ALLInterview.com :: Home Page            
 Advertise your Business Here     
Browse  |   Placement Papers  |   Company  |   Code Snippets  |   Certifications  |   Visa Questions
Post Question  |   Post Answer  |   My Panel  |   Search  |   Articles  |   Topics  |   ERRORS new
   Refer this Site  Refer This Site to Your Friends  Site Map  Bookmark this Site  Set it as your HomePage  Contact Us     Login  |  Sign Up                      
Google
   
 
Categories >> Government >> RRB
 
 


 

 
 UPSC interview questions  UPSC Interview Questions (529)
 SSC interview questions  SSC Interview Questions (1061)
 RRB interview questions  RRB Interview Questions (819)
 CDS interview questions  CDS Interview Questions (106)
 NDA interview questions  NDA Interview Questions (235)
 BSRB interview questions  BSRB Interview Questions (1780)
 APPSC interview questions  APPSC Interview Questions (3023)
 General Knowledge_Current Affairs interview questions  General Knowledge_Current Affairs Interview Questions (7274)
 Government AllOther interview questions  Government AllOther Interview Questions (1364)
Question
Railway Recruitment Board Examination,
January 2005 Question Paper 
 Question Submitted By :: RRB
I also faced this Question!!     Answer Posted By  
 
Answer
# 1
Railway Recruitment Board Examination,
January 2005 Question Paper

1. ?Abhinav Bharat? was organized by
(a) Bhai Parmanand
(b) Khudiram Bose
(c) Vir Savarkar
(d) None of these
Ans: ( c ) Vir Savarkar

2. On 22nd December, which of the following places has the
largest day and shortest night ?
(a) Melbourne
(b) Moscow
(c) Madrid
(d) Chennai
Ans: ( a ) Melbourne

3. High pressure subtropical calm belts known as ?Horse
Latitudes? lies between
(a) 00 and 150
(b) 200 and 250
(c) 300 and 350
(d) None of these
Ans: ( c ) 300 and 350

4. Zimbobwe was formerly known as
(a) Rhodesia
(b) Mali
(c) Namibia
(d) Zanzibar
Ans: ( a ) Rhodesia

5. Which of the following pairs is correct ?
(a) Bonn - Danube
(b) Baghdad - Tigris
(c) Rome - Seice
(d) Paris - Tiber
Ans: ( b ) Baghdad - Tigris

6. The canal joining Baltic Sea to North Sea is
(a) Kiel Canal
(b) Suez Canal
(c) Panama Canal
(d) None of these
Ans: ( a ) Kiel Canal

7. Which of the following rivers does not form any delta at
its mouth ?
(a) Cauvery
(b) Mahanadi
(c) Godavari
(d) Tapti
Ans: ( d ) Tapti

8. Srinagar is situated on the bank of the river
(a) Ravi
(b) Sutlej
(c) Jhelum
(d) Chenab
Ans: ( c ) Jhelum

9. The Shompens are the tribal people of
(a) Andaman
(b) Nicobar
(c) Lakshadweep
(d) None of these
Ans: ( b ) Nicobar

10. Match the following
A. Manas I. Hangul
B. Dachigam II. Elephant
C. Mudumalai III. Tiger
D. Kaziranga IV. Rhinoceros
A B C D
(a) I II III IV
(b) III I II IV
(c) II IV III I
(d) I III IV II
Ans: ( b ) III I II IV

11. In India, Plan holiday was after
(a) China-India war of 1962
(b) Draught of 1966
(c) Pakistan war of 1971
(d) Pakistan war of 1965
Ans: ( b ) Draught of 1966

12. Which of the following is not a ?Free Trade Zone? ?
(a) Kandla
(b) Mumbai
(c) Visakhapatnam
(d) Trivandrum
Ans: ( d ) Trivandrum

13. The least perfect square number which is divisible by 3,
4, 5, 6 and 8 is
(a) 900
(b) 1600
(c) 2500
(d) 3600
Ans: ( d ) 3600

12. A man has Rs. 480 in the denominations of one-rupee
notes, five-rupee notes and ten-rupee notes. The number of
notes are equal. What is the total number of notes ?
(a) 60
(b) 90
(c) 75
(d) 45
Ans: ( b ) 90

13. In an organization, 40% of the employees are
matriculates, 50% of the remaining are graduates and
remaining 180 are post-graduates. How many employees are
graduates ?
(a) 360
(b) 240
(c) 180
(d) 300
Ans: ( c ) 180

14. Which of the following writs may be issued to enforce a
Fundamental Right ?
(a) Habeas Corpus
(b) Mandamus
(c) Prohibition
(d) Certiorari
Ans: ( a ) Habeas Corpus

15. A common High Court for two or more States and/or Union
Territories may be established by the
(a) President
(b) Parliament by making law
(c) Governor of State
(d) Chief Justice of India
Ans: ( b ) Parliament by making law

16. Who among the following was the Constitutional adviser
to the Constituent Assembly of India ?
(a) M. C. Setalvad
(b) K. M. Munshi
(c) Jawaharlal Nehru
(d) B. N. Rau
Ans: ( d ) B. N. Rau

17. During the period of Renaissance, the new style of
architecture first developed in
(a) Italy
(b) France
(c) England
(d) Germany
Ans: ( a ) Italy

18. The Barrah dacoity was the first major venture of the
revolutionary terrorists of the freedom movement in
(a) The Madras Presidency
(b) Punjab
(c) Bombay-Karnataka
(d) East Bengal
Ans: ( d ) East Bengal

19. Who among the following were popularly known as Red Shirts ?
(a) Congress Socialists
(b) Members of Azad Hind Fauj
(c) Khudai Khidmatgars
(d) People led by Rani Gaidinliu
Ans: ( c ) Khudai Khidmatgars

20. The State in India having dry season for only 3 to 4
months every year is
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Mizoram
(d) Himachal Pradesh
Ans: ( c ) Mizoram

21. Which of the following is correctly matched ?
(a) Gulbarga - Karnataka
(b) Midnapur - Gujarat
(c) Wardha - Madhya Pradesh
(d) Cochin - Tamil Nadu
Ans: ( a ) Gulbarga - Karnataka

22. U Thant Award is given for
(a) Contribution to east-west understanding
(b) Community leadership
(c) Social service
(d) Journalism
Ans: ( c ) Social service

23. Bishop Desmond Tutu is the native of
(a) South Africa
(b) Cuba
(c) Tanzania
(d) Zambia
Ans: ( a ) South Africa

24. The first electric railway was opened in
(a) 1853
(b) 1885
(c) 1905
(d) 1925
Ans: ( d ) 1925

25. Machael Ferreira is associated with which of the
following games ?
(a) Chess
(b) Snooker
(c) Golf
(d) None of these
Ans: ( b ) Snooker

26. ?The Lord of Rings : The Return of the King? won Oscar
award in how many categories ?
(a) 10
(b) 9
(c) 11
(d) 12
Ans: ( c ) 11

27. As per Census 2001, which of the following States has
the lowest density of population ?
(a) Manipur
(b) Meghalaya
(c) Nagaland
(d) Mizoram
Ans: ( d ) Mizoram

28. Which of the following is the latest Tank ?
(a) Akash
(b) Prithvi
(c) Arjun
(d) Bhim
Ans: ( c ) Arjun

29. Which of the following pairs is incorrectly matched ?
(a) Encephalitis - Brain
(b) Colitis - Colon
(c) Hepatitis - Liver
(d) Jaundice - Throat
Ans: ( d ) Jaundice - Throat

30. Which of the following type of clothes is manufactured
by using petroleum products ?
(a) Rayan Silk
(b) Terelyne
(c) Nylon
(d) Cotton
Ans: ( c ) Nylon

31. The function of haemoglobin in the body is
(a) Transport of oxygen
(b) Destruction of bacteria
(c) Prevention of anemia
(d) Utilization of iron
Ans: ( a ) Transport of oxygen

32. Which disease is more common among agricultural workers
as compared to urban population ?
(a) Lung?s disease
(b) Cirrhasis of liver
(c) Hookworm infection
(d) Cancer
Ans: ( c ) Hookworm infection

33. Biological fixation of nitrogen occurs most commonly in
which of the following crops ?
(a) Pulses
(b) Rice
(c) Wheat
(d) None of these
Ans: ( d ) None of these

34. Which one of the following grows under the tree ?
(a) Cabbage
(b) Bengal gram
(c) Peanuts
(d) Castor
Ans: ( c ) Peanuts

35. Which of the following is an example of a plant that
bears seeds but not fruits ?
(a) Cotton Plant
(b) Peepal tree
(c) Eucalyptus tree
(d) Pine tree
Ans: ( c ) Eucalyptus tree

36. Radioactive element which has been found to have large
reserves in India is
(a) Uranium
(b) Thorium
(c) Radium
(d) Plutonium
Ans: ( b ) Thorium

37. The image formed on the retina of a human eye is
(a) Real and upright
(b) Real and inverted
(c) Imaginary and upright
(d) Imaginary and inverted
Ans: ( b ) Real and inverted

38. In increasing sequence, the major elements present in
the human body are
(a) Calcium, iron, sodium, phosphorus
(b) Calcium, phosphorus, potassium, sulphur
(c) Calcium, iron, sodium, sulphur
(d) Calcium, potassium, phosphorus, iron
Ans: ( a ) Calcium, iron, sodium, phosphorus

39. A light sensitive compound used in photography is
(a) Silver chloride
(b) Silver sulphide
(c) Silver bromide
(d) Silver oxide
Ans: ( c ) Silver bromide

40. Protective foods in our diet are
(a) Fats and vitamins
(b) Carbohydrates and minerals
(c) Vitamins and minerals
(d) Proteins and carbohydrates
Ans: ( d ) Proteins and carbohydrates

41. The ancient name of Bengal was
(a) Kamrupa
(b) Vasta
(c) Gauda
(d) Vallabhi
Ans: ( c ) Gauda

42. Ahilyabai was the queen of
(a) Gwaliar
(b) Malwa
(c) Jaipur
(d) Bijapur
Ans: ( a ) Gwaliar

43. Morish traveler, Ibn Batutah, came to India during the
time of
(a) Ala-ud-din Khalji
(b) Firuz Shah Tughluq
(c) Balban
(d) Muhammed-bin-Tughluq
Ans: ( d ) Muhammed-bin-Tughluq

44. The relics of Indus Valley Civilisation indicates that
the main occupation of the people was
(a) Agriculture
(b) Cattle rearing
(c) Commerce
(d) Hunting
Ans: ( c ) Commerce

45. The Mahabalipuram temples were built by the king of
????????. Dynasty
(a) Gupta
(b) Chola
(c) Pallava
(d) Kushana
Ans: ( c ) Pallava

46. The first telegraph line between Calcutta and Agra was
opened in
(a) 1852
(b) 1853
(c) 1854
(d) 1855
Ans: ( b ) 1853

47. The first discourse of Buddha in Sarnath is called
(a) Mahabhiniskraman
(b) Mahaparinirvana
(c) Mahamastakabhisheka
(d) Dharmachakrapravartan
Ans: ( d ) Dharmachakrapravartan

48. The political and cultural center of the Pandyas was
(a) Vengi
(b) Madurai
(c) Kanchipuram
(d) Mahabalipuram
Ans: ( b ) Madurai

49. What is the correct chronological order of the dynasties
in which they invaded India ?
1. Huns 2. Kushanas
3. Aryans 4. Greeks
(a) 4, 3, 2, 1
(b) 3, 4, 2, 1
(c) 4, 2, 3, 1
(d) 3, 4, 1, 2
Ans: ( b ) 3, 4, 2, 1

50. Who wrote Mitakshara, a book on Hindu law ?
(a) Nayachandra
(b) Amoghvarsa
(c) Vijnaneswara
(d) Kumban
Ans: ( c ) Vijnaneswara

51. Gupta empire declined in the fifth century A.D. as a
consequence of
(a) Chalukya raids
(b) Greek invasion
(c) Hun invasion
(d) Pallava raids
Ans: ( c ) Hun invasion

52. Who founded the Hindu Shahi dynasty of Punjab ?
(a) Vasumitra
(b) Kallar
(c) Jayapala
(d) Mahipala
Ans: ( c ) Jayapala

53. The main external threat to the Sultanate of Delhi was
posed by the
(a) Mughals
(b) Afghans
(c) Iranians
(d) None of these
Ans: ( d ) None of these

54. Who among the following was a leading exponent of
Gandhian thoughts ?
(a) J. L. Nehru
(b) M. N. Roy
(c) Vinoba Bhave
(d) Jayaprakash Narayan
Ans: ( c ) Vinoba Bhave

55. Who were the immediate successors of the Imperial
Mauryas in Magadha ?
(a) Kushanas
(b) Pandyas
(c) Satvahanas
(d) Sungas
Ans: ( d ) Sungas

56. Both Mahavira and Buddha preached during the reign of
(a) Ajatashatru
(b) Bimbisara
(c) Nandivardhan
(d) Uday
Ans: ( b ) Bimbisara

57. Jahangiri Mahal is located in
(a) Delhi
(b) Fatehpur Sikri
(c) Agra Fort
(d) Sikandara
Ans: ( c ) Agra Fort

58. The percentage of glucose present in the normal urine is
(a) 0.1%
(b) 2%
(c) 9.5%
(d) 0%
Ans: ( a ) 0.1%

59. The magnetic effect of electric current was first
observed by
(a) Henry
(b) Oersted
(c) Faraday
(d) Volta
Ans: ( b ) Oersted

60. Of the total water on the earth, fresh water reserves
constitute approximately
(a) 4.5%
(b) 2.7%
(c) 1.2%
(d) 5.8%
Ans: ( b ) 2.7%

61. The black hole theory was discovered by
(a) S. Chandrasekhar
(b) Har Gobind Khorana
(c) C.V. Raman
(d) S. Ramanujan
Ans: ( a ) S. Chandrasekhar

62. The main contribution of the Chola dynasty in the field
of administration lies in
(a) Systematic provincial administration
(b) A well planned revenue system
(c) A well organized central government
(d) An organized local self government
Ans: ( d ) An organized local self government

63. Who founded the philosophy of Pustimarga ?
(a) Chaitanya
(b) Nanak
(c) Surdas
(d) Ballabhacharya
Ans: ( d ) Ballabhacharya

64. Which of the following battles changed the destiny of a
Mughal ruler of India ?
(a) Haldighati
(b) Panipat II
(c) Khanua
(d) Chausa
Ans: ( b ) Panipat II

65. ?The Vedas contain all the truth? was interpreted by
(a) Swami Vivekanand
(b) Swami Dayanand
(c) Swami Shraddhanand
(d) S. Radhakrishnan
Ans: ( b ) Swami Dayanand

66. Babur entered India for the first time from the west
through
(a) Kashmir
(b) Sind
(c) Punjab
(d) Rajasthan
Ans: ( b ) Sind

67. Which was the first among the following ?
(a) Doctrine of Lapse
(b) Subsidiary Alliance
(c) Permanent Settlement
(d) Double Government
Ans: ( d ) Double Government

68. The name of Lord Cornwallis is associated with the
(a) Dual government
(b) Maratha wars
(c) System of subsidiary
(d) Permanent settlement
Ans: ( d ) Permanent settlement

69. Sir Charles Wood?s Despatch of 1854 delat with
(a) Administrative reforms
(b) Social reforms
(c) Economic reforms
(d) Educational reforms
Ans: ( d ) Educational reforms

70. The sea route to India was discovered by the
(a) Dutch
(b) English
(c) Portuguese
(d) French
Ans: ( c ) Portuguese

71. Which of the following pairs is correct ?
(a) Ashvaghosa - Vikramaditya
(b) Banabhatta - Harshvardhan
(c) Harisena - Kanishka
(d) Kalidasa - Samudragupta
Ans: ( b ) Banabhatta - Harshvardhan

72. 4th July, 1776 is important in world history because
(a) Battle of Plassey started
(b) Sea route to India was discovered
(c) English King Charles II was executed
(d) American Congress adopted the Declaration of Independence
Ans: ( d ) American Congress adopted the Declaration of
Independence

73. Rowlatt Act was passed in the year
(a) 1917
(b) 1919
(c) 192
(d) 1923
Ans: ( b ) 1919

74. Communal electorate in India was introduced through
which of the following acts ?
(a) 1909
(b) 1919
(c) 1935
(d) None of these
Ans: ( a ) 1909

 
Is This Answer Correct ?    1125 Yes 164 No
Pondy
 
Answer
# 2
i want rrb nontechniccal post previous model paper 
Is This Answer Correct ?    504 Yes 98 No
Poornima
 
 
 
Answer
# 3
i want rrb mumbai desiel mechanic question papers of model
papers
 
Is This Answer Correct ?    356 Yes 57 No
Krishna
 
Answer
# 4
I want rrd secundrabad rail exams in 2008 in exam model
papers and more information in the of 2008 exams.
please send me
 
Is This Answer Correct ?    241 Yes 55 No
Siva
 
Answer
# 5
I WANT RRB JE PREVIOUS QUESTION PAPERS 
Is This Answer Correct ?    149 Yes 30 No
Rk
 
Answer
# 6
actapprentice 2008 model question&answer paper 
Is This Answer Correct ?    136 Yes 33 No
Muthukumaran
 
Answer
# 7
Why so much of History???What does Railways have to with
History?
 
Is This Answer Correct ?    112 Yes 28 No
Spiderman
 
Answer
# 8
i want latest question paper and answer rrb 
Is This Answer Correct ?    90 Yes 9 No
Geetha
 
Answer
# 9
Sir, i want UDC exam solved paper of RRB. 
Is This Answer Correct ?    99 Yes 22 No
Kuldeep Singh Baddal
 
Answer
# 10
So Hi Am ani kumar joshi For the City of Dahod. gujart .


So I ver prepar to RRB Exmination so Recruitment Post .
in my Just information in my Emil : Aniljoshi65@gmail.com
My Moble : 09327688689
 
Is This Answer Correct ?    97 Yes 30 No
Anil Joshi
 

 
 
 
Other RRB Interview Questions
 
  Question Asked @ Answers
 
?Abhinav Bharat? was organized by RRB 2
Richter scale is used to measure (a) Temperature of the body (b) Intensity of wind (c) Earthquakes (d) Ocean depth   2
The first woman Deputy Governor of the Reserve Bank of India is (a) Vijayalakshmi Vishvanathan (b) Kiran Bedi (c) K. J. Udeshi (d) None of these   1
If 15% of 40% of a number is 6, then the number is (1) 15 (2) 20 (3) 1000 (4) None of these   5
what does a locopilot mean?whts the salary of a locopilot?   2
NELSON is a term associated with cricket made by run RRB 2
I have need to pervious examinations questions and answer for RRB examination in non technical, urgent..,(Train Clerk, Ticket Collector, …etc)., RRB 3
Which one of the following a cellular phone uses to operate ? (a) Light wave (b) Sound waves (c) Micro waves (d) None of these   2
Which of the following controls the quantity of sugar in the body and is secreted by pancreas? (1) Vitamin (2) Rennin (3) Insulin (4) Creatin   1
Ashok started from his house and walked 2 hours towards North. Then he took a right turn and covered 1 km, then he took again a right turn and walked for 2 kms and continuing. In what direction is he going? (a) North (b) South (c) East (d) West   2
hi. i am having rrb exam for section engg. (electrical&electronics).for tecnical test question which book is preferred. RRB 3
what is the monthly salary of group d post in railways for Pay Band-1 of Rs.5200-20200 with Grade Pay of Rs.1800/-   3
 
For more RRB Interview Questions Click Here 
 
 
 
 
 


   
Copyright Policy  |  Terms of Service  |  Articles  |  Site Map  |  RSS Site Map  |  Contact Us
   
Copyright © 2013  ALLInterview.com.  All Rights Reserved.

ALLInterview.com   ::  KalAajKal.com