ALLInterview.com :: Home Page            
 Advertise your Business Here     
Browse  |   Placement Papers  |   Company  |   Code Snippets  |   Certifications  |   Visa Questions
Post Question  |   Post Answer  |   My Panel  |   Search  |   Articles  |   Topics  |   ERRORS new
   Refer this Site  Refer This Site to Your Friends  Site Map  Bookmark this Site  Set it as your HomePage  Contact Us     Login  |  Sign Up                      
Google
   
 
Categories >> Government >> UPSC >> UPSC AllOther
 
 


 

 
 UPSC Political Science interview questions  UPSC Political Science Interview Questions (127)
 UPSC History interview questions  UPSC History Interview Questions (91)
 UPSC General Studies interview questions  UPSC General Studies Interview Questions (131)
 UPSC AllOther interview questions  UPSC AllOther Interview Questions (180)
Question
UNION PUBLIC SERVICE COMMISSION

CENTRAL POLICE FORCES
(Assistant Commandants) Exam
October 2004 Question Paper
 Question Submitted By :: UPSC-AllOther
I also faced this Question!!     Answer Posted By  
 
Answer
# 1

UNION PUBLIC SERVICE COMMISSION

CENTRAL POLICE FORCES
(Assistant Commandants) Exam
October 2004 Question Paper

GENERAL ABILITY AND INTELLIGENCE

1. Consider the following statements:
1. A Chief Metropolitan Magistrate can pass a
sentence of death.
2. A Metropolitan Magistrate can pass a
sentence of imprisonment for life.
Which of the statements given above is/are correct?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans: (D) Neither 1 nor 2

2. Which one among the following has the highest
population density in India?
A. Uttar Pradesh
B. Bihar
C. Delhi
D. Chandigarh
Ans: (C) Delhi

3. The survey of India works under which one of the
following ministries of the Govt. of India?
a. Ministry of Defence
b. Ministry of Home Affairs
c. Ministry of Science and Technology
d. Ministry of Tourism and Culture
Ans. (C) Ministry of Science and Technology

4. Consider the following statements:
1. The constitution (74th Amendment) Act gives
constitutional status to the Gram Sabha.
2. Gram Sabha means a body consisting of the
persons elected by the villagers above the age of 18 years
residing in the area of the Gram Panchayat.
3. The Constitution envisages that Gram Sabha
selects beneficiaries under various schemes of the Central
Government undertaken for rural development.
Which of the statements given above is/are correct?
a. 1 and 2
b. 2 only
c. 3 only
d. 2 and 3
Ans. (C) 3 only

5. Which one of the following statements is not
correct?
a. Delhi and Pondicherry have Lieutenant
Governors
b. The Administrator of Chandigarh is
designated as the Chief Commissioner
c. The Legislative Assembly of Pondicherry may
make laws with respect to matters enumerated in list II or
list III of the Seventh Schedule in so far as these matters
are applicable in relation to that Union Territory
d. The Legislative Assembly of the National
Capital Territory of the National Capital Territory of
Delhi does not require the prior approval of the Central
Government for the introduction of any Bill in the
Legislative Assembly.
Ans. (B) The Administrator of Chandigarh is
designated as the Chief Commissioner

6. Which reference to human nutrition, which one of
the following statements is not correct?
a. Deficiency of Vitamin A can cause the non-
functioning of tear producing glands
b. Vitamin A is synthesized in the skin in the
presence of sunlight
c. Deficiency of Vitamin B1 is common in those
areas where polished rice is the major food item
d. Deficiency of Vitamin D causes increased
loss of calcium in urine
Ans. (B) Vitamin A is synthesized in the skin in
the presence of sunlight

7. Consider the following statements: in human body,
1. The opening of stomach into intensities is
called caecum.
2. The junction of small intestine and large
intestine is called pylorus.
3 Colon is much broader than the ileum.
Which of the statements given above is/are correct?
a. 1 and 2
b. 2 only
c. 2 and 3
d. 3 only
Ans. (D) 3 only

8. Which one of the following statements is not
correct?
a. Sweating at night and weight-loss are
symptoms of AIDS.
b. The is no vaccination against cholera.
c. Typhoid is caused by a bacterium
d. Oral vaccine is available to prevent typhoid
Ans. (B) The is no vaccination against cholera.

9. Which one of the following pairs is not correctly
matched?
a. Vitamin A : Fish Liver oil
b. Vitamin B1 : Whole cereals
c. Vitamin C : Milk
d. Vitamin E : Butter
Ans. (C) Vitamin C : Milk

10. Consider the following minerals:
1. Calcium
2. Iron
3. Sodium
Which of the minerals given above are required by
the human body for the contraction of muscles?
a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 1 and 3
d. 1, 2 and 3
Ans. (D) 1, 2 and 3

11. Consider the following statements:
1. Chickenpox is caused by a bacterium.
2. Japanese Encephalitis (JE) is caused by
virus and spread by mosquitoes.
Which of the statements given above is/are correct?
a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2
Ans. (B) 2 only

12. Which one of the following statements is not
correct?
a. The last Tirthankara of Jainas was the
contemporary of Gautam Buddha.
b. The last Tirthankara of Jainas was born of
Rajgriha
c. Siddhartha was born at Lumbini
d. The ancient town Sravasti is located in the
modern Uttar Pradesh
Ans. (B) The last Tirthankara of Jainas was born
of Rajgriha

13. With whom did the English conclude the Treaty of
Sagauli by which Kumaon and Garhwal were ceded to the
British rule?
a. Mughal Emperor
b. Nawab of Awadh
c. Rohillas
d. Gurkhas
Ans. (D) Gurkhas

14. Mir Kasim became the Nawab of Bengal with the help
of the English, but why was Mir Jafar reinstated later on?
a. Mir Jafar brided the English heavily and
made them remove Mir Kasim
b. Mir Kasim opposed the religion conversion
of the natives by the English
c. Mir Kasim fought with the English as they
were flouting the internal trade laws, causing heavy loss
to his income
d. The English felt that Mir Kasim had joined
hands with the Mughal Emperor to oust the English from India
Ans. (C) Mir Kasim fought with the English as
they were flouting the internal trade laws, causing heavy
loss to his income

15 Who was the Maratha Peshwa when the Third Battle of
Panipat was fought?
a. Balaji Baji Rao
b. Narayana Rao
c. Narayana Rao II
d. Balaji Rao II
Ans. (A) Balaji Baji Rao

16. Match List -I (Temples) with List-II (Places) and
select the correct answer using the codes given below the
lists:
List ?
I List ? II
(Temples) (Places)
A. Kandariya Mahadeva Temple Varanasi
B. Adinatha
Temple Kangra
C. Barjesvari Devi Temple
Khajuraho
D. Vishvanath
Temple Dilwara, Mt. Abu
Codes
A B C D
a. 2 1 3 4
b. 3 4 2 1
c. 2 4 3 1
d. 3 1 2 4
(B) 3 4 2 1

 
Is This Answer Correct ?    27 Yes 5 No
Guest
 

 
 
 
Other UPSC AllOther Interview Questions
 
  Question Asked @ Answers
 
WHEN WILL THE UPSC CONDUCT ASSISTANT PROVIDENT FUND COMMISSIONER EXAM...?   10
Consider the following minerals: 1. Calcium 2. Iron 3. Sodium Which of the minerals given above are required by the human body for the contraction of muscles? a. 1 and 2 b. 2 and 3 c. 1 and 3 d. 1, 2 and 3   1
please help me out to make a right decision.. i am about to complete my 3rd year b.tech,and want to prepare for groups. but i dont know the new syllabus and exam pattern.. can any one help me...   1
IF I AM WORKING IN THE COMPANY AS A ADMINISTRATOR AT SINGAPORE, THE COMPANY PROVIDE ME THE LETTER TO VISIT USA AND THE SPONSORSHIP HAS BEEN SENT BY MY BROTHER WHO IS GREEN CARD HOLDER WHAT QUESTION THE VISA OFFICER WILL PUT TO ME Cipla 3
Broadcasting frequencies for different countries are allocated by: (1) ITU (2) ABU (3) FCC (4) UNESCO   2
The news agency of the world with the highest turnover is: (1) Associated press (2) Kyodo (3) Reuters (4) DPA   1
Consider the following statements: 1. The constitution (74th Amendment) Act gives constitutional status to the Gram Sabha. 2. Gram Sabha means a body consisting of the persons elected by the villagers above the age of 18 years residing in the area of the Gram Panchayat. 3. The Constitution envisages that Gram Sabha selects beneficiaries under various schemes of the Central Government undertaken for rural development. Which of the statements given above is/are correct? a. 1 and 2 b. 2 only c. 3 only d. 2 and 3   1
The International Public Relations Association has its headquarters at: (1) Paris (2) London (3) New York (4) Sydney   1
Which one of the following statements is not correct? a. The last Tirthankara of Jainas was the contemporary of Gautam Buddha. b. The last Tirthankara of Jainas was born of Rajgriha c. Siddhartha was born at Lumbini d. The ancient town Sravasti is located in the modern Uttar Pradesh   1
The code of ethics for public relations professionals is called: (1) PR code (2) Code of Athens (3) Code of IPR (4) PR Etiquette   1
The first daily newspaper of Great Britain was: (1) the Oxford Gazette (2) the Spectator (3) the Daily Express (4) the Daily Courant   2
At the time of Independence, India had broadcasting stations numbering: (1) five (2) six (3) seven (4) eight   1
 
For more UPSC AllOther Interview Questions Click Here 
 
 
 
 
 


   
Copyright Policy  |  Terms of Service  |  Articles  |  Site Map  |  RSS Site Map  |  Contact Us
   
Copyright 2013  ALLInterview.com.  All Rights Reserved.

ALLInterview.com   ::  KalAajKal.com