ALLInterview.com :: Home Page            
 Advertise your Business Here     
Browse  |   Placement Papers  |   Company  |   Code Snippets  |   Certifications  |   Visa Questions
Post Question  |   Post Answer  |   My Panel  |   Search  |   Articles  |   Topics  |   ERRORS new
   Refer this Site  Refer This Site to Your Friends  Site Map  Bookmark this Site  Set it as your HomePage  Contact Us     Login  |  Sign Up                      
Google
   
 
Categories >> Government >> SSC >> SSC General Studies
 
 


 

 
 SSC History interview questions  SSC History Interview Questions (35)
 SSC Political Science interview questions  SSC Political Science Interview Questions (35)
 SSC Economy interview questions  SSC Economy Interview Questions (30)
 SSC Geography interview questions  SSC Geography Interview Questions (33)
 SSC General Science interview questions  SSC General Science Interview Questions (40)
 SSC General Studies interview questions  SSC General Studies Interview Questions (342)
 SSC AllOther interview questions  SSC AllOther Interview Questions (544)
Question
SSC ? Grade ?D? Exam
ENGLISH
SYNONYMS
 Question Submitted By :: SSC-General-Studies
I also faced this Question!!     Answer Posted By  
 
Answer
# 1
SSC ? Grade ?D? Exam
ENGLISH
SYNONYMS

Direction (Qs. 1 to 105) : In the following questions
choose the word which best expresses the meaning of the
given word.
1. INDICT
(A) Condemn
(B) Reprimand
(C) Accuse
(D) Allege
Ans: ( C ) Accuse

2. SCINTILLATING
(A) Smouldering
(B) Gilittering
(C) Touching
(D) Warming
Ans: ( B ) Gilittering

3. REFECTORY
(A) Restaurant
(B) Parlour
(C) Living Room
(D) Dining Room
Ans: ( D ) Dining Room

4. DISTINCTION
(A) Diffusion
(B) Disagreement
(C) Different
(D) Degree
Ans: ( C ) Different

5. IMPROVEMENT
(A) Advancement
(B) Betterment
(C) Promotion
(D) Preference
Ans: ( B ) Betterment

6. ADVERSITY
(A) Failure
(B) Helplessness
(C) Misfortune
(D) Crisis
Ans: ( C ) Misfortune

7. TURN UP
(A) Land up
(B) Show up
(C) Crop up
(D) Come up
Ans: ( B ) Show up

8. DEIFY
(A) Flatter
(B) Challenge
(C) Worship
(D) Face
Ans: ( C ) Worship

9. ERROR
(A) Misadventure
(B) Misgiving
(C) Ambiguity
(D) Blunder
Ans: ( D ) Blunder

10. SHALLOW
(A) Artificial
(B) Superficial
(C) Foolish
(D) Worthless
Ans: ( B ) Superficial

11. MASSACRE
(A) Murder
(B) Stab
(C) Assassinate
(D) Slaughter
Ans: ( D ) Slaughter

12. COMBAT
(A) Conflict
(B) Quarrel
(C) Feud
(D) Fight
Ans: ( D ) Fight

13. VORACIOUS
(A) Wild
(B) Hungry
(C) Angry
(D) Quick
Ans: ( B ) Hungry

14. IMPROMPTU
(A) Offhand
(B) Unimportant
(C) Unreal
(D) Effective
Ans: ( A ) Offhand

15. RABBLE
(A) Mob
(B) Noise
(C) Roar
(D) Rubbish
Ans: ( A ) Mob

16. TEPID
(A) Hot
(B) Warm
(C) Cold
(D) Boiling
Ans: ( B ) Warm

17. MAYHEM
(A) Jubilation
(B) Havoc
(C) Excitement
(D) Defeat
Ans: ( B ) Havoc

18. TIMID
(A) Fast
(B) Slow
(C) Medium
(D) Shy
Ans: ( D ) Shy

19. CANTANKEROUS
(A) Quarrelsome
(B) Rash
(C) Disrespectful
(D) Noisy
Ans: ( A ) Quarrelsome

20. PRECARIOUS
(A) Cautious
(B) Critical
(C) Perilous
(D) Brittle
Ans: ( B ) Critical

21. TACITURNITY
(A) Dumbness
(B) Changeableness
(C) Hesitation
(D) Reserve
Ans: ( D ) Reserve

22. INEBRIATE
(A) Dreamy
(B) Stupefied
(C) Unsteady
(D) Drunken
Ans: ( D ) Drunken

23. HARBINGER
(A) Massenger
(B) Steward
(C) Forerunner
(D) Pilot
Ans: ( C ) Forerunner

24. INTIMIDATE
(A) To hint
(B) Frighten
(C) Bluff
(D) Harass
Ans: ( B ) Frighten

25. IRONIC
(A) Inflexible
(B) Bitter
(C) Good-natured
(D) Disguisedly sarcastic
Ans: ( D ) Disguisedly sarcastic

26. STRINGENT
(A) Tense
(B) Stringy
(C) Strict
(D) Causing to shrink
Ans: ( C ) Strict

27. ESCTATIC
(A) Animated
(B) Bewildered
(C) Enraptured
(D) Illful
Ans: ( C ) Enraptured

28. COMMENSURATE
(A) Measurable
(B) Proportionate
(C) Beginning
(D) Appropriate
Ans: ( B ) Proportionate

29. DESTITUTION
(A) Humility
(B) Moderation
(C) Poverty
(D) Beggary
Ans: ( C ) Poverty

30. ASCEND
(A) Leap
(B) Grow
(C) Deviate
(D) Mount
Ans: ( D ) Mount

31. UNCOUTH
(A) Ungraceful
(B) Rough
(C) Slovenly
(D) Dirty
Ans: ( A ) Ungraceful

32. LYNCH
(A) Hang
(B) Madden
(C) Killed
(D) Shoot
Ans: ( C ) Killed

33. LAUD
(A) Lord
(B) Eulogy
(C) Praise
(D) Extolled
Ans: ( C ) Praise

34. CORRESPONDENCE
(A) Agreements
(B) Contracts
(C) Documents
(D) Letters
Ans: ( D ) Letters

35. VENUE
(A) Place
(B) Agenda
(C) Time
(D) Duration
Ans: ( A ) Place

36. STERILE
(A) Barren
(B) Arid
(C) Childless
(D) Dry
Ans: ( A ) Barren

37. SYNOPSIS
(A) Index
(B) Mixture
(C) Summary
(D) Puzzle
Ans: ( C ) Summary

38. GERMANE
(A) Responsible
(B) Logical
(C) Possible
(D) Relevant
Ans: ( D ) Relevant

39. PONDER
(A) Think
(B) Evaluate
(C) Anticipate
(D) Increase
Ans: ( A ) Think

40. CANNY
(A) Obstinate
(B) Handsome
(C) Clever
(D) Stout
Ans: ( C ) Clever

41. ABUNDANT
(A) Ripe
(B) Cheap
(C) Plenty
(D) Absent
Ans: ( C ) Plenty

42. CONSEQUENCES
(A) Results
(B) Conclusions
(C) Difficulties
(D) Applications
Ans: ( A ) Results

43. SHIVER
(A) Shake
(B) Rock
(C) Tremble
(D) Move
Ans: ( C ) Tremble

44. DILIGENT
(A) Progressive
(B) Brilliant
(C) Inventive
(D) Hard-working
Ans: ( D ) Hard-working

45. DISTANT
(A) Far
(B) Removed
(C) Reserved
(D) Separate
Ans: ( A ) Far

46. FORAY
(A) Excursion
(B) Contest
(C) Ranger
(D) Intuition
Ans: ( A ) Excursion

47. FRUGALITY
(A) Foolishness
(B) Extremity
(C) Enthusiasm
(D) Economy
Ans: ( D ) Economy

48. GARNISH
(A) Paint
(B) Garner
(C) Adorn
(D) Abuse
Ans: ( C ) Adorn

49. VIGOUR
(A) Strength
(B) Boldness
(C) Warmth
(D) Enthusiasm
Ans: ( A ) Strength

50. CANDID
(A) Apparent
(B) Explicit
(C) Frank
(D) Bright
Ans: ( C ) Frank

51. BRIEF
(A) Limited
(B) Small
(C) Little
(D) Short
Ans: ( D ) Short

52. GARRULITY
(A) Credulity
(B) Senility
(C) Loquaciousness
(D) Speciousness
Ans: ( C ) Loquaciousness

53. FURORE
(A) Excitement
(B) Worry
(C) Flux
(D) Anteroom
Ans: ( A ) Excitement

54. NEUTRAL
(A) Unbiased
(B) Non-aligned
(C) Undecided
(D) Indifferent
Ans: ( A ) Unbiased

55. LAMENT
(A) Complain
(B) Comment
(C) Condone
(D) Console
Ans: ( A ) Complain

56. Masterly
(A) Crafty
(B) Skilful
(C) Meaningful
(D) Cruel
Ans: ( B ) Skilful

57. MOROSE
(A) Annoyed
(B) Gloomy
(C) Moody
(D) Displeased
Ans: ( B ) Gloomy

58. BARE
(A) Uncovered
(B) Tolerate
(C) Clear
(D) Neat
Ans: ( A ) Uncovered

59. FEEBLE
(A) Weak
(B) Vain
(C) Arrogant
(D) Sick
Ans: ( A ) Weak

60. PRESTIGE
(A) Influence
(B) Quality
(C) Name
(D) Wealth
Ans: ( C ) Name

61. WARRIOR
(A) Soldier
(B) Sailor
(C) Pirate
(D) Spy
Ans: ( A ) Soldier

62. ENTIRE
(A) Part
(B) Quarter
(C) Whole
(D) Half
Ans: ( C ) Whole

63. RESCUE
(A) Command
(B) Help
(C) Defence
(D) Safety
Ans: ( B ) Help

64. INFREQUENT
(A) Never
(B) Usual
(C) Rare
(D) Sometimes
Ans: ( D ) Sometimes

65. WRETCHED
(A) Poor
(B) Foolish
(C) Insane
(D) Strained
Ans: ( A ) Poor

66. DIVERSION
(A) Amusement
(B) Distortion
(C) Deviation
(D) Bylane
Ans: ( A ) Amusement

67. AWAKENED
(A) Enlightened
(B) Realised
(C) Shook
(D) Waken
Ans: ( D ) Waken

68. HESITATED
(A) Stopped
(B) Paused
(C) Slowed
(D) Postponed
Ans: ( B ) Paused

69. PIOUS
(A) Pure
(B) Pretentious
(C) Clean
(D) Devout
Ans: ( A ) Pure

70. TORTURE
(A) Torment
(B) Chastisement
(C) Harassment
(D) Terror
Ans: ( A ) Torment

71. ATTEMPT
(A) Serve
(B) Explore
(C) Try
(D) Explain
Ans: ( C ) Try

72. RESTRAINT
(A) Hindrance
(B) Repression
(C) Obstacle
(D) Restriction
Ans: ( D ) Restriction

73. CHASTE
(A) Honest
(B) Dignified
(C) Virtuous
(D) Noble
Ans: ( C ) Virtuous

74. INSOMNIA
(A) Lethargy
(B) Sleeplessness
(C) Drunkenness
(D) Unconsciousness
Ans: ( B ) Sleeplessness

75. TRANSIENT
(A) Transparent
(B) Fleeting
(C) Feeble
(D) Fanciful
Ans: ( B ) Fleeting

76. MANDACIOUS
(A) Full of confidence
(B) False
(C) Encouraging
(D) Provocative
Ans: ( B ) False

77. VORACIOUS
(A) Truthful
(B) Gluttonous
(C) Funny
(D) Venturous
Ans: ( B ) Gluttonous

78. CONNOISSEUR
(A) Ignorant
(B) Lover of art
(C) Interpreter
(D) Delinquent
Ans: ( B ) Lover of art

79. REPERCUSSION
(A) Clever reply
(B) Recollection
(C) Remuneration
(D) Reaction
Ans: ( D ) Reaction

80. REPEAL
(A) Sanction
(B) Perpetuate
(C) Pass
(D) Cancel
Ans: ( D ) Cancel

81. INFAMY
(A) Dishonour
(B) Glory
(C) Integrity
(D) Reputation
Ans: ( A ) Dishonour

82. FAKE
(A) Original
(B) Imitation
(C) Trustworthy
(D) Loyal
Ans: ( B ) Imitation

83. DEBACLE
(A) Collapse
(B) Decline
(C) Defeat
(D) Disgrace
Ans: ( A ) Collapse

84. ADMONISH
(A) Punish
(B) Curse
(C) Dismiss
(D) Reprimand
Ans: ( D ) Reprimand

85. EMBEZZLE
(A) Misappropriate
(B) Balance
(C) Remunerate
(D) Clear
Ans: ( A ) Misappropriate

86. CORPULENT
(A) Lean
(B) Gaunt
(C) Emaciated
(D) Obese
Ans: ( D ) Obese

87. AUGUST
(A) Common
(B) Ridiculous
(C) Dignified
(D) Petty
Ans: ( C ) Dignified

88. STRINGENT
(A) Dry
(B) Strained
(C) Rigorous
(D) Shrill
Ans: ( C ) Rigorous

89. INSOLVENT
(A) Poor
(B) Bankrupt
(C) Penniless
(D) Broke
Ans: ( B ) Bankrupt

90. EXTRICATE
(A) Pull
(B) Free
(C) Tie
(D) Complicate
Ans: ( B ) Free

91. INEXPLICABLE
(A) Confusing
(B) Unaccountable
(C) Chaotic
(D) Unconnected
Ans: ( B ) Unaccountable

92. GRATIFY
(A) Appreciate
(B) Frank
(C) Indulge
(D) Pacify
Ans: ( D ) Pacify

93. ALERT
(A) Energetic
(B) Observant
(C) Intelligent
(D) Watchful
Ans: ( D ) Watchful

94. UNTIE
(A) Unfold
(B) Unchain
(C) Undo
(D) Unhinge
Ans: ( C ) Undo

95. OBJECT
(A) Challenge
(B) Disapprove
(C) Deny
(D) Disobey
Ans: ( B ) Disapprove

96. BROWSE
(A) Heal
(B) Deceive
(C) Examine
(D) Strike
Ans: ( C ) Examine

97. SALACITY
(A) Bliss
(B) Depression
(C) Indecency
(D) Recession
Ans: ( C ) Indecency

98. ZANY
(A) Clown
(B) Pet
(C) Thief
(D) Magician
Ans: ( A ) Clown

99. WARY
(A) Sad
(B) Vigilant
(C) Distorted
(D) Tired
Ans: ( B ) Vigilant

100. RECKLESS
(A) Courageous
(B) Rash
(C) Bold
(D) Daring
Ans: ( B ) Rash

101. MOVING
(A) Taking
(B) Toying
(C) Shifting
(D) Turning
Ans: ( C ) Shifting

102. KEN
(A) Ignorance
(B) Witness
(C) Trial
(D) Knowledge
Ans: ( D ) Knowledge

103. VENT
(A) Opening
(B) Stodge
(C) End
(D) Past tense of go
Ans: ( A ) Opening

104. RANT
(A) Praise inordinately
(B) Formalise
(C) To preach noisily
(D) To scream
Ans: ( C ) To preach noisily

105. MELD
(A) To soothe
(B) Merge
(C) Purchase
(D) Glisten
Ans: ( B ) Merge

Directions (Qs. 106 to 200) : In each of the sentences
given below a word is printed in bold. Below it four
choices are given. Pick up the one which is most nearly the
SAME in meaning as the word printed in bold and can replaces
it without altering the meaning of the sentence.
106. When youngsters do not have good role-models to emulate
they start search in for them amongst Sportsmen or Filmstars.
(A) imitate
(B) modify
(C) mollify
(D) inhabit
Ans: ( A ) imitate

107. The aberration in the India Economy can be attributed
to short-sightedness of it political masters.
(A) Procrastination
(B) Privilege
(C) Deviation
(D) Steadfastness
Ans: ( C ) Deviation

108. The claims of students look hollow when they attribute
their poor performance to difficulty of examination.
(A) infer
(B) impute
(C) inhere
(D) inundate
Ans: ( B ) impute

109. As soon as he finished his speech, there was
spontaneous applause from the audience.
(A) well-timed
(B) willing
(C) instinctive
(D) instantaneous
Ans: ( C ) instinctive

110. The soldier proved his mettle in the battlefield.
(A) persistence
(B) stamina and strength
(C) courage and endurance
(D) heroism
Ans: ( C ) courage and endurance

111. He listened to my request with indifference.
(A) disinterest
(B) concern
(C) displeasure
(D) caution
Ans: ( A ) disinterest

112. The accident occurred due to his lapse.
(A) trick
(B) interval
(C) error
(D) ignorance
Ans: ( C ) error

113. Being a member of this Club, he has certain rights.
(A) status
(B) truth
(C) virtues
(D) privileges
Ans: ( D ) privileges

114. He is averse to the idea of holding elections now.
(A) convinced
(B) angry
(C) agreeable
(D) opposed
Ans: ( D ) opposed

115. Silence is mandatory for meditation to be effective.
(A) compulsory
(B) necessary
(C) required
(D) needed
Ans: ( A ) compulsory

116. The underworld still makes solid profit out of illicit
liquor.
(A) indigenous
(B) illegitimate
(C) illegal
(D) country
Ans: ( C ) illegal

117. When I look back over the wartime years I cannot help
feeling that time is an inadequate and even capricious
measure of their duration at one moment they seem so long,
at another so short.
(A) misleading
(B) whimsical
(C) erratic
(D) unpredictable
Ans: ( B ) whimsical

118. The tablet alleviated the pain, and the patient was
soon feeling much better.
(A) mitigated
(B) moderated
(C) removed
(D) lightened
Ans: ( A ) mitigated

119. The leader nodded his approbation
(A) understanding
(B) approval
(C) admiration
(D) appreciation
Ans: ( B ) approval

120. We should always try to maintain and promote communal
amity.
(A) bondage
(B) contention
(C) friendship
(D) understanding
Ans: ( C ) friendship

121. Many species of animals have become extinct during the
last hundred years.
(A) aggressive
(B) non-existent
(C) scattered
(D) feeble
Ans: ( B ) non-existent

122. True religion does not require one to proselytize
through guile or force.
(A) translate
(B) hypnotise
(C) attack
(D) convert
Ans: ( D ) convert

123. That the plan is both inhuman and preposterous needs no
further proof.
(A) heartless
(B) impractical
(C) absurd
(D) abnormal
Ans: ( C ) absurd

124. She baffled all our attempts to find her.
(A) defeated
(B) thwarted
(C) foiled
(D) circumvented
Ans: ( C ) foiled

125. Instead of putting up a united front against of common
enemy, the medieval states frittered away their energy in
internecine warfare.
(A) mutually destructive
(B) baneful
(C) pernicious
(D) detrimental
Ans: ( A ) mutually destructive

126. The bullet wound proved to be fatal and the soldier
died immediately.
(A) grievous
(B) dangerous
(C) serious
(D) deadly
Ans: ( D ) deadly

127. Whatever opinion he gives is sane.
(A) rational
(B) obscure
(C) wild
(D) arrogant
Ans: ( A ) rational

128. He corroborated the statement of his brother.
(A) confirmed
(B) disproved
(C) condemned
(D) seconded
Ans: ( A ) confirmed

129. Whatever the verdict of history may be, chaplin will
occupy a unique place in its pages.
(A) judgement
(B) voice
(C) outcome
(D) prediction
Ans: ( A ) judgement

130. The attitude of the Western countries towards the Third
World countries is rather callous to say the least.
(A) passive
(B) unkind
(C) cursed
(D) unfeeling
Ans: ( D ) unfeeling

131. The story is too fantastic to be credible.
(A) believable
(B) false
(C) readable
(D) prasieworthy
Ans: ( A ) believable

132. Catching snakes can be hazardous for people untrained
in the art.
(A) tricky
(B) harmful
(C) difficult
(D) dangerous
Ans: ( D ) dangerous

133. After the dismal performance of the team in the series
concluded yesterday, the captain offered his resignation to
the president of the club.
(A) poor
(B) sorrowful
(C) minimum
(D) short
Ans: ( A ) poor

134. The small boy was able to give a graphic description of
the thief.
(A) picture
(B) drawing
(C) vivid
(D) broad
Ans: ( C ) vivid

135. The prisoner has been languishing in the jail for the
last many years.
(A) convicted
(B) suffering
(C) attempting
(D) avoiding
Ans: ( B ) suffering

136. Some of the Asian countries have been enmeshed in an
inescapable debt trap.
(A) entagled
(B) hit
(C) struck
(D) ensured
Ans: ( A ) entagled

137. In spite of their efforts, the team of scientists could
not make much headway to solve the problem.
(A) progress
(B) thinking
(C) efforts
(D) start
Ans: ( A ) progress

138. On scrutiny the police officer found out that the
documents provided by the landlord were totally fabricated.
(A) forged
(B) historical
(C) prepared
(D) genuine
Ans: ( A ) forged

139. The soldier displayed exceptional courage and saved the
Major from the enemy?s hand.
(A) avoidable
(B) unusual
(C) strange
(D) abnormal
Ans: ( B ) unusual

140. He found a lucrative assignment.
(A) good
(B) profitable
(C) excellent
(D) significant
Ans: ( B ) profitable

141. The novel was so interesting that I was oblivious of my
surroundings.
(A) precarious
(B) unmindful
(C) aware
(D) watchful
Ans: ( B ) unmindful

142. The great dancer impressed the appreciative crowd by
his nimble movements.
(A) unrhythmic
(B) lively
(C) quickening
(D) clear
Ans: ( C ) quickening

143. The president of the party deprecated the move of the
Government to introduce electoral reforms in a haste.
(A) welcomed
(B) denied
(C) protested
(D) humiliated
Ans: ( C ) protested

144. It took him a long time to come round after the operation.
(A) recover
(B) walk
(C) move
(D) eat
Ans: ( A ) recover

145. Few teachers have been spared the problem of an
obstreperous pupil in the class.
(A) sullen
(B) unruly
(C) lazy
(D) awkward
Ans: ( B ) unruly

146. His visit to foreign countries brought about a
sea-change in his outlook and his attitude to people.
(A) complete change
(B) partial change
(C) favourable change
(D) unfavourable change
Ans: ( A ) complete change

147. Swift is known in the world of letters for his misogynism.
(A) hate for mankind
(B) hate for womankind
(C) love for the reasonable
(D) love for womankind
Ans: ( B ) hate for womankind

148. He was warned at the outset of his career.
(A) end
(B) beginning
(C) middle
(D) entrance
Ans: ( B ) beginning

149. The time I spent in the library was a most rewarding one.
(A) profitable
(B) paying
(C) serviceable
(D) precious
Ans: ( A ) profitable

150. That young is quite sanguine about the result of his
competitive examination.
(A) depressed
(B) pessimistic
(C) anxious
(D) optimistic
Ans: ( D ) optimistic

151. The courage shown by the soldiers at this moment of
crisis is exemplary.
(A) suitable
(B) clear
(C) elementary
(D) admirable
Ans: ( D ) admirable

152. The notice said that the meeting would begin precisely
at 9:30 a.m.
(A) approximately
(B) exactly
(C) accurately
(D) concisely
Ans: ( B ) exactly

153. The inspector was a vigilant young man.
(A) intelligent
(B) ambitious
(C) watchful
(D) smart
Ans: ( C ) watchful

154. A rupture in the relationship of the two brothers is
quite apparent.
(A) break
(B) damage
(C) breach
(D) gap
Ans: ( A ) break

155. ?I have learnt a great deal working in factories, and
for a time I?ve been a weaver. Here are my tetstimonials,
Mr. Davis.?
(A) witnesses
(B) testaments
(C) tokens
(D) credentials
Ans: ( D ) credentials

156. The prince fell in love with a comely young maiden.
(A) delightful
(B) pretty
(C) homely
(D) elegant
Ans: ( B ) pretty

157. Lack of occupation is not necessarily revealed by
manifest idleness.
(A) easily perceived
(B) easily acquired
(C) easily infected
(D) easily deflected
Ans: ( A ) easily perceived

158. Even today many people are guided by obstruse moral values
(A) dangerous
(B) impracticable
(C) obscure
(D) irrational
Ans: ( C ) obscure

159. Sunlight and shadow made the landscape a kaleidoscope
of colour.
(A) tube containing mirrors and loose pieces of coloured glass
(B) frequently changing pattern of bright scenes
(C) a mixture of black and white
(D) resembling the seven colours
Ans: ( B ) frequently changing pattern of bright scenes

160. A person unrestrained by the rules of morality or
tradition is called a licentious person.
(A) libertine
(B) loafer-type
(C) criminal
(D) freelance
Ans: ( A ) libertine

161. She has an insatiable love for music.
(A) unsatisfiable
(B) unchanging
(C) irreconciliable
(D) undesirable
Ans: ( A ) unsatisfiable

162. The recent acts of vandalism in the country cannot be
ignored.
(A) disturbance
(B) ravage
(C) provocation
(D) violence
Ans: ( D ) violence

163. When he returned he was accompanied by a sprightly
young girl.
(A) beautiful
(B) lively
(C) intelligent
(D) sportive
Ans: ( B ) lively

164. I wrote to him as lately as last week
(A) immediately
(B) early
(C) recently
(D) late
Ans: ( C ) recently

165. The international community may begin to doubt the
credentials of the largest democracy in the world.
(A) principles
(B) dependability
(C) capacity to return loans
(D) trustworthiness
Ans: ( D ) trustworthiness

166. The indiscriminate demand for mass consumption goods is
deplorable.
(A) desperate
(B) undifferentiated
(C) discreet
(D) insensitive
Ans: ( B ) undifferentiated

167. The general policies will relieve the sufferings of the
common man.
(A) alleviate
(B) mitigate
(C) moderate
(D) abate
Ans: ( A ) alleviate

168. They were totally unware of the impending disaster.
(A) threatening
(B) imminent
(C) terrible
(D) possible
Ans: ( B ) imminent

169. His style is quite transparent.
(A) verbose
(B) involved
(C) lucid
(D) witty
Ans: ( C ) lucid

170. When the police questioned him, he gave very incoherent
answer at first.
(A) irrational
(B) inconsistent
(C) irrelevant
(D) irritating
Ans: ( B ) inconsistent

171. Japan has been very much eulogisted in this book.
(A) appreciated
(B) praised
(C) approved
(D) applauded
Ans: ( B ) praised

172. I don?t like alien fashions.
(A) foreign
(B) extraneous
(C) unusual
(D) exotic
Ans: ( D ) exotic

173. The visitor had a bohemian look.
(A) hostile
(B) unconventional
(C) sinister
(D) unfriendly
Ans: ( B ) unconventional

174. That great artist?s life was full of vicissitudes.
(A) sorrows
(B) misfortunes
(C) changes
(D) surprises
Ans: ( C ) changes

175. This young man appears to be quite headstrong.
(A) thick-headed
(B) obstinate
(C) robust
(D) witty
Ans: ( B ) obstinate

176. Only those who are guillible take every advertisement
seriously.
(A) fallible
(B) enthusiastic
(C) unsuspecting
(D) unrealistic
Ans: ( C ) unsuspecting

177. As the driver was inebriated he could not control the car.
(A) inexperienced
(B) tired
(C) befuddled
(D) intoxicated
Ans: ( D ) intoxicated

178. They feel that we should be fully aware of our own
environment.
(A) nationality
(B) heredity
(C) nature
(D) surroundings
Ans: ( D ) surroundings

179. Everyone was listening to the news of earthquake with
mounting anxiety.
(A) curiosity
(B) grief
(C) uneasiness
(D) eagerness
Ans: ( C ) uneasiness

180. Manish neglected to remit the fees in time and
therefore had to pay a fine.
(A) refused
(B) failed
(C) promised
(D) obstructed
Ans: ( B ) failed

181. The poem is written in a very lucid style.
(A) elaborate
(B) clear
(C) noble
(D) intricate
Ans: ( B ) clear

182. We didn?t believe in his statement, but subsequent
events proved that he was right.
(A) later
(B) many
(C) few
(D) earlier
Ans: ( A ) later

183. All the characters in the novel are fictitious.
(A) unbelieveable
(B) unreliable
(C) infamous
(D) unreal
Ans: ( D ) unreal

184. The pioneers left a blazing trail of courage, manliness
and chivalry.
(A) inventors
(B) explorers
(C) colonialists
(D) settlers
Ans: ( D ) settlers

185. Even though singing of ballads is no longer lucrative
the Bhopas of Rajasthan continue to sing them in order to
cherish the memory of their royal warriors.
(A) tempting
(B) attractive
(C) profitable
(D) honourable
Ans: ( C ) profitable

186. When he could not endure the cruel ragging any longer,
the new recruit bravely stood up to all his bullying seniors.
(A) challenged
(B) fought back
(C) resisted
(D) defeated
Ans: ( C ) resisted

187. The angry villagers have lynched two suspected
child-lifters already.
(A) beaten up
(B) captured
(C) killed
(D) mutilated
Ans: ( C ) killed

188. The thief outwitted the constable on some pretext and
disappeared on the way to the police station.
(A) defeated
(B) befooled
(C) cheated
(D) outmaneuvered
Ans: ( A ) defeated

189. Public figures should not indulge in mud-slinging.
(A) caricatures
(B) mockery
(C) slander
(D) quarrelling
Ans: ( C ) slander

190. Some people just cannot compromise where truth is
concerned.
(A) adjust
(B) accommodate
(C) yield
(D) conciliate
Ans: ( A ) adjust

191. Traffic being what it is, it is lamentable that our
roads are unable to take the load.
(A) unpardonable
(B) deplorable
(C) inexcusable
(D) terrible
Ans: ( B ) deplorable

192. It is very difficult to retain all that you hear in the
class.
(A) keep
(B) recall
(C) preserve
(D) conserve
Ans: ( A ) keep

193. Everybody likes him because he is an industrious student.
(A) energetic
(B) prompt
(C) excellent
(D) diligent
Ans: ( D ) diligent

194. No one will invite her to a tea part for she is so
garrulous.
(A) talks a lot
(B) Giggles all the time
(C) laughs a lot
(D) repeats gossip
Ans: ( A ) talks a lot

195. He has a propensity for getting into debt.
(A) natural tendency
(B) aptitude
(C) characteristic
(D) quality
Ans: ( A ) natural tendency

196. It is a scandal that the murder was declared innocent.
(A) silly notion
(B) talk
(C) rumour
(D) disgraceful action
Ans: ( D ) disgraceful action

197. Incensed by his rude behaviour, the Manager suspended
the worker.
(A) excited
(B) inflamed
(C) enraged
(D) enthused
Ans: ( C ) enraged

198. The invasion force had no artillery and was completely
annihilated.
(A) dismembered
(B) reduced
(C) destroyed
(D) split
Ans: ( C ) destroyed

199. The base of Indian politicians is the group of
sycophants around them who earn bad name for their leaders.
(A) submissive
(B) foppish
(C) flatterers
(D) jarnor
Ans: ( C ) flatterers

200. The benevolence of the God of Rain has been a very
successful monsoon this year too.
(A) ill-will
(B) kindness
(C) morbidity
(D) vision
Ans: ( B ) kindness




 
Is This Answer Correct ?    45 Yes 6 No
Guest
 

 
 
 
Other SSC General Studies Interview Questions
 
  Question Asked @ Answers
 
A man observed that a train 120 m long crossed him in 9 seconds. The speed (in km/hr) of the train was (a) 42 (b) 45 (c) 48 (d) 55   2
The sales-line ?Owner?s pride, neighbours envy? is related to (a) BPL TV (b) Samsung TV (c) Videocon TV (d) Onida TV   2
For oil and gas security, India has invested in production fields abroad. In which of the following production companies do the Indian PSUs hold shares? (a) Saudi Aram Co. (b) Sakhalin-I (c) Petronas (d) Chevron Texa Co.   1
The term ?heavy water? refers to (a) Ice (b) Deuterium oxide (c) Redistilled water (d) Water at 4?0C   2
A sells a scooter priced at Rs. 36,000. He gives a discount of 8% on the first Rs. 20,000 and 5% on the next Rs. 10,000. How much discount can he afford on the remaining Rs. 6,000 if he is to get as much s 7% discount on the total ? (a) 5% (b) 6% (c) 7% (d) 8%   1
The average of a collection of 20 measurements was calculated to be 56 cm. But later it was found that a mistake had occurred in one of the measurements which was recorded as 64 cm, but should have been 61 cm. The correct average must be (a) 53 cm (b) 54.5 cm (c) 55.85 cm (d) 56.15 cm   1
The abbreviation NPT refers to (a) Nuclear Pollution Treaty (b) Nuclear Non-Proliferation Treaty (c) National Press Trust (d) Nava Sheva Port Trust   1
Joseph?s salary is reduced by 10%. In order to have his salary back to his original amount, it must be raised by (a) 12.5% (b) 11 1/9 % (c) 10% (d) 11% SSC 2
Who among the following can be removed from office through impeachment by Parliament ? (a) Speaker of Lok Sabha (b) Prime Minister (c) Vice-President of India (d) President of India RRB 4
The words ?Satyameva Jayate? in the State Emblem of India were taken from (a) Upanishads (b) Samaveda (c) Rigveda (d) Ramayana BSNL 12
Which is the multi-purpose river valley project constructed on the Indo-Nepal border?   3
Which of the following is chiefly present in LPG (Liquefied Petroleum Gas)? (a) Methane (b) Ethane (c) Propane (d) Butane   5
 
For more SSC General Studies Interview Questions Click Here 
 
 
 
 
 


   
Copyright Policy  |  Terms of Service  |  Articles  |  Site Map  |  RSS Site Map  |  Contact Us
   
Copyright 2013  ALLInterview.com.  All Rights Reserved.

ALLInterview.com   ::  KalAajKal.com