ALLInterview.com :: Home Page            
 Advertise your Business Here     
Browse  |   Placement Papers  |   Company  |   Code Snippets  |   Certifications  |   Visa Questions
Post Question  |   Post Answer  |   My Panel  |   Search  |   Articles  |   Topics  |   ERRORS new
   Refer this Site  Refer This Site to Your Friends  Site Map  Bookmark this Site  Set it as your HomePage  Contact Us     Login  |  Sign Up                      
Google
   
 
Categories >> Government >> General Knowledge_Current Affairs
 
 


 

 
 UPSC interview questions  UPSC Interview Questions (527)
 SSC interview questions  SSC Interview Questions (1057)
 RRB interview questions  RRB Interview Questions (814)
 CDS interview questions  CDS Interview Questions (62)
 NDA interview questions  NDA Interview Questions (235)
 BSRB interview questions  BSRB Interview Questions (1779)
 APPSC interview questions  APPSC Interview Questions (3016)
 General Knowledge_Current Affairs interview questions  General Knowledge_Current Affairs Interview Questions (7273)
 Government AllOther interview questions  Government AllOther Interview Questions (1355)
Question
General Knowledge & Current Affairs

Questions and Answers - Set 1
 Question Submitted By :: Pondy
I also faced this Question!!     Rank Answer Posted By  
 
  Re: General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 1
Answer
# 1
1. India has signed an agreement to procure Advanced Jet
Trainer (Hawk) from which of the following countries ?
(a) USA
(b) UK
(c) France
(d) Russia
Ans: ( b ) UK

2. The United States has granted the status of ?major
non-NATO ally? to which of the following countries recently ?
(a) Pakistan
(b) India
(c) Afghanistan
(d) Myanmar
Ans: ( a ) Pakistan

3. Who among the following persons bought the sword of Tipu
Sultan in London and brought it back to India ?
(a) Ratan Tata
(b) Mukesh Ambani
(c) Vijay Mallya
(d) Aditya Birla
Ans: ( c ) Vijay Mallya

4. Which of the following companies became India?s first
listed IT firm to have crossed $1 billion turnover ?
(a) Satyam
(b) HCL
(c) Wipro
(d) Infosys Technologies
Ans: ( d ) Infosys Technologies

5. Who among the following women has become the highest
individual scorer in an innings in Tests ?
(a) Mithali Raj
(b) Kiran Baloch
(c) Diana Eduljee
(d) None of these
Ans: ( b ) Kiran Baloch

6. Who is the new Prime Minister of Sri Lanka ?
(a) Chandrika Kumaratunga
(b) Ranil Wickremesinghe
(c) Mahinda Rajapakse
(d) None of these
Ans: ( c ) Mahinda Rajapakse

7. Hamas is a militant organization fighting against which
of the following countries ?
(a) Sudan
(b) Israel
(c) Brazil
(d) Syria
Ans: ( b ) Israel

8. Who among the following has become the first Indian to
score a triple century in Tests ?
(a) Rahul Dravid
(b) Sachin Tendulkar
(c) V.V.S. Laxman
(d) Virender Sehwag
Ans: ( d ) Virender Sehwag

9. Who among the following has won the Femina Miss India
Universe 2004 title ?
(a) Lakshmi Pandit
(b) Sayali Bhagat
(c) Tanushree Dutta
(d) Jyoti Brahmin
Ans: ( c ) Tanushree Dutta

10. The 9th South Asian Federation Games were held recently
in which of the following cities ?
(a) Islamabad
(b) Hyderabad
(c) Kathmandu
(d) Colombo
Ans: ( a ) Islamabad

11. Which of the following parts of the poppy plant is used
for the extraction of opium ?
(a) Capsules
(b) Flowers
(c) Leaves
(d) Roots
Ans: ( b ) Flowers

12. Who is the Chairman of the Twelfth Finance Commission ?
(a) C. Rangarajan
(b) N. N. Vohra
(c) Bimal Jalan
(d) Vijay Kelkar
Ans: ( a ) C. Rangarajan

13. The first feature film (talkie) produced in India was
(a) Hatimtai
(b) Alamm Ara
(c) Pundalik
(d) Raja Harishchandra
Ans: ( b ) Alamm Ara

14. During the Indian freedom struggle, ?The Deccan
Educational Society? was founded by
(a) B.G. Tilak
(b) Dadabhai Naoroji
(c) G.K. Gokhale
(d) M.G. Ranade
Ans: ( d ) M.G. Ranade

15. A ?black hole? is a body in space which does not allow
any radiation to come out. This property is due to its
(a) Very small size
(b) Very large size
(c) Very high density
(d) Very low density
Ans: ( c ) Very high density

16. The ?Chilka Lake region? lies in between the deltas of
(a) Ganga and Mahanadi
(b) Godavari and Krishna
(c) Mahanadi and Godavari
(d) Krishna and Kaveri
Ans: ( c ) Mahanadi and Godavari

17. The 44th Amendment of the Indian Constitution withdrew
the Fundamental Right
(a) To freedom of religion
(b) To constitutional remedies
(c) To property
(d) Against exploitation
Ans: ( c ) To property

18. The Legislative Council of a State in India can be
abolished or created by
(a) The President of India in consultation with the Council
of Ministers of the State concerned
(b) The Legislative Assembly of the State concerned
(c) The Parliament at a joint sitting of both the Houses
(d) The Parliament, provided the State Legislative Assembly
passes a resolution to that effect
Ans: ( d ) The Parliament, provided the State Legislative
Assembly passes a resolution to that effect

19. At which stage in its life cycle does the silk work
yield the fibre of commerce ?
(a) Egg
(b) Larva
(c) Pupa
(d) Imago
Ans: ( c ) Pupa

20. Persons below the poverty line in India are classified
as such based on whether
(a) They are entitled to a minimum prescribed food basket
(b) They get work for a prescribed minimum number of days
in a year
(c) They belong to agricultural labourer household and the
scheduled caste /tribe social group
(d) Their daily wages fall below the prescribed minimum wages
Ans: ( a ) They are entitled to a minimum prescribed food
basket

21. As per 1991 Census, which one of the following groups of
Union Territories had the highest literacy rate ?
(a) Chandigarh and Dadra & Nagar Haveli
(b) Delhi and Andaman & Nicobar Islands
(c) Andaman & Nicobar Islands and Pondicherry
(d) Pondicherry and Delhi
Ans: ( b ) Delhi and Andaman & Nicobar Islands

22. In order to win the Grand Slam in Tennis, a player must
win which one of the following groups of tournaments ?
(a) Australian Open, Wimbeldon, French Open, U.S. Open
(b) Wimbledon, French Open, U.S. Open, Swedish Open
(c) Wimbledon, French Open, Paegas Czec Open, U.S. Open
(d) Davis Cup, Wimbledon, French Open, Australian Open
Ans: ( a ) Australian Open, Wimbeldon, French Open, U.S. Open

23. ?Abhinava Bharat?, a secret society of revolutionaries,
was organized by
(a) Khudiram Bose
(b) V.D. Savarkar
(c) Prafulla Chaki
(d) Bhagat Singh
Ans: ( b ) V.D. Savarkar

24. Endoscopy, a technique used to explore the stomach or
other inner parts of the body, is based on the phenomenon of
(a) Total internal reflection
(b) Interference
(c) Diffraction
(d) Polarisation
Ans: ( a ) Total internal reflection

25. Which one of the following lakes forms and international
boundary between Tanzania and Uganda ?
(a) Chad
(b) Malawi
(c) Victoria
(d) Zambezi
Ans: ( c ) Victoria


 
Is This Answer Correct ?    4508 Yes 724 No
Pondy
 
  Re: General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 1
Answer
# 2
I am having the knowledge of GK but hving a little
knowledge of the current affairs.
 
Is This Answer Correct ?    2398 Yes 546 No
Raj
 
 
 
  Re: General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 1
Answer
# 3
a
b
c
a
ca
a
c
a
a
a
c
c
c
c
c
c
c
c
c
 
Is This Answer Correct ?    967 Yes 312 No
Surender Sharma
 
  Re: General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 1
Answer
# 4
ca 
Is This Answer Correct ?    811 Yes 276 No
Sambhu Prasad Bishi
 
  Re: General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 1
Answer
# 5
plz send me soon g.k & current affairs set-1 
Is This Answer Correct ?    733 Yes 219 No
Savita
 
  Re: General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 1
Answer
# 6
b
a
c
d
b
c
b
c
a
b
a
d
c
c

c
d
c
a
b
a
c
 
Is This Answer Correct ?    462 Yes 189 No
Prasad
 
  Re: General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 1
Answer
# 7
a
b
b
b
c
a
d
d
d
d
d
a

a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
a
 
Is This Answer Correct ?    366 Yes 158 No
Rahul Srivastava
 
  Re: General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 1
Answer
# 8
Hai,

Here is a goo resource for GK practice tests .
There are about 12000 questions on GK.
You just have to register to get access to the practice
test.

Website: www.studentguide.co.in
 
Is This Answer Correct ?    432 Yes 150 No
Madhu
 
  Re: General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 1
Answer
# 9
hello coumterstrike coundition zero is a very goo game 
Is This Answer Correct ?    351 Yes 160 No
Sgs
 
  Re: General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers - Set 1
Answer
# 10
which were the Forighn Minister Of india? 
Is This Answer Correct ?    358 Yes 166 No
Saeed Noor
 

 
 
 
Other General Knowledge_Current Affairs Interview Questions
 
  Question Asked @ Answers
 
At present, how many countries are permanent members of the UN Security Council? (A) 10 (B) 7 (C) 6 (D) 5 IAS 4
The thyroid gland is situated near which of the following organs? 1 Liver 2 Spleen 3 Larynx 4 Kidney   2
. Which one of the following is the most important reason for the establishment of the Vikram Sarabhai Space Centre at Thumba? (a) The sea is near to the place in the East, West and South directions (b) It is a place near to a city in India, which is nearest to the Geographic Equator (c) It is situated on the Geomagnetic Equator (d) Outer Space near Thumba exhibits queer atmospheric phenomena   1
The first definite step to provide Parliamentary control over East India Company was taken by 1 The Regulating Act 2 The Pitts India Act 3 The Charter Act of 1793 4 The Charter Act of 1813   1
In which one of the following countries was a peace accord signed recently to end a two-decade old civil war? 1 Colombia 2 Israel 3 Sudan 4 Haiti   1
Through which one of the following countries the Tropic of Cancer does not pass through? (a) Bangladesh (b) China (c) Myanmar (d) Nepal   2
The world’s best known brand in textiles owned by Du Pont is 1 Scrafle 2 Oriflame 3 Wrigley 4 Lycra   1
Which petroleum company has introduced an improved quality petrol introduced an improved quality petrol called ?Speed?? 1 Bharat Petroleum 2 Indian Oil 3 Hindustan Petroleum 4 None of these   2
Which of the following Directive Principle the state has failed to implement (a) Free legal aid (b) Organization of village panchayats (c) Uniform civil code (d) Promotion of international peace and security   1
In which one of the following States is the literacy rate more than national average as per the Census 2001? 1 Andhra Pradesh 2 Haryana 3 Meghalaya 4 Rajasthan   1
Who is called the ?Father of Economics?? 1 Adam Smith 2 T.R.Malthus 3 J.S.Mill 4 David Ricardo   2
please send current affairs model qp of clerical posts in sbi State-Bank-Of-India-SBI 3
 
For more General Knowledge_Current Affairs Interview Questions Click Here 
 
 
 
 
 


   
Copyright Policy  |  Terms of Service  |  Articles  |  Site Map  |  RSS Site Map  |  Contact Us
   
Copyright © 2013  ALLInterview.com.  All Rights Reserved.

ALLInterview.com   ::  KalAajKal.com