ALLInterview.com :: Home Page      
 Advertise your Business Here     
Browse  |   Placement Papers  |   Company  |   Code Snippets  |   Certifications  |   Visa Questions
Post Question  |   Post Answer  |   My Panel  |   Search  |   Articles  |   Topics  |   Errors
   Refer this Site  Refer This Site to Your Friends  Site Map  Contact Us      
   
 
Categories >> Government >> General Knowledge_Current Affairs
 


 

 
Question
General Knowledge & Current Affairs

Questions and Answers - Set 1
 Question Submitted By :: General Knowledge_Current Affairs
  I also faced this Question!!      
Answer Posted By  
 Answers were Sorted based on User's Feedback
Answer
# 1
1. India has signed an agreement to procure Advanced Jet
Trainer (Hawk) from which of the following countries ?
(a) USA
(b) UK
(c) France
(d) Russia
Ans: ( b ) UK

2. The United States has granted the status of ?major
non-NATO ally? to which of the following countries recently ?
(a) Pakistan
(b) India
(c) Afghanistan
(d) Myanmar
Ans: ( a ) Pakistan

3. Who among the following persons bought the sword of Tipu
Sultan in London and brought it back to India ?
(a) Ratan Tata
(b) Mukesh Ambani
(c) Vijay Mallya
(d) Aditya Birla
Ans: ( c ) Vijay Mallya

4. Which of the following companies became India?s first
listed IT firm to have crossed $1 billion turnover ?
(a) Satyam
(b) HCL
(c) Wipro
(d) Infosys Technologies
Ans: ( d ) Infosys Technologies

5. Who among the following women has become the highest
individual scorer in an innings in Tests ?
(a) Mithali Raj
(b) Kiran Baloch
(c) Diana Eduljee
(d) None of these
Ans: ( b ) Kiran Baloch

6. Who is the new Prime Minister of Sri Lanka ?
(a) Chandrika Kumaratunga
(b) Ranil Wickremesinghe
(c) Mahinda Rajapakse
(d) None of these
Ans: ( c ) Mahinda Rajapakse

7. Hamas is a militant organization fighting against which
of the following countries ?
(a) Sudan
(b) Israel
(c) Brazil
(d) Syria
Ans: ( b ) Israel

8. Who among the following has become the first Indian to
score a triple century in Tests ?
(a) Rahul Dravid
(b) Sachin Tendulkar
(c) V.V.S. Laxman
(d) Virender Sehwag
Ans: ( d ) Virender Sehwag

9. Who among the following has won the Femina Miss India
Universe 2004 title ?
(a) Lakshmi Pandit
(b) Sayali Bhagat
(c) Tanushree Dutta
(d) Jyoti Brahmin
Ans: ( c ) Tanushree Dutta

10. The 9th South Asian Federation Games were held recently
in which of the following cities ?
(a) Islamabad
(b) Hyderabad
(c) Kathmandu
(d) Colombo
Ans: ( a ) Islamabad

11. Which of the following parts of the poppy plant is used
for the extraction of opium ?
(a) Capsules
(b) Flowers
(c) Leaves
(d) Roots
Ans: ( b ) Flowers

12. Who is the Chairman of the Twelfth Finance Commission ?
(a) C. Rangarajan
(b) N. N. Vohra
(c) Bimal Jalan
(d) Vijay Kelkar
Ans: ( a ) C. Rangarajan

13. The first feature film (talkie) produced in India was
(a) Hatimtai
(b) Alamm Ara
(c) Pundalik
(d) Raja Harishchandra
Ans: ( b ) Alamm Ara

14. During the Indian freedom struggle, ?The Deccan
Educational Society? was founded by
(a) B.G. Tilak
(b) Dadabhai Naoroji
(c) G.K. Gokhale
(d) M.G. Ranade
Ans: ( d ) M.G. Ranade

15. A ?black hole? is a body in space which does not allow
any radiation to come out. This property is due to its
(a) Very small size
(b) Very large size
(c) Very high density
(d) Very low density
Ans: ( c ) Very high density

16. The ?Chilka Lake region? lies in between the deltas of
(a) Ganga and Mahanadi
(b) Godavari and Krishna
(c) Mahanadi and Godavari
(d) Krishna and Kaveri
Ans: ( c ) Mahanadi and Godavari

17. The 44th Amendment of the Indian Constitution withdrew
the Fundamental Right
(a) To freedom of religion
(b) To constitutional remedies
(c) To property
(d) Against exploitation
Ans: ( c ) To property

18. The Legislative Council of a State in India can be
abolished or created by
(a) The President of India in consultation with the Council
of Ministers of the State concerned
(b) The Legislative Assembly of the State concerned
(c) The Parliament at a joint sitting of both the Houses
(d) The Parliament, provided the State Legislative Assembly
passes a resolution to that effect
Ans: ( d ) The Parliament, provided the State Legislative
Assembly passes a resolution to that effect

19. At which stage in its life cycle does the silk work
yield the fibre of commerce ?
(a) Egg
(b) Larva
(c) Pupa
(d) Imago
Ans: ( c ) Pupa

20. Persons below the poverty line in India are classified
as such based on whether
(a) They are entitled to a minimum prescribed food basket
(b) They get work for a prescribed minimum number of days
in a year
(c) They belong to agricultural labourer household and the
scheduled caste /tribe social group
(d) Their daily wages fall below the prescribed minimum wages
Ans: ( a ) They are entitled to a minimum prescribed food
basket

21. As per 1991 Census, which one of the following groups of
Union Territories had the highest literacy rate ?
(a) Chandigarh and Dadra & Nagar Haveli
(b) Delhi and Andaman & Nicobar Islands
(c) Andaman & Nicobar Islands and Pondicherry
(d) Pondicherry and Delhi
Ans: ( b ) Delhi and Andaman & Nicobar Islands

22. In order to win the Grand Slam in Tennis, a player must
win which one of the following groups of tournaments ?
(a) Australian Open, Wimbeldon, French Open, U.S. Open
(b) Wimbledon, French Open, U.S. Open, Swedish Open
(c) Wimbledon, French Open, Paegas Czec Open, U.S. Open
(d) Davis Cup, Wimbledon, French Open, Australian Open
Ans: ( a ) Australian Open, Wimbeldon, French Open, U.S. Open

23. ?Abhinava Bharat?, a secret society of revolutionaries,
was organized by
(a) Khudiram Bose
(b) V.D. Savarkar
(c) Prafulla Chaki
(d) Bhagat Singh
Ans: ( b ) V.D. Savarkar

24. Endoscopy, a technique used to explore the stomach or
other inner parts of the body, is based on the phenomenon of
(a) Total internal reflection
(b) Interference
(c) Diffraction
(d) Polarisation
Ans: ( a ) Total internal reflection

25. Which one of the following lakes forms and international
boundary between Tanzania and Uganda ?
(a) Chad
(b) Malawi
(c) Victoria
(d) Zambezi
Ans: ( c ) Victoria


 

Is This Answer Correct ?    4521 Yes 731 No
pondy
 
Answer
# 2
I am having the knowledge of GK but hving a little
knowledge of the current affairs. 

Is This Answer Correct ?    2400 Yes 549 No
raj
 
 
Answer
# 3
a
b
c
a
ca
a
c
a
a
a
c
c
c
c
c
c
c
c


Is This Answer Correct ?    971 Yes 314 No
surender sharma
 
Answer
# 4
ca 

Is This Answer Correct ?    814 Yes 278 No
sambhu prasad bishi
 
Answer
# 5
plz send me soon g.k & current affairs set-1 

Is This Answer Correct ?    736 Yes 221 No
savita
 
Answer
# 6
Hai,

Here is a goo resource for GK practice tests .
There are about 12000 questions on GK.
You just have to register to get access to the practice
test.

Website: www.studentguide.co.in 

Is This Answer Correct ?    435 Yes 150 No
madhu
 
Answer
# 7
Charles Babbage 

Is This Answer Correct ?    338 Yes 57 No
aditya
 
Answer
# 8
b
a
c
d
b
c
b
c
a
b
a
d
c
c

c
d
c
a
b
a


Is This Answer Correct ?    464 Yes 190 No
prasad
 
Answer
# 9
mr. pranab mukherjee 

Is This Answer Correct ?    302 Yes 78 No
dr. sanjeev
 
Answer
# 10
Pranab Mukherjee- Finace Minister
P. Chidambara - Home minister 

Is This Answer Correct ?    267 Yes 50 No
subrata
 

 
 
 
Other General Knowledge_Current Affairs Interview Questions
 
  Question Asked @ Answers
 
India and Russia recently agreed to extend their defence co-operation agreement till the end of the year??. 1 2000 2 2005 3 2010 4 2020   1
Which involved in the Panchayati Raj? (1) The Village, Block and District (2) The Village and State (3) The Village, District and State (4) The Village, State and the Centre   1
One of the lasting Greek influences on Indian culture was the: (a) conquest of Punjab and Sindh (b) spread of Buddhism in Central Asia (c) Development of the Gandhara style of art (d) Growth of trade and commerce   1
Which one of the following statements of Egyptian society is false? (a) The Egyptian king was the owner of land and his word was law (b) He was looked upon as God (c) Next to the Pharoah came the officials and farmers (d) Agriculture was the most important occupation of the people   1
Which of the following is known as ?graveyard of RBCS?? 1 Liver 2 Bone marrow 3 Spleen 4 appendix cmc 7
Prof. C. V. Raman was awarded Nobel Prize for his work on (a) Transistors (b) Reflection of light (c) Scattering of light (d) Nuclear energy   1
Deficiency of which of the following causes knock-knee, bow legs and pigeon chest in children? 1 Vitamin A 2 Vitamin B2 3 Vitamin D 4 Vitamin E   1
The Kanha national park tiger reserve, is located in: (a) Uttar Pradesh (b) Madhya Pradesh (c) Rajasthan (d) Punjab   1
In August 2004, Indian duo of Leander Paes and Mahesh Bhupathi won which of the following championships? (a) Masters Series (b) Qatar Open (c) Swiss Open (d) Swedish Open   1
The weight of H2O2 which will give on decomposition 5-6 litres of O2 at NTP is (1) 17 g (2) 8.5 g (3) 34 g (4) 56 g   1
Zinc is abundantly found in which State ? (a) Rajasthan (b) Kerala (c) UP (d) Bihar   5
Kabir, Kalidasa and Tansen Sammans are given by: (a) Lalit Kala Akademi (b) Sahitya Akademi (c) MP Government (d) Govt. of India   2
 
For more General Knowledge_Current Affairs Interview Questions Click Here