, etc.
Ans: ( a )

61. Assertion (A) : Point of order is raised to
criticize a policy of the government.
Reason (R) : It is an important tool of legislative
control.
Ans: ( a )

62. Assertion (A) : A bus and a car (with lower weight
than that of the bus) moving at the same velocity, are
brought to rest on a level road by applying brakes which
exert same retarding force. The car will travel lesser
distance before coming to rest.
Reason (R) : The kinetic energy to be destroyed is equal
to the work done by the retarding force.
Ans: ( a )

63. Assertion (A) : A train has come out of the
platform and is accelerating if a person sitting in the
train and facing engine, throws up a coin, it will fall
ahead of him.
Reason (R) : A force acts on the coin whose magnitude is
equal to the product of the mass of the coin and
acceleration of the train.
Ans: ( d )

64. Assertion (A) : Enterprise Resource Planning (ERP)
is useful in a manufacturing company. It does not find
application in service industry.
Reason (R) : Enterprise Resource Planning (ERP) enables a
high level of interaction and coordination along the supply
chain.
Ans: ( a )

65. Assertion (A) : Macro-economics deals with the
study of aggregates and averages.
Reason (R) : Central problem of macro economics is the
determination of income and employment.
Ans: ( d )

66. Which leader is called the ?father? of India?s
social reform movement?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Raja Rammohan Roy
(c) G. K. Gokhale
(d) Lokmanya Tilak
Ans: ( b ) Raja Rammohan Roy

67. Which of the following statements is not correct ?
(a) The 42nd Amendment extended the term of Lik
Sabha and State Legislative Assemblies from 5 years to 6
years.
(b) The president can dissolve the Lok Sabha on
the advice of the Prime Minister.
(c) Money Bills cannot be introduced in the
Rajya Sabha.
(d) One third members of the Rajya Sabha retire
on the expiry of every third year.
Ans: ( a ) The 42nd Amendment extended the
term of Lik Sabha and State Legislative Assemblies from 5
years to 6 years.

68. Nalanda University flourished during the reign of
which of the following rules?
(a) Chandragupta Maurya
(b) Ashoka
(c) Kanishka
(d) Harsha
Ans: ( d ) Harsha

69. Recently, Cannes Film Festival was held in
(a) Switzerland
(b) France
(c) Italy
(d) England
Ans: ( b ) France

70. The device to convert alternating current into
direct current is
(a) Transformer
(b) Rectifier
(c) Alternator
(d) Condenser
Ans: ( b ) Rectifier

71. Shri Kiran Karnik is the
(a) President of NASSCOM
(b) Chairman of the Board of Control for
Cricket in India
(c) Chairman of Maharashtra State Public
Service Commission
(d) Managing Director of Engineers India Ltd.
Ans: ( a ) President of NASSCOM

72. Knesset is the name of the Parliament of
(a) Norway
(b) Sweden
(c) Israel
(d) Spain
Ans: ( c ) Israel

73. Combustion of a candle is a
(a) Photochemical reaction
(b) Exothermic reaction
(c) Physical change
(d) Endothermic reaction
Ans: ( b ) Exothermic reaction

74. Which of the following is a chemical compound ?
(a) Air
(b) Oxygen
(c) Ammonia
(d) Mercury
Ans: ( c ) Ammonia

75. Consider the following statements :
1. Bermuda situated in Western Atlantic Ocean is a
United Kingdom Overseas Territory.
2. 38th Parallel divided boundary between North and
South Vietnam before unification.
3. Bahamas situated near Florida is one of the states
of USA.
Which of these statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) 1 and 2
Ans: ( a ) 1 only

76. Consider the following statements :
1. Falkland Islands are situated in Pacific Ocean.
2. Red Sea separates Sudan from Egypt.
3. England, Norway, Denmark surround North Sea.
Which of these statements is/are correct?
(a) 2 only
(b) 1and 3
(c) 2 and 3
(d) 3 only
Ans: ( d ) 3 only

77. Which is the correct sequence of the given American
cities from West to East?
(a) Salt Lake City ? Pittsburg-San Francisco-
Boston
(b) San Francisco-Salt Lake City-Pittsburg-
Boston
(c) Salt Lake City-San Francisco-Boston-
Pittsburg
(d) San Francisco-Pittsburg-Salt Lake City-
Boston
Ans: ( b ) San Francisco-Salt Lake City-
Pittsburg-Boston

78. Consider the following statements :
1. The demand for commodities having a large number of
close substitutes is less elastic than the commodities
having a smaller number of substitutes.
2. Luxury items have a highly elastic demand.
3. The commodities whose consumption cannot easily be
postponed have less elastic demand.
Which of these statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( b ) 2 and 3

79. A town ?P? is located in a particular district.
The town ?A? is west of ?P?. Town ?T? is east of ?P?.
Town ?K? is east of ?B? but west of ?T? and ?A?. They are
all in the same district. Which town is the farthest west?
(a) P
(b) K
(c) B
(d) A
Ans: ( c ) B

80. Recently, Government disinvested stake in VSNL, IBP
and IPCL to
(a) Bharti Telesonic, Reliance and GAIL,
respectively
(b) Tata Group of Industries, Indian Oil
Corporation and Reliance, respectively
(c) Bharti Telesonic, Royal Dutch Shell and
Pfizer, respectively
(d) Motorola, Kuwait petroleum and Ranbaxy,
respectively
Ans: ( b ) Tata Group of Industries, Indian
Oil Corporation and Reliance, respectively

81. Stockholm Syndrome is a mental condition
experienced by
(a) The young persons who take up jobs in the
industry after passing out from the Management Schools
(b) Persons who migrate from rural areas to
urban cities, during the earlier stages of their stay
(c) Drug-addicts in the rehabilitation centers
(d) Hostages and kidnap victims in which
positive feelings develop towards their captors
Ans: ( d ) Hostages and kidnap victims in
which positive feelings develop towards their captors

82. Latitude of a place is indicative of its
(a) Time
(b) Altitude
(c) Amount of rainfall
(d) Temperature
Ans: ( b ) Altitude

83. What is the maximum number of pieces 1 cm in
diameter and 20cm long that can be cut out of a cylindrical
wooden block 20cm in length and 3cm in diameter ?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7
Ans: ( b ) 5

84. A group of boys decided to buy a few cassettes
whose price was between Rs. 200 and Rs. 250. But at the
time of purchase, two of the boys declined to contribute as
a result of which the remaining boys had to pay Re. 1 more
than they had originally planned. What was the price of
the cassettes if the boys contributed equally and in whole
number of rupees?
(a) Rs. 220
(b) Rs. 210
(c) Rs. 230
(d) Rs. 240
Ans: ( a ) Rs. 220

85. Consider the following statements :
1. Alluvial soil is rich in chemical properties and is
capable of yielding Rabi and Kharif crops.
2. Black soil is suitable for cotton, groundnut.
3. Rabi crops are reaped in outumn after sowing in the
June.
Which of these statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1 and 3
Ans: ( b ) 1 and 2

Directions (Qs. 86 to 90) : Sumeet, Philips Wasim,
Bishan and Chetan are five players of the College Cricket
team and their home towns are Surat, Pune, Warangal,
Bangalore and Chandigarh but not in that order. The five
specialist slots of spinner, pace bowler, wicket-keeper,
batsman and the captain are held by them, again not in the
order of their names stated above.
(i) Their names, home towns and the specialiteis do not
start with the same letter.
(ii) Neither Philps nor Wasim is the captain and they do
not belong to either Surat or Bangalore.
(iii) Sumeet is neither a wicket-keeper nor a batsman.
(iv) Pune is not Bishan?s home town.
(v) The player who hails from Bangalore is a wicket-
keeper.
(vi) The captian?s home town is Pune while the batsman
does not hail from Warangal.
86. The spinner?s home town is
(a) Pune
(b) Warangal
(c) Bangalore
(d) Chandigarh
Ans: ( b ) Warangal
87. Chandigarh is home town of
(a) Philips
(b) Wasim
(c) Bishan
(d) Sumeet
Ans: ( b ) Wasim

88. Who is the pace bowler?
(a) Bishan
(b) Sumeet
(c) Wasim
(d) Chetan
Ans: ( a ) Bishan

89. Who is the spinner?
(a) Wasim
(b) Bishan
(c) Chetan
(d) Philips
Ans: ( d ) Philips

90. Chetan?s home town is
(a) Bangalore
(b) Warangal
(c) Surat
(d) Pune
Ans: ( a ) Bangalore

91. A and B stand in a circular ring with 10 other
persons. If the arrangement of 12 persons is randomly
done, the change that there are exactly 3 persons between A
and B is
(a) 3/10
(b) 2/11
(c) 2/13
(d) 3/11
Ans: ( a ) 3/10

92. Consider the following statements :
While it is 6.30 AM (Sunday) in London, it is around
1. 2.30 AM (Sunday) in Honolulu (Hawaii)
2. 8.30 PM (Saturday) in Honolulu (Hawaii)
3. 3.30 PM (Sunday) in Tokyo
4. 1.30 AM (Sunday) in Tokyo
which of these statements is/are correct?
(a) 4 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 4
(d) 2 and 4
Ans: ( b ) 2 and 3

93. Consider the following statements :
1. Prime Meridian passes through Greenwich and is at
00 Longitude.
2. International Date Line on the map appears as a
straight line along 1800 Longitude.
3. While crossing International Date Line from east to
west, one gains a day.
4. Tropic of Cancer lies at23½0 Latitude S.
Which of these statements are correct ?
(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3
Ans: ( b ) 1 and 2

94. 15 men can complete a work in 280 days. They
started the work and after every 10 days, 15 additional men
were employed. In how many days the work was completed?
(a) 70 days
(b) 60 days
(c) 55 days
(d) 50 days
Ans: ( a ) 70 days

95. Bag ?A? contains 5 white and 2 black balls.
Bag ?B? contains 2 white and 3 black balls. If any one bag
is chosen and a ball is taken out of it at random, what is
the probability that the ball is black?
(a) 31/70
(b) 1/2
(c) 5/12
(d) 3/5
Ans: ( a ) 31/70

96. Three containers have their volumes in the ratio
3 : 4 : 5. They are full of mixtures of milk and water.
The mixtures contain milk and water in the ratio of 4 : 1,
3 : 1 and 5 : 2 respectively. The contents of all these
three containers are poured into a fourth container. The
ratio of milk and water in the fourth container is
(a) 5 : 2
(b) 157 : 53
(c) 151 : 48
(d) 4 : 1
Ans: ( b ) 157 : 53

97. Two dice are thrown simultaneously. The
probability that the product of the two numbers on the two
dice is an even number is
(a) 1/2
(b) 3/4
(c) 5/16
(d) 3/8
Ans: ( b ) 3/4

98. Consider the following statements :
1. For the three All-India Services, there are 24
State Cadres including three joint cadres.
2. Union Public Service Commission is the cadre
controlling authority for Indian Administrative Service.
3. Staff Selection Commission is entrusted with the
task of making recruitment to all the Group ?B? and
Group ?C? posts under the Government.
Which of these statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( none ) 1 and 3 are correct

99. Crop yield Formulation Unit which has developed
statistical models to forecast crop yield works under the
control of
(a) Ministry of Water Resources
(b) Department of Agriculture and Co-operation
(c) India Meteorological Department
(d) Department of Food and Public Distribution
Ans: ( c ) India Meteorological Department

100. East Timor, the latest independent nation in the
world, was ruled by
(a) Indonesia
(b) Australia
(c) Malaysia
(d) Philippines
Ans: ( a ) Indonesia

101. Which one of the following pairs is not correctly
matched ?
(a) National Aluminium Company Ltd. :
Bhubaneswar
(b) Indian Bureau of Mines : Dhanbad
(c) National Film Archives of India : Pune
(d) National Archives of India : New Delhi
Ans: ( a ) National Aluminium Company Ltd. :
Bhubaneswar

102. The flowers in a basket become double every minute
and the basket gets full in one hour. In how much time,
the basket was 1/32 full ?
(a) 12 minutes
(b) 32 minutes
(c) 45 minutes
(d) 55 minutes
Ans: ( d ) 55 minutes
 
Is This Answer Correct ?    120 Yes 28 No
Guest
 
Answer
# 2
1/7 and 2/7 
Is This Answer Correct ?    33 Yes 7 No
Baba
 
 
 
Answer
# 3
ASSISTANT PROVIDENT FUND COMMISSIONER (APFC)Correspondence Course. There are some new changes at UPSC in question pattern since 2002.
Get Latest 2012 pattern STUDY KIT MATERIAL for 'ASSISTANT PUBLIC PROVIDENT FUND COMMISSIONER (APFC)' Examination (UPSC)
is AVAILABLE with CAREER QUEST, Delhi.
Fees: Rs.5000 (It includes notes, books, CD and other reference material with practice sets). Call 09811299811 and 09990840999. Admission open. Order now! Visit www.studykit.blogspot.com
 
Is This Answer Correct ?    16 Yes 5 No
Exam Guru
 

 
 
 
Other UPSC AllOther Interview Questions
 
  Question Asked @ Answers
 
I want the previous year papers of UPSC ASSISTANT PROVIDENT FUND COMMISSIONER EXAM. PAPERS OF YEAR 2002, 2004 AND 2008 BECAUSE IN 2012 again UPSC is going to arrange the Exam. for the same post. UPSC 3
what is the average salary of a cpf Assistant commandant??   6
The press releases of the union government are provided to the press by: (1) RRD (2) PIB (3) Field Publicity (4) AIR   2
Which one among the following has the highest population density in India? A. Uttar Pradesh B. Bihar C. Delhi D. Chandigarh   6
The first daily newspaper of Great Britain was: (1) the Oxford Gazette (2) the Spectator (3) the Daily Express (4) the Daily Courant   2
Sir if there is any difference between the upsc ENGG and UPSC IES exam?? if there pls explain me TCS 7
hi this is sujitha.I am preparing for UPSC civils services exam. where can i get civils (mains) material for public administration.plz suggest me if any link is provided or name of the book.   4
Capital letters, small letters, numbers and punctuation marks of one style in different sizes put together is called a: (1) font (2) ligature (3) group (4) family   2
The first private sector company in India to have a public relations wing was: (1) Cadbury (2) Tata Steel (3) Hindustan Lever (4) Ranbaxy   10
who is the chief law officer of government of India UPSC 4
Hi, i need to know the total number of questions in preliminary exams and what be the cut-off for qualifying for main exams waiting for reply thanks   1
Broadcasting, as per the Indian Constitution, is in: (1) the state list (2) the concurrent list (3) the Directive Principles (4) the union list   2
 
For more UPSC AllOther Interview Questions Click Here 
 
 
 
 
 


   
Copyright Policy  |  Terms of Service  |  Articles  |  Site Map  |  RSS Site Map  |  Contact Us
   
Copyright 2013  ALLInterview.com.  All Rights Reserved.

ALLInterview.com   ::  KalAajKal.com