ALLInterview.com :: Home Page            
 Advertise your Business Here     
Browse  |   Placement Papers  |   Company  |   Code Snippets  |   Certifications  |   Visa Questions
Post Question  |   Post Answer  |   My Panel  |   Search  |   Articles  |   Topics  |   ERRORS new
   Refer this Site  Refer This Site to Your Friends  Site Map  Bookmark this Site  Set it as your HomePage  Contact Us     Login  |  Sign Up                      
Google
   
 
Categories >> Government >> NDA
 
 


 

 
 UPSC interview questions  UPSC Interview Questions (529)
 SSC interview questions  SSC Interview Questions (1062)
 RRB interview questions  RRB Interview Questions (819)
 CDS interview questions  CDS Interview Questions (106)
 NDA interview questions  NDA Interview Questions (235)
 BSRB interview questions  BSRB Interview Questions (1781)
 APPSC interview questions  APPSC Interview Questions (3024)
 General Knowledge_Current Affairs interview questions  General Knowledge_Current Affairs Interview Questions (7275)
 Government AllOther interview questions  Government AllOther Interview Questions (1367)
Question
National Defence Academy and Naval Academy 

GENERAL KNOWLEDGE GEOGRAPHY
Questions Asked in Previous year?s Exams

 Question Submitted By :: NDA
I also faced this Question!!     Answer Posted By  
 
Answer
# 1
National Defence Academy and Naval Academy

GENERAL KNOWLEDGE GEOGRAPHY
Questions Asked in Previous year?s Exams


Directions : These questions consist of two statements, one
labeled as the ?Assertion (A)? and the other as ?Reason
(R)?. You are to examine these two statements carefully and
select the answers to these questions using the codes given
below :
(a) Both A and R are individually true and R is the correct
explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the
correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
1. Assertion (A) :
Isotherms have a general east-west trend around the globe.
Reason (R) :
All centers of high and low temperatures occur over land-masses.
Ans: ( b )

2. Assertion (A) :
The Narmada is the largest among the west-flowing rivers of
Peninsular India.

Reason (R) :
It flows through the rift valley.
Ans: ( b )

3. Quartzite is a metamorphic form of
(a) Granite
(b) Basalt
(c) Limestone
(d) Sandstone
Ans: ( d ) Sandstone

4. Which one of the following countries does not border
Mediterranean Sea?
(a) Malta
(b) Libya
(c) Italy
(d) Bulgaria
Ans: ( d ) Bulgaria

5. Which of the following statements is correct? Chemical
weathering includes
(a) Oxidation, reduction and exfoliation
(b) Carbonation, oxidation and exfoliation
(c) Exfoliation, solution and reduction
(d) Solution, oxidation and reduction
Ans: ( d ) Solution, oxidation and reduction

6. The deepest oceanic trench ?Mariana? is located in
(a) Atlantic Ocean
(b) Arctic Ocean
(c) Pacific Ocean
(d) Indian Ocean
Ans: ( c ) Pacific Ocean

7. A type of rainfall which occurs when wind rises up along
a hill or mountain barrier is called
(a) Anti-cyclonic
(b) Convectional
(c) Cyclonic
(d) Orographic
Ans: ( d ) Orographic

8. The Tropic of Cancer passes through
(a) Bihar
(b) Gujarat
(c) Uttar Pradesh
(d) Orissa
Ans: ( b ) Gujarat

9. The Tibetan river ?Tsangpo? enters India through the State of
(a) Arunachal Pradesh
(b) Assam
(c) Manipur
(d) Nagaland
Ans: ( a ) Arunachal Pradesh

10. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Mountains Continents
(a) Rocky : North America
(b) The Andes : South America
(c) The Alps : Europe
(d) Ural : Africa
Ans: ( d ) Ural : Africa

11. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Abuja : Nigeria
(b) Ashgabat : Turkmenistan
(c) Pretoria : South Africa
(d) Rabat : Yemen
Ans: ( d ) Rabat : Yemen

12. Which one of the following is not an Igneous Rock?
(a) Basalt
(b) Dolerite
(c) Granite
(d) Limestone
Ans: ( d ) Limestone

13. Which among the following States has the lowest sex
ratio as epr Census 2001 of India?
(a) Haryana
(b) Punjab
(c) Sikkim
(d) Uttar Pradesh
Ans: ( a ) Haryana

14. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a) Alwaye : Fertilisers
(b) Ankleswar : Crude Oil
(c) Neyveli : Aluminium
(d) Nepa Nagar : Newsprint
Ans: ( c ) Neyveli : Aluminium

15. West Bengal shares boundaries with how many foreign
countries?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Ans: ( c ) Three

16. Beirut time is tow hours ahead and Lima time is five
hours behind GMT. The longitudes of Beirut and Lima are
respectively.
(a) 750 West and 300 East
(b) 700 East and 350 West
(c) 300 West and 750 East
(d) 350 West and 700 East
Ans: ( a ) 750 West and 300 East

17. The Tropic of Cancer does NOT pass through
(a) Egypt
(b) Mexico
(c) Oman
(d) Yemen
Ans: ( d ) Yemen

18. Consider the following statements:
1. As a rock, graphite is formed from coal by thermal
metamorphism.
2. Gypsum is an example of sedimentary rock.
which of the statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: ( c ) Both 1 and 2

19. The hot dry local winds that blow on the eastern side of
the Alps Mountains are known as
(a) Chinook
(b) Fohn
(c) Khamsin
(d) Siricco
Ans: ( b ) Fohn

20. Which one among the following places receives the lowest
rainfall?
(a) Bikaner
(b) Jaisalmer
(c) Jodhpur
(d) Leh
Ans: ( )

21. The leading States in the production of cotton in India are
(a) Maharashtra and Gujarat
(b) Gujarat and Andhra Pradesh
(c) Maharashtra and Punjab
(d) Gujarat and Punjab
Ans: ( a ) Maharashtra and Gujarat

22. Which one of the following States receives major part of
its annual rainfall during winter?
(a) Bihar
(b) Orissa
(c) Punjab
(d) Tamil Nadu
Ans: ( d ) Tamil Nadu

23. Which one among the following is a high cloud?
(a) Cirrus
(b) Cumulonimbus
(c) Nimbostratus
(d) stratus
Ans: ( a ) Cirrus

24. The ?Chilka Lake region? lies in between the deltas of
(a) Ganga and Mahanadi
(b) Godavari and Krishna
(c) Mahanadi and Godavari
(d) Krishna and Kaveri
Ans: ( c ) Mahanadi and Godavari

25. As per census 2001, in which one among the following
States is the female literacy rate highest?
(a) Himachal Pradesh
(b) Punjab
(c) Tamil Nadu
(d) West Bengal
Ans: ( a ) Himachal Pradesh

26. Among the following, which one has the largest population?
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Dadra and Nagar haveli
(c) Daman and Diu
(d) Lakshadweep
Ans: ( a ) Andaman and Nicobar Islands

27. On the basis of the process of their formation, which of
the following soils is formed differently from the other three?
(a) Khaddar
(b) Bangar
(c) Bhabar
(d) Regur
Ans: ( d ) Andaman and Nicobar Islands

Directions : These items consist of two statements, one
labeled as the ?Assertion (A)? and the other as ?Reason
(R)?. You are to examine these two statements carefully and
select the answers to these items using the codes given below :
(a) Both A and R are individually true and R is the correct
explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the
correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
28. Assertion (A) :
The atmosphere is heated more by terrestrial radiation than
by the incoming solar radiation.

Reason (R) :
Water vapours and carbon dioxide in the atmosphere are good
absorbers of short wave radiation.
Ans: ( a )

29. Assertion (A) :
The Westerlies prevail between 400 and 650 latitudes in the
Northern Hemisphere.
Reason (R) :
The Subtropical Highs produce the Westerlies.
Ans: ( d )

30. When the clock strikes 12:00 noon at Greenwich, it
strikes 5:30 p.m. at place X on the same day. What is the
meridian of the longitude of the place X?
(a) 970 30? E
(b) 970 30? W
(c) 820 30? E
(d) 820 30? W
Ans: ( c ) 820 30? E

31. Which one of the following mountain peaks of the
Himalayas is NOT in India?
(a) Annapurna
(b) Nanda Devi
(c) Mt. Kamet
(d) Kanchenjunga
Ans: ( a ) Annapurna

32. Batholiths and Laccoliths are formations of
(a) Sedimentary rocks
(b) Igneous rocks
(c) Metamorphic rocks
(d) Poly-metamorphosed rocks
Ans: ( b ) Igneous rocks

33. Out of the following geomorphic processes, which one of
the following is associated with the work of glaciers ?
(a) Corrosion
(b) Attrition
(c) Corrasion
(d) Plucking
Ans: ( d ) Plucking

34. Consider the following statements :
1. Troposphere varies in its thickness between the equator
and the poles.
2. Stratosphere does not experience Normal Lapse Rate.
3. Ozone layer occurs in the Mesosphere.
4. Ionosphere lies between Stratosphere and Mesosphere.
Which of these statements are correct?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 1, 2 and 4
Ans: ( a ) 1 and 2

35. Winter rains in north and north-west India are generally
associated with the phenomenon of
(a) Retreating monsoon
(b) Temperate cyclones
(c) Local thunderstorms
(d) Shift in jet stream movement
Ans: ( c ) Local thunderstorms

36. ?Sal? is a very important tree of
(a) Tropical dry deciduous forest
(b) Tropical rain forest
(c) Thorn forest
(d) Alpine forest
Ans: ( b ) Tropical rain forest

37. A rift valley is formed mainly due to
(a) The forces of tension in the earth?s crust
(b) The subsidence of the floor of a river valley
(c) The valley formed The valley formed after the formation
of fold mountains
(d) The deepening of a valley by ice action
Ans: ( a ) The forces of tension in the earth?s crust

38. Consider the following areas :
1. Himalayas
2. Chota Nagpur
3. Chhattisgarh
4. Sone Valley
what is the correct sequence of these areas in descending
order of their coal reserves?
(a) 1-4-3-2
(b) 2-4-3-1
(c) 1-3-4-2
(d) 2-3-4-1
Ans: ( d ) 2-3-4-1

39. Which one of the following characteristics is NOT found
in the Mediterranean climate?
(a) Temperatures range from 210C in summer to 100C or below
in the winter.
(b) Off-shore trade winds blow in the summer.
(c) On-shore westerly winds blow in the winter bringing
cyclonic rain.
(d) The annual rainfall ranges from 1500 mm to 2000 mm
Ans: ( d ) The annual rainfall ranges from 1500 mm to 2000 mm

40. Which one of the following statements is correct?
(a) India ranks 9th in the world?s shipping tonnage
(b) Mumbai port handles half of the country?s foreign trade
(c) Kandla and Kolkata are tidal ports
(d) India has 14 major ports and 129 minor ports
Ans: ( c ) Kandla and Kolkata are tidal ports

Directions : The following items consist of two statements,
one labeled as the ?Assertion (A)? and the other as ?Reason
(R)?. You are to examine these two statements carefully to
select the answers to these items using the codes given below :
(a) Both A and R are individually true and R is the correct
explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the
correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
41. Assertion (A) :
The chemical weathering of rocks is common in warm and humid
climate.
Reason (R) :
The drainage density is high in the warm and humid climate.
Ans: ( a )

42. Assertion (A) :
Situated on the same latitude, hilly areas have relatively
lower temperature than that in the plains.

Reason (R) :
Temperature decreases with increasing altitude at the rate
of 1 0C for every 300 metres.
Ans: ( c )

43. The correct sequence of the earth?s location on its
orbit around the sun is
(a) Autumnal equinox, vernal equinox, summer solstice,
winter solstice
(b) Vernal equinox, summer solstice, autumnal equinox,
winter solstice
(c) Summer solstice, vernal equinox, winter solstice,
autumnal equinox
(d) Winter solstice, summer solstice, autumnal equinox,
vernal equinox
Ans: ( b ) Vernal equinox, summer solstice, autumnal
equinox, winter solstice

44. Basalt is a typical example of
(a) Extrusive non-crystalline rock
(b) Intrusive non-crystalline rock
(c) Plutonic crystalline rock
(d) Plutonic non-crystalline rock
Ans: ( a ) Extrusive non-crystalline rock

45. Chemical weathering is at its maximum in
(a) Hot and dry regions
(b) Cold and humid regions
(c) Hot and humid regions
(d) Cold and dry regions
Ans: ( c ) Hot and humid regions

46. Why does water in a pond remain cool even in hot summer?
(a) Because water radiates heat more rapidly than atmosphere
(b) Because water absorbs heat less rapidly than atmosphere
(c) Because of continuous evaporation of water
(d) Because water absorbs heat more rapidly than atmosphere
Ans: ( c ) Because of continuous evaporation of water

47. ?Furious Fifties? and ?Shrieking Sixties? are
(a) Ocean currents of the North Atlantic
(b) Ocean currents of the South Atlantic
(c) Westerlies blowing in the Southern Hemisphere
(d) Westerlies blowing in the Northern Hemisphere
Ans: ( c ) Westerlies blowing in the Southern Hemisphere

48. Which one of the following conditions causes rainfall?
(a) Cooling of the dry air
(b) Cooling of the saturated air
(c) Increase in relative humidity
(d) Decrease in absolute humidity
Ans: ( b ) Cooling of the saturated air

49. Out of the following, which river crosses the equator twice?
(a) Amazon
(b) Nile
(c) Zaire
(d) Orinoco
Ans: ( c ) Zaire

50. Consider the following climatic characteristics :
1. Temperatures range from 210C in the summer to 100C or
below in the winter
2. Off-shore trade winds blow during the summer
3. The summers are hot and dry while winters are cool and moist
4. The annual rainfall ranges from 500mm to 760mm
Out of the following climatic types, select the one which
possesses the above characteristics :
(a) Tropical Monsoon
(b) Mediterranean
(c) China type
(d) West European type
Ans: ( b ) Mediterranean

51. In the tropical zone of Africa, the sequence of climates
on both the sides of the equator is
(a) Rainy tropical, monsoon tropical, semi-arid tropic,
arid tropic
(b) Rainy tropical, semi-arid tropic, arid tropic, monsoon
tropical
(c) Rainy tropical, semi-arid tropic, monsoon tropical,
arid tropic
(d) Monsoon tropical, rainy tropical, semi-arid tropic,
arid tropic
Ans: ( c ) Rainy tropical, semi-arid tropic, monsoon
tropical, arid tropic

52. Which one of the following straits joins the Pacific
Ocean with the Arctic Ocean?
(a) Bass
(b) Bering
(c) Davis
(d) Magellan
Ans: ( b ) Bering

53. Consider the following types of natural vegetation :
1. Deciduous forests
2. Thorny bushes
3. Evergreen forests
4. Grassland with scattered trees
What is the correct sequence of the occurrence of these
vegetations as we follow the route : Jodhpur ? Nagpur ?
Thiruvananthapuram?
(a) 1, 4, 2, 3
(b) 2, 3, 1, 4
(c) 1, 3, 2, 4
(d) 2, 4, 1, 3
Ans: ( d ) 2, 4, 1, 3

54. Arrange the following countries in sequential order if
you travel from West to East almost parallel along 300N
latitude through African Continent and select the correct
answer using the codes given below:
1. Libya 2. Morocco 3. Algeria 4. Egypt
(a) 4,1, 3, 2
(b) 2, 3, 1, 4
(c) 4, 3, 1, 2
(d) 2, 1, 3, 4
Ans: ( b ) 2, 3, 1, 4

55. Which one of the following cities is NOT connected by NH3?
(a) Agra
(b) Bhopal
(c) Dhule
(d) Gwalior
Ans: ( b ) Bhopal

56. Which one of the following is the largest canal?
(a) Sharda Canal
(b) Lower Ganga Canal
(c) Upper Ganga Canal
(d) Yamuna Canal (West)
Ans: ( a ) Sharda Canal

57. The number of States bordering the State of Jharkhand is
(a) Six
(b) Five
(c) Four
(d) three
Ans: ( b ) Five

Directions : The following question consist of two
statements, one labeled as the ?Assertion (A)? and the other
as ?Reason (R)?. You are to examine these two statements
carefully and decide if the ?Assertion A? and the ?Reason R?
are individually true and if so, whether the Reason is a
correct explanation of the Assertion. Select your answer to
this item using the codes given below :
(a) Both A and R are individually true and R is the correct
explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the
correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
58. Assertion (A) :
In Delhi, vertical rays of the sun fall on 22nd June.
Reason (R) :
June is the summer period for Northern hemisphere.
Ans: ( b )

59. The removal of rock, layer by layer, due to weathering
is called
(a) Block disintegration
(b) Deflation
(c) Exfoliation
(d) Granular disintegration
Ans: ( c ) Exfoliation

60. At the summer solstice, which one of the following
latitudes will have the longest night?
(a) 450 N
(b) 450 S
(c) 660 N
(d) 660 S
Ans: ( d ) 660 S

61. A block of the earth?s crust, that has remained in
position while the ground around it has subsided, is known as
(a) Horst
(b) Plain
(c) Plateau
(d) Young folded mountain
Ans: ( a ) Horst

62. With reference to the Ocean Currents, consider the
following statements:
1. West Australian current is a warm current.
2. North East Monsoon Drift flows in the Indian Ocean during
winter season.
3. Equatorial counter current does not flow in the Indian
Oceanduring the winter season.
4. Kuroshio current in the Pacific Ocean is like Gulf Stream
in the Atlantic Ocean.
Which of these statements are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 4
(c) 2 and 3
(d) 2 and 4
Ans: ( d ) 2 and 4

63. Which one of the following sets of topographic features
is associated with the ocean floor?
(a) Basin, deep, cirque, plateau
(b) Basin, deep, trench, plateau
(c) Basin, deep, ridge, plateau
(d) Basin, deep, ridge, meander
Ans: ( b ) Basin, deep, trench, plateau

64. A passenger, on his transcontinental railway journey in
Europe from east to west direction, comes across
1. Belgrade 2. Vienna 3. Sophia 4. Prague
what is the sequence in which he touches these cities in his
east to west journey?
(a) 1, 3, 4, 2
(b) 4, 2, 1, 3
(c) 2, 3, 4, 1
(d) 3, 1, 2, 4
Ans: ( d ) 3, 1, 2, 4

65. River Spiti (Valley) drains into
(a) Zanskar
(b) Sutlej
(c) Beas
(d) chenab
Ans: ( b ) Sutlej

66. The number of major tectonic plates in the earth are
(a) 5
(b) 7
(c) 10
(d) 12
Ans: ( b ) 7

67. Which one of the following cities is not connected by
the National Highway No. 4 ?
(a) Bangalore
(b) Belgaum
(c) Chennai
(d) Mysore
Ans: ( d ) Mysore

68. Consider the following statements :
1. Tamil Nadu is the only area which receives about half of
its rainfall from north-east monsoon winds.
2. Kerala is the only State receiving very heavy rainfall
from the south-west monsoon winds.
3. In India, the south-west monsoon is stronger than the
north-east monsoon.
Which of these are correct statements ?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2
(c) 1 and 3
(d) 2 and 3
Ans: ( c ) 1 and 3

69. When a sheet of magma lies along the bedding plane, it
is called
(a) Batholith
(b) Dyke
(c) Phacolith
(d) Sill
Ans: ( d ) Sill

Directions : The following question consists of two
statements, one labeled as the ?Assertion (A)? and the other
labeled as ?Reason (R)?. You are to examine these two
statements carefully and decide if the ?Assertion A? and the
?Reason R? are individually true and if so, whether the
Reason is a correct explanation of the Assertion. Select
your answer using the codes given below :
(a) Both A and R are individually true and R is the correct
explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the
correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
70. Assertion (A) :
Troposphere is the lowest layer in the atmosphere.
Reason (R) :
All weather phenomena occur in Troposphere.
Ans: ( b )

71. Consider the following statements:
1. Igneous rocks are classified into Extrusive and Intrusive
rocks
2. Sedimentary rocks are also called s Primary rocks
3. Marble is an example of Metamorphic rocks
4. Coal is a sedimentary rock
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 2 and 4
Ans: ( c ) 1, 3 and 4

72. Identify the correct sequence of the establishment of
steel plants in India from the earliest to the latest:
(a) Bokaro, Jamshedpur, Visakhapatnam, Bilai
(b) Jamshedpur, Bilai, Bokaro, Visakhapatnam
(c) Bhilai, Jamshedpur, Visakhapatnam, Bokaro
(d) Jamshedpur, Bokaro, Bhilai, Visakhapatnam
Ans: ( b ) Jamshedpur, Bilai, Bokaro, Visakhapatnam

73. Which one of the following cities never experiences
vertical rays of the sun during non?
(a) Chennai
(b) Mangalore
(c) Mumbai
(d) New Delhi
Ans: ( d ) New Delhi

74. The largest livestock population in the world is in
(a) China
(b) India
(c) Indonesia
(d) United States of America
Ans: ( b ) India

75. Most of the ozone in the atmosphere is concentrated in the
(a) Ionosphere
(b) Mesosphere
(c) Stratosphere
(d) Troposphere
Ans: ( c ) Stratosphere

76. Which one of the following characteristics is not
associated with the tropical cyclones?
(a) Before the cyclone arrives, the air becomes very still
but temperature and humidity are high
(b) As the front of the vortex arrives, gusty winds develop
and thick clouds appear
(c) As the cold front passes, the weather changes and thick
clouds appear
(d) Calm conditions return when the eye of the cyclone arrives
Ans: ( c ) As the cold front passes, the weather changes
and thick clouds appear

77. Which one of the following conditions is not necessary
for precipitation to occur?
(a) The air must be warm
(b) The air must be saturated
(c) The air must be cooled below its dew point
(d) The air must contain hygroscopic particles
Ans: ( b ) The air must be saturated

78. The ?Mahe region? located on the western coast of India
is politically a part of the Union Territory of
(a) Dadra and Nagar Haveli
(b) Diu and Daman
(c) Lakshadweep
(d) Pondicherry
Ans: ( d ) Pondicherry

79. Ankaleshwar in India is known for the production of
(a) Bauxite
(b) Coal
(c) Iron ore
(d) Petroleum
Ans: ( d ) Petroleum

80. The Rs. 3,800 crore Ranjeet Sagar Dam, inaugurated on
March 4, 2001 under Thein Dam Project, is located on the river
(a) Beas
(b) Chenab
(c) Ravi
(d) Sutlej
Ans: ( c ) Ravi

81. Which of the following States is least developed in rail
routes?
(a) Chhattisgarh
(b) Jharkhand
(c) Manipur
(d) Uttaranchal
Ans: ( c ) Manipur

82. Though National Highways carry about nearly one-third of
road traffic, their share in the total road length in India
is only
(a) 1.2 percent
(b) 2.0 percent
(c) 6.2 percent
(d) 9.8 percent
Ans: ( a ) 1.2 percent

83. Consider the following statements :
1. Earth is the fourth largest planet of the solar system.
2. Earth?s circumference is about 45000 km.
3. Earth?s polar diameter is about 43 km shorter than its
equatorial diameter.
4. Earth has a total surface area of 510 million sq. km.
Which of these statements are correct?
(a) 1 and 2
(b) 1 and 4
(c) 2 and 3
(d) 3 and 4
Ans: ( d ) 3 and 4

Directions : These questions consist of two statements, one
labeled as ?Assertion (A)? and the other labeled as ?Reason
(R)?. You are to examine these two statements carefully and
decide if the Assertion (A) and the Reason (R) re
individually true and if so, whether the Reason (R) is the
correct explanation for the Assertion (A). Select your
answers to these items using the codes given below and mark
your answers accordingly.
(a) Both A and R are individually true and R is the correct
explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the
correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
84. Assertion (A) :
The mangrove plants are able to sustain in tidal swamps
along the coast.
Reason (R) :
The mangrove plant have pneumatophores.
Ans: ( b )

85. Assertion (A) :
Mountainous regions have a comparatively low temperature.
Reason (R) :
Mountainous areas are usually covered with forests.
Ans: ( b )

86. Assertion (A) :
The convectional rain is the most common type f rainfall in
the equatorial region.

Reason (R) :
Convectional rainfall is caused by the onshore movement of
winds.
Ans: ( a )

87. Consider the following statements :
1. Sedimentary rocks contain fossils.
2. The most common chemical sedimentary rock is limestone.
3. Coal is a biochemical sedimentary rock.
4. Gypsum is an evaporite.
Which of these statements are correct ?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: ( d ) 1, 2, 3 and 4

88. In which one of the following types of clouds, does the
?halo? of moon occur?
(a) Cirrus
(b) Cumulus
(c) Nimbus
(d) Stratus
Ans: ( a ) Cirrus

89. Consider the following statements about the earthquake :
1. Earthquake usually originates from the sudden adjustments
in the crust of the earth.
2. It may be of tectonic or volcanic origin.
3. Most severe earthquakes are associated with fault lines.
Which of these statements are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) 1, 2 and 3
Ans: ( d ) 1, 2 and 3

90. At which one of the following places is the maximum
sunlight received ?
(a) Allahabad
(b) Kolkata
(c) Leh
(d) Pune
Ans: ( d ) Pune

91. Which one of the following pairs is not correctly matched ?
(a) Rourkela : Orissa
(b) Durgapur : West Bengal
(c) Bokaro : Jharkhand
(d) Bhilai : Madhya Pradesh
Ans: ( d ) Bhilai : Madhya Pradesh

92. Which one of the following is a land-locked country?
(a) Angola
(b) Mozambique
(c) Namibia
(d) Zambia
Ans: ( d ) Zambia

93. Consider the following statements regarding the
International Date Line:
1. The days and nights are of equal length along this line.
2. A traveler from Japan to America gains one day.
3. It follows almost 1800 longitude.
4. Two different dates are observed on either side of this line.
Which of these statements are correct ?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: ( b ) 2, 3 and 4

94. Consider the following statements regarding the
anticyclone :
1. The barometric pressure is high towards the center of the
system.
2. Winds are light and variable, blowing in a clockwise
direction in the southern Hemisphere.
3. Weather remains usually dry and the sky is clear.
Which of these statements are correct ?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) 1 and 3
Ans: ( d ) 1 and 3

95. Coal deposits of India belong mainly to the geological
time period of
(a) Gondwana
(b) Vindhyan
(c) Tertiary
(d) Quarternary
Ans: ( a ) Gondwana

 
Is This Answer Correct ?    15 Yes 4 No
Guest
 

 
 
 
Other NDA Interview Questions
 
  Question Asked @ Answers
 
Consider the following climatic characteristics : 1. Temperatures range from 210C in the summer to 100C or below in the winter 2. Off-shore trade winds blow during the summer 3. The summers are hot and dry while winters are cool and moist 4. The annual rainfall ranges from 500mm to 760mm Out of the following climatic types, select the one which possesses the above characteristics : (a) Tropical Monsoon (b) Mediterranean (c) China type (d) West European type   1
Who founded the Brahmo Samaj? (a) Debendranath Tagore (b) Keshab Chandra Sen (c) Raja Ram Mohan Roy (d) Ishwar Chandra Vidyasagar UPSC 2
The objectives of the United nations are 1. To maintain international peace and security 2. To develop friendly relations among nations 3. To defend the sovereignty of nations 4. To promote economic freedom among nations Which of these statements are correct ? (a) 1 and 2 (b) 1 and 3 (c) 1 and 4 (d) 2 and 4   1
River Spiti (Valley) drains into (a) Zanskar (b) Sutlej (c) Beas (d) chenab   1
Who organized the East India Association in London to mobilize public opinion for Indian welfare? (a) Justice Ranade (b) Dadabhai Naoroji (c) Surendranath Banerjee (d) Anandamohan Bose CDS 5
Which one of the following travelers is NOT associated with the description fo the glories of Vijayanagar kingdom? (a) Abdur Razzaq (b) Paes (c) Ibn Batuta (d) Nuniz   1
HOW TO CLEAR THE PILOT APTITUDE AND BATTERY TEST NDA 2
Which of the following Articles of the Indian Constitution deal with the Directive Principles of State Policy? (a) 26 to 41 (b) 31 to 56 (c) 36 to 51 (d) 41 to 66   1
Consider the following statements : 1. Jainsim in ancient India condemned the vama system. 2. Jain religious literature was written in Ardhamagadhi. 3. Mahavira admitted women into the order of his followers. Which of these statements is/are correct? (a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2 (c) 3 only (d) 2 and 3   1
which kind of oue.'s will be asked in interview of NDA ?   1
Which one of the following characteristics is not associated with the tropical cyclones? (a) Before the cyclone arrives, the air becomes very still but temperature and humidity are high (b) As the front of the vortex arrives, gusty winds develop and thick clouds appear (c) As the cold front passes, the weather changes and thick clouds appear (d) Calm conditions return when the eye of the cyclone arrives   1
With reference to the Indian Parliament, consider the following statements : 1. A member of the Lok Sabha cannot be arrested by the police under any case when the Parliament is in session. 2. Members of the Indian Parliament have the privilege of exemption from attendance as witnesses in the law courts. Which of these statements is/are correct? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2   1
 
For more NDA Interview Questions Click Here 
 
 
 
 
 


   
Copyright Policy  |  Terms of Service  |  Articles  |  Site Map  |  RSS Site Map  |  Contact Us
   
Copyright 2013  ALLInterview.com.  All Rights Reserved.

ALLInterview.com   ::  KalAajKal.com